tiistai 4. marraskuuta 2014

Päivin parhaat piparit - Kodin Kuvalehden kilpailuvoittajapiparkakut








Piparitaikinaa tehdessä tulee mietittyä, että miksi näitä tulee tehtyä niin harvoin - piparitaikinan tekohan on niin yksinkertaista ja talossa leijuu ihana joulun tuoksu. Sitten kaulintavaiheessa yleensä muistan, miksi teen näitä vain joulua ennen: kauhea kaulitseminen ja  paistaminen, kun tulee yleensä tekaistua jumalattoman kokoinen piparitaikina!

Piparit on silti ihania! Joka vuosi kokeilen uusia pipariohjeita ja viime vuonna löysin nämä: Kodin Kuvalehden kilpailuvoittajapiparit vuodelta 1996, nimeltään Päivin parhaat piparit. Nämä olivat hyviä ja paistuivat tasaisen kauniiksi. Taikinaan tuli hieman maitokaakaojauhetta ja pinnalle ripoteltiin kidesokeria - eli piparit näyttivät hieman kristallipipareilta. 












PÄIVIN PARHAAT PIPARIT

250 g voita
200 g (reilu 2 dl) sokeria
1,5 dl siirappia
2 tl neilikkaa
2 tl kanelia
1,5 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
0,75 dl kaakaojuomajauhetta (itse laitoin maitokaakaojauhetta)
2 kananmunaa
3 tl soodaa
1 tl suolaa
noin 8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

pinnalle:
kidesokeria

1. Mittaa 3 litran kattilaan voi, sokeri, siirappi, mausteet ja kaakaojuomajauhe. Kiehauta ja anna jäähtyä. Vatkaa jäähtyneenä kuohkeaksi vaahdoksi. Itse tein taikinan suoraan kattilaan.

2. Lisää vaahtoon kananmunat, yksitellen, seosta reippaasti vatkaten.

3. Sekoita sooda ja suola jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan varovasti sekoitellen. Vie taikina jääkaappiin ja anna tekeytyä yön yli. Itse vedin vain tuorekelmun kattilan yli ja vein kattilan taikinoineen jääkaappiin, eipä tarvinnut pestä monia astioita :)

4. Seuraavana päivänä. Jauhota leivontapöytää ja kaulitse taikina pienemmissä osissa ohueksi levyksi. Ripottele taikinalevyn pinnalle ohut, tasainen kerros kidesokeria juuri ennen kaulinnan loppua ja kauli kevyesti päältä (itse sokeroin piparit vasta pellillä, että sain kaulittua piparien välitaikinan puhtaana uudelleen). Ota muotilla piparkakkuja ja paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 6 minuuttia. Kidesokeri antaa pipareille kauniin, kimaltelevan pinnan.













4 kommenttia:

  1. Olen saanut eräässä kyläpaikassa jo useampana vuonna ihanan makuisia pipareita ja jo viime vuonna oli tarkoitus niitä itsekin tehdä, vaan jäivät. Nyt sitten soitinrouvalla ja pyysin ohjeen. Hän on saanut ohjeen eräältä oman paikkakunnan leipurilta kauan sitten... yritin googlettaakkin, vaan ihan samanlaista en löytänyt, kunnes sitten löysin tämän sinun toteuttamasi ohjeen... ja lueskelin sen syntyhistoriaa joltain palstalta missä sitä kyseltiin. Uskon että saamani ohje on muunnos tästä samaisesta ohjeesta, vaikkei sokeria laitetakkaan päälle. Isona erona on sitruunanmaku.....siihen makuun ekana näissä ihastuinkin... kardemumma on kans näköjään lisätty tähän saamaani versioon.... niintai näin, taatusti hyviä kummatkin versiot. Minä käytin ison osan taikinasta piparipullien päälle ja osan paistoin tavallisiksi pipareiksi. Meenpä nyt kirjottamaan ohjeen loppuun ja tuun sitten uudemman kerran kattelemaan tuotoksiasi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On aina kiva löytää erilaisia muunnoksia pipareista, perusasiat kumminkin pysyy melko samoina. Kiva nähdä tämä sitruunainen versio, enpä ole sellaisia pipareita tainnut ennen tehdäkään (vaikka melkein kaikkea olen niihinkin ehtinyt kokeilla). Tässä vaiheessa joulukuuta tuntuu jo melkein liian voimakkailta piparimausteiden määrä piparkakuissa, alkaa kieli aivan turtua - mukavaa jos löytyy vähän miedompiakin versioita :)
      Mutta joka vuosi täytyy kokeilla ainakin yhtä uutta ohjetta, koskaan ei tiedä milloin löytyy se maailman paras ohje :)

      Poista
  2. Moikka. Missähän suhteessa kannattaa laittaa tähän ohjeeseen valmista piparkakkumaustetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka :) Viimeksi laitoin ruokalusikallisen (ihan tavallisella ruokalusikalla kauhaisin) piparkakkumaustetta ja omasta mielestäni tuli hyvän makuisia pipareita. Maustesekoituksissakin voi olla eroa.

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne