sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Pieni raparperi-banaani-hedelmätäytekakku (gluteeniton, 2 munan)



Sisarentyttärelläni oli tänään rippijuhlat, joihin tein pienen gluteenittoman täytekakun. Pohja on vain kahden munan suorakaiteen muotoinen kakku (riittää yli 10 hengelle), jonka tein periaatteella kaikkia aineksia tilavuusmitoiltaan yhtä paljon. Eli otin kolme samanlaista juomalasia, joista yhteen rikoin kaksi kananmunaa, toiseen kaadoin yhtä paljon Siro-sokeria kuin missä kananmunien raja oli ensimmäisessä lasissa. Luonnollisesti myös vaaleaa, gluteenitonta jauhoseosta (Sunnuntain jauhoja) laitettiin yhtä paljon kolmanteen lasiin, kuin mitä sokeria ja muniakin oli. Leivinjauhetta laitoin vain 1/3 teelusikallisen, koska gluteenittomissa jauhoseoksissa on kohotusaine jo mukana. Tämä on helppo ohje muistaa, ja toimii myös vehnäjauho-täytekakkupohjaa leivottaessa. 

Täytteeksi keittelin Suklaapossun ohjeella raparperi-banaanihilloa, johon lisäsin mausteeksi pienen vaniljatangon. Hillon päälle vatkasin vielä kermavaahtoa, jonka makeutin hyvin varovaisesti vaniljasokerilla ja lisäsin sekaan 1/2 purkkia maustamatonta tuorejuustoa. Kakku kostutettiin persikkapurkin liemen, sitruunamehun ja veden seoksella. Päälle tein säilykepersikoista, kirsikoista ja viinirypäleistä hedelmäkoristelun, johon päälle tuli pieni kiille. Toivottavasti kakku maistuu juhlissa.

Gluteenittomia leivonnaisia tehdessä kannattaa siistiä keittiö ensin perusteellisesti. Vehnäjauhojen tai muiden gluteeniviljojen jäämiä ei saa päätyä leivonnaisiin. Itse otan voin, sokerit, jauhot ja leivinjauheen aina avaamattomista, uusista paketeista, jotta vanhojen leivontakertojen mitoista tai veitsistä ei ole päätynyt purkkeihin esim. vehnäjauhoja. Otan uuden sifonet-pyyhkeen, jolla pyyhin vielä viimeisen kerran kaikki leivontapöydän pinnat. Huuhtelen leivontakulhot, lastat, lusikat ja vispilät vielä juoksevan veden alla hyvin ja kuivaan talouspaperilla. Tärkeää on puhdistaa sähkövatkain erityisen hyvin, sillä sen saumoissa on usein melkoisesti jauhonpölyä. Itse pyyhin vatkaimen moneen kertaan, ja työnnän vatkaimen lopulta puhtaaseen pakastepussiin, puhkaisen vispilöitä varten reiät ja käytän masiinaa pussin sisällä. Pöydän pinnan suojaan voipaperilla, samoin kaikki leikkuulaudat tms., jotta pinnat olisivat varmasti gluteenittomia. Keliaakikko saa oireita joskus aivan mikroskooppisen pienestä määrästä gluteenia, joten pintojen puhtaus on todella tärkeää.





RAPARPERI-BANAANI-HEDELMÄTÄYTEKAKKU
gluteeniton, 2 munan pikkukakku 1,5 litran suorakaiteen muotoiseen vuokaan

Kolmeen samanlaiseen juomalasiin mitataan:
-2 isoa kananmunaa yhteen lasiin
-yhtä paljon Siro erikoishienoa sokeria kuin kananmunia on tilavuudeltaan toiseen lasiin
-yhtä paljon vaaleaa, gluteenitonta Sunnuntai-jauhoseosta kuin sokeriakin kolmanteen lasiin
-1/3 tl leivinjauhetta gluteenittomien jauhojen sekaan

Kakkuvuoan voiteluun voita ja jauhoitukseen kookoshiutaleita

Raparperi-banaanihillo

1,4 litraa raparperipaloja puolen sentin viipaleina
3 dl hillosokeria
1 pieni vaniljatanko
2-3 rkl sitruunamehua
2 banaania muussattuna

Kostutus:

1/3 dl sitruunamehua
1 dl persikkapurkin lientä
1 dl vettä

Väliin lisäksi:
2 dl vispikermaa
1,5 tl vaniljasokeria
1/2 prk (100 g) maustamatonta tuorejuustoa

Pinnalle:

3 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria

4 säilykepersikan puolikasta viipaloituna
pari punaista säilykekirsikkaa
hieman tummia viinirypäleitä

Kiille:

1 dl vettä
1 dl hyytelösokeria





1. Kakkupohjan teko. Vatkaa munat ja sokeri hyvin kuohkeaksi vaahdoksi.

2. Sekoita leivinjauhe ja gluteeniton jauhoseos ensin keskenään. Lisää sitten kaikki kerralla siivilän läpi muna-sokerivaahtoon ja sekoita vatkaimen hitaimmalla nopeudella kaikki ainekset nopeasti sekaisin. 

3. Voitele pieni 1,5 litran suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka (leipävuoka) voilla, laita pohjalle suorakaiteen muotoinen leivinpaperipala, voitele myös paperi.  Jauhoita vuoka ja pohjapaperi kookoshiutaleilla. Kaada kakkutaikina vuokaan. Taikinaa tulee vain vuoka puolilleen, mutta se kohoaa runsaasti.

4. Paista 175 asteessa 25-30 min uunin toiseksi alimmalla tasolla, ylä/alalämmöllä. Kakku alkaa selvästi irrota vuoan reunoista ja pinta kuorettua, kun se alkaa olla kypsä. Pistä puisella coctail-tikulla kakun keskelle, jos tikku on puhdas, kakku on kypsä. Anna jäähtyä 15-20 min ritilällä ja kumoa kakku lautaselle jäähtymään, käännä paistovuoka kakun päälle suojaksi kuivumiselta. Kakku tuntuu hyvin kevyeltä, mutta se on gluteenittomien leivonnaisten ominaisuus. Pohja ei silti ole kuiva. Kakkupohja kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä, tällöin kakkua on helpompi leikata kerroksiin. Itse tein kakun jo pari päivää aikaisemmin, ja säilöin kakun isoon muovirasiaan ja vein kylmiöön.

5. Raparperi-banaanihillo. Laita kattilaan pilkotut raparperit, hillosokeri, sitruunamehu ja halkaistu vaniljatanko. Lämmitä kohtuullisella lämmöllä, kunnes raparperit alkavat pehmentyä. Itse sekoittelin alussa melko kauan, kunnes sokerit olivat sulaneet ja keitos alkoi vähän pulputella. Sitten käänsin levyä pienemmälle ja annoin raparperien pehmetä 15 min. Lisäsin muussatut banaanit vasta loppuvaiheessa ja annoin seoksen pulputa vielä 5 min. Ota hillon seasta vaniljatanko pois ja laita syvä lautasellinen hilloa jähmettymään kylmään. Hilloa tulee pieni purkillinen ylimääräistä.  Säilö ylimääräinen hillo puhtaaseen lasitölkkiin ja vie kylmään. Hillo on hyvää kakkujen tai kääretortun välissä, tai vaikkapa aamupuuron päällä.

6. Kelmuta sama kakkuvuoka, jossa paistoit kakkupohjan. Valmista kostutusliemi. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi, lisää tuorejuusto sekaan ja vatkaa seos kunnolla sekaisin. Leikkaa kakku kolmeen tasapaksuiseen kerrokseen.

7. Kokoa kakku nurinpäin vuokaan. Laita kakun päällimmäinen kerros kelmutetun vuoan pohjalle leikkauspinta ylöspäin. Kostuta pohjaa. Itse laitoin 7-8 rkl (Savonia ruokalusikallisia) kostutuslientä kakkupohjalle. Laita kostutetun pinnan päälle ensin puolet tuorejuusto-kermavaahdosta, jotta kakku olisi kumottaessa tasapainoisemman näköinen, kun vaalea täyteseos on päällimmäisenä. Levitä kerros tasaiseksi. Lisää kermavaahdon pinnalle 4 kukkuraista ruokalusikallista kylmää raparperi-banaanihilloa, levitä tasaisesti koko kerrokseen. Laita keskimmäinen kakkupohja täytteen päälle. Paina kerros kunnolla täytteeseen kiinni. Kostuta samoin kuin ensimmäistä kerrosta, 7-8 rkl kostutuslientä kerrokseen. Kostutetulle pohjalle taas tuorejuusto-kermavaahtokerros ja raparperihillo. Paina viimeinen kakkukerros täytteen päälle paistopinta ylöspäin. Paina kakkukerros kunnolla täytteeseen kiinni. Kostuta pohjaa vähiten, itse laitoin vain 4-5 rkl kostutusta, koska alin kerros kostuu muutoinkin eniten. Kääri kelmut napakasti kakun päälle ja vie kakku maustumaan kylmään seuraavaan päivään.

8. Seuraavana päivänä: kumoa kakku tarjoilulautaselle kakkupahvin päälle. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri napakaksi vaahdoksi. Kuorruta kakku kermavaahdolla. Peitä kakun pinta persikkaviipaleilla, kirsikoilla ja viinirypäleen puolikkailla. Keitä kiillesokeri ja vesi kattilassa, anna hieman jäähtyä ja levitä lusikalla hedelmien pinnalle. Lisää kiillettä aluksi vähän ja ensimmäisen kerroksen jälkeen voi lisätä reippaammin. Pursota kakun sivut kermavaahdolla tähtityllan läpi.

Vaiheet:




1.Leivontatarvikkeita gluteenittomaan täytekakkupohjaan: kolme samanlaista lasia, suorakaidevuoka, leivonta-aineet. Muista puhdistaa työvälineet ennen käyttöä huolellisesti. Suojaa hyvin pyyhitty pöydän pinta vielä esim. voipaperilla, jotta leivonta-alue pysyy gluteenittomana. Ota leivonta-ainekset avaamattomista pusseista ja paketeista, tällöin varmistat sen, ettei edellisten leivontakertojen mittalusikoista ole jäänyt esim. vehnäjauhojäämiä pusseihin.



2. Muista pyyhkiä myös sähkövatkain muutamaan kertaan. Urissa saattaa olla paljonkin vehnäjauhojäämiä, joten suojaa vatkain vielä esim. pakastepussilla, puhkaise reiät vispilöitä varten.


3. Riko kaksi munaa lasiin. Mittaa toiseen lasiin yhtä paljon sokeria ja kolmanteen lasiin yhtä paljon gluteenitonta jauhoseosta, kuin muniakin on. Lisää leivinjauhe gluteenittomiin jauhoihin.



4. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.



5. Lisää jauhoseos siivilän läpi munavaahtoon. Itse vatkasin ainekset sekaisin sähkövatkaimen hitaimmalla nopeudella, vain nopeasti ainekset sekaisin.



6. Voitele suorakaiteen muotoinen, pieni 1,5 litran vuoka voilla, laita leivinpaperipala vuoan pohjalle, voitele paperi, ja jauhoita vuoka ja paperi kookoshiutaleilla.



7. Kaada taikina vuokaan. Taikinaa on aika vähän, mutta se kyllä kohoaa...



8. Paista kakkupohjaa 175 asteessa, uunin toiseksi alimmalla tasolla, ylä/alalämmöllä, noin 30 min, kunnes kypsä. Kakku tuntuu höyhenenkevyeltä.



9. Anna kakun jäähtyä 15-20 min ennen kumoamista vuoasta. Suojaa kakku muovilla ja anna levätä mielellään seuraavaan päivään.



10. Tee raparperi-banaanihillo: laita raparperipalat, hillosokeri, sitruunamehu ja halkaistu vaniljatanko kattilaan. Anna lämmetä ja keitä hiljakseen noin 15 min, että raparperit pehmenevät.



11. Muusaa banaanit ja lisää raparperihilloon. Anna kiehua hiljalleen vielä 5 min.



12. Ota syvälle lautaselle raparperihilloa (noin 4-5 dl) ja vie kylmään jähmettymään. Purkita jäljellejäänyt hillo ja nauti myöhemmin esim. puuron kera.



13. Kelmuta sama vuoka, jossa paistoit kakkupohjan. 



14. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja sekoita hyvin.



15. Tee kostutusliemi.



16. Leikkaa kakkupohja kolmeen yhtäpaksuun kerrokseen.



17. Kokoa kakku nurinpäin vuokaan. Laita kakun yläosa kakkuvuoan pohjalle leikkauspinta ylöspäin. Kostuta. Itse laitoin 7-8 rkl kostutusta.



18. Laita pohjalle 4 kukkuraa ruokalusikallista kerma-tuorejuustoseosta. Levitä tasaiseksi.



19. Lisää raparperi-banaanihilloa 4 kukkuraista ruokalusikallista päälle.



20. Levitä hillo tasaisesti kerma-tuorejuustoseoksen päälle.



21. Laita keskimmäinen kakkukerros paikoilleen. Paina levyä kunnolla hillokerrokseen kiinni. Kostuta 7-8 rkl kostutuslientä. Lisää taas 4 reilua rkl kerma-tuorejuustoseosta päälle.


22. Tasoita kermakerros. Lisää 4 kukkuraista ruokalusikallista raparperi-banaanihilloa kerrokseen.



23. Ja tasoita kerros.



24. Paina viimeinen kakkulevy paikoilleen paistopinta ylöspäin. Kostuta vain 4 ruokalusikallisella kostutuslientä, sillä tästä tulee kakun pohja, kun kakku käännetään ympäri. Pohja kostuu aina eniten, kun koko kakun paino painaa nestettä alaspäin.



25. Kiedo kelmut napakasti kakun ympäri ja vie kakku kylmään vuorokaudeksi.



26. Seuraavana päivänä: kumoa kakku tarjoilulautaselle.



27. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri napakaksi vaahdoksi. Kuorruta kakku.



28. Valitse gluteenittomaan kakkuun sopivia koristeita, esim. hedelmiä, marjoja tai suklaata. Itse päädyin hedelmäkiilteeseen. Asettele hedelmäpaloja kakun pinnalle.



29. Kun saat hedelmät ladottua, pursota reunat. 



30. Keitä hyytelösokeri ja vesi kattilassa, keitä vain puoli minuuttia, että sokeri liukenee veteen. Anna jäähtyä ihan hetkisen. Laita lusikalla ensin ohut kerros jokaisen hedelmäpalan päälle. Voit lisätä kohta reippaammin kiillettä pinnalle ja kermavaahdonkin päälle.
 
31. Kiillettä alkukerros pinnalla.

32. Suojaa kakku puhtaalla kuvulla.


33. Gluteenitonta raparperi-banaani-hedelmäkakkua ja sen kerroksia. Kakku tuntui onneksi maistuvan :)







6 kommenttia:

  1. Sunnuntaijauho ei ole kyllä täysin gluteeniton kun on vehnätärkkelysjauho.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sunnuntain gluteeniton jauhoseos on merkitty gluteenittomaksi, joten keliaakikon pitäisi olla turvallista käyttää sitä. Gluteeni on poistettu ja jäljelle on jäänyt vain tärkkelys. Jäljellä saattaa olla olematon määrä gluteenia, jonka ei ole todettu aiheuttavan haittaa suolistolle pitemmässäkään käytössä. Näin ainakin Keliakialiiton sivulla vakuutetaan. Ohessa lainaus Keliakialiiton sivulta vehnätärkkelyksestä:
      "Keliaakikon ruokavaliossa voidaan käyttää teollisesti puhdistettua vehnätärkkelystä. Tällöin vehnästä poistetaan keliaakikolle haitallinen gluteeni ja jäljelle jää tärkkelys. Teoriassa tämä tärkkelys voi sisältää erittäin pieniä gluteenijäämiä. Tutkimusten mukaan nämä jäämät ovat kuitenkin niin vähäisiä, että vehnätärkkelyspohjaisten gluteenittomien tuotteiden käyttö on turvallista sekä lapsille että aikusille keliaakikoille. Nämä tuotteet eivät ole aiheuttaneet ohutsuolen limakalvovaurioita edes pitkän käytön jälkeen.

      Suurin osa suomalaisista keliaakikoista käyttää gluteenitonta vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita ruokavaliossaan.

      Jotkut keliaakikot kokevat saavansa oireita (esim. ilmavaivoja, ripulia) vehnätärkkelystä sisältävistä gluteenittomista tuotteista. Tutkimusten mukaan ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että nämä oireet liittyisivät ohutsuolen limakalvovaurioon. On mahdollista, että tällaiset oireet liittyvät tärkkelyksen muihin ainesosiin."

      Poista
  2. Kyseessä on aika vanha postaus, mutta kommentoinpa silti jos joku löytää reseptin ja miettii kannattaako tätä tehdä. Kannattaa! Monta täytekakkua olen elämäni aikana tehnyt, mutta tästä taisi tulla tähän mennessä paras :) Kiitos paljon herkullisesta ja yksityiskohtaisesta ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, ja kiitos kun kommentoit :) Mukava, kun kakku maistui ja oli makuusi. Itsekin pidin kovasti täytteestä.

      Poista
  3. Unohdinpas edelliseen kommenttiin vielä laittaa, että muuten noudatin ohjetta mutta tein pohjaksi normaalin sokerikakkupohjan tuommoiseen leipävuokaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava, kun kakku toimii sekä gluteenittomana että "normaalina" kakkuna. Raparperista on tullut yksi suosikkitäytteistäni täytekakkuun. Toinen suosikki on mustaherukkamoussekakku. Ihanan raikkaita täytteitä :P

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne