torstai 2. lokakuuta 2014

Arabialainen kakku kuorrutteella, ohjeet 2 ja 3 litran vuokiin









Maustekakuista eniten meidän perheessämme tehdään arabialaista maustekakkua. Maku on mukavan lempeästi mausteinen, sillä mausteina ovat vain kaneli, muskotti, vanilja, manteli ja sitruunamehu. Suklaisuutta kakku saa tummasta kaakaojauheesta. Kakku on helppo tehdä, enkä itse ole saanut sitä vielä koskaan epäonnistumaan. 

Kakun ohje on vanha, kädestä käteen kiertänyt paperilapulle kirjoitettu ohje, joka on ilmeisesti muuttunut vähän jokaisen leipojan käsissä. Omassa ohjeessani oli myös hyvä kuorruteohje, joka kruunaa kivanmakuisen kakun. Kakusta tulee isohko eli vuoka saa olla kahden litran vuoka. Teen usein myös kolmen litran vuokaan (Nordic Waren isot vuoat) toisesta ohjeesta löytyvää viiden munan versiota. 










ARABIALAINEN MAUSTEKAKKU

2 litran vuokaan

3 kananmunaa
3,75 dl hienoa sokeria
200 g voita sulatettuna 
1/4-1/2 dl sitruunamehua (laitoin 1/2 sitruunan mehun)
5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl soodaa
1/2 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
3/4 tl muskottipähkinää jauhettuna
1 tl kanelia
1 dl mantelilastuja rouhittuna pienemmäksi (mantelirouhekin käy)
1 tl vaniljasokeria
2 1/2 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 dl kermamaitoa (kermaa + maitoa; itse tein rasvattomaan maitoon)

Kuorrutus:

50 g voita
1 keltuainen
5 dl tomusokeria
4 tl tummaa kaakaojauhetta
1 tl kanelia
4-8 rkl kuumaa kahvia 
(kahvilla saat säädettyä kuorrutteen notkeutta)

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Käytä huoneenlämpöisiä munia.

2. Lisää munavaahtoon jäähtynyt rasva ja sitruunamehu. Sekoita kunnolla sekaisin.

3. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään (jauhot, sooda, leivinjauhe, mausteet, vaniljasokeri ja kaakao) ja lisää vuorotellen maidon kanssa kakkutaikinaan. Sekoita sen verran, että kaikki aineet sekoittuvat tasaisesti. Lisää viimeiseksi mantelilastut/rouhe ja sekoita ainekset.

4. Kaada kakkutaikina voideltuun ja korppujauhoilla jauhotettuun kahden litran kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 1 tunti (itse paistoin 65 min, joskus jopa 70 min) ylä/alalämmöllä . Paistoaika riippuu oman uunisi tehosta, itselläni on lempeä uuni, joten se vaatii vähän pitemmän paistoajan. Kakusta tulee iso, joten käytä reilun kokoista vuokaa. Anna kakun jäähtyä ennen kuorruttamista.

5. Kuorrutusta varten, kuumenna rasva pienessä kattilassa ja sekoita joukkoon tomusokeri, keltuainen, mausteet ja kahvi. Itse laitan kahvia ensin 4 rkl ja sitten lisäilen vähitellen teelusikalla lisää, kunnes kuorrute näyttää sopivan paksuiselta. 

Sekoita kuorruteseos vispilän avulla tasaiseksi kattilassa ja anna hieman lämmetä. Levitä kuorrutus jäähtyneen kakun pinnalle. Kuorruttaessa kannattaa olla nopea, sillä paksumpi kuorruteseos jähmettyy todella nopeasti. Jos kuorrute alkaa jähmettyä kattilassa, lämmitä sitä uudelleen. Jos kakun pinta jää muhkuraisen näköiseksi, kuorrutetta voi muutaman minuutin kuluttua taputella kakun päällä käsin sileäksi, sillä kuorrute ei tartu käsiin ja muotoutuu helposti.



ARABIALAINEN MAUSTEKAKKU

3 litran vuokaan


5 kananmunaa
6,35 dl hienoa sokeria
335 g voita sulatettuna ja jäähdytettynä
1/2-3/4 dl sitruunamehua
8,4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1,25 tl muskottipähkinää jauhettuna
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
4 rkl tummaa kaakaojauhetta
1-1,5 dl mantelilastuja rouhittuna
3,3 dl kermamaitoa tai maitoa

Valmista samoin kuin pienempi maustekakku. 
Paista 175 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 70-85 min tai oman uunisi mukaan (omassa uunissani vaatii 70-75 min). Kuorrutus riittää myös tähän isompaan kakkuun, jos sen tekee ohuempana.


Vaiheet: 


1. Arabialaisen kakun tarvikkeita.

2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää sulatettu, jäähtynyt rasva ja sitruunamehu.

3. Sekoita jauhot, kaakao ja mausteet keskenään. Lisää jauhoseos siivilän läpi seokseen, vuorotellen maidon kanssa. Itse vatkasin sähkövatkaimella aineksia sekaisin.


4. Lisää viimeisenä mantelilastut/rouhe ja sekoita taikinan sekaan.

5. Valmista kakkutaikinaa (maistuu aivan ihanalle). Taikina ei ole liian mausteista, vaan lähinnä suklaisen makuista.

6. Voitele ja korppujauhota 2 litran vuoka ja kaada taikina vuokaan.

7. Paista 175 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla reilu tunti ylä/alalämmöllä. Oma kakkuni paistui 65 min, mutta joskus olen paistanut kauemminkin.

8. Anna kakun jäähtyä ritilällä noin 20 min ennen kumoamista. Jos kuorrutat kakun, anna kakun jäähtyä kokonaan.

9. Kuorrutetta varten laita voi sulamaan pieneen kattilaan keittolevylle.

10. Sekoita kulhossa kuorrutteen tomusokeri, kaakao ja kaneli. Kaada seos sulaneen voin sekaan kattilaan.

11. Lisää päälle munankeltuainen ja 4 rkl kahvia (siis juomaa, ei kahvijauhetta :) ). Sekoittele seosta vispilällä miedolla lämmöllä. 

12. Seos näyttää aluksi paakkuiselta, mutta kyllä se siitä tasoittuu lämmöllä. Lisää vähitellen teelusikalla lisää kahvia, kunnes seos on sopivan ohutta kuorruttamiseen. Liian paksu seos jähmettyy turhan nopeasti ja kuorruttaminen on hankalaa.

13. Itse jätin seoksen tällaiseksi, olisi voinut olla ohuempaakin, sillä kuorrute jämähti tosi nopeasti kakun päällä.

14. Kaadoin ensin kuorrutteen nopeasti kakun päälle. Sitten tasoittelin kiireen vilkkaa kuorrutteen joka puolelle. Muutamassa minuutissa kuorrute oli niin jähmettynyt, että sitä pystyi taputella käsin sileämmäksi.

15. Kakun sivuun painelin Meiran kuoretonta mantelirouhetta ja pinnalle ripottelin Meiran suklaastösseliä.

16. Kakun rakenne on mukavan pehmeä ja kuorrute on makea. Mantelia kannattaa ehdottomasti lisätä kakkutaikinaan, sillä se antaa todella hyvää makua ja kivaa purutuntumaa kakkuun. 

17. Kakkua olikin kiva tarjota, kun keskimmäinen sisareni piipahti Ähtäristä visiitille <3

8 kommenttia:

  1. Voi vitsi, kun tuo näyttää taas niin herkulliselta, että tekis mieli heti ruveta leipomaan. Tälle viikonloppua ei vaan taida ehtiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Nämä vanhat, tutut reseptit on yhä ihania. Tämä on ollut meillä useissa juhlissa tarjolla, ja yhä väki tykkää siitä. Ehkä syynä on juuri se, että se ei ole perinteisen maustekakun makuinen, vaan maultaan lähempänä suklaakakkua. Ja on kiva kakku pakastaa, myös kuorrutteen kera.

      Poista
  2. Arabialainen maustekakku on ehdottomasti yksi munkin suosikkikakuista, oma reseptini on jostain 30 vuoden takaa, joten ikää on silläkin reseptillä!☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan samaa ikäluokkaa on tämä minunkin reseptilappuseni! Laskeskelin, että olen tehnyt tällä ohjeella ainakin 26 vuotta tätä kakkua ja itse sain aikanaan ohjeen työkaveriltani. Hyvät ohjeet kestävät aikaa :)

      Poista
  3. Koskaan en ole itse valmistanut Arabialaista maustekakkua, vaikka se onkin niin hyvää! Täytyypä pistää tästä resepti talteen seuraavia juhlia silmällä pitäen. Olisi varmaan korkea aika tehdä tätä kakkua ihan itse. :)

    http://pikku-bambin.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On helppo ja takuuluotettava ohje, joka tuntuu onnistuvan aina. Ja säilyy hyvänä jääkaapissa vaikka pari viikkoa, kun säilyttää suljetussa rasiassa tai pussissa. Oikein hauskaa viikonloppua :)

      Poista
  4. Monenlaisia arabialaisia minäkin olen tehnyt, mutta tämä jäi käyttöön, koska se oli pitkän aikaa poikani lempikakkua. Ja hyvä ohjehan tämä on ollutkin, ja paljon tehty.
    Minä kyllä lämmitän tuota kuorrutetta, johon keltuainen laitetaan, senverran kauan, että se ehtii varmasti kypsyä :)
    En olekaan kokeillut tuota sitruunaista kakkuversiotasi, joten se täytyykin testata. Itse kun en ole niin suklaisten kakkujen perään, lohkon tämänkin kakun toisille syötäväksi - yksi pala sai riittää. Samoin lähtee muffinssit toiseen osoitteeseen, kun ukkokin lähtee ensi viikoksi Saksaan messuille. Mutta....enköhän minä kuitenkin leivo ens viikollakin jotain, minkäs sitä itselleen voi :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos ohjeesta joka oli ihanan perusteellinen! Tein kakun työpaikan joulujuhlaan ja kakku oli tosi tykätty! Ihanan makuinen ja suhteellisen helppo tehdäkin. Kotona mies tykkäsi myös tosi paljon ja reseptin tulostin jatkoa varten. Pääsee meille joulupöytään ensi jouluna :)

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne