perjantai 4. huhtikuuta 2014

Sarin tomaattikeitto

Pikkusisareni Sari on melkoinen viherpeukalo. Sarin pihapuutarhassa ja kasvihuoneessa kasvaa kaikkea mahdollista valkosipulista viinirypäleisiin, puhumattakaan mahtavista kesäkurpitsoista ja tomaateista. Eilenkin puhelimeen tuli kiva viesti sisarelta: "Minulta saat sitten kesällä taas kunnon tomaatteja :)". Ilmeisesti kylvökausi oli alkanut taimitarhassa. 

Sarin tomaattikeitto on pikkusiskon koekeittiön tuotoksia. Keitto on hyvin yksinkertainen ja helppo tehdä: vähän aineiden kuullotusta ja hetki keittämistä, soseutus ja nautiskelemaan. Mukava hapanimelä keittopohja pehmenee pienellä kermalisäyksellä samettiseksi, mutta keitto on silti kevyt. Sarin ohjeessa keittoon lorautettiin hieman valkoviiniä, mutta minä korvasin puuttuvan viinin tilkalla sitruunamehua. 

Tomaattikeitto tarjotaan tuoreen basilikan kera yhdistettynä rapeaksi paahdettuun valkosipulileipään. Helppoa, yksinkertaista ja taas niin herkullista.









SARIN TOMAATTIKEITTO
4-6 annosta

1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 iso porkkana
reilu loraus Extra Virgin -oliiviöljyä
1 kg tomaatteja (11 kpl suurehkoja tomaatteja)
5 dl vettä
2-3 rkl kasvis- tai kanafondia ( liemikuutiotkin käy esim. Knorr gluteeniton, itse laitoin 2 kpl kasvisfondihyytelöpaloja)
0,5 dl valkoviiniä  (laitoin 0,25 dl sitruunamehua)
1 rkl + 1 tl sokeria tai hunajaa
2 rkl tomaattipyrettä (ketsuppikin käy, Heinz)
1-2 tl kuivattua basilikaa (laitoin 1 tl pizzamaustetta + 1 tl timjamia)
0,5 dl kuohu- tai vispikermaa
suolaa ja mustapippuria ihan vähän

1. Kuullota kattilassa, reilussa öljylorauksessa, pieniksi kuutioidut sipuli, valkosipuli ja porkkana. Laita aavistus suolaa ja pippuria sekaan. Kuullota miedolla lämmöllä, ettei valkosipuli pala pohjaan. Pieni suolalisäys auttaa vapauttamaan kasviksista nestettä, jolloin sipulit eivät pala niin helposti kuumemmallakaan lämmöllä kitkeriksi.

2. Lisää seokseen tomaattilohkot, vesi, kasvisfondi, viini, sokeri, tomaattipyre ja basilika. Anna kiehua, kunnes tomaatit ja porkkana on täysin pehmeitä (hiljalleen 20-25 min. poreillen). Nosta kattila sivuun ja surauta sauvasekoittimella hienoksi sosekeitoksi.

3. Lisää kerma. Lisää suolaa ja pippuria, jos tarvitaan. Itse en lisännyt enää suolaa, sillä fondi oli suolaista.

5. Tarjoa keitto yhdessä paahdetun, vaalean leivän kera. Hiero paahdetun leivän pintaa halkaistulla, raa'alla valkosipulinkynnellä ja ripsauta hyvää oliiviöljyä päälle. Ripottele hieman suolaa ja mustapippuria leivän päälle. Suikaloi lopuksi pari basilikanlehteä keiton pinnalle.

Vaiheet:



1. Tomaattikeiton aineksia.

2. Kuullota sipuli, valkosipuli ja porkkana oliiviöljyssä.

3. Lisää muu paitsi kerma ja keitä pehmeäksi n. 20-25 min.

4. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää kerma. Maista ja mausta.

5. Herkuttele paahdetun, valkosipulilla ja öljyllä hierotun leivän kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne