torstai 10. huhtikuuta 2014

Pääsiäisen päärynä-rahkapiirakka ja persikka-rahkapiirakka

Kaappeja kaivellessani käteeni osui säilykepäärynäpurkki ja muutama vihreä coctail-kirsikka toisen purkin pohjalla. Niistä sai taas vallan mainiosti tehtyä nopean pääsiäisherkun - rahkapiirakan, johon ei tarvittu liian monia ainesosia. Päärynät antoivat mukavaa raikkautta rahkan sekaan ja vihreät kirsikat, ellei nyt mitään ihmeellistä makua antaneet, niin kuitenkin keväistä vihreää väriä. Tein saman piirakan myös persikkatäytteellä. Piirakat voi tehdä myös gluteenittomana vaihtamalla vehnäjauhot Sunnuntain gluteenittomaan jauhoseokseen.

Pohjaksi tein peruspiirakkapohjan, joka sopii mukavasti 28-30 cm kookkaaseen piirakkavuokaan ja päälle sekoitin rahkasta, kermasta, munista ja sokerista täytteen viipaloitujen päärynöiden päälle. Tähän piirakkaan sopivat myös muut kaapissa lojuvat hedelmäsäilykkeet esim. ananasviipaleet, persikanpuolikkaat tai litsit.














PÄÄSIÄISEN PÄÄRYNÄ-RAHKAPIIRAKKA JA PERSIKKA-RAHKAPIIRAKKA

Pohja:

125 g voita tai margariinia
1, 25 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta Sunnuntain jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta

Päälle:

1 pieni purkki säilykepäärynöitä tai säilykepersikoita
(muutama coctail-kirsikka)

Rahkaseos:

1 prk (250 g) maustamatonta rahkaa
1 dl vispikermaa
2-3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 munaa

1. Voitele pyöreä, halkaisijaltaan 28 cm piirakkavuoka (tai päällystä leivinpaperilla).

2. Tee pohjataikina vatkaamalla ensin voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa hyvin. Sekoita ensin vehnäjauhot (glut.jauhot) ja leivinjauhe keskenään, lisää seos taikinaan. Vatkaa vain juuri ja juuri aineet sekaisin. Painele taikina jauhoitetuin käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

3. Viipaloi päärynät ja tee rahkaseos sekoittamalla kaikki aineet vatkaimella sekaisin. Mausta sokerilla oman makusi mukaan, meillä riittää tuo 2-3 rkl sokeria täytteessä.

4. Kaada ihan ohuelti rahkaseosta piirakkapohjalle ja levitä joka puolelle.

5. Asettele viipaloidut päärynät piirakkapohjalle ja ripottele pieneksi hakattua kirsikkaa päälle.

6. Kaada rahkaseos päärynoiden päälle varovaisesti, etteivät päärynät lähde irti pohjasta.

7. Paista 180 asteisessa uunissa, toiseksi alimmalla tasolla, noin 35-40 min. Kypsä piirakka on hyytynyt kunnolla ja reunat ovat saaneet vähän väriä.

Vaiheet:


1. Painele taikina jauhoitetuin käsin piirakkapohjalle.

2. Painele taikinaa myös reunoille.

3A. Laita ensin vähän rahkaseosta alle ja lisää päärynät.

3B. Sama piirakka persikkatäytteellä.

4. Kaada loput rahkaseoksesta varovaisesti päälle.

5. Paista 180 asteessa n. 35-40 min toiseksi alimmalla tasolla.

6. Pääsiäisen herkut ovat valmiina :)





4 kommenttia:

  1. Kymmenen pistettä tälle päärynäpiirakalle! ystävä tämän ohjeen vinkkasi :) tein kinuski-päärynä rahkaan ja vähensin sokerin määrää, tuli todella herkullinen! Hyvää pääsiäistä! -Jenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein hyvää pääsiäistä, Jenni :)
      Nam! Ihanalta kuulostaa tuo kinuski-päärynärahka täytteessä, sitähän täytyy kokeilla!

      Poista
  2. Todella hyvä ohje. Tein tätä jälkkäriksi pitkäperjantain aterialle vieraillemme. Kiitos! <3

    VastaaPoista
  3. Tää on nyt jo neljättä vuotta meidän perheen synttäritarjoiluiden vakio. Kelpaa myös heille jotka eivät muutoin rahkasta välitä. Ohje myös toimii aina! Teen aina molemmat, välillä puolet ja puolet samaan astiaan, aina tuplamäärä päärynää ja persikkaa ohuena siivuja kahteen kerrokseen. Kiitos ihanasta ohjeesta!

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne