sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Ville Virtasen pannukakku





Perjantaina klo 22.30 soi isännän puhelin keittiössä. Olimme jo ehtineet mennä nukkumaan, sillä väsynyt messureissaaja oli vain paria tuntia aiemmin saapunut kotiin. Säikähdin, että mitähän huonoja uutisia tällä kertaa oli tulossa, mutta mies huikkasikin minulle, että arvaas kuka on pihassa...rakas helsinkiläispoikammehan siellä odotti uudessa autossaan. Meillä ei ollut pienintäkään aavistusta siitä, että poika oli tulossa, joten yllätys (ja ilo) oli suuri. Miniämme oli mennyt omien vanhempiensa luona käymään, ja poika jatkoi yksin matkaa Vimpeliin.



Koeajelulla käytiin jo yöllä, päivännäöllä piti tutkia muita kivoja juttuja :)



Miehen messuviikon aikana olin elänyt kuin peikko pellossa: en ollut käynyt kertaakaan kaupassa, ja elin kahvin, kasvisten, viilin ja kananmunien varassa. Nyt sitten pitikin yhtäkkiä kaapia peräti kahdelle nälkäiselle miehelle kelvollista ruokaa tyhjistä kaapeista. Onneksi sentään niitä kasviksia riittää: salaatiksi tammenlehväsalaattia, viinisuolaheinää, paprikaa, terttutomaatteja ja kurkkua sitruunamehulla ja sinappisella salaatinkastikkeella höystettynä.





Ruokapuolesta vastasi basmatiriisi ja hapanimelä broileri-pekoni-sienikastike, johon heittelin sipulia ja kukkakaalinkukintoja sekaan. Ateriasta tuli kuin tulikin vallan onnistunut kokonaisuus.





Ensimmäisenä piti tietysti laittaa pannukakkutaikina turpoamaan. Tämän pannukakkuohjeen esitteli näyttelijä Ville Virtanen joskus vuosia ja vuosia sitten aamutv:ssä lempireseptinään. Ja onneksi tuli aikoinaan kirjoitettua ohje ylös, sillä tällä ohjeella tosiaan tulee maailman parhaimmat pannukakut.

Sittemmin olen nähnyt saman ohjeen blogeissa Maailman parhaimman pannukakun nimellä, ja sillä nimellä se taisi olla aamutv:ssäkin, mutta meillä se tunnetaan nimellä Ville Virtasen pannukakku.








VILLE VIRTASEN PANNUKAKKU
uunipellillinen 50-60 cm:n uuniin

2 isoa kananmunaa
8 dl maitoa
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1-1,5 dl hienoa sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g sulatettua voita

1. Vatkaa kulhossa munat ja maito ensin. Lisää suola ja sokerit, sekoittele hetki. Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe sekaan, sekoittele vispilällä taikina sileäksi. Kaada lopuksi sekaan haalea, sulatettu voi. Sekoittele rasva kunnolla muiden ainesten joukkoon - taikina jää ohueksi. Anna taikinan turvota ainakin 2-3 tuntia huoneenlämmössä ja sekoittele vispilällä silloin tällöin.

2. Kaada taikinaseos leivinpaperilla vuoratulle reunalliselle uunipellille (pullapelti). Paista 215 asteessa noin 25 min, eli kunnes pinnassa on kivasti ruskeita pilkkuja ja taikina on hyytynyt. 

Älä säikähdä pannukakun pinnalla paiston jälkeen näkyvää rasvaa, sillä jäähtyessään pannari imaisee rasvan sisäänsä, ja juuri se pitää pannukakun ihanan pehmeänä ja herkullisena. Tämä pannari ei ole yhtään kuiva tai koppura, edes pinnastaan, vaan kauttaaltaan  ihanan pehmeä ja herkullinen.

3. Nauti pannukakku omenahillon ja kermavaahdon kera. Meillä pannukakun päälle laitettiin tyrni- ja omenahilloa sekä sokeritonta kermavaahtoa.

Vinkki: kurkkaa myös ihana porkkanapannukakku! Vie kielen mennessään...


Vaiheet:

1. Mittaa ainekset isoon kulhoon ja sekoittele vispilällä. Anna taikinan turvota huoneenlämmössä vähintään 2 tuntia. Mitä kauemmin annat taikinan turvota, sitä pehmeämpi ja parempi pannukakku.

2. Kaada ohuehko pannukakkutaikina leivinpaperilla vuoratulle reunalliselle pullapellille. Paista 215 asteessa uunin keskitasolla noin 25 min, kunnes pannukakku on jähmettynyt ja pinnassa on ruskeita pilkkuja.

3. Anna pannukakun jäähtyä ja imaista pinnassa oleva ohut rasvakerros sisäänsä. 

4. Nämä pannukakkupalat pysyvät pehmeinä ja mehevinä parikin päivää, eivätkä kuivu. Ihana ohje!

5. Pannari alkoi huveta huolestuttavaa tahtia, ja ruoka oli vasta tulollaan.


6. Tyrni- ja omenahilloa sekä makeuttamatonta kermavaahtoa pehmeän pannarin kera.

7. Liian hyvää...
Ja taas piti jättää haikeat jäähyväiset sunnuntaina...ei tiedä nähdäänkö ennen joulua lainkaan. Ville Virtasen pannukakku nro 2 lähti pojan mukana etelään :)

4 kommenttia:

  1. Samaa ihanaa pannukakkua mäkin yleensä teen, mutta tosiaankin nimellä maailman paras pannukakku, meillä on töissä samalla viikolla kolmet nimpparit, yksi tekee hernesoppaa, yksi tuo höysteet ja allekirjoittanut tämän samaisen pannukakun!☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä niin ihana pannariresepti. Ennen tuli laitettua paljon enemmän kananmunia ja jauhoakin pannukakkuihin, mutta tämän ohjeen jälkeen huomasi, että aivan turhaan - maku ja pehmeys on aivan täydellistä tällä ohjeella.
      Ja onnea kaikille nimpparisankareille sinne töihin 💙💜💛

      Poista
  2. Vaan saitpas mukavan yllätyksen....

    Jonkinlaista versiota tuosta pannarista käytän minäkin...tosin vähemmän sokeria ja rasvaa...munia 2-3 koosta riippuen
    Peruspannari-ja ohukaistaikinassa on yleensä jauhojen määrä puolet nesteen määrästä tilavuusmittoina.... tulee kupsakkaa, kupruilevaa pannaria.... mimmosesta näköjään teilläkin tykätään. Selvisköhän Ville Virtasen pannari 2 ihan perille asti, vai pitiköhän sillä herkutella jo matkalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli niin kiva ylläri tällä kertaa :) Ville Virtasen pannari selvisi perille asti, mutta kotona oli kuulemma syöty puolet ja seuraavana päivänä toinen puoli. Hyvä kun maistui - poika kyllä puhelimessa väitti, että puntari oli pompannut liikaa viikonlopun jälkeen...
      Meillä tämä pannari on ollut se suursuosikki, aina tulee tosi pehmeä ja ihana - eikä moitita edes liian rasvaiseksi tai makeaksi, sen verran herkkup...tä ollaan. Sen olen huomannut, että kun jaksaa antaa taikinan turvota kunnolla - usein teen aamulla ensimmäiseksi pannaritaikinan odottamaan, ja sitten joskus tuntien päästä vasta paistan sen - ei tarvitse munia kuin nuo kaksi ja hyvää tulee. Tosin käytän aina noita isoja kananmunia. Viikonlopuksi on taas tilattu pannukakkua, ja minähän paistan :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne