torstai 31. heinäkuuta 2014

Mustikkapiirakka kardemummakakkupohjalla, myös gluteeniton versio



Helppoa, mutta aivan superhyvää mustikkapiirakkaa syntyy kardemummakakun ohjeella. Tämä ohje taipuu moneksi: muffinsseiksi, kakuksi, raparperipiirakaksi, ja nyt mustikkapiirakaksi. Ohje on helppo muuttaa myös gluteenittomaksi - vehnäjauhot vaihdetaan gluteenittomaksi vaaleaksi jauhoseokseksi (esim. Pirkka tai Sunnuntai) ja neste kannattaa vaihtaa kermaksi. Jos pidät kardemumman mausta ja mehevästä kakkupohjasta, kannattaa kokeilla tätä ohjetta. 




MUSTIKKAPIIRAKKA KARDEMUMMAKAKKUPOHJALLA
pyöreään 26-28 cm piirakkavuokaan

100 g pehmeää voita tai margariinia
1 dl hienoa sokeria
1 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
1 iso kananmuna
2,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Päälle: 2 dl jäisiä tai tuoreita mustikoita



GLUTEENITON MUSTIKKAPIIRAKKA KARDEMUMMAKAKKUPOHJALLA
pyöreään 26-27 cm piirakkavuokaan

100 g pehmeää voita tai margariinia
1 dl hienoa sokeria
1 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
1 iso kananmuna
2,5 dl gluteenitonta, vaaleaa jauhoseosta (Pirkka, Sunnuntai tai Semper)
1 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa

Päälle: 2 dl jäisiä tai tuoreita mustikoita 



1. Vatkaa pehmeä rasva, sokeri, kardemumma ja vaniljasokeri vaahdoksi.

2. Lisää muna ja vatkaa ainekset kunnolla sekaisin.

3. Sekoita vehnäjauhot (gluteeniton jauhoseos) ja leivinjauhe ensin keskenään. Lisää jauhoseos vuorotellen maidon/kerman kanssa taikinaseokseen. Sekoita aineksia vain niin paljon, että jauhot sekoittuvat taikinaan.

4. Voitele (tai paperoi leivinpaperilla) piirakkavuoka. Kaada taikina vuokaan ja tasoittele nuolijalla pinta tasaiseksi.

5. Ripottele pinnalle 2 dl jäisiä tai tuoreita mustikoita.

6. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20-25 min, ylä/alalämmöllä. Itselläni piirakka oli valmis 20 minuutissa. (Pistä mustikattomaan kohtaan coctail-tikulla, jos tikku on puhdas, piirakka on kypsä).






Vaiheita:

1. Vaahdota rasva, sokerit ja kardemumma huolellisesti.

2. Lisää muna ja vatkaa vielä hetki seosta.

3. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

4. Älä sekoita liikaa, ettei taikinaan tule sitkoa.

5. Kaada taikina voideltuun tai paperitettuun piirakkavuokaan ø26-28 cm. Tasoittele pinta.

6. Ripottele taikinan pinnalle 2 dl mustikoita.

7. Paista piirakka uunin keskitasolla, 200 asteessa noin 20-25 min. Itselläni riitti tuo 20 min.

10 kommenttia:

  1. Mustikka ja kardemumma on loistava makupari.
    Meillä on popsittu mustikoita huulet sinisenä... muutama rasia on onneksi jo ehtinyt pakkaseenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin rakastan mustikan ja kardemumman yhdistelmää. Kardemumma sopii ihanasti melkein kaikkien marjojen kanssa,. Minulla on onnettoman vähän mustikkaa, mutta vielähän sitä ehtii hankkia. Myös pensasmustikoita meidän perheessä kuluu paljon - harvemmin leivontaan käytetään, mutta suurta herkkua tv:n ääressä napsien :)

      Poista
  2. Tämän piirakan ohje menee mulla reseptiarkistoon, tykkään mustikan ja kardemman yhdistelmästä ja tekotapakin oli sopivan helppo! Juuri tänään mun äiti kävi kysymässä, että otanko 5 litraa mustikkaa, kun hänen ystävättärensä on ne poiminut. NO OTAN TIETENKIN! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja viidestä litrasta saa jo monta ihanaa mustikkapiirakkaa :)
      Tämä piirakka on kyllä tosi helppo, ja tulee tosi hyvänmakuista piirakkaa. Onnistuu myös muffinssivuoassa paistettuna, mustikat sekaan ja uunin lämpötilaa 220 asteeseen. Vartissa hyviä mustikkamuffinsseja :)

      Poista
  3. Tämä on mun uusi lemppari mustikkapiirakan ohje, tänään kokeilin vadelmilla ja voin sanoa että toimii :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä :) Tykkään todella paljon tästä pohjasta, toimii myös raparperipiirakkana tosi hyvin ja blogista löytyykin pellillinen raparperipiirakkaa kardemummakakkupohjalla ja kauratoscapinnalla - on minun suosikkiraparperipiirakkani tällä hetkellä :)

      Poista
  4. Olipa mukava löytää tämä ohje sillä rakastan kardemummaa, kiitokset! Gluteeniton versio on juuri nyt uunissa, lisäsin siihen vain ripauksen sitruunankuorta ja mustikoissa täytyi tyytyä pensasversioon kun täällä Uudessa-Seelanissa ei metsistä niitä löydy. Saapa nähdä millaista tulee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa mukava kuulla, että blogin lukijoita löytyy kaukaisesta Uudesta-Seelannista asti. Upeassa maassa olet!
      Toivottavasti pidät tästä piirakasta yhtä paljon kuin me pidämme <3

      Poista
  5. Aivan ihanaa....

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä viiveellä.