keskiviikko 27. elokuuta 2014

Omena-ansa






Syksyn suosikkiomenapiirakka löytyi takavuosina K-Ruoka -lehdestä. Jaettuani ohjetta vuosien ajan ystävilleni, moni on kertonut piirakasta tulleen myös heidän suosikkinsa. Piirakka on muhkean paksu ja kostea: täytteenä on omenakuutioita, ihana rahkatäyte ja pinnalla vielä muruseos. Kanelia piirakkaan ei tule lainkaan, mikä tuo ihan mukavaa vaihtelua omenapiirakan makuun.

Ystäväni oli tehnyt piirakkaa myös gluteenittomana versiona ja onnistunut hyvin.







OMENA-ANSA
29-30 cm:n pyöreään piirakkavuokaan (korkeutta väh. 4 cm)

Pohjataikinan muruseos:

4 dl vehnäjauhoja
2 dl hienoa sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 dl sulatettua voita tai margariinia (pullorasvakin käy)

Ota 3 dl muruseosta sivuun ja lisää jäljelle jääneeseen osaan: 

1 prk (150 g) vaniljajogurttia
1 kananmuna

Päälle:

1/2 litraa omenakuutioita 
2 tlk ( à 250 g) maitorahkaa, maustamaton
1 tl vaniljasokeria
1 dl hienoa sokeria
3 kananmunaa

Pinnalle:

sivuun otettu 3 dl pohjataikinan muruseoksesta

1. Sekoita pohjan muruseoksen kuivat aineet ensin keskenään kulhossa. Sulata rasva ja kaada sekaan. Itse vatkasin sähkövatkaimella seoksen nopeasti murumaiseksi. Ota muruseoksesta 3 dl sivuun pinnan murupäällistä varten.

2. Lisää jäljelle jääneeseen muruseokseen vaniljajogurtti ja muna. Vatkaa nopeasti taikinaksi (ei tarvitse olla ihan sileää). Kaada taikina isoon, noin 30 cm:n voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan, jolla saisi olla korkeuttakin reilut 4 cm. Jos vuokasi on matala, lisää korkeutta laittamalla iso leivinpaperiympyrä piirakkavuokaan ja nosta paperilla reunat korkeammaksi.

3. Kuori ja kuutioi omenat. Minulla piirakkaan kului reilut 2 keskikokoista omenaa. Granny Smith -omenaa suositellaan piirakkaan, mutta itse käytin ihan tavallista Royal Galaa. Ripottele omenakuutiot tasaisesti piirakkapohjalle.

4. Vatkaa täyteseoksen rahkat, sokerit ja kananmunat sähkövatkaimella sekaisin ja lusikoi tasaisesti omenakuutioiden päälle.

5. Ripottele pintaa varten jätetty 3 dl muruseosta piirakan pinnalle tasaisesti. 

6. Paista piirakka uunin alimmalla tasolla (tai toiseksi alimmalla tasolla) 200 asteessa ylä/alalämmöllä noin 40-45 min. Itselläni on todella korkea uuni, joten paistoin tuon 45 min. Jos uunisi paistaa tehokkaasti altapäin, laita kaksinkertainen leivinpaperi piirakkavuokaan ja vuoan voi laittaa vaikka pellille.

7. Tarjoa omena-ansa jäähtyneenä.

Vaiheet:

1. Sekoita murutaikinan kuivat aineet ensin keskenään sekaisin. Kaada sulatettu rasva sekaan ja vatkaa sähkövatkaimella nopeasti muruseokseksi.

2. Ota 3 dl muruseosta sivuun pinnan murupäällystettä varten.

3. Lisää jäljelle jääneseen muruseokseen jogurtti ja muna. Sekoita seos nopeasti taikinaksi.

4. Taikinasta ei tarvitse tulla aivan sileää, pienet murupaakut ei haittaa.

5. Kaada taikina suureen piirakkavuokaan ja siloittele pinta tasaiseksi.

6. Kuori ja kuutioi omenat. Kuutiot saavat olla pienempiäkin kuin omani. Levitä omenakuutiot piirakkapohjalle.

7. Vatkaa täytteen rahkat, sokerit ja kananmunat kunnolla sekaisin sähkövatkaimella.

8. Rahkatäytettä.

9. Lusikoi rahkatäyte tasaisesti omenakuutioiden päälle.

10. Tasoittele vielä lusikalla rahkatäyte sileäksi.

11. Ripottele sivuun laitettu 3 dl muruseosta piirakan pinnalle.

12. Paista piirakkaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 40-45 min ylä/alalämmöllä.
13. Anna piirakan jäähtyä kunnolla ja leikkaa vasta jääkaappikylmänä. Itse en tietysti noudattanut tätä ohjetta :)

14. Ihanan mehevää omena-ansaa!


21 kommenttia:

  1. Tää on kyllä niin hyvä piirakkaohje! Meillä oli tätä tarjolla viime syksyisissä häissä. Kelpasi kyllä hyvin vieraillekin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, aina on vieraatkin tykänneet ja ohjeen vieneet mukanaan. Todella hyvä piirakka, ja seuraavana päivänä parhaimmillaan, kun maut saa tasaantua.

      Poista
  2. Samainen resepti lukeutuu meidänkin suosikkeihin, ja tätä onkin tullut tehtyä monena vuonna!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä ei voi olla tykkäämättä, jos pitää rahkapiirakoista. Maut on mietoja ja pehmeitä, kanelin voimakas maku puuttuu - mikä mielestäni sopiikin tähän piirakkaan.

      Poista
  3. Taas näyttää niin maukkaalta tämä omenapiirakkaohje, että ilman muuta pitää tehdä. Da Capo kakku on seuraavaksi tekolistalla ja sitten tämä, nam, nam.
    Minullakin on aika paljon kaikenlaisia ohjeita, mutta aina tulee uusia, joita on mukava kokeilla. Terveisin Heli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi niin on, kaikkia ihania reseptejä olisi vaikka kuinka paljon, mutta mitenkään ei ehdi kaikkia testata. Parhaani kyllä yritän :) ja kovasti leivon. Tv:n äärelläkin pitää olla aina paksu vihko ja kynä, että saa heti raapaistua pikakirjoituksella reseptistä suuntaviivoja, jos jotain kiinnostavaa osuu silmiin :)

      Poista
  4. On myös meillä lempparia....myös raparperiversiona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan tämä melkein kaikille yksi suosikkiohjeista? Raparperiversio on todella hyvää: ohjehan on kutakuinkin sama kuin tuo maisemakahvilan raparperipiirakka, jota tulee pellillinen. Se onkin yksi parhaista raparperipiirakoista. Omenoita olisi taas puut täynnä, nyt pitää löytää paljon uusia omenapiirakkareseptejä :)

      Poista
  5. Piti oikein vanhasta blogista tarkastaa, että koska mä tähän ansaan lankesin... 6 vuotta sitten ;) Ja hyvä ansa onkin!
    Meillä näyttää tänä vuonna tulevan huono omenasato, mutta kyllä niistä ansa jos toinenkin viritetään ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja hyvään ansaan ollaan langettukin. Juuri tuossa tein äidille vietäväksi yhden ansan, ja toista ansaa kokeilen tehdä pellillisen tuolla raparperipiirakan ohjeella, johon tulee piimää pohjataikinaan. Ehtisi pakastimeenkin pari palaa. Minulla on punakaneliomenapuita pihassa, ja niihin tulee iso sato. Viikon kuluttua alkavat olla parhaassa kypsyydessä, ja sitten ei tarvitse omenia säästellä resepteissä.

      Poista
  6. Voiskohan tän tehdä myös puolukoista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole itse tainnut tehdä tätä puolukoista, mutta varmasti onnistuu niilläkin. En näe mitään syytä, miksi ei onnistuisi. Puolukoiden sekaan voisi varmaan lisätä vähän sokeria ja vaikka ruokalusikallisen perunajauhoa, kun minulla ainakin tästä piirakasta tulee kostea omenoillakin. Kerrothan, jos kokeilet puolukka-ansaa, millainen siitä tuli :)

      Poista
    2. Olen nyt tehnyt kaksi versiota ansasta, ensimmäinen kokeiluluonteisesti mustikoista ja toinen eilen lapsen luokan keräämistä puolukoista. Mustikka-ansan kaunis sininen väri oli hieno ja hyväähän se tietenkin oli. Puolukka-ansan väri oli myöskin kaunis punainen ja maku oli mitä mahtavin. Ei liian hapan eikä liian makea!

      Molemmilla kerroilla tein ansat gluteenittomista jauhoista, sillä tiedossa oli että puolukkapiirakkaa pitää keliaakikon äidin leipoa kouluun ja tämä oli kenties paras vaihtoehto. Nyt jännitän mikä vastaanotto on ollut 3C-luokassa. :)

      Poista
    3. Kyllä nyt kuulostaa niin herkulliselta nuo tekemäsi gluteenittomat ansat, että niitä on ehdittävä itsekin kokeilemaan. Ei voi olla muuta kuin hyviä :) Ja vielä lapsien keräämistä marjoistakin!
      Kiitos, kun laitoit viestiä gluteenittomasta ansasta, tämä on varmasti arvokasta tietoa muillekin gluteenittomia leipoville, minulle ainakin oli <3

      Poista
  7. Tämä kuuluu mun vakioresepteihini, mulla on myös sellainen versio, jossa omenapalat pyöritellään kaneli-sokerissa ja lisätään sitten pohjataikinan joukkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossahan on hyvä vihje niille, jotka jäivät kaipaamaan kanelinmakua tästä piirakasta. Minäkin kyllä laitan aina kanelia noihin pullapellillä tehtäviin omenapiirakoihin, joissa omenaviipaleet ladotaan piirakan päälle.
      Huomasitko, että tein eilen muutostöitä blogissa? Yritin saada noita tunnisteita ja muita sivupalkkien tietoja selvemmin ryhmiteltyinä näkyviin. Saas nähdä, menikö blogi liian valkoiseksi. Ei ole vielä tullut moitteita keltään (laitoin kyllä vanhat asetukset tarkoin muistiin, että voin palauttaa vanhan blogipohjan...). Taas tuli opittua uusia asioita :)

      Poista
  8. Oi, oi, herkulliselta näyttää. Oletko kokeillut gluteenittomilla jauhoilla, onnistuuko?
    t. Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ella :)
      Tätä piirakkaa en ole kokeillut gluteenittomilla jauhoilla tehdä, mutta aion kyllä tehdä. Laitan sitten tähän samaan postaukseen lisäyksenä miten käyttäytyy gluteenittomilla jauhoilla.

      Poista
    2. Ystäväni oli tehnyt piirakan gluteenittomana, ja kertoi onnistuneen aivan hyvin, joten uskalsin laittaa myös gluteenittomana reseptiin.

      Poista
  9. Tämä kuuluu myös minun suosikkiresepteihini, on tullut tehtyä monta kertaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kestosuosikkeja! Vein äidilleni omena-ansan, joka oli saanut tekeytyä kylmiössä 1,5 päivää - ja miten hyvää se on kunnon tekeytymisen jälkeen. Kosteus ja maut tasaantuvat, ja omenat ovat ihanan meheviä keskellä. Taidan tehdä tänään vielä pullapellillisen tätä viikonlopun vierasvaraksi :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne