keskiviikko 13. elokuuta 2014

Mehevä kardemummakakku


Tämä ihana pieni kardemummakakku löytyi Kinuskikissan blogista, ja kuuluu ehdottomasti suosikkikakkuihini.

Kakun vaatimaton ulkonäkö yllättää ihanalla, voimakkaalla kardemumman maulla ja kostealla mehevyydellä. Kakku on tehty 23 cm:n irtopohjavuokaan, joka on vuorattu kokonaan leivinpaperilla; ei siis tarvitse voidella ja jauhoittaa kakkuvuokaa. Kakku onnistuu hienosti myös gluteenittomana - vehnäjauhot vain vaihdetaan gluteenittomaan jauhoseokseen.







KARDEMUMMAKAKKU
18-22 cm:n irtopohjavuokaan

150 g pehmeää voita tai margariinia (tai 1,5 dl Flora Culinessea)
1,5 dl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja tai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
1,5 dl maitoa

Pinnalle

3/4 dl hasselpähkinärouhetta
1/4 dl raesokeria tai väriraesokeria

1. Vatkaa pehmeä rasva ja sokerit kuohkeaksi. Itse sulatin tällä kertaa voin ja sekoittelin sokerien kanssa nopeasti - kummallakin tavalla onnistuu. Jos käytät juoksevaa rasvaa, vatkaa kunnes sokeri sulanut. Kardemumman voi lisätä jo tässä vaiheessa sekaan.

2. Lisää munat yksitellen, hyvin vatkaten lisäysten välissä.

3. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ensin keskenään. Lisää jauhoseos vuorotellen maidon kanssa. Sekoita nopeasti vain kaikki sekaisin.

4. Vuoraa 18-22 cm:n irtopohjavuoka leivinpaperilla. Itse rytistelin paperin ensin käsin notkeaksi ja laitoin sitten vuokaan. Kaada kakkutaikina vuokaan ja tasoittele vähän pintaa.

5. Sekoita hasselpähkinärouhe ja raesokeri ensin keskenään. Ripottele seos kakkutaikinan pinnalle. Paina kevyesti rakeita kiinni.

6. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla ylä/alalämmöllä noin 40-45 min. Pistä kakun keskelle pitkällä, puisella grillitikulla -jos tikku on puhdas, kakku on kypsä. 

Vaiheita:

1. Kakun aineksia.

2. Vatkaa rasva, sokerit ja kardemumma vaahdoksi, tai kunnes sokeri sulaa rasvaan. Lisää munat yksitellen.

3. Lisää jauho-leivinjauheseos vuorotellen maidon kanssa.

4. Valmista taikinaa. Tuoksuu ihanasti kardemummalle.

5. Vuoraa pieni irtopohjavuoka leivinpaperilla.

6. Sekoita raesokeri ja hasselpähkinärouhe keskenään.

7. Kaada kakkutaikina irtopohjavuokaan. Tasoittele pintaa vähän.

8. Ripottele raesokeri-hasselpähkinärouheseos kakkutaikinan pinnalla. Paina kevyesti rakeita kiinni.

9. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 40-45 minuuttia.

10. Kakusta tulee mehevän kostea ja ihanasti kardemumman makuinen.

11. Tämä kakku on kuin pullan ja kahvikakun välimuoto.

15 kommenttia:

  1. Kiva kun mainitset usein, sopiiko gluteenittomat jauhot reseptiin. Säilyvätkö gluteenittomasti leivotut kakut, pikkuleivät yms. hyvin huoneenlämmössä/jääkaapissa? Kokemusta pitäisisi alkaa vasta kerryttämään :) t. Leila

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Oman kokemukseni mukaan, gluteenittomat leivonnaiset säilyvät samoin kuin vehnäjauhoillakin leivotut. Itse säilyttelen kahvikakkuja ja piirakoita kylmiössä. Jos pakastimessa on tilaa, käytän kakkuja ja piirakoita vuorokauden pakastimessa - tällöin saa lisäpäiviä kylmäsäilytyksessä. Margariinilla leivotut säilyvät hieman pidempään paremman makuisena.

      Poista
  2. Näytää hyvältä! Olis varmaan minunkin herkkua, kardemumma on ihanaa. Voisinkin tätä kokeilla, kun juhlitaan tyttären 13 v. synttärit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tämä kakku on ollut kestosuosikkeja, ja vieraat ovat aina ihastuneet siihen. Kakun kardemummanmaku on aivan ihanaa. Moni kysyykin, että mitä tämä on: kakkua vai tavattoman herkullista pullaa :)

      Poista
  3. Tein näitä tyttäreni rippijuhliin kesällä. Leivoin ne etukäteen pakastimeen ja sulatuksenkin jälkeen olivat aivan yhtä meheviä kuin vastapaistetut. Todellakin yksi suosikkikakuistani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja kiitos kommentistasi :) Tämä on todellakin ihana kakku! Minäkin olen tehnyt tätä kakkua moniin juhliin, viimeksi pojan valmistumisjuhliin, ja aina kakku katoaa nopeasti. Teen myös aina gluteenittoman version juhlapöytään, sillä kakusta tulee aivan ihana myös gluteenittomana. Ja on kaiken lisäksi helppo kakku ja onnistuu aina. Jouluksi teen näitä pieniin kertakäyttökakkuvuokiin ja annan lahjaksi ystäville :)

      Poista
  4. Kaarina Roinisen kirjoissa on muutama samantapainen ohje pikkasen eri tavoin maustettuna....niitä olen kokeillut. Tämä ohje lähtee kans heti mukaani paperiversiona....kardemummafaneja kun ollaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse ihastuin tähän kakkuun heti kun tein sitä ekan kerran. Kakku on jännän kostea ja mehevä, ihanasti maistuu kardemumma. Nekin, jotka eivät yleensä kahvikakuista tykkää, tykkäävät tästä kakusta -kai siksi, että maku muistuttaa niin kovasti pullaa ja rakenne on erilainen kuin kuivassa kahvikakussa. Kannattaa kokeilla ohjetta, uskon että tykkäät.
      Jos on oikein tehokas uunin yläpuolen lämpö, kakun rouhekuori saattaa halkeilla. Se ei haittaa, mutta kannattaa vähän tikulla testata suoraan kuoren alta, että kakku on paistunut myös sieltä. Se on tämän kakun kriittisin kohta.

      Poista
    2. Tein ihan sulatettuun rasvaan ja pallovatkaimella vaan pyöräytin ainekset sekaisin. Ekaksi tein yhden ja sitä piti heti jäähyttyä maistella. Nyt on 2 uunia täynnä samaista kakkua eli 5 kpl. saavatpahan taas ystäväperheetkin kakkuviemisiä.... kiitos ihanasta helposta ohjeesta.

      Poista
    3. Mimmi, olipa kiva kuulla, että sinäkin tykkäsit kakusta. Ja eikö tosiaan ole juuri sopivan kokoinen tuliaiskakuksi! Sinullahan on siellä oikein teholeipomispäivä; minun pitäisi leipoa äidille huomiseksi vähän suolaista ja makeaa piirakkaa, tänään leivoin jos jonkinnäköistä ( ne sinun tomaattiset kinkkukierteesi olivat aivan ihania ja ne vuokapullat!!). Nyt nostan jalat pystyyn hetkeksi ja laitan uunin sammuksiin :)

      Poista
  5. Ihanan helppo ja herkullinen peruskakku! Olen tehnyt jo useamman (pieneen reikävuokaan), ja välillä varioinut lisäämällä mauksi sitruunaa, mantelijauhoa, tai karkkirouhetta. Tästä tulee joka juhlien vakiokakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on myös minun suosikkejani. Niin ihana kakku!
      Oletko kokeillut tästä kakkutaikinasta varioidut kardemummamuffinssit? Käypä vilkaisemassa. Niitä meillä tehdään joka viikko. Onnistuvat aina täydellisesti :)

      Poista
    2. Muffinssit tehty ja herkullisiksi havaittu! Juuri lähti kesäsovellus kakusta uuniin: kippasin taikinan sekaan reilusti mustikoita!

      Poista
    3. Tämä on niin hyvää! Ihan omia ykkössuosikkejani ja nimenomaan muffinssiksi tehtynä. Niitä teen todella usein ja kukaan ei ole vieläkään kyllästynyt niihin :) Mustikkaiset muffinssit ovat varmasti hyviä <3

      Poista
  6. Ihanan herkullinen kakku, kokeilen tehdä myös muffinseja tällä ohjeella :)

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne