torstai 29. toukokuuta 2014

Kinuski-raparperipiirakka



Tätä raparperiherkkua tarjosin omilla viiskymppisilläni viime kesänä pienen kinuskilla maustetun creme fraiche -kastikkeen kera. Kinuskinen raparperipiirakkaohje löytyi Sitruunaruohon blogista ja ihastuin piirakkaan ikihyväksi. 

Piirakasta ei tule liian makeaa, mutta ei myöskään erityisen kirpeää, vaikka raparperia upotetaan piiraaseen tosi paljon -kinuski pyöristelee raparperin kirpeyttä sopivasti ja antaa ihanan toffeen maun. 







KINUSKI-RAPARPERIPIIRAKKA
pyöreä 26-28 cm piirakkavuoka, vähän korkeammat reunat

Pohja:

75 g voita
1,5 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa tai maitoa

Täyte:

4 isoa raparperinvartta palottuna (raparperia saa olla reilusti)
2 dl kaupan kinuskikastiketta
(Voit valmistaa kinuskin myös itse. Tässä linkki helppoon Kinuskikissan ohjeeseen.)

Tarjoa piirakan kera:

2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa hyvin vaahtoon sekaisin.

2. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ensin keskenään. Lisää jauhot taikinan sekaan vuorotellen kerman kanssa.

3. Laita pyöreään, vähän korkeampilaitaiseen,  piirakkavuokaan leivinpaperiympyrä pohjalle. Laita reilusti isompi paperi, joka nousee reunojen yli, jos käytät matalaa piirakkavuokaa (täytettä on paljon). Katso niksi. Levitä taikina matalan piirakkavuoan pohjalle lastalla, voi myös vähän siloitella jauhotetuin käsin. Sivuille ei tarvitse taikinaa nostaa lainkaan, vaan täytteen voi laittaa suoraan päälle.

4. Viipaloi raparperit ja levitä tasaisesti piirakkapohjan päälle.Kaada kinuskikastike päälle. Itse asettelin raparperipalat kahteen kerrokseen ja kaadoin puolet kinuskikastikkeesta ensimmäisen kerroksen päälle, loput kastikkeesta pinnalle. Raparperit voi myös kaataa piirakan päälle, sen kummemmin asettelematta, ja lorauttaa kinuskikastikkeet kerralla päälle. 

5. Paista piirakkaa matalassa piirakkavuoassa  200 asteessa uunin keskitasolla 25-30 min, kunnes piirakka on pinnaltaan kauniisti ruskistunut. Paksumpaa piirakkaa paistetaan 180 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 40-45 min.

6. Tarjoa kylmä piirakka vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kanssa. Piirakan maku vain paranee ja pyöristyy kylmässä.

Vaiheet:


1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.

2. Lisää muna ja vatkaa aineet hyvin sekaisin.

3. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin.

4. Lisää taikinaan vuorotellen kermaa ja jauhoseosta. Vatkaa vain muutama pyöräytys aina lisäyksen jälkeen.

5. Valmis taikina on pehmeää.

6. Ota sellainen piirakkavuoka, jossa on vähän korkeampi reuna.

7. Laita leivinpaperi piirakkavuokaan tai voitele vuoka hyvin. Korkeampi leivinpaperi kannattaa laittaa erityisesti, jos käytät normaalia, matalaa piirakkavuokaa.

8. Levitä piirakkataikina tasaisesti piirakkavuoan pohjalle. Matalaan vuokaan voi levittää ihan suoraksi, ja aloittaa raparperien latomisen suoraan reunaan kiinni.

9. Voit painella taikinan myös jauhotetuin käsin piirakkavuokaan ja vähän reunoillekin. Huom! Anna taikinaa jäädä pohjaan kuitenkin reilusti, sillä raparperit sisältävät paljon nestettä.

10. Piirakan täyte: 4 isoa raparperinvartta ja 2 dl kinuskikastiketta.

11. Viipaloi raparperit vähän yli puolisenttisiksi viipaleiksi. Ota kuoririhmoja irti sitä mukaa, kun niitä leikatessa irtautuu, mutta kuoria ei tarvitse. 

12. Lado raparperipaloja ensimmäinen kerros tai kaada kaikki kerralla päälle.

13. Kaada puolet kinuskikastikkeesta ensimmäiseen raparperikerrokseen.

14. Lisää toinen raparperikerros kinuskin päälle.

15. Kaada loput kinuskikastikkeesta mahdollisimman tasaisesti pinnalle.

16. Paista matalaa ja isompaa piirakkaa keskitasolla 200 asteessa noin 30 min. Jos teet paksumman piirakan, paista toiseksi alimmalla tasolla 180 asteessa noin 40-45 min.

17. Herkuttele jäähtyneenä kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.


13 kommenttia:

  1. Nam, tämä ei voi olla muuta kun hyvää, varmasti kokeilen tätä jossain vaiheessa!

    VastaaPoista
  2. Tätäkin on nyt sitten tehty :) mitä en olis sun ohjeista tehnyt, niitä on muutama. Erittäin nopea tehdä, simppeli ja maku hyvä eikä kirpeä. Kiitos :)

    VastaaPoista
  3. Tein tätä aamulla ja maistoin pienen siivun äsken. Maku oli hyvä eikä liian kirpeä mutta kivasti tuli raparperi esiin. Simppeli tehdä ilman mitään kommervenkkejä, tästä tulee varmaan yksi alkukesän suosikki kuhan vaan aina on kinuskii kaapissa. Kiitos taas tästä ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eija ja Riitta! Nykyisin tuntuu parhaimmalta kaikista helpoimmat reseptit, kunhan maku on hyvä. Tämä ohje oli kyllä hyvä löytö :)

      Poista
    2. Kiitos ohjeesta. Oki tidella hyvää ja hello tehdä

      Poista
  4. Tämäkin on tosi herkullisen oloinen! Vaikka useita erilaisia piirakoita onkin tullut tehtyä, on ihana saada lisää tällaisia uusia vinkkejä :) Vielä kun löytäisi aikaa (ja syöjiä) kaikkien testaamiseen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se juuri on. Alkukesästä tulee kahlattua monenlaisia raparperipiirakkaohjeita läpi, ja aina tuntuu löytyvän uutta ja kivaa. Tämä ohje on helppoutensa ja yksinkertaisuutensa ansiosta kiva pyöräyttää, ja maistuukin vielä herkulliselle :)

      Poista
  5. Aina kun tulen blogiisi, tulee niin vesikielelle. Tällä piirakalla kyllä hemmottelen perhettä kesällä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä piirakka on sopivan pieni meidän kahden hengen taloudelle :) Minäkin yritin katsella olisiko kinuskipurkkia kaapissa. Oli, peräti kaksi purkkia :) ja anoppi lupasi tuoda minulle raparperiannoksen omalta seinustaltaan, koska omat raparperini ovat vähän pienempiä. Eli raparperipiirakkaa tulossa meidänkin sakille :) Kaikki tutut raparperipiirakat aion leipoa nyt läpi, uusia ohjeita otetaan vastaan...

      Poista
  6. Olipa hyvää! Ihan parasta raparperipiirakka! Mietin tässä että tulisikohan tupla-annoksesta pellillinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varmasti sellaisen 50 cm:n levyisen uunin pellille saisi piirakan! Tuo pyöreä piirakka hupenee liian nopeasti, kokemusta on :)

      Poista
  7. Löysin googlettamalla: kinuski raparperi piirakka, niin löysin tän reseptin viime kesänä, kun olin saanut siskoltani raparperia. Näytti niin hyvältä, että pidin reseptin mielessäni ja tänä kesänä viimein sain tehtyäkin piirakan. Tuli aivan ihanaa! Vanhempani maistoivat myös ja tykkäsivät. Ihanan sopiva kirpeys-makeustasapaino ja uskon, että vaniljakastikekin varmaan tuohon kaveriksi sopisi. Itse tein sen kermavaahdon. Suosittelin Facebookissa kavereille reseptiä ja itse kyllä aion tehdä toistekin, sitten kyllä ehdottomasti vaan tuplataikina! :) Nyt ei raparperiä siihen ollut tarpeeksi. Mutta kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä kivan helppo resepti, ja tuo kinuskikastike tuo mukavan maun koko piirakkaan. Vaniljakastike, kermavaahto tai vaniljajäätelö sopivat mukavasti piirakan kaveriksi, myös kinuskilla maustettu creme fraiche antaa kivan säväyksen :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne