keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Hedelmäinen juustosalaatti, kuminaperunat ja uunimakkara


Puoliso on jo viikonlopusta asti virittäytynyt lomatunnelmiin ostelemalla sadansortin kalasturvermeitä ja katselemalla iPadillaan Pohjois-Norjan kalastusvideoita. Oudoin ostos oli kalastuksessa käytettävä kelluntarengas, jota piti käydä jo viikonloppuna testaamassa luonnonpuiston vesillä.  Loma alkaa puolen viikon kuluttua ja auton nokka kääntyy ensin kohti Lappia ja Vätsärin erämaata. Sitten matka jatkuu Pohjois-Norjan kalaisille vuonoille.

Tällä viikolla pitää nyt leipoa ja kokata sen verran varastoon, että jaksaa taas painiskella kaasuhellan ja retkiolosuhteiden kanssa - merikalaakin tulee syötyä reissulla niin paljon, että syksyllä ei enää minkäänlainen eväkäs kiinnosta. Tulevien viikkojen vastapainoksi heitin makkaralenkin ja kuminaperunat uuniin, tein hedelmäistä juustosalaattia ja creme fraiche-kurkkukastiketta uuniperunoille ja salaatinkastikkeeksi sinappista pimeääpulloa. Hedelmäisen juustosalaatin ohje löytyi Kodin juhlat -vihkosesta. Herkkua oli! Lisäksi kuminaperunat ovat tosi hyviä kylminäkin dipattuina tuohon suolakurkkuiseen creme fraiche -kastikkeeseen. Ja nuo Salosen pimeätpullot, aivan loistavia salaatinkastikkeita...





HEDELMÄINEN JUUSTOSALAATTI

2 tuuheaa nippua jääsalaattia 
2 pientä päärynää 
3 kiiviä
hieman punaisia viinirypäleitä
(aurajuustoa ja pekaanipähkinöitä)
150-200 g maukasta juustoa neliönmuotoinen pala (Finlandiaa, Polar, Turunmaa tms. - itse käytin 350 g neliskanttisen palan Finlandiaa, josta loput käytin uunimakkaran kuorruttamiseen)

salaatinkastikkeeksi Salosen pimeääpulloa: Sinappi salaatinkastike




KUMINAISET UUNIPERUNAT

noin 1 kg jauhoista, keskikokoista perunaa
extra virgin oliiviöljyä
kuminaa, suolaa, mustapippuria




KURKKUINEN CREME FRAICHE -KASTIKE UUNIPERUNOILLE

2 prk creme fraichea (käytin tänään Juustoportin 18% creme fraichea)
2-3 isoa, kokonaista suolakurkkua
pari ripausta suolaa ja mustaapippuria
loraus sinappista pimeääpulloa




UUNIMAKKARA JUUSTOKUORRUTTEELLA

1 pkt uunilenkkiä (tällä kertaa HK:n uunilenkkiä, mutta mikä vaan käy)
150 g juustoa
loraus vettä




1. Hedelmäinen juustosalaatti. Huuhdo ja kuivaa salaatinlehdet. Leikkaa salaatti suikaleiksi ja laita suuren tarjoilulautasen pohjalle. Kuori ja halkaise päärynät. Viipaloi päärynänpuolikkaat vinottain viipaleiksi ja ripottele viipaleet salaatinlehtien päälle. Kuori kiivit ja viipaloi renkaiksi. Asettele kiivit vaakasuoriksi riveiksi salaattilautasen poikki. Leikkaa juustoneliö ensin puolen sentin viipaleiksi ja leikkaa siitä tikuiksi. Asettele juustotikut ristiin kiivien päälle. Halkaise pestyt viinirypäleet ja asettele rypäleet juustotikkujen väliin. Pinnalle voi ripotella vielä aurajuustoa ja pekaanipähkinöitä.

2. Kuminaiset uuniperunat. Pese perunat huolellisesti vihannesharjalla ja halkaise litteämmän puolen suuntaisesti. Painele perunat kuiviksi keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Laita perunanpuolikkaat kulhoon ja kaada päälle reilusti oliiviöljyä. Pyörittele perunat käsillä öljyisiksi joka puolelta. Lado perunat leikkauspinta ylöspäin leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele pinnalle kuminaa ja pikkuripaukset suolaa ja mustaapippuria. Paista  yhdessä uunimakkaran kanssa 200 asteessa uunin keskitasolla noin 40-45 min.

3. Uunimakkara. Ota uunilenkistä kuoret pois ja viiltele syvät viillot makkaran pinnalle. Laita jokaiseen viiltoon ohut, neliönmuotoinen pala juustoa. Laita makkara pyöreään uunikulhoon ja lorauta hieman vettä pohjalle. Nosta kulho perunoiden kanssa samalle uunipellille. Paista kuminaperunoiden kanssa yhdessä 200 asteessa uunin keskitasolla noin 40-45 min.

4. Creme fraiche kastike. Kaada kaksi purkkia creme fraichea puolen litran tarjoiluastiaan. Pilko sekaan 2-3 kokonaista suolakurkkua. Lisää mausteeksi loraus Salosen pimeääpulloa, pari ripausta suolaa ja mustapippuria. Sekoita ainekset hyvin ja anna hetki maustua.

Vaiheita:

1. Pese ja suikaloi salaatit tarjoilulautaselle. Kuori ja viipaloi päärynät salaatin päälle.

2. Kuori ja viipaloi kiivit, asettele kiivirenkaat salaatin pinnalle riveiksi.

3. Leikkaa juusto tikuiksi.

4. Asettele juustotikut ristiin kiivien päälle.

5. Laita juustotikkujen väliin halkaistuja viinirypäleitä.

6. Salaatinkastikkeeksi sopii sinappinen pimeäpullo.

7. Kuori uunilenkki, tee syvät viillot pintaan ja asettele juustopalat viiltoihin. Lorauta astian pohjalle hieman vettä.

8. Pese ja halkaise uuniperunat. Kuivaa ja kaada oliiviöljyä päälle. Pyörittele öljyssä.

9. Laita perunat ja uunimakkara pellille. Ripottele perunoiden pinnalle kuminaa ja ripaukset suolaa ja mustapippuria. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 40-45 min, kunnes perunat ovat pehmeitä.

10. Laita creme fraiche, suolakurkkukuutiot, suola ja pippuri tarjoilukulhoon.

11. Sekoittele herkulliseksi kastikkeeksi uuniperunoille.

12. Helppo ilta-ateria on valmis.








6 kommenttia:

  1. Toi salaatti on niin kertakaikkisen kauniin näköinen, että ehdottomasti menee korvan taakse ja joskus yllätän sillä vieraat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On minunkin mielestäni kivan näköinen juustotikkuineen. Ja tuo aurajuusto sekä pähkinät tuovat siihen kivaa lisämakua, mutta auraa ei sattunut kaapissa olemaan, ja mies ei tykkää pekaanista - väittää niiden maistuvan kynttilän talille :) (on varmaan joskus syönyt kaappiin unohtuneesta, avonaisesta pussista jotain ikivanhoja pähkinöitä :))

      Poista
  2. Wau mitkä pöperöt olet vääntänyt! Tuo salaatti oli ehdoton kruunu koko aterialle, mutta kaikki muukin olisi kyllä maistunut *slurps*
    Ja täällä sitten kovin odotellaan juttua teidän reissusta! Ties vaikka saatais jotain hyviä vinkkejä mihin lähteä kalastamaan. Meillä kun tuo harrastus on vielä kovin alkuvaiheessa.... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Salaatit on aina kivannäköisiä pöydässä, mutta ne ei tahdo hävitä niin liukkaasti kaapista kuin nuo perunat ja dippi. Perunoita kannattaa tehdä aina paljon...
      Reissua varten pyykit on pesty ja mies oli jo tänä aamuna kuin Naantalin aurinko, että yksi herääminen enää ja loma! Harmittaa vain, että kypsyykö kaikki mun mansikkani juuri reissun aikana. Ja minulla on pieni kasvihuone, jossa on chiliä, paprikaa, kesäkurpitsoita, tomaattia, kurkkua ja basilikaa -mitenhän ne selviää, jos tulee helteitä -vaikkakin siellä on kastelualtaat kasvien alla. Kasvimaa kyllä selviää. Aina on murehdittavaa...

      Poista
  3. Ihanan näköistä salaattia....eikä muussakaan ruoassa ole sanomista. Itse skippaisin uunimakkaran, vaan mies söisi minunkin osuuteni makkarasta. Oikein mukavia matkavalmisteluja ja tietenkin itse matkaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mimmi, juuri tuossa kävin hakemassa Norjan kruunuja ja yritin miettiä, miten valtava vuori tavaraa pitää ottaa mukaan.
      Minullekaan ei ole enää vanhemmiten punainen liha ja makkara erityisesti maistuneet, mutta kuten sanoit -mies pistelee kyllä mielellään ylimääräiset :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne