maanantai 23. kesäkuuta 2014

Brunssisalaatti uudesta perunasta ja pikasämpylät



Reissuviikko Helsingissä vei parhaimman kokkausenergian Koiviston juhannuskeittiöstä. Kylmiö odotti tyhjillään, kun matkalaiset saapuivat juhannuksen aatonaattona puoliltaöin  kotiin. Sen jälkeen lyhyet yöunet ja keittiöön ihmettelemään, mistä herkut perheelle taiotaan. Nuoret paistoivat mäellä rosvopaistia, minä keittelin uusia perunoita ja lähetin isännän kauppaan. 

Miesten ostokset ovat aina mielenkiintoisia: maitoa sentään tuli, leipää ja leikkeleitä, lihaakin oli löytänyt, mutta valmiiksi maustettua -mistä kiekaisin tietysti kauhistuneena. Sitten ostoskorista löytyi monenlaisia jalopenoja ja sekalainen valikoima kaikkea turhaa. Niillä eväillä kuitenkin juhannus selvittiin :)

Sunnuntaina tein brunssisalaatiksi sitruunaisen ja suolaisen perunasalaatin uusista perunoista. Salaattiin pilkoin keitettyjä uusia perunoita, suolakurkkuja, keitettyjä munia, marinoituja valkosipulinkynsiä, punasipulia, keltaisen paprikan ja kokonaisen purkillisen lasimestarin silliä. Salaatti kruunattiin sitruunamajoneesilla, Dijon-sinapilla, curryllä, mustapippurilla, tillillä ja ripauksella suolaa. 

Taloon piti saada myös paistetun leivän tuoksua, vaikka ei olisi jaksanut leipoa yhtään mitään. Aamupuuron tähteet saivat muuttua pikaisiksi sämpylöiksi, joita ei tarvinnut pahemmin odotella tai nostatella. Monenlaisia leikkeleitä pöytään, uunituoreita sämpylöitä, poikien rosvopaistia, perunasalaattia ja vahvat kahvit - tämäkin juhannus on nyt juhlittu :)





SUNNUNTAIN BRUNSSISALAATTI

1,2 litraa runsaassa suolavedessä keitettyjä, kylmiä uusia perunoita kuutioituna
1 punasipuli pieninä kuutioina
4 kokonaista suolakurkkua kuutioituna
4 keitettyä munaa silputtuna
1 keltainen paprika kuutioituna
1 iso purkki ABBA:n lasimestarin silliä pieninä kuutioina (ei lientä)
10 yrttimarinoitua valkosipulinkynttä viipaloituna

Kastike:

1,5 dl sitruunamajoneesia
2 tl Dijon-sinappia
1 tl suolaa
2 tl kuivattua tilliä (tuoretta ei ollut)
reilusti mustapippuria
curryä

Koristele salaattikulho jääsalaatilla ja kananmunan lohkoilla

1. Pilko kaikki ainekset pieniksi kuutioiksi. Uudet perunat pistin kuorineen kuutioiksi, sillä olin harjannut perunat juuresharjalla puhtaiksi ja keittänyt tuikeassa suolavedessä kypsiksi. Perunat olivat kylmiä.

2. Tee perunasalaatille kastike: sekoita sitruunamajoneesin sekaan sinappi ja mausteet. Kaada seos salaatin sekaan ja sekoittele kastike hyvin kaikkiin aineksiin. Koristele kulho ja laita salaatti kylmään tekeytymään hetkiseksi.







PIKASÄMPYLÄT
leivinjauheella, 8 kpl isoja

4 dl neljän viljan puuroa tai kaurapuuroa (omassa neljän viljan puurossani oli myös kauraleseitä ja pellavansiemeniä)
0,5 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
2 rkl tummaa siirappia
3 rkl öljyä
6 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

1. Sekoita puuro, vesi, suola, siirappi ja ruokaöljy lusikalla sekaisin. 

2. Sekoita hiivaleipäjauhot ja leivinjauhe ensin keskenään. Lisää jauhot puuroseokseen lusikalla sekoitellen. Sekoita lopuksi käsin tahmeaksi taikinaksi. Laita jauhoja näppituntuman mukaan, mutta älä laita liikaa. Leivo heti jauhotetuin käsin 8 suurta, tahmeaa sämpylää. Mitä pehmeämpi taikina, sitä paremmat sämpylät. Ripottele vähän jauhoja sämpylöiden pinnalle.

3. Paista sämpylät 225 asteessa uunin keskitasolla ylä/alalämmöllä noin 15-18 min. Vilkaise sämpylän pohjasta, milloin pohja alkaa tulla ruskeaksi ja sämpylän pinnalle alkaa tulla väriä.

Brunssisalaatin vaiheet:


1. Pilko perunat pieniksi kuutioiksi.

2. Pilko paprika ja suolakurkut kuutioiksi.

3. Pilko punasipuli ja marinoidut valkosipulit pieneksi. Laita ainekset isoon kulhoon.
4.Pilko sillipalat pieniksi kuutioiksi, sekoita salaatinkastike. Kaada ainekset kulhoon.

5. Pilko keitetyt kananmunat silpuksi ja lisää sekaan. Sekoita kaikki ainekset.

6. Valmista salaattia.

7. Koristele kulho jääsalaatilla ja munanlohkoilla.
Sämpylöiden vaiheet:

1. Sekoita kylmän puuron sekaan vesi, suola, siirappi ja öljy.

2. Sekoita leivinjauhe ja hiivaleipäjauho keskenään. Sekoita jauhot lusikalla puuroseokseen.

3. Jätä taikina tahmeaksi ja pehmeäksi. Pyöritä jauhotetuin käsin tahmeiksi sämpylöiksi. 

4. Sämpylät saavat jäädä karkean näköisiksi. Ripottele vähän jauhoja pinnalle. 

5. Paista heti 225 asteessa keskitasolla noin 15-18 min, kunnes saavat vähän väriä.

6. Nauti sämpylät lämpimänä voin ja salaatin kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä viiveellä.