sunnuntai 31. elokuuta 2014

Omenapiirakkaa sitruunarahka-murutäytteellä pellillinen




Taas piti leipoa pellillinen omenapiirakkaa! Tätä ei vain voi vastustaa. Pienet piirakat tulevat ihanan meheviä ja herkullisia omena-ansan ohjeella, mutta pellillinen pitää ehdottomasti tehdä tällä, ison rahka-murupiirakan ohjeella.

Tämän päivän omenapiirakkaan tuli täytteeksi litran verran omenakuutioita, sitruunarahkaa ja tavallista rahkaa, kanelia ja murupäällyste. Pohjan ohje on muokattu mehevimmän tietämäni raparperi-rahkapiirakan ohjeesta, ja täysi kymppi tulee omenallakin. 

Minnehän tämän kuljettaisi piiloon ennen kuin mies tulee pellolta puimasta, muuten huomenna on vain muruset pellillä :)







OMENAPIIRAKKAA SITRUUNARAHKA-MURUTÄYTTEELLÄ PELLILLINEN

50-60 cm:n uuniin

Muruseos:

8 dl vehnäjauhoja
3 dl hienoa sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
250 g sulatettua voita tai margariinia

Pohjataikina:

2/3 muruseoksesta
2 dl vaniljajogurttia (tai piimää + 1 tl vaniljasokeria)
1 kananmuna

Täyte:

1 litra pieniä omenakuutioita (5-6 omenaa)
(hieman kanelia)

1 tlk sitruunarahkaa (200 g)
1 tlk maustamatonta rahkaa (250 g)
1,5 dl hienoa sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa

1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet kulhossa sekaisin. Sulata rasva ja kaada jauhoseoksen sekaan. Vatkaa sähkövatkaimella nopeasti muruseokseksi. Älä vatkaa liikaa. Ota muruseoksesta 4,5 dl toiseen kulhoon, ja laita sivuun pinnan muruseosta varten.

2. Pohjataikinaa varten, lisää jäljelle jääneeseen muruseokseen vaniljajogurtti ja kananmuna. Vatkaa nopeasti taikinaksi. Ei tarvitse olla sileää, vaan murupaakkuja saa jäädä.

3. Levitä pohjataikina leivinpaperilla vuoratulle suurelle uunipellille. Laita pienet  taikinanokareet leivinpaperin alle, uunipellin nurkkiin, että paperi pysyy paikallaan, kun levität tahmeaa taikinaa pellille.

4. Kuori ja kuutioi omenat pieniksi kuutioiksi. Itse käytin 5 keskikokoista omenaa. Levitä omenakuutiot piirakkapohjalle tasaisesti. Jos pidät kanelista, lisää hieman kanelia omenakuutioiden päälle (ilman kaneliakin tulee herkullista).

5. Valmista rahkatäyte sekoittamalla rahkat, sokerit ja munat vatkaimella sileäksi seokseksi. Kaada täyteseos tasaisesti omenakuutioiden päälle.

6. Ripottele sivuun jättämäsi 4,5 dl muruseosta rahkatäytteen pinnalle, mahdollisimman tasaisesti.

7. Paista piirakka 175 asteessa uunin keskitasolla noin 40-45 min ylä/alalämmöllä. Piirakan pinta jää vaaleahkoksi, mutta pohja on yleensä tummempi. Anna piirakan jäähtyä kunnolla. Piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä, jääkaappikylmänä, makeuden ja kosteuden tasaannuttua.


Vaiheet:


1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet ensin keskenään, lisää sulatettu rasva.

2. Sekoita muruseokseksi sähkövatkaimella, älä vatkaa liikaa. Ota muruseosta 4,5 dl toiseen astiaan - siitä tulee piirakan pinnalle murupäällynen.

3. Lisää jäljelle jääneeseen muruseokseen jogurtti ja muna. Vatkaa nopeasti taikinaksi.

4. Pohjataikina ei tarvitse olla sileää, murusia saa olla seassa.

5. Levitä pohjataikina leivinpaperilla vuoratulle isolle pellille.

6. Kuori ja kuutioi omenat. Piirakkaan menee noin 1 litra omenakuutioita.

7. Ripottele omenakuutiot piirakkapohjan päälle tasaisesti.

8. Ripottele vähän kanelia omenakuutioille. 

9. Sekoita täytteen rahkat, sokerit ja munat sileäksi seokseksi.

10. Täytteen rahkaseos.

11. Kaada rahkaseos omenakuutioiden päälle tasaisesti.

12. Ripottele sivuun laittamasi 4,5 dl muruseosta piirakan pinnalle.

13. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 40-45 min. Itse paistoin 43 min.

14. Piirakasta tulee todella herkullisen pehmeää ja mehevää.

15. Itse en taida tietää tämän parempaa omenapiirakkaa :) 

23 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää (kuten aina), murupiirakka on takuuvarma tarjottava, se maistuu kaikille!♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän eilinen iso piirakka on lähes hävinnyt :) Siitä lähti maistiaiset anoppilaan ja miehen työpaikalle, joten pääsee taas leipomaan uutta piirakkaa :)

      Poista
  2. Oijoi, taas aivan ihana resepti! Tätäkin on kyllä pakko kokeilla. Omena ja rahka kuulostaa aivan ihanalta yhdessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanha kestosuosikki, johon ei kyllästy. Mausteita, rahkoja ja marjoja vaihtamalla, saa kivasti erilaisia piirakoita :)

      Poista
  3. Tää on niiiiin hyvää!! Ihan tulee vesi kielelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Hyvää oli, vaikka ulkonäkö ei ole näiden rahka-murupiirakoiden vahvin puoli. Uusi omppupiirakkaohje olisi taas odottamassa, sillä eilinen pellillinen näytti vain käväisevän meillä :)

      Poista
  4. Sitruunaisena versiona on myös minun suosikkeja. Oletko tehnyt koskaan sitä pelkästään leivinjauheella tehtävää versiota...jollakin näin vasta semmoisen blogissa, vaan kun en otttanut talteen enkä pienen etsinnänkään jälkeen sitä nyt sattunut uudemman kerran jälkeen löytämään. Itseä joskus hieman häiritsee soodan aiheuttama värimuutos (tietynlainen ruskettuminen) tällaisissa piirakoissa ( en nyt tarkoita mitenkään nimenomaan tätä sinun käyttämääsi ohjetta, vaan yleensä) ja jopa pienoinen soodan sivumaku maussakin....

    VastaaPoista
  5. Hei Anne!
    Pumpulikakkua olen jo muutaman ohjeellasi tehnyt ja hyvin on maistunut. Nyt on uunissa omenamurupiirakka ja kieli pitkänä odotellaan milloin se valmistuu :) Ensi viikonloppuna olisi tarkoitus tehdä voileipäkakkuja. Kiitos ihanasta blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, miten ihanaa, kun olet kokeillut ohjeita. Toivottavasti jatkossakin löytyy mielenkiintoista ja herkullista testattavaa. Tuo muhkea omenapiirakkakin on aivan ihanaa, jos pellillistä haluaa :)

      Poista
  6. Tein tänään tästä "mitä jääkaapista löytyy" version. Vaniljajugurtin korvasin mansikkavaniljajugurtilla ja maitorahkat korvasin turkkilaisella jugurtilla, johon lisäsin puolikkaan limen mehut. Onnistui erinomaisesti näinkin ja maistuu mahtavalta! Piirakka jäi ihanan kosteaksi! Hetken mietin, että jäiköhän pohjaan liian vähän aineksia, mutta kukas sitä kuivaa pohjaa haluaisikaan syödä! :)
    Kiitos hyvästä ja selkeästä reseptistä!

    VastaaPoista
  7. Hei! Oletko kokeillut pakastaa piirakkaa?? Kutsuille pitäisi tehdä piirakkaa jo hyvissä ajoin mutta mietin "kärsiikö" koostumus jos tämän pakastaa ja sitten sulattaa...???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Olen pakastanut piirakkaa ja kostuu hieman pakkasessa lisää, etenkin jos pakastaa pussissa. Osan pakastin isoissa muovirasioissa ja kerrosten väliin laitoin leivinpaperia, tällöin piirakkapalat pysyi erittäin hyvänä. Piirakkapalat kannattaa pakastaa mahdollisimman isoina paloina, esim. pellillinen jaetaan 4-6 osaan.

      Poista
  8. Sattui olemaan makurahkoja ja jogurttia jääkaapissa,joten aloin etsiä uutta omenapiirakan reseptiä niitä silmälläpitäen.Tämä vaikutti parhaalta eli menee kokeiluun:)

    VastaaPoista
  9. Hei Anne!Ootko tehnyt tätä koskaan gluteenittomista jauhoista? Ajattelin tehdä tätä pääsiäisenä ja saattaa olla, että minun tarvitsee tehdä gluteeniton versio. Semperin jauhoseoksen tiedän, muihin en ole törmännyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä olen tehnyt muistaakseni Semperin jauhoseoksella ja Pirkan gluteenittomalla jauhoseoksella, ihan hyvää tuli gluteenittomanakin. Ihan yksi yhteen suhteella vaihdoin vehnäjauhot gluteenittomiin.

      Poista
    2. Kiitos vinkistä! Tykkään paljon sinun resepteistä ja kestosuosikkini on puolukkapiirakka muruseoksella, se mehevä ja paksupohjainen. Täydellinen❤

      Poista
    3. Kiva kuulla:) Oikein mukavaa pääsiäistä -ja leipomisen iloa kevääseen❤️

      Poista
  10. Voiko piimän tai jogurtin sijaan laittaa jotain muuta? Esim. Kuohukermaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi laittaa jotain muuta hapanmaitotuotetta mielellään, jotta kohotusaineena oleva sooda toimisi. En tuedä kuinka käyttäytyisi, jos kohottaa pelkästään leivinjauheella (4-5 tl) ja käyttäisi kermaa, varmaan toimii ihan ok niinkin, mutta voi tulla vetelämpi koostumus.

      Poista
  11. Ompa herkullisen näköinen! Minkälaisia omenoita laitoit? Esim. kävisikö vihreät Granny Smith omenat?

    VastaaPoista
  12. Vihreät Granny Smithit ovat hyviä, en muista mitä omppuja itse käytin. Kaikilla omenoilla tulee ihan hyvää. Olen käyttänyt oman puun omenoita, Ida Rediä, Granny Smithiä, Golden Deliciousia -en kyllä suurta eroa huomaa.

    VastaaPoista
  13. Lähtee tänään kokeiluun uuniomena rahkan kera. Mietin vain että voiko piimän korvata maidolla kun ei nyt ome piimää eikä jogurttia kaapissa. 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi korvata maidolla, etenkin jos laittaa teelusikallisen tai pari sitruunamehua tai etikkaa maidon sekaan. Saa soodan toimimaan :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne