maanantai 21. huhtikuuta 2014

Perinneruoka - Irman piimävelli

Kotonani Pohjanmaan Järviseudulla, Alajärven Saukonkylässä, kuortanelaissyntyinen Irma-äitini teki lapsuudessani usein piimävelliä. Nimestä ja ulkonäöstä huolimatta piimävelli maistui hyvälle: se oli makeahko jälkiruoka, joka oli parhainta jääkylmänä. Piimävellissä maistui siirappi, riisi, ihanat jauhomykyt eli klimpit, rusinat ja kotijuusto -ja tietysti piimä. 

Äitini ja isänpuoleinen lehtimäkeläissyntyinen Sanni-mummuni tekivät piimävellin juuri tällä tavalla. Vanhimmissa ohjeissa riisiä ei käytetty, mutta ohje oli muutoin sama. Pohjois-Pohjanmaan Sievistä kotoisin oleva äidinpuoleinen Anni-mummuni teki saman vellin kaljavellinä, jossa piimä korvattiin joko kotikaljalla tai pilsnerillä (ykkösoluella). 

Jotkut sekoittivat rusinat jauhomykytaikinaan sekaan, mutta meillä rusinat olivat erikseen ja jauhoklimpit erikseen. Lapsena metsästelimme erityisesti näitä neutraalinmakuisia klimppejä lautasellemme, sillä ne olivat herkkua. Tehdessämme äitini kanssa viime viikolla piimävelliä, huomasin, että klimpit olivat yhä aivan yhtä hyviä kuin ennenkin ja piimävelli oli todella helppoa tehdä :)

Piimävellissä on varmasti useampiakin tekotapoja, mutta näin meillä kotona piimävelli tehtiin. 






IRMAN PIIMÄVELLI
n. 3 litraa

1 litra vettä
1 dl puuroriisiä
2,5 dl rusinoita

klimpit:
1,5 dl kylmää vettä
2,25 dl vehnäjauhoja

2 dl siirappia
0,5 tl suolaa
250 - 300 g leipäjuustoa
1 litra piimää (kaljavellissä kotikaljaa tai ykkösolutta 5 dl ja 5 dl maitoa, tarvittaessa voi lisätä maitoa)





1. Laita vesi, puuroriisit ja rusinat kattilaan ja kiehauta.

2. Kun vesi kiehuu. Ala tehdä klimppitaikinaa: Sekoita kylmä vesi ja vehnäjauhot paksuksi taikinaksi. Taikina pitäisi olla koostumukseltaan vähän pullataikinaa ohuempaa, tahmeaa mutta paksuhkoa.

3. Ota teelusikalla nokareita taikinasta ja pudota ne sormella auttaen kiehuvaan veteen. Riisit on vielä raakoja tässä vaiheessa. Laita koko taikina-annos klimppeinä sekaan. Klimppien tulisi kypsyä noin puoli tuntia liemessä. Hämmentele vähän väliä, sillä klimppien vehnäjauho alkaa nopeasti suurustaa seosta.

4. Lisää siirappi ja suola. Anna kiehahtaa ja sekoittele.

5. Lisää viimeiseksi 1,5 x 1,5 cm kuutioina leipäjuusto ja litra piimää. Anna vähän lämmetä, mutta älä kiehauta enää, sillä muutoin juusto sulaa venyväksi ja piimä kokkaroituu.

6. Piimävelliä voi syödä sekä lämpimänä että kylmänä, mutta jääkaappikylmänä sen maku on parhaimmillaan.


Vaiheet:


1. Kiehauta vesi, riisi ja rusinat. Lisää jauhoklimpit ja keitä 30 min.

2. Lisää siirappi ja suola, kiehauta ja lisää kotijuusto sekä piimä. Älä enää keitä.

3. Valmis piimävelli.

4. Piimävelli on parasta jääkylmänä.







2 kommenttia:

  1. Tosi hyvää piimävelliä tulee tällä ohjeella! Nytkin on juustoa runsaasti kaapissa niin mitäs muuta siitä kuin lihapataa ja piimävelliä. Kiitos kivasta perinneohjeesta! Johanna / Keittiökriitikko-blogi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin hyvää? :) Ulkonäöstä sitä ei voisi kuvitella, mutta minusta tämä on herkullista: mukavan makeaa ja rusinat, klimpit ja kotijuusto antavat kaikki oman, mukavan lisänsä. Mukavaa, kun uskalsit kokeilla <3

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä viiveellä.