lauantai 29. maaliskuuta 2014

Mustaherukkamousse-sitruunatäytekakku






Viikonlopuksi tein herkullisista herkullisinta täytekakkua. 

Koska pakastin oli täynnä viinimarjoja, tein omista mustaherukoista mustaherukkamoussekakun. Kakku on pehmeä, kostea ja raikas, täynnä ihanaa moussea - eikä yhtään liian kirpeä. Herukkahillon makua pehmentää sitruunatuorejuusto,creme fraiche ja kermavaahto. Lisää ihanaa sitruunanmakua tulee kerrosten väliin sivellystä Lemon Curd -tahnasta. Täytekakku on hyvää myös gluteenittomana -kääretorttulevyn vehnäjauhot korvataan Sunnuntain gluteenittomalla jauhoseoksella.

Pohjana on 6 munan kääretorttulevy, joka leikattiin veitsellä ympyröiksi. Kostutukseen käytin vettä, joka oli maustettu vaniljasokerilla ja sitruunamehulla. Kakku koottiin irtopohjavuokaan nurin päin, tuorekelmun päälle. Kerrosten välissä on ohut Lemon Curd -kerros ja paksulti mustaherukkamoussea. 

Täytekakku on kuorrutettu mustaherukkamoussella, kermavaahdolla ja sokeroiduilla mustaherukoilla. Aivan ihana kakku, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla mansikkakakkujen sijaan!






MUSTAHERUKKAMOUSSE-SITRUUNATÄYTEKAKKU

6 munan kääretorttupohja:

6 isoa munaa
2 dl Siro erikoishienoa sokeria (tavallinenkin käy)
2 dl vehnäjauhoja tai Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta
1/2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

1. Vatkaa munat ja sokeri erittäin kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Sekoita vehnäjauhot (glut.jauho), perunajauhot ja leivinjauhe ensin keskenään ja lisää siivilän läpi munavaahtoon. Vatkaa muutama kierros vatkaimella sekaisin ja jatka lastalla, kunnes jauhoa ei enää näy.
3. Paista 220 asteessa n. 7-8 min. Minulla oli 8 min. Pohjasta tulee iso, paksu ja kuohkea.
4. Kaada torttulevy heti sokeroidulle leivinpaperille ja kuori paperi pois päältä. Jätä irtonainen paperi suojaamaan kuivumiselta ja laita vielä pyyheliina päälle.

Mustaherukkahillo:

3 - 3 1/2 dl jäisiä mustaherukoita
1 1/2 dl hillo-marmeladisokeria

1. Sekoita sokeri jäisiin mustaherukoihin ja kuumenna mikrolla 3 min. Sekoita ja kuumenna toiset 3 min. Soseuta sauvasekoittimella ja laita jääkaappiin jäähtymään. Jäähtyessään seos muuttuu jäykäksi hilloksi.

Mustaherukkamousse:

Juuri valmistamaasi mustaherukkahilloa koko annos
1 prk Viola-sitruunatuorejuustoa (gluteeniton)
1 prk creme fraichea
1 kukkurainen rkl mansikkatomusokeria (tai tavallista tomusokeria)
3 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
1/2 dl sitruunamehua
4 dl vispikermaa

Kakun kostutus:
3 dl vettä
0,5 dl sitruunamehua
2 tl vaniljasokeria
(en käyttänyt kostutukseen kaikkea, ehkä noin 2 dl vain, koska mousse on kosteaa)

1. Moussea varten, ota jäähtynyt mustaherukkahillo jääkaapista. Lisää sekaan sitruunatuorejuusto, creme fraiche ja tomusokeri. Vatkaa sileäksi seokseksi.
2. Liota liivatteet 5-10 min kylmässä vedessä pehmeiksi, purista liika vesi pois ja laita mikrossa kuumennettuun sitruunamehuun kahvimukiin. Sekoita, kunnes liivatteet ovat sulaneet nesteeseen. Lisää liivateseos noin viidessä erässä hillo-juustoseoksen sekaan ja sekoita samalla huolellisesti vatkaimella.
3. Vatkaa lopuksi kerma ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kermavaahto mustaherukka-juustoseokseen viimeisenä. Sekoita huolellisesti, että liivateseos jakautuu tasaisesti koko mousseseokseen. Laita hetkeksi kylmään. Seos saa olla vetelää kakkua täytettäessä, sillä kakku kootaan vuokaan ja annetaan olla kylmässä yön yli, jolloin vetelämpikin mousseseos ehtii jähmettyä muotoonsa.

4. Leikkaa kääretorttulevy kahteen kokonaiseen ympyrään, halkaisijaltaan 22 cm, ja kahteen puoliympyrään.  Tee kokoympyrät nurkasta nurkkaan ja puoliympyrät reunoille. Käytä mallina irtopohjavuoan pohjaa.
5. Laita irtopohjavuoan pohjalle tuorekelmua siten, että kelmua tulee reilusti ulos vuoasta. Katso, että kelmu peittää koko vuoan, joka puolelta. Itse laitan kaksi pitkää palaa ristiin. Jätä kelmu roikkumaan sivuilta ulospäin.

6. Ala koota kakkua: Ota ensimmäinen leikattu kokoympyrä kakkupohjista ja laita se ruskea puoli alaspäin. Kostuta sitruunavedellä. Itse laitoin ruokalusikalla nestettä joka puolelle. Kostutus ei ole niin tarkkaa, koska kakku imee kosteutta moussestakin.
7. Lisää 6-8 tl Lemon Curd -tahnaa pohjalle ja levitä tasaisesti.
8. Kaada lähes puolet mustaherukkamoussesta kakkupohjalle ja tee uusi kakkukerros kahdesta puoliympyrän muotoisesta kakkupalasta. Kakkupaloja voi hyvin leikellä ja lisäillä, jos palat eivät ole oikean muotoisia. Irtopalasia ei huomaa välistä, eivätkäkä ne näy edes kakkua leikattaessa. Toista kostutus, Lemon Curd ja paljon mustaherukkamoussea. Jätä moussea jonkun verran seuraavaan päivään, että saat kakun pinnalle kauniin kerroksen. Vie jäljelle jäänyt mousse kylmään odottamaan.
9. Kostuta viimeista kakkupohjaa ennen vuokaan laittamista. Kostuta vähemmän kuin muita kerroksia, koska pohja kostuu aina muutenkin eniten. Laita viimeinen kakkupohja päällimmäiseksi vuokaan. Ruskea pinta tällä kertaa ylöspäin, koska siitä tulee kakun pohja.
10. Kiedo tuorekelmun päät tiiviisti kakun päälle. Vedä kelmuista kakkuun ryhtiä, voit myös kopauttaa pari kertaa vuokaa pöytään, että ilmakuplat hajoaa. Paina varovaisesti kakkua kädelläsi, että kerrokset ovat varmasti kiinni. Laita ruokalautanen painoksi kakun päälle ja vie kakku kylmään yön yli.

Seuraavana päivänä: 
11. Avaa kelmut ja kumoa kakku lautaselle. 
12. Vatkaa jäljelle jäänyt mousseseos lastalla pehmeäksi ja levitä kakun päälle keskelle, ei sivuille.
13. Vatkaa 4 dl vispikermaa ja 2 tl vaniljasokeria vaahdoksi. Lisää valmiiseen vaahtoon loppuvaiheessa iso ruokalusikallinen vanilliinikreemijauhetta ja vatkaa vielä sekaisin. Tällöin vaahto on jämäkämpää pursottaa. Vanilliinikreemijauheen voi jättää poiskin, ei ole välttämätön.
14. Levitä kermavaahto palettiveitsellä kakun sivuille ja laita loppu kermavaahto tyllalla varustettuun pursotinpussiin. Pursota kakkuun haluamiasi kiehkuroita päälle.
15. Itse tein vielä lisäkoristeita mustaherukoista. Pyöritin mustaherukat ensin munanvalkuaisessa ja sen jälkeen mahdollisimman karkeassa hienossa sokerissa ja laitoin lautaselle kuivahtamaan. Laitoin sokeroidut mustaherukat kiertämään kakun pursotusta.

Kakku on valmis nautittavaksi : kuin söisi pehmeää, kermanmakuista mustaherukkapilveä.

Vaiheet:




1. Tee ensin mustaherukkahillo.

2. Paista kääretorttupohja. 

3. Leikkaa levy sopiviksi palasiksi.

4. Kelmuta 22 cm irtopohjavuoka 
5. Moussen aineksia. 
6. Tuorejuusto, creme fraiche ja liivateseos.
7. Vatkaa kerma vaahdoksi. 
8. Yhdistä kermavaahto ja juustoseos. 
9. Laita ensimmäinen pohja vuokaan. 
10. Kostuta ja lisää Lemon Curd.

11. Lisää lähes puolet moussesta.

12. Tee toinen kerros puoliympyröistä.

13. Lisää reilusti moussea, jätä vähän.

14. Kostuta viimeinen pohja ja paina päälle.

15. Nosta kelmut tiiviisti ylös.

16. Pinnalle loput mousseseoksesta+kerma.
18.  Nauti hyvästä kakusta!
17. Kieritä herukat valkuaisessa ja sokerissa.


7 kommenttia:

  1. Aineosiin olisi hyvä lisätä käyttämäsi lemon curd tahna; nyt se tulee esille vasta ohjetta lukiessa. Toinen asia joka kaipaisi selvennystä on kerman määrä? 4dl lukee, mutta meneekö se kokonaan täytteeseen? Lisäksi vielä koristeluun käytetty määrä??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemon curd on mainittu peräti kaksi kertaa jo alkuesittelyssä, ensimmäisissä kappaleissa.
      Ja herukkamoussessa mainittu kermamäärä menee kokonaan mousseen. Kakun päällehän jokainen saa laitettua monenlaisia kermamääriä, riippuen pursotusten runsaudesta. Jos ei pursota reunoja lainkaan, vaan sipaisee vain ohuen kerroksen sivuille ja pursottaa kakun päälle ympyräisen kierroksen, kermaa menee vain noin 2,5-3 desiä. Jos taas pursottaa reunat ja päällystän, saa uppoamaan kaksinkertaisen määrän.

      Poista
  2. Hei! Mustaherukoi tai ei juuri nyt ole saatavilla, joten onnistuuko varmaan yhtä hyvin ihan valmiista hillosta? Kuinka paljon laittaisit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä 4 dl valmista hilloa? Riippuu makeudesta ja maun voimakkuudesta. Laita ensin 3,5 dl ja lisää maun mukaan, että saat reilun mustaherukan maun täytteeseen. Tämä kakku on todella hyvää, mutta en ole koskaan tehnyt valmiista hillosta. Jos hillo on itsetehtyä, niin maku pysyy varmasti samana.

      Poista
  3. Ensimmäisen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, että lemon curd ja kuorrutukseen varattava kerma olis hyvä olla listassa. Ainakin itse yleensä silmäilen kauppalistaa varten ne ja vaikka olisin lukenut leipätekstitkin niin sielä mainitut unohtuu elleivät ole määrälistauksessa. Kiitos joka tapauksessa herkullisesta reseptistä!

    VastaaPoista
  4. Ihana ohje. Mansikkamoussekakku listalla tyttären synttäreille. Blogiisi tutustuessani löytyi tämäkin. Paistoin pohjan juuri, vielä on vähän aikaa miettiä kumpi mousse, vai tehä paukasenko kaks kakkua! 😂 Kiitos ihanista ohjeista! ❤ Kirsi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on niin ihanan makuinen
      ! Juuri tein pyöreän mansikkamoussekakun, ja tottavie hyvää on sekin. Perheen miehet rakastaa mustaherukkamoussea ja se on erityisesti aikuisen väen suosikki.

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne