tiistai 13. toukokuuta 2014

Porhon piirakkaa ja lempipunaviini Mayu




Tein aivan ihanaa poropiirakkaa tänään! Pohjassa käytettiin sekä ruis- että vehnäjauhoja, ja kiva ohje pohjaan löytyi Kinuskikissalta täältä. Lapin makuja sisältävään piirakkaan sopii erinomaisesti tämä vähän tummempi piirakkapohja . Täytteet keksittiin niistä aineksista, joita kylmiöstä löytyi. Piirakan nimi tulee siitä, että meidän perheen jokavuotisilla Lapinreissuilla poroja on aina kutsuttu porhoiksi :)

Kaapista löytyi iso purjo, Pirkan kylmäsavuporosiivuja, savuporotuorejuustoa, leipäjuustoa, kermaa, Aura-juustoa ja paprika. Näistä sitten kasailin täytettä ja jännittyneenä odotin lopputulosta: aivan ihana, voimakkaanmakuinen piirakka, jota teen ehdottomasti uudelleen. Piirakka oli mukavan suolainen; poro ja Aura-juusto maistuivat vahvasti ja leipäjuusto sopi upeasti piirakkatäytteeseen. Piirakka kannattaa laittaa jäähtymisen jälkeen vielä kylmään, että täytteet hyytyvät kunnolla ennen piirakan leikkaamista. 

Piirakkapohjaa ei tarvitse esipaistaa. Paistoaika on melko pitkä runsaan täytteen ja pohjan ruisjauhojen takia. Piirakan pinta kannattaa suojata foliolla 40 minuutin kohdalla eli heti, kun pinta alkaa ruskistua. Nam, nam ja vielä kerran nam -oli niin hyvää!

Viikonloppuna piirakkaa voikin nauttia oman lempipunaviinin kera - oma lempiviinini on tällä hetkellä chileläinen Mayu Reserva Carménère 2012. Tästä linkki Alkon tuotesivulle tutustumaan hyvään, vahvaan ja pehmeänmakuiseen punaviiniin. Viini-lehti arvioi Mayun 2011 vuosikerran neljän tähden viiniksi, minä antaisin viisi tähteä vuosikerralle 2012 :)

Viini-lehden arvio Mayu:sta:
"Erittäin tiivisluonteinen, lähes mustasävytteinen, makeaa karhunvatukkaa ja mustaherukkaa muistuttava tuoksu. Intensiivinen maku täyttää lähes hillomaisella marjaisuudella suun. Täyteläinen maku seuraa läheisesti aromeiltaan tuoksua. Siinä on lisäksi aistittavissa makeita mausteita, paahteisuutta ja jopa kahvia. Muhevaa makua tasapainottaa runsaat, mutta kypsät tanniinit. Viini jättää pitkän, mustikkaisen, hennosti savuisen, mehevän jälkivaikutelman." Linkki arvioon tässä.






PORHON PIIRAKKA
(Savuporo-aura-leipäjuusto-paprika-purjopiirakka)

pyöreä 28 cm piirakkavuoka

Piirakkapohja:

2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 dl juustoraastetta
150 g margariinia (laktoositon Sunnuntai)
0,5 dl kylmää vettä

Täyte:

1 ison purjon koko vaalea osa silputtuna
1 punainen paprika pieninä kuutioina
75 g Aura-juustoa murusteltuna (vajaa puolet paketista)
120 g leipäjuustoa pieninä kuutioina
100 g Pirkan Poron kylmäsavupaisti -leikkeleitä saksilla silputtuna
3 isoa kananmunaa
1 dl vispikermaa
1 pkt Creme Bonjour savuporotuorejuustoa (200 g)
0,5 tl aromisuolaa
0,5 tl kuivattua timjamia
0,5 tl mustapippuria rouhittuna

1. Laita kulhoon vehnäjauhot, ruisjauho, juustoraaste ja kylmä margariini kuutioituna. Nypi aineksia käsin yhteen murusiksi. Lisää kylmä vesi murujen sekaan ja puristele käsillä taikinaksi. Taikina on aika jäykkää.

2. Painele piirakkataikina 28 cm pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Ei tarvitse esipaistaa.

3. Pilko purjo pieneksi silpuksi ja huuhtele siivilässä. Kuutioi pesty paprika pieniksi kuutioiksi. Murustele Aura-juusto pieneksi muruksi. Kuutioi leipäjuusto pieniksi kuutioiksi. Silppua savuporoleikkelesiivut pieneksi. Sekoita ainekset keskenään kulhossa.

4. Vatkaa sähkövatkaimella munat, tuorejuusto, kerma ja mausteet sekaisin.Älä ylisuolaa täytettä, sillä Aura-juusto ja savuporo sekä tuorejuusto ovat suolaisia - omasta mielestäni maustaminen osui aivan kohdalleen reseptissä olevilla määrillä. Kaada sileäksi sekoitettu täyteseos muiden täyteaineiden sekaan ja sekoita kaikki aineet kunnolla sekaisin. Kaada täyteseos piirakkapohjan päälle.

5. Paista piirakkaa 200 asteessa ylä/alalämmöllä, uunin toiseksi alimmalla tasolla 50-55 min. Laita foliopala piirakan päälle heti, kun pinta alkaa ruskettua riittävästi. Näin piirakasta ei tule pitkän paistoajan takia liian tummaa. Itse laitoin 40 min. kohdalla folion päälle.


Vaiheet:



1. Nypi vehnä- ja ruisjauhot, juustoraaste ja margariini murusiksi.

2. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

3. Taikinasta tulee aika tiivis.

4. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja sivuille.


5. Leikkaa savuporo pieneksi silpuksi joko saksilla tai veitsellä.

6. Pilko suuren purjon vaalea osa pieneksi silpuksi ja huuhtele silppu siivilässä.

7. Pilko paprika ja leipäjuusto kuutioiksi, murustele aurajuusto pieneksi.

8. Sekoita silputut ainekset ensin keskenään.

9. Vatkaa munat, kerma, mausteet ja tuorejuusto tasaiseksi sähkövatkaimella.

10. Kaada täyteseos pilkottujen ainesten sekaan ja sekoita kunnolla.

11. Kaada täyteseos piirakkapohjan päälle, tasoittele pintaa lusikalla.

12. Paista 200 asteessa toiseksi alimmalla tasolla noin 50 min. Peitä foliolla 40 min kohdalla.


5 kommenttia:

  1. Vesi herahti kielelle, ihanan näköistä piirakkaa ja aineista päätellen superhyvää!

    VastaaPoista
  2. Olen myös käyttänyt tuota samaista pohja-ohjetta moniin piirakoihin milloin ruisversiona ja milloin ihan vehnäversiona. Joskus laitan vähän leivinjauhetta siihen kans. Ihanan näköstä piirakkaa herkkuaineksista olet loihtinut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirakka oli paremman makuista, kuin ulkonäöstä voisi päätellä :). Tosi vahvoja makuja ja punaviinin kanssa hyvä makupari. Hain taas savuporoa kylmiööni, viikolla teen varmasti uuden piirakan.

      Poista
  3. Tämä poropiirakka menee kyllä meillä testaukseen!
    Ja hei,meillähän on sama maku viinien suhteen,tuo Mayu on meidänkin suosikki punkku! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin, että ollaan sielujen siskoksia :) Koiraihmiset ei voi olla muuta. Piirakassa oli sopivan voimakkaat maut juuri punaviinien kanssa. Mayun vuosikerroissa on eroja, mielestäni 2012 vuosikerta on paljon parempaa kuin 2011. Juurikin on Mayu pullo pöydällä avattuna :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne