torstai 5. kesäkuuta 2014

Pellillinen raparperipiirakkaa päärynä-kinuskirahkatäytteellä


Tämä ison raparperipiirakan ohje löytyi Kotiliedestä nimellä Maisemakahvilan raparperipiirakka. Ohjeen oli antanut Hämeenkyrön maisemakahvilan emäntä Katariina Pylsy. Piirakkaa tulee iso pullapellillinen - se on mehevä, herkullinen ja makeuttakin löytyy. Tänään laitoin raparperipiirakkaan, pohjataikinan päälle, litran raparperipaloja, herkullisen päärynä-kinuskirahkatäytteen ja pinnalle rapsakan murupäällysteen. Ohjeeseen saa vaihtelua erilaisilla maustetuilla rahkoilla, tai vaihtamalla raparperit esim. punaherukoihin tai omenoihin.







RAPARPERIPIIRAKKA PÄÄRYNÄ-KINUSKIRAHKATÄYTTEELLÄ
iso uunipellillinen

Muruseos:

8 dl vehnäjauhoja
3 dl hienoa sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g sulatettua voita

Pohjataikina:

noin 2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna

Täyte:

1 litra raparperipaloja (2,5 isoa raparperinvartta)

2 tlk rahkaa (yht. 450-500 g; laitoin 1 tlk maustamatonta ja 1 tlk päärynä-kinuskirahkaa)
2 dl hienoa sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria

Pinnalle:

noin 1/3 muruseoksesta (laitoin 4,5 dl)

1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet ensin yhteen. Lisää voisula ja sekoita ensin lusikalla karkeaksi muruseokseksi. Murustele käsin murupaakkuja pienemmiksi ja sekoittele lusikalla mahdollisesti kulhon pohjalle jääneitä jauhoja sekaan.

2. Ota muruseoksesta toiseen kulhoon 1/3 eli noin 4-4,5 dl. Tästä tulee piirakan pinnalle muruseos.

3. Lisää suurempaan muruseosmäärään (2/3 muruseoksesta) piimä ja muna. Sekoita vatkaimella nopeasti taikinaksi. Ei haittaa vaikka seoksesta näkyy murukokkareita.

4. Sekoita täytteen ainekset omassa kulhossaan eli rahkat, sokeri, munat ja vaniljasokeri. Vatkaa seos vatkaimella sekaisin.

5. Pilko pestyt raparperit noin sentin viipaleiksi. Minulla meni litraan noin 2,5 isoa raparperinvartta.

6. Laita reunalliselle pullapellille leivinpaperi. Laita sormella pullapellin nurkkiin pienet taikinanokareet ja paina leivinpaperi niihin kiinni. Leivinpaperi pysyy paikallaan, kun levittelet lastalla pientä taikinamäärää pellille. Levitä pohjataikina tasaisesti pellille. Taikinamäärä voi tuntua pieneltä, mutta täytteet tekevät piirakasta sopivan paksun :)

7. Levitä pohjataikinan päälle raparperipalat. Kaada rahkaseos mahdollisimman tasaisesti raparperipalojen päälle.

8. Ripottele muruseos täyteseoksen päälle -edelleen niin tasaisesti kuin pystyt. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 175 asteessa ylä/alalämmöllä noin 40-45 min. Minun uunillani paistui sopivaksi 43 minuutissa.

Vaiheet:



1. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sekaan sulatettu voi.

2. Sekoita muruseokseksi, nypi lopuksi muruja pienemmiksi käsin.

3. Ota muruseoksesta noin 4-4,5 dl toiseen kulhoon, pinnalle ripoteltavaksi.

4. Lisää suurempaan muruseoskulhoon piimä ja muna. Sekoita taikinaksi.

5. Pohjataikina näyttää tältä. Ei tarvitse olla täysin sileää.

6. Täyteseokseen päärynä-kinuskirahkaa sekä maustamatonta rahkaa.

7. Sekoita täytteen rahkat, sokeri, munat ja vaniljasokeri vatkaimella tasaiseksi.

8. Valmista rahkatäyteseosta.

9. Pilko pestyt raparperit noin sentin viipaleiksi. Piirakkaan tarvitaan 1 litra (2,5 vartta).

10. Levitä pohjataikina lastalla leivinpaperin päälle uunipellille.

11. Ripottele raparperipalat pinnalle.

12. Kaada rahkatäyteseos tasaisesti raparperien päälle.



13. Ripottele muruseos tasaisesti koko piirakan päälle.
14. Paista keskitasolla 175 asteessa 40-45 min. Itse paistoin 43 min.

15. Nauti hyvän kahvin kera :)


18 kommenttia:

  1. Tää näyttää kyllä todella herkullisesta, kinuski ja päärynä toimii varmaan hyvin tuon raparperin kanssa, tätä meillä kokeillaan varmasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on vanhaa perua oleva resepti: jo 80-luvun lopulla tällä ohjeella tehtiin sitruunalla maustettua rahka-murupiirakkaa, ja sehän oli hyvää. Raparperi sopii kyllä ihanasti tähän. Puoliso tilasi jo viikolle uuden pellillisen :) Ja tämä on kiva piirakka, koska se onnistuu aina.

      Poista
    2. Joopa.Itsekin jo 80-luvulla sain äidiltäni tämän ohjeen. Oli jo silloin ehdoton suosikkipiirakkani.

      Poista
    3. Monet 80-luvulla kiertäneet ohjeet on palanneet takaisin uusien sukupolvien myötä. Me vanha kaarti muistamme vielä nämä "uutuudet", ja minulla on melkein kaikki vanhat ohjeet tallessakin 80-luvusta eteenpäin, kaappiharakka kun olen :)

      Poista
  2. Voikohan tuon piimän korvata kenties jollain esim. kermalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse yrittäisin korvata esim. jogurtilla tai muulla hapanmaitotuotteella. Kermaviilikin käy. Kerma voi olla liian rasvaista ja tehdä pohjasta turhan kostean, koska raparpereista tulee nestettä.

      Poista
  3. Kiitos ihan huippuhyvästä reseptistä!! :) ^_^ tein muuten aivan ohjeen mukaisesti, mutta vaihdoin raparperit mustikoihin. Laitoin 200g pakastemustikoita, ja voi luoja kuinka hyvää on! :) teen ehdottomasti uudestaan. //Oona

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi nam, mustikat kuulostavat herkullisilta!!! Niitä en olekaan tähän piirakkaan kokeillut, mutta varmasti kokeilen. Kiitos vinkistä :)

      Poista
  4. Tätä täytyy kokeilla! On aika samantapainen ohje, mitä kahvilakakku.. Tuo maustettu rahka on varmasti hyvää tässä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä taitaa olla yksi niitä suosituimpia ohjeita pellilliseen raparperipiirakkaa. Miehen suosikki on tämä piirakka tehtynä sitruunarahkaan, itse olen ihastunut kauratosca-raparperipiirakan makuun. Onneksi kaikille löytyy omansa :) Kevät ja raparperipiirakat kuuluu yhteen :)

      Poista
    2. Tuleeko sitruunarahka-versiosta kirpsakamman makuinen? Oletko kokeillut muilla makurahkoilla tätä piirakkaa? Päärynä-kinuskirahkaa ei löydy ainakaan k-kaupoista. Hyvää pääsiäistä sinulle!

      Poista
    3. Sitruunarahka + tavallinen maustamaton rahka on nykyisin suosikkiyhdistelmäni. Kahdella sitruunarahkalla tuli jotenkin imelä omaan makuuni, mutta kun toinen on maustamatonta rahkaa, maku on ihana. Lisään vielä raastettua sitruunankuorta ja hieman sitruunamehua täytteeseen.
      Olen kokeillut mansikkarahkalla ja joillain muillakin rahkoilla, mutta kyllä tuo sitruuna on ollut omaan makuuni paras.

      Poista
  5. Olen syönyt tätä piirakkaa itse Katariina Pylsyn tekemänä ja tarjoilemana, ja oli muuten mielettömän hyvää. Nyt aion kokeilla saanko itse onnistumaan. Ja se, joka ei ole Hämeenkyrön maisemakahvilassa vielä käynyt; suosittelen lämpimästi!

    Jana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jana :) Kiitos vihjeestä, varmasti käyn maisemakahvilassa jos sielläpäin liikun. Toivottavasti piirakka onnistuu hyvin :)

      Poista
  6. Onnistuuko jos käyttäisin gluteeniton jauheseosta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! En ole koskaan kokeillut tätä ohjetta gluteenittomilla jauhoilla, joten en osaa varmasti sanoa miten jauhot käyttäytyvät. Kannattaisi ehkä kokeilla pikkupiirakkana ensin ja katsoa miten käy. Jos kokeilet, olisi tosi kiva kuulla miten piirakka onnistuu.

      Poista
  7. Olet saanut aikaiseksi todella herkullisen sivuston. Selkeät ja herkulliset kuvat innostavat kokeilemaan - eikä mainokset poukkoile silmille:)

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne