sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Gluteeniton valkosuklaa-mangojuustokakku



Yksinkertainen ja helppo gluteeniton juustokakku syntyy gluteenittomista täytekekseistä murennetusta pohjasta ja mangotuorejuusto-kerma-valkosuklaatäytteestä. Juustokakut ovat yleensäkin helpoimpia kakkuja tehdä: vain keksien hienontaminen, sulatettua rasvaa keksimurujen sekaan ja keksipohjan painelu irtopohjavuokaan; päälle sulatetusta suklaasta, sokerista, kermavaahdosta, tuorejuustosta ja liivate-sitruunamehuseoksesta sekoiteltu täyte ja kakku kylmään hyytymään vuorokaudeksi.

Jos juustokakun tekee tummasta suklaasta, sokeria kannattaa lisätä reseptin ohjeeseen. Lisäksi kekseinä kannattaa käyttää gluteenittomia tummia kaakaotäytekeksejä. Tuorejuustoksi olen silloin valinnut maustamattoman tuorejuuston. Valio ilmoittaa sivuillaan omien tuorejuustojensa olevan gluteenittomia. 

Gluteenittoman juustokakun voi koristella suklaakoristeilla tai tehdä mangoviipaleista kerroksen kakun pintaan ja kiille päälle. Nonparellien kanssa kannattaa olla varovainen, sillä aina ei voi tietää, ovatko ne varmasti gluteenittomia.





 GLUTEENITON VALKOSUKLAA-MANGOJUUSTOKAKKU

Keksipohja:

150 g paketti gluteenittomia täytekeksejä esim. Glutano Custard Creams
50 g sulatettua voita tai margariinia

Täyte:

4 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
3 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
1-2 rkl hienoa sokeria
1 pkt Valion mangotuorejuustoa
200 g valkosuklaata sulatettuna

Kelmuta 18-22 cm:n irtopohjavuoka. Laita juuri sopivankokoinen leivinpaperiympyrä kelmun päälle pohjalle.

1. Murenna täytekeksit teholeikkuriin ja rouhi keksit murusiksi (voit murentaa myös käsin tai paukuttelemalla keksit kaulimella vahvassa muovipussissa murusiksi). Sulata voi tai margariini, ja kaada keksinmurujen sekaan. Sekoita muruseos tasaisen kosteaksi. Painele keksinmurut irtopohjaiseen, halkaisijaltaan 18-22 cm irtopohjavuokaan (oma vuokani oli 22 cm). Vie pohja täytteen tekemisen ajaksi kylmään.

2. Täytettä varten laita liivatteet kylmään likoamaan 10-15 minuutiksi. Vatkaa kerma, vaniljasokeri ja sokeri vaahdoksi. Sulata valkosuklaa esim. syvällä lautasella vesihauteessa.

3. Vatkaa tuorejuusto ja sulanut valkosuklaa tasaiseksi seokseksi. 

4. Kuumenna sitruunamehu kahvikupissa mikrossa ja purista liivatteet kuiviksi. Lisää liivatteet kerralla kuumaan sitruunamehuun ja sekoita kunnes liivatteet ovat täysin sulaneet liemeen. Lisää liivateseos muutamassa erässä tuorejuustoseoksen joukkoon.

5. Lisää viimeisenä kermavaahto tuorejuustoseokseen. Vatkaa aineet huolellisesti sekaisin. Maista onko omaan makuusi riittävästi sokeria (valkosuklaa on todella makeaa). Kaada täyteseos keksipohjan päälle vuokaan. Levitä täyte tasaisesti, heiluttele vuokaa sivusuunnassa sekä kopsuta pöydän kantta vasten, että täytteeseen ei jää tyhjiä ilmakoloja. Vie juustokakku kylmään vuorokaudeksi.

6. Seuraavana päivänä: avaa varovaisesti irtopohjavuoan reunat ja kuori kelmut sivuilta. Työnnä leveä paistinlasta tai kakunnostin leivinpaperiympyrän alle ja nosta juustokakku tarjoilulautaselle. Koristele suklaakoristeilla tai muilla gluteenittomilla koristeilla (varmista esim. nonparellien tai sokerikoristeiden gluteenittomuus!). Kakku ei ole laktoositon, sillä valkosuklaassa on laktoosia.

Vaiheet:


1. Kelmuta irtopohjavuoka (tässä 22 cm) ja laita leivinpaperista ympyrä pohjalle. Reunakalvoa käyttämällä tulisi siistein jälki, mutta kalvot oli nyt loppu.

2. Käyttämiäni gluteenittomia täytekeksejä. Nämä olivat myös hyvänmakuisia. Tumman suklaan kanssa voi käyttää gluteenittomia tummia kaakaotäytekeksejä.

3. Rouhi keksit teholeikkurissa ja lisää sulatettu rasva. Sekoita rasva keksinmuruihin tasaisesti.

4. Kumoa kostea muruseos kakkuvuokaan ja levitä tasaisesti pohjalle.

5. Painele keksinmurut vuoan pohjalle. Vie hetkeksi kylmään.

6. Sulata suklaa vesihauteessa esim. kattilan päällä.

7. Täytteeseen suklaan lisäksi vaniljasokerilla ja sokerilla makeutettua kermavaahtoa, tuorejuustoa, liivatetta ja sitruunamehua.

8. Sekoita tuorejuusto ja sulatettu suklaa tasaiseksi. Vatkaa hyvin.

9. Kuumenna sitruunamehu ja liota puristetut liivatteet mehuun. Kaada seos parissa erässä tuorejuusto-suklaaseokseen. Vatkaa huolellisesti ainekset sekaisin.

10. Kaada tuorejuustoseos kermavaahdon sekaan ja vatkaa huolellisesti vielä kerran.

11. Valmis kakkutäyte.

12. Kaada täyteseos keksipohjan päälle, tasoita pinta ja heiluttele ilmakuplat pois. Vie kylmään hyytymään vuorokaudeksi.

13. Kuori kelmut pois ja laita gluteenittomia koristeita pinnalle. Tumma suklaa on turvallinen valinta. Tämän kakun vein äidille.

9 kommenttia:

  1. oikein ihana kakku oli kyllä

    VastaaPoista
  2. Heippa, tuleeko tosiaan 200g valkoista suklaata eli kaksi pakettia kuvassa olevaa suklaata kakkuun? =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :) Kyllä olen tehnyt tätä kakkua kahden suklaalevyn voimalla :). Levythän on pieniä ja ne myös makeuttavat kakun, sillä sokeria ei tarvitse juurikaan lisäillä. Mutta mikään ei estä laittamasta vain yhtä levyä - sitten pitää lisätä vähän makuaineita, sokeria ja liivatetta lisää.

      Poista
  3. Kakkua tuli joulukuun alussa tehtyä palaveriin :) Kiitos herkullisesta ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos kakusta tuli hyvä. Tämä on ollut sellainen kestosuosikki juhlissa gluteenittomana kakkuvaihtoehtona, ja sopivan pieni.

      Poista
  4. Miksi kelmu leivinpaperin alle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siksi että saa vedettyä kakun ehjänä tarjoilulautaselle helposti, eikä tarvitse tarjoilla kelmun päällä irtopohjavuoan pohjan kanssa :)

      Poista
    2. Ja kelmua käytän varmistamaan kakkuvuoan "puhtauden" gluteenittomalle leivonnaiselle, ettei ole jäänyt hitustakaan viljajäämää mihinkään saumanrakoon...

      Poista
  5. Sisältääkö kyseinen kuvassa oleva suklaa gluteenia? Yleensä fazerin mitkään suklaat eivät ole gluteenittomia? 😱 Hyvältä näyttää kyllä muuten! Oikeassa olet myös nonparellien suhteen.

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne