lauantai 21. kesäkuuta 2014

Kardemummainen piimäkakku ja neilikkainen piimäkakku




Nostalgiasarja jatkuu vanhoilla kahvikakuilla. Tänään tein suureen 3 litran vuokaan kardemummaista piimäkakkua. Piimäkakku on todella helppoa tehdä: samoin kuin seitsemän minuutin kakussakin, kaikki ainekset vain yhtäaikaa kulhoon ja sekoitetaan, kakku uuniin ja paistetaan tunti. Piimäkakkuhan paranee vain vanhetessaan, joten kannattaa antaa kakun rauhassa tekeytyä.

Ohje löytyi Confetin sivuilta täältä.




KARDEMUMMAINEN PIIMÄKAKKU
3 litran vuokaan (suuri!)

4 dl piimää (ei rasvatonta!)
4 dl sokeria
1 dl siirappia
250 g voita sulatettuna
2 kananmunaa
7,5 dl vehnäjauhoja
3 tl soodaa
2 tl kardemummaa
3 tl vaniljasokeria

1. Voitele ja jauhoita 3 litran kakkuvuoka. Vehnäjauhoilla jauhoitettuna vuoan kuviointi pääsee kauneimmin esille. Säädä uuni 175 asteeseen ylä/alalämmölle.

2. Sekoita kaikki ainekset kulhossa lastan tai lusikan avulla sekaisin. Itse laitoin ensin kuivat aineet kulhoon ja pyörittelin aineksia sekaisin. Sen jälkeen kaadoin päälle piimän, siirapin, sulatetun voin ja munat - sitten vain sekoittelin ainekset nopeasti sekaisin ja kaadoin taikinan kakkuvuokaan.

3. Paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa ylä/alalämmöllä noin tunti. Pistä kakkua puisella, pitkällä grillitikulla ja jos tikku on puhdas, kakku on kypsä. Koska oma vuokani oli todella iso, paistoin kakkua 65 minuuttia.



Ellet omista 3 litran vuokaa, mutta suurehkon vuoan kuitenkin, kannattaa kokeilla tätä neilikkaisen piimäkakun ohjetta (Keittotaito-sivulta):

NEILIKKAINEN PIIMÄKAKKU
reiluun 2 litran vuokaan, munaton

3 dl piimää
2 dl vaahterasiirappia tai tummaa siirappia
2 dl voisulaa
2 dl sokeria
3 dl rusinoita
6 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
1 tl jauhettua neilikkaa

1. Sekoita kaikki aineet kulhossa keskenään. Voitele ja jauhota suurehko kakkuvuoka. Paista 175 asteisessa uunissa, alatasolla, noin 55 min. Kääri kakku folioon ja anna vanheta kylmiössä muutaman päivän. Kakku vain paranee ikääntyessään.


Vaiheet 3 litran kakkuun:


1. Laita kaikki aineet kulhoon ja sekoita taikinaksi.

2. Valmis taikina. Ei enää helpompaa voisi olla taikinan teko...

3. Laita taikina suureen, voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa alatasolla noin tunti.
4. Tätä kakkua paistoin varmuuden vuoksi 65 min.






14 kommenttia:

  1. Olen kuivakakkufani ja tuota kardemummaista kakkua voisi kokeilla. Sulla on kauniskuvioinen kakkuvuoka!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Eija, minäkin tykkään kaikenlaisista kahvikakuista. Ja noita erilaisia ja erikokoisia vuokiakin tuntuu olevan kaapit täynnä. Tuon vuoan tilasin muutamia vuosia sitten Ullanunelmasta, on tosi iso, kolmen litran vuoka - pitää tehdä 5-6 munan kakkuja. Nordic Waren Kugelhopf -vuoka.

    VastaaPoista
  3. Vuokakakut on kyllä siitä hyviä, että ne säilyy kauan ja on helppotekoisia, eikä maussakaan ole valittamista. Herkulliselta näyttää:)

    VastaaPoista
  4. Piimäkakku pitää minusta tehdä ilman munaa! Onnistuu muuten kyllä myös rasvattomasta piimästä. Minä sekoitan nesteet ensin sekaisin ja sitten nostelen kuiviin aineisiin, sitkon pelossa. Voisulan sijaan laitan usein öljyä - vielä helpompaa on taikinanteko!

    -Glotter-Bäckerin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä sivulla toinen ohjeista onkin munaton piimäkakku, jota tulee hyvinkin usein tehtyä. Siitähän ei kakku paljoa helpommaksi muutu, kun kaikki aineet vaan sekoitetaan yhteen ja uuniin. Itse en käytä rasvatonta piimää leivonnassa, mutta toki sillä onnistuu.

      Poista
    2. Rasvattomuudella ei liene väliä, kun voita tai öljyä kaadetaan taikinaan kumminkin. Mutta hyvää tulee joka tapauksessa! Vieläkun olisi noin kauniita vuokia, kuin sinulla... Mulla uusin vuokahankinta on pääsiäislammas, saksalaiseen tyyliin.

      -Glotter-bäckerin

      Poista
    3. Nuo uudet vuoat on kyllä kauniita, mutta minulla tahtoo olla vähän turhan isoja kahden hengen talouteen. Nordic Waren kauniit vuoat on kolmilitraisia ja tahtovat siksi jäädä usein kaappiin pölyttymään - tulee aina siepattua se pienin (ja vaatimattoman näköinen) perusvuoka kakkujen teossa :)

      Poista
  5. Muistin tässä että minulla on toinenkin piimäkakkutyyppinen ohje, jos Anne tai joku muu haluaa kokeilla. Tästä tulee pehmeämpi, kuin piimäkakusta.

    Sitruunakakku

    2 dl ranskankermaa (tai kermaviiliä)
    1½ dl sokeria
    ½ dl sitruunamehua
    2 dl jauhoja (graham käy myös hyvin)
    ½ tl soodaa

    Voitele ja jauhota pieni (n. 1L) torvivuoka.
    Vatkaa ranskankerma ja sokeri kuohkeaksi, kunnes sokeri sulaa. Lisää sitruunamehu ja vatkaa sekaisin. Kääntele sekaan jauho-sooda-seos. Kaada taikina heti vuokaan ja paista 200 astetta noin 30 min.

    -Glotter-Bäckerin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ohjeesta, varmasti testaan ohjetta. Sitruunakakut on herkkua, ja sopivat minusta aivan erityisen hyvin pääsiäiseen. Voisinkin kokeilla grahamjauhoilla, speltilläkin teen usein...ja kakun kokokin olisi täydellinen meidän talouteen :)

      Poista
  6. Kerro sitten mitä pidit!
    Juu näimpä, hienot (ja isot) vuoat jää vain juhlakäyttöön. mä olen joskus löytänyt Lidlistä minitorvivuoan, vetää ehkä 3 dl taikinaa eli juuri täydellinen kahdelle hengelle!

    -Glotter-Bäckerin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä myös olen katsellut minivuokia, mutta ei ole tullut yhtään hankittua. Olen tyytynyt palomaan kakut pakastimeen ja sieltä ne palat on vähitellen hävinneet. Muffinssivuokiinkin näistä piimä- ja taatelikakuista saa kivoja pikkukakkusia.

      Poista
  7. Hyviä kakkuja. Luen vesi kielellä.
    Mistä mahtaisi löytää noita kauniita vuokia?
    Terveisiä Anja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ullanunelman verkkokaupasta tulee useimmiten kakkuvuokia tilattua :) Tuo iso vuoka on Nordic Waren Kugelhopf-vuoka :)

      Poista
  8. Kaardemummaisesta piimäkakusta voisi tulla tänä vuonna meidän joulunpyhien kakku 🥰 Kiitos Anne resepteistäsi, näillä onnistuu aina ❤ Tänne blogiin on aina hyvä palata, kun etsii juhliin tai merkkipäiviin ohjeita 🥰

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne