lauantai 15. maaliskuuta 2014

Lohi-munapiirakka

Lohi-munapiirakka on eräs monista suolaisista suosikkipiirakoista. Pohjaan antaa lisämakua perunamuusijauhe ja täytteen aineksia voi vaihdella mielihalujen mukaan. 

Tämä suolainen piirakkaohje on kulkenut mukanani parikymmentä vuotta. Piirakkaohjeen sain silloiselta työtoveriltani ja reseptin alkuperää en tiedä. Silloin piirakka oli nimeltään tonnikalapiirakka.

Piirakkaa on helppo muunnella sen mukaan, mitä kaapista kulloinkin löytyy. Olen tehnyt piirakkaa kylmäsavulohesta, lämminsavulohesta, kinkusta, tonnikalasta, kananmunasta, sipulipiirakkana vuohenjuuston kera - mahdollisuuksia on monia. Pohja on helppo tehdä, ei vaadi kuin ainesten sekoituksen nopeasti ja painelun piirakkavuokaan, täytteet päälle ja uuniin. Piirakka on herkullista myös gluteenittomasta jauhosta tehtynä. 

Tästä ei suolaisen piirakan teko enää voi muuttua helpommaksi. Taikinakin on mukavaa käsitellä, eikä tartu lainkaan kulhoon tai käsiin. Tänään tein piirakan loimulohesta, keitetyistä munista, sipulista ja juustosta. Taikinan tumma väri johtuu speltistä. Spelttiä ei ole pakko käyttää, sillä piirakan voi tehdä ihan kokonaan vehnäjauhoillakin tai pelkillä gluteenittomilla jauhoilla.


LOHI-MUNAPIIRAKKA
























Piirakkapohja:

2 dl vehnäjauhoja (tai 1 dl spelttiä ja 1 dl vehnäjauhoja) tai gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1 dl perunamuusihiutaleita (jos perunamuusijauhetta, laita vähemmän) Mummon muusihiutale ja -muusijauhe ovat gluteenittomia ja laktoosittomia
1 tl leivinjauhetta
1 dl kylmää vettä
1 dl sulatettua voita tai margariinia tai flora culinessea (öljykin käy)
teelusikan kärjellä hyvin vähän aromisuolaa (muusijauheessa on suolaa)

Täyte:

2,5 - 3 dl lämminsavulohta (tai 1 pikkupaketti silputtua kylmäsavulohta tai 1 prk tonnikalaa)
4 keitettyä kananmunaa
puolikas pientä punasipulia pieneksi silputtuna
(1/3 paprikaa pieninä kuutioina)
kuivattua tai tuoretta tilliä, suolaa, valkosipulijauhetta, currya ja mustapippuria 
3 dl juustoraastetta

Munamaito:

2 dl kermaa tai maitoa
2 kananmunaa

Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Kaada päälle vesi ja rasva. Sekoittele ruokalusikalla taikinaksi ja puristele muutaman kerran kädellä taikina irti kulhosta. Painele taikina käsin voideltuun, pyöreään, halkaisijaltaan noin 26 cm piirakkavuokaan. 

Laita piirakkapohjan päälle lohi, mausta ihan aavistuksen verran tillillä, currylla, suolalla ja pippurilla. Lado munasiivut lohen päälle, ripota pinnalle punasipulisilppu, tilliä, pippuria ja suolaa. Mausteita laitetaan vain aavistus, sormilla ripottaen. Täytteet on itsessään jo suolaisia.

Laita täytteiden päälle juustoraaste. Vispaa munat ja maito/kerma vispilällä sekaisin. Kaada munamaito tasaisesti piirakan täytteen päälle.

Paista uunin keskitasolla ylä/alalämmöllä 225 asteessa noin 25 min, kunnes pinta on kauniisti ruskettunut. Jos uunisi on kovin ärhäkkä, vähennä paistoaikaa.

Huom! Täytteen kaikki ainekset voi sekoittaa munamaitoa ja juustoraastetta myöten ensin keskenään ja maustaa. Maista täytettä, että maut on kohdallaan ja kaada koko täyteseos kerralla piirakkapohjan päälle. Tämä tapa sopii erityisesti, jos teet piirakan kinkkusuikaleista tai tonnikalasta.


Vaihekuvia:

 
Taikina irtoaa hyvin kulhon reunasta
Painele taikina hyvin piirasvuoan pohjalle ja reunoille
Piirakan täyteaineksia
Lisää pohjan päälle lohi ja hyvin vähän mausteita
Asettele munaviipaleet, sipulisilppu ja mausteet lohen päälle
Lisää pinnalle juustoraaste ja kaada munamaitoseos päälle

















Paista piirakka uunin keskitasolla 225 asteessa noin 25 min.

9 kommenttia:

  1. Tosi kätevä ja helppo ja maukas kitos¡

    VastaaPoista
  2. Hei, tuplaatko aineet pellilliseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on sen verran tilavat pellit, että pitää tehdä kolminkertaisena annos :)

      Poista
  3. Tätä pitää sunnuntaina kokeilla, kun tulee vieraita. Kiitos hyvistä ohjeista. Aloittelijankin on ohjeillasi helppo onnistua, varisnkin kunon niin hyvät kuvat eri vaiheista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää ensimmäistä adventtia :) Tämä piiras onnistuu aina. Itse annan piirakan levätä paiston jälkeen reilun tunnin, sen jälkeen piirakka on parhaimmillaan.

      Poista
  4. Anne N.
    Hei,löysin tämän ohjeen sattumalta.Pohja oli maukas,tein sen perunamuussij.+vehnäj.Tein kinkusta ,munista ym.
    Tulipa hyvää.Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  5. Itse paistan aina pohjaa ensin 10 min. uunissa. Täytyykin tätä piirakkaa testata, nuo kananmunat on hyvä lisä.

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne