lauantai 22. maaliskuuta 2014

Lohilaatikko

Eilen tein elämäni parhainta lohilaatikkoa. Resepti löytyi aivan sattumalta, kun istahdin esiliina edessä tv:n ääreen pitämään kahvitaukoa leivonnan lomassa. Sikke Sumari esitteli Ruokaa Rakkaudella  -ohjelmassaan kotitalousopettaja Anna-Maija Tantun herkullista lohilaatikkoa, joka oli heidänkin perheessään herkkua. Ajattelin yllättää lohesta pitävän puolisoni tällä uudella reseptillä.

Ohje oli helppo. Lohilaatikosta saa gluteenittoman käyttämällä gluteenittomia korppujauhoja. Perunoiden viipaloiminen vei aikansa, mutta muuten ainekset olivat helppoja ja yksinkertaisia. Vuoka pitää olla iso, sillä oma 35 x 25 cm uunivuokani oli aivan täynnä.

Lohilaatikko oli äärettömän hyvää. Se oli kermaisaa, pehmeää, yllättävän lempeän makuista. Lohen maku ei tullut esiin yhtään kalamaisena. Perunat olivat imeneet makua kaikista aineista ja maustaminenkin onnistui kerralla nappiin. Puolison kommentti ensimmäisen haarukallisen jälkeen oli: ”Kyllä on hyvää.” Olisi saanut olla vähemmän hyvää, sillä illalla joku rosmo oli kauhonut yli puolet laatikosta parempiin suihin.








LOHILAATIKKO 


2 kg jauhoista Rosamunda-perunaa
700 g lohifilee
3 isoa sipulia
2 nippua tuoretta, tuuheaa tilliä
1 dl kalalientä ( ½ kalaliemikuutiota Knorr gluteeniton + 1 dl vettä)
3 munaa
2 dl kermaa (itse laitoin 2 1/2 dl)
2 dl maitoa
korppujauhoja (gluteenittomia korppujauhoja)
suolaa ja mustapippuria
voita

1. Voitele iso uunivuoka huolellisesti voilla ja laita pieniä voinokareita pohjalle. Oma vuokani oli suurehko, neliskanttinen, kooltaan 35 x 25 cm ja se tuli täyteen. Laatikon voi tehdä myös kahteen pieneen, pyöreään vuokaan.
2. Kuori ja viipaloi perunat noin 2 mm viipaleiksi. Älä tee liian ohuita siivuja, ettei laatikkoruoka liisteröidy. Laita perunaviipaleet kylmään veteen. Kaada vesi pois vasta, kun alat koota laatikkoruokaa.
3. Kuullota sipulit hitaasti, hyvin miedolla lämmöllä, ja lisää pari kunnon hyppysellistä suolaa ja mustapippuria. Kun sipulit ovat lähes pehmeitä, lisää kalaliemi joukkoon ja anna imeytyä sipuleihin. Siirrä sen jälkeen pannu sivuun odottamaan.
4. Viipaloi lohifilee terävällä veitsellä noin 1 cm vahvuisiksi viipaleiksi, ei tarvitse tehdä mitään ohutta siivua. Jos fileessä on nahka, kierrä veitsellä lohipalat irti nahan päältä. Itse katkaisin isot palat vielä keskeltä poikki.
5. Pilko molemmat tilliniput omiin kasoihinsa hienoksi hakkelukseksi.
6. Lado 2-3 perunaviipaleen vahvuinen perunakerros vuokaan. Mausta koko kerros varovaisesti suolalla ja pippurilla.
7. Lisää puolet paistetuista sipuleista tasaisesti perunakerroksen päälle.
8. Ota toinen tillikasoista ja ripottele sipulikerroksen pinnalle.
9. Lado lohipalat vieri viereen tillikerroksen päälle. Koko kerros pitäisi peittyä lohella. Lisää varovaisesti suolaa ja pippuria kalakerroksen päälle.
10. Ripottele toinen tillikasoista lohikerroksen päälle.
11. Lado uusi perunakerros tillikerroksen päälle, ei tarvitse maustaa.
12. Lisää loput sipuliseoksesta perunoiden päälle.
13. Lisää vielä yksi ohut kerros perunaa pinnalle. Mausta varovaisesti suolalla ja pippurilla.
14. Sekoita munat, maito ja kerma munamaidoksi ja mausta hyvin suolalla ja pippurilla. Maista munamaitoa maustamisen jälkeen ja lisää riittävä määrä suolaa ja pippuria. Munamaidon tulee maistua sopivasti suolalle, sillä peruna imee hyvin paljon suolan makua.
15. Kaada munamaito tasaisesti joka puolelle vuokaa, perunoiden päälle.
16. Lisää muutama kourallinen korppujauhoja ohueksi kerrokseksi perunakerroksen pinnalle ja laita joka puolelle pienenpieniä voikuutioita.
17. Paista 200 asteessa reilu tunti, uunin toiseksi alimmalla tasolla. Itse paistoin 1 tunnin 15 min. Perunoiden tulee olla täysin pehmeitä, ei mitään al denteä.
Tarjoa lohilaatikko ruisleivän, etikkapunajuurten ja tillivoisulan kera. Liian hyvää!

Vaihekuvia:


1. Viipaloi perunat 2mm vahvuiseksi
2. Kuullota sipulit ja mausta

3. Voitele uunivuoka hyvin
4. Lado perunaviipalekerros ja mausta

5. Puolet sipuleista päälle
6. Tillisilpusta puolet pinnalle

7. Viipaloi lohi n. 1 cm paloiksi
8. Lado lohipalat kerrokseksi ja mausta

9. Loput tillisilpusta pinnalle
10. Kerros perunoita päälle

11. Loput sipuleista pinnalle 
12. Ja vielä loput perunat ja mausta

13. Munamaito, korppujauhot ja voi
14. Paista 1 h 15 min 200 asteessa


37 kommenttia:

  1. Täytyypä kokeilla,toivottavasti laatikosta ei tule liian "vetinen"
    Mauri Sariola lisäsi kermaa vartin välein ja paistoi parin tunnin verran miedommalla lämmöllä.Suurin vikahan näissä laatikkoruuissa mielestäni se että nestettä liikaa ja perunat raakahkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omassa uunissani ainakin paistui aivan kypsiksi ja pehmeiksi nuo perunat, ei ollut vetistä tai vetisen makuista, vaikka kermaa oli yllättävän vähän. Meillä tykättiin kovasti :)

      Poista
  2. Laatikko oli hyvää! Koska nimi on lohilaatikko (paino sanalla lohi) niin muutin lohen ja perunan suhdetta (1,2:0.8 kg), enemmän lohen hyväksi. Muutoin on hyvä olla ohuet perunasiivut. Se takaa kypsyydenlyhyemmälläkin uunitusajalla (kannattaa maistaa välillä) hyvin. Lohelle kun riittäisi lyhytkin aika. MJK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tänäänkin tein tätä laatikkoa, on niin meidän herkkua :) Tänään laitoin laatikkoon 2 kiloa perunaa, 1,1 kg lohta, 3 nippua tilliä ja 4 sipulia. Kermaakin lisäsin ohjeeseen pari desiä lisää. Laatikko sai olla uunissa 1,5 tuntia - oli kyllä taas todella hyvää. On ihan puolison lempiruokaa :)

      Poista
  3. Nyt tiedänkin mitä teen pakkasessa olevasta lohesta..namnam. Pitääpä tulla kertomaan miten maistui =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti maistuu yhtä hyvälle teidänkin mielestänne. Tästä on tullut yksi lempiruoista, koska molemmat pidämme kalasta. Vähintään kerran kuussa on lohilaatikko uunissa, joskus useamminkin :)

      Poista
    2. Tämä menee huomenna testiin, kuulostaa herkulliselta! Tänään teen rahkapiirakkaa ohjeellasi. Taisin hurahtaa tähän blogiin ihan kunnolla :)

      Poista
    3. Ihana kuulla :) poikkea kommentoimaan, mille maistuu. Meillä tykätään tästä laatikosta. Ehkä vähän reilummin olen laittanut nestettä, kun yleensä jätän laatikon uuniin jälkilämmölle hautumaan pitemmäksi aikaa kuin ohjeessa mainitaan. Meidän väki kun tahtoo välillä ruokailla omien aikataulujensa mukaan, eikä silloin kun äiteellä olisi ruoka valmiina :)

      Poista
    4. Tuli aivan järjettömän hyvää, vetäistiin ipanoiden kanssa puoli vuokaa ennenkuin mies ehti apajille ollenkaan! :p Nestettä lorautin minäkin reilummin eikä tullut yhtään liian vetistä kun antoi tosiaan laatikon seistä rauhassa ennen syömistä. Rahkapiirakankin ohje oli hyvä ja riittoisa, pohja kohosi tosi hyvin ja oli pehmeän muhevaa. Tänks ja nam!

      Poista
    5. Kiva kuulla :) Meille tästä lohilaatikosta on muodostunut aivan vakioruoka. Toinen herkku on isännän tekemä lohikeitto. Täytyy laittaa blogiin sekin, kun pääsee taas normaaliin arkeen kiinni. Helmikuu meni tilinpäätöksien teossa ja maaliskuu on mennyt todella ikävissä merkeissä pojan sairastuttua aivokalvontulehdukseen; Meilahdessa yliopistosairaalassa aika kuluu tälläkin hetkellä pojan tukena. Mutta kiva on ollut nähdä, että blogia ei ole unohdettu, vaikka nyt on ollut päivitykset vähissä :)

      Poista
  4. Lohilaatikkoa tehty ja hyvää oli. Tosin olin hiukan liian varovainen suolan ja pippurin suhteen, mutta ensi kerralla sitten tehdään vielä parempaa lootaa. :)
    Ja niinkuin edellinen kommentoija sanoi hurahtaneensa blogiin ihan kunnolla, niin kävi mullekin. :) Myös persikkaunelmatorttua tein ja hyväähän siitäkin tuli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Yllättävän reilusti sitä suolaa ja pippuria kestää tuohon lohilaatikkoon ripsutella. Perunaa on sen verran paljon.
      Nam, meidän pääsiäisherkkua on tuo persikkaunelmatorttu. Tänä pääsiäisenä voi jäädä kaikki leipomukset tekemättä, jos yhä ollaan täällä Helsingissä.

      Poista
  5. En ehtinyt tehdä tänään, mutta tallensin koneelle tulevan tarpeen varalle. Hienoa, että näitä tulee esille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla:) Tästä voi tehdä myös kivaa jauhelihalaatikkoa vaihtamalla lohen tilalle paistettua jauhelihaa reilu satsi. Blogista löytyy sille myös erillinen ohje :)

      Poista
  6. Voi miten herkullisia ohjeita sinulla on . Otin hetki sitten uunista Valamon Luostarin punaherukka piirakan ja näyttää tosi mehevän näköiseltä . Saa kuorrutuksen kun jäähtyy . Löytyy niin paljon ohjeita joit kokeilen . Eksyin näille sivuille pari päivää sitten ja voi miten innostuin ja ajattelin ,että kaikki on niin suurta ja komiaa Pohjanmaalla . Kiitos sinulle . Terveisin Helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Jo vain me pohjalaiset taidamme olla vähän höpöjä luonteeltamme, vaikka median luoma kuva on lähinnä puukkojunkkari- ja jussipaitatyyppinen :)
      Valamon luostarin punaherukkapiirakka on meidän perheessämmekin tosi usein leivottu piirakkapellillinen - ja piirakka onkin iso ja mukea. Myös tämä lohilaatikko-ohje on paljon käytetty: meidän perheessämme syödään paljon kaikenlaista kalaa. Tällä laatikko-ohjeella teen niin kinkku- kuin jauheliha-perunalaatikotkin, yrttejä vaihdellen.

      Poista
    2. Tervehdys . viime viikonloppuna valmistin lohilaatikkoa ja hedelmäistä broilerisalaattia . Meillä ihastuttiin molempiin todella maukkaita ja saa suurellekin väelle kätevästi tarjottavaa . Olen hurjan innostunut blogistasi . Kiitos sinulle . t.. Helena

      Poista
  7. Ensin äiti, sitten sisareni ja nyt minä tein tätä! Hyvää! Jää kyllä vakiokäyttöön. Nyt innostin työkavereita kokeilemaan samaa :D Kiitos! t. Henski

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, Henski :) Kesällä on jäänyt laatikkoruoat tekemättä, kun on joutunut syödä urakalla kasvimaalta pois kesäkurpitsoita ja lehtikaalia! Ensi vuonna en kyllä kylvä niin paljoa...syksyn tullen paistuu taas tämä ihana laatikko :)

      Poista
  8. Aivan mahtava ohje! :) hyvät kuvat ja kohta kohdalta etenevät ohjeet niin onnistui myös kehnompikin kokki laatikon teossa. Selailin muitakin ohjeita läpi ja paljon menee kokeiluun. Kiitos huippuhyvästä blogista :)

    VastaaPoista
  9. Kysyisin tästä lohilaatikosta.kuinka monelle henkilölle tämä annos on laskettu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! En nyt osaa sanoa tarkasti monelleko tästä riittää. Uunivuoan mitathan tuossa on näkyvillä, eli astia on kookas. Kyllä minusta tuolla vuoallisella ruokkii 10-15 henkeä.

      Poista
  10. Tuon suolan kanssa on aina minulla ongelma. Miten paljon suolaa laatikkoon tulee jos tekee ihan noilla mitoilla??

    VastaaPoista
  11. Juuri meni laatikkouuniin..levitinn tonne väliin lohiviipaleiden alle 150 g kylmäsavulohta ja korppujauho perkule oli loppu,niin murskasin pinnalle ruohosipulikrutonkeja..saas nähä..kohta saa maistaa☺
    -pete-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kyllä kuulostaa tosi hyvältä :P Lohilaatikko on meidän isännän herkkuruokia, ja täytyy kyllä kokeilla itsekin tuota kylmäsavulohilisäystä. Kiitos vinkistä :)

      Poista
    2. Erittäin hyvää oli..kiitos ohjeesta.nam☺

      Poista
    3. Olipa kiva, kun tykkäsit. Perunalaatikkoruoat viipaloidusta perunasta on herkkua. Pitää varmaan viikonloppuna tehdä tätä, kun on vielä monta pussia Norjassa kesälomalla pyydettyä kalaa käyttämättä :)

      Poista
  12. Meillä oli 12 henkeä syömässä, osa tosin lapsia.. mut riitti just sopivasti kaikille. Mulle kävi vanhanaikaisesti, kokeilin reunasta että joo - kypsää on. Mut sitten kun tavara oli jo lautasilla niin huomasin et eipäs olekaan.. al denteä oli tai raaempaa ja aikas vetistä. Oli "yleisperunaa", tämä vissiin vaatii sen jauhoisen nimenomaan? Uunissa oli 1,5h ja maut muuten kohdillaan, meni nyt vähän harjoituskierrokseksi tämä mutta ehdottomasti pitää kokeilla uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä :) Paistoajat on aina melko viitteellisiä, meillä kaikilla kun on niin monenlaisesti paistavia uuneja. Oma uunini paistaa hyvin tasaisesti sekä ala- että yläosastaan. Jauhoinen peruna paistuu selkeästi nopeammin kuin yleisperuna, mutta kyllä yleisperunallakin tulee hyvää laatikkoa - kypsytä vain hieman kauemmin. Pistä haarukalla keskelle laatikkoa, ja jos laatikko on keskeltä kypsän pehmeää, niin laatikko on valmista.

      Poista
    2. Kiitos nopeasta vastauksesta! Oli pakko tehdä heti uudestaan ja ottaa selvää laatikosta :D Tällä kertaa käytin jauhoisia perunoita. Paistoaika oli 3 tuntia! Onkohan uuni menossa rikki, aikaisemmin korventanut ennemmin vähän liikaakin.. no mutta niin tai näin, hyvää kannatti odottaa, olihan tää kyllä nyt jotain ihan muuta ku viime lauantaina! Nyt vaan oottelen että muu perhe menisi nukkumaan...

      Poista
    3. No, johan oli paistoaika!!! Jauhoinen peruna pitäisi kypsyä suht nopeasti. Uunissa voi olla jokin vastus rikki, jos paistoajat oikein kovasti tuntuu venyvän. Mutta tärkeintähän on, että laatikko onnistuu ja kypsyy. Ja suolan käytössä ei kannata nuukailla :)

      Poista
  13. Aivan ihana ohje, kiitos. Käytin kotimaista kirjolohta. Norjan lohi on meillä boikottilistalla. Paistoaika 1t 15 min juuri sopiva. Alkutyöt hieman aikaavieviä kuten uuniruuissa usein, mutta sitten kaikki sujuikin omalla painollaan.

    VastaaPoista
  14. Huippuohje, voin kyllä olen jättänyt pois kaikesta. Vuoan kyllä joutuu hinkkaamaan teräsvillalla puhtaaksi.

    VastaaPoista
  15. Olipas hyvää,pikkasen tuunasin. Laitoin puolet muusi- ja puolet kiinteetä perunaa, vähän vähemmän sipulia ja kokonaisen kuution kalalientä, nesteeksi mantelimaitoa ja desi kermaa, vähemmän voita. Jatkoon :)

    VastaaPoista
  16. Käykö lämminsavu lohi tähän laatikkoon

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne