tiistai 21. lokakuuta 2014

Kukkakaali-jauhelihagulassi ja juustoletut LCHF




Selailin ruotsalaislääkäri Annika Dahlqvistin teosta Karppaus - Opas & keittokirja, ja kokeilin sieltä taas yhtä ohjetta, tapani mukaan vähän muunnellen.  Tällainen keitos syntyi tänään kylmiön aineksista, ja hyväähän se oli: kukkakaali-jauhelihagulassi.

Samaisesta kirjasta löytyi vielä näiden herkullisten juustolettujen ohje, joita syötiin keiton kaverina. Tällä ohjeella tulee noin 14 lettua.








KUKKAKAALI-JAUHELIHAGULASSI VÄHÄHIILIHYDRAATTISEEN RUOKAVALIOON 

2,5 litraa

700 g jauhelihaa
2 sipulia pilkottuna
6 valkosipulinkynttä pilkottuna
2 tl savustettua paprikakauhetta (sweet) tai tavall. paprikajauhetta
2 tl kuminansiemeniä
2 tl currya
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
1/2 tl valkosipulijauhetta

2 pkt (à 500 g) paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
2-3 rkl tomaattipyrettä
6 dl vettä
2 lihaliemikuutiota

700 g kukkakaalin kukintoja lohkottuna
1 iso punainen paprika

tarjoilussa pinnalle smetanaa ja kuminan siemeniä


1. Laita isoon kasarimalliseen paistinpannuun (tai kattilaan) loraus öljyä tai nokare voita. Lisää jauheliha, sipulit ja mausteet. Kuullota ainekset lähes kypsiksi.

2. Lisää paseerattu tomaatti, tomaattipyre, liemikuutiot ja vesi. Anna  keitoksen kiehua 10 min. 

3. Lisää kukkakaalilohkot ja anna kiehua, kunnes kaali on lähes kypsää, mutta purutuntumaa on vielä jäljellä. Lisää lopuksi paprikapalat ja anna kiehua hetki.
Tarjoa gulassi joko keittona tai kastikkeena. Keiton kanssa sopivat tarjottavaksi juustoletut (LCHF-ruokavalioon sopivia).








JUUSTOLETUT

noin 14 kpl 

3 dl rasvaista juustoa karkeana raasteena
3 kananmunaa
3 rkl majoneesia

pinnalle oreganoa

Sekoita ainekset keskenään ja nostele uunipellille, leivinpaperin päälle, ruokalusikalla nokareita. Ripottele pinnalle vähän oreganoa. Paista 215 asteessa, uunin keskitasolla, noin 10 min, kunnes lettujen pinta alkaa ruskistua.


Vaiheet:

1. Paista jauheliha, silputut sipulit ja valkosipulinkynnet sekä mausteet pannulla voinokareessa.

2. Lisää tomaattimurska ja -pyre, vesi sekä liemikuutiot. Anna ainesten kiehua kasaan 10 min, hämmennä välillä.

3. 10 minuutin jälkeen keitto on sakeampaa ja maku tiivistynyt.

4. Lohko kukkakaalin kukinnot ja pilko iso paprika paloiksi.

5. Lisää kukkakaalit keitokseen ja anna kiehua hiljalleen, kunnes kukkakaalit pehmenevät.

6. Lisää viimeisenä paprikapalat ja anna hautua hetki. Kasvikset antavat sopivaa makeutta keittoon.

7. Valmista gulassia. Ruoan voi syödä keittona tai käyttää kastikkeena.

8. Juustolettuja varten sekoita juustoraaste, kananmunat ja majoneesi ruokalusikalla pienessä kulhossa.

9. Laita ruokalusikalla leivinpaperin päälle pieniä kasoja (1 rkl=kasa). Ripottele pinnalle hieman oreganoa.

10. Paista juustoletut 215 asteessa uunin keskitasolla, noin 10 min, kunnes pinta kauniin vaaleanruskea.

11. Tarjoile gulassi yhdessä juustolettujen kanssa. Ateria sopii vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.

2 kommenttia:

  1. Mukavan oloinen yhdistelmä. Kokeillaan meilläkin, kunhan keritään. Noista lettusistahan voisi säveltää vaikka mitä muutakin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää tuli keitosta, savustettu paprikajauhe oli mukavan tulista ja antoi yllättävän paljon makua keittoon. Puoliso tykkäsi juustoletuista niin, että nyppi niitä pitkin iltaa suuhunsa - ja keittoakin oli tänään jäljellä vain rippeet kylmiössä. Joku oli käynyt santsikierroksilla :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne