perjantai 23. toukokuuta 2014

Kaxholmenin kaalisalaatti ja viikonloppuherkkuja


Tämä herkullinen kaalisalaattiohje löytyi Karppaajan arkiruokaa -kirjasta ja sopii siis vähähiilihydraattiseen ruokavalioon mainiosti. Salaatti on ehdottomasti yksi herkullisimmista kesäsalaateista, joita meidän perheessä on syöty. Tällä ohjeella salaattia tulee varsinainen jättikulhollinen eli reilut 3 litraa. Miten noin vähistä raaka-aineista voi syntyä mitään näin hyvää...

Kaxholmenin kaalisalaatti sopii lisukkeeksi grillatulle broilerille tai hyvälle grillipihville, ja syödäänpä meidän perheessä tätä myös grillimakkaroiden kera. Tänään salaatin kera tarjoillaan grillattua broilerinfilettä ja fetamoussella täytettyjä kirsikkatomaatteja sekä sekalainen valikoima suolaisia herkkupaloja. 





KAXHOLMENIN KAALISALAATTI (COLESLAW)

1 varhaiskaali tai pieni valkokaali suikaloituina
2 punasipulia suikaloituina
2 porkkanaa raastettuna

Kastike:

2 dl Kavlin tai Felixin majoneesia purkissa
1 prk creme fraichea (150 g)
6 tl Dijon-sinappia
1 tl mustapippuria
6 hyppysellistä suolaa


1. Sekoita ensin kastikkeen ainekset yhteen maustumaan.

2. Suikaloi kaali niin ohuiksi rihmoiksi kuin vain pystyt. Raasta porkkanat karkeimmalla terällä raasteeksi. Viipaloi punasipulit niin ohuiksi kuin voit, pilko puolikuut vielä puoliksi. Sekoita kasvikset sekaisin.

3. Sekoita todella isossa salaattikulhossa kaikki kasvissuikaleet ja salaatinkastike sekaisin. Sekoita ensin puolet kasviksista kastikkeeseen ja lisää vähitellen kaalisilppua lisää. Aika nopeasti kaali alkaa pehmenemään. Sekoita kunnolla niin, että kastike tarttuu kunnolla kaikkiin kasviksiin. Laita kylmään tunniksi maustumaan.


1. Sekoita ensin kastike maustumaan.

2. Viipaloi kaali niin ohuiksi rihmoiksi kuin puukolla pystyy. Juustohöylälläkin voi siivuta kovaa valkokaalia.

3. Viipaloi punasipulit hyvin ohuiksi siivuiksi, katko lyhyemmiksi ja lisää sekaan.

4. Raasta porkkanat ja lisää joukkoon. Sekoita kasvikset sekaisin.

5. Kaada kastike sekaan ja sekoittele kunnolla.

6. Kaalista tulee nopeasti aivan pehmeää. Ihana salaatti!



FETAMOUSSELLA TÄYTETTYJÄ KIRSIKKATOMAATTEJA

Fetamoussella täytetyt kirsikkatomaatit löytyivät kivasta Kanapeet-ruokablogista ja ohje löytyy myös täältä . Yhdestä annoksesta fetamoussea täyttää noin 4-5 rasiaa kirsikkatomaatteja. 

FETAMOUSSE

200 g feta-juustoa (kokonainen pala)
2 dl creme fraichea (150-200 g)
3 isoa valkosipulin kynttä
mustapippuria

Murenna feta niin hyvin kuin pystyt pieniksi murusiksi. Lisää joukkoon creme fraiche, puristetut valkosipulinkynnet ja mustapippuri. Vatkaa esim. sähkövatkaimella sileäksi, tällöin mousse on helppo laittaa kertakäyttöiseen pursotinpussiin ja sen saa puristettua siististi kirsikkatomaattien sisälle (fetasta jää usein liian isoja muruja, jotka tukkivat pursotinpussin pään). Nappaa pieni reikä pursotinpussin päähän ja purista seosta nätti keko kirsikkatomaatin sisään.


TÄYTETYT KIRSIKKATOMAATIT


Nuo kirsikkatomaatit ovat niin hyviä, että parhaimmillaan olen joutunut täyttämään 7 rasiallista tomaatteja yhdellä istumalla, eli nykyisin tomaattien tyhjäys ja täyttö sujuvat jo kiitettävällä nopeudella. Apuvälineeksi pikkuruisten kirsikkatomaattien sisustojen kovertamisessa olen käyttänyt omenaporaa ja kapeasuista hopealusikkaa. Kähvelsin vanhan mustuneen pesäpallopalkintolusikan isännän lootasta, koska ajattelin, että jos lusikka katkeaa, niin kukaan ei huomaa lusikan puuttumista :)

1.Leikkaa kirsikkatomaattien hattu pois kantapuolelta (koska 'liha' on tiiveimmin kiinni juuri kannassa). 
2. Kierrä varovasti omenapora reikään sisään ja poraa tomaatin sisustan seinämät irti -varo ettet poraa tomaatista läpi.
3. Nosta pora pois ja hivuta tomaatin sisältö kapeasuisella ja terävällä lusikalla ulos tomaatista. Äkkiä sen oppii :)
4. Laita fetamousse kertakäyttöiseen pursotinpussiin, leikkaa kärkeen pieni reikä ja purista seosta kirsikkatomaatin sisälle.



1. Kirsikkatomaatteja ja fetamoussen ainekset vain vatkaimella yhteen.

2. Leikkaa hattu pois kannan puolelta ja pyöritä omenaporalla varovaisesti reunat irti. 

3. Kaiva sisukset ulos kapeasuisella ja terävällä lusikalla. Tämän mallinen lusikka oli hyvä.

4. Laita täyte kertakäyttöiseen pursotinpussiin, reikä pussin kulmaan ja pursota fetamousse sisään.

5. Fetamoussessa maistuu ihanasti valkosipuli.
6. Viikonlopun napsimishimoon herkkupaloja.

Fetamoussella täytettyjä kirsikkatomaatteja.

Tonnikalatahnaa ja ruisnachoja. Tahnan ohje löytyy täältä.

Ruohosipulia ja Olympia-sulatejuustoa sekä valkosipuli-ruissipsejä.





4 kommenttia:

  1. Meillä ei isäntä kaalista perusta, mutta tätä kyllä pitää kokeilla, varmasti sopii mahtavasti grilliherkkujen kanssa tarjottuna :) Oon joskus tehnyt Waldorfin salaattia ja sen sain kyllä itse syödä, kun siihen tulee selleriä... Eli itse tykkäsin siitäkin, mutta muut perheenjäsenet näköjään vaativat hieman totuttautumista ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näinhän se menee, perheen ehdoilla on joskus ruokaa laitettava. Onneksi meillä mies syö vaikka pieniä kiviä :) ja tykkää kaalista. Tämä on kyllä niin herkullista salaattia, kaloreita on, mutta onneksi vähähiilihydraattisella ruokavaliolla niitä ei lasketa. Jätän yleensä nuo leipäherkut väliin, mutta tästä kaalisalaatista tykkään. On hyvää myös sitruunamajoneesilla ja lorauksella sitruunanmehua. Ja nuo sinun fetatomaattisi on ihan jo klassikko -ne on aivan liian hyviä. Toivottavasti monet löytävät ne blogistasi :)

      Poista
  2. Olipas tuo salaatti taivallisen hyvää!! Meillä se meni sujuvasti hampurilaisten välissä ja seuraavana päivänä jauhelihan ja pastan kanssa, nam!! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä salaattia meilläkin tehdään usein viikonlopuksi. Kivan makuista tulee myös sitruunaisella majoneesilla. Ja kerrankin sellainen salaatti, joka katoaa kaapista alta aikayksikön, vaikka kulho on iso :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne