keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Sämpyläkierteet kinkku-juustotäytteellä








Viikonloppu kului leipoen pojalle työpaikan kahvitarjoiluihin tarjottavaa, ja ajattelin, että nyt en hetkeen leivokaan mitään. Vaan onneksi tässä iässä muisti alkaa sen verran heikentyä, että leipomistaukoa kestikin lopulta vain pari päivää. 

Makeaa on tullut nyt nautittua enemmän kuin lääkäri määrää, joten seuraavat kahvinisun korvikkeet ovat kinkulla ja juustoraasteella täytetyt sämpyläkierteet. Kaapissa olisi ollut tuorettakin hiivaa, mutta ajattelin käyttää kauan kaapissa pyörineet kuivahiivat pois. Aivan hyviä leivonnaisia tulee kuivahiivallakin, kunhan muistaa käyttää riittävän lämmintä vettä taikinapohjassa. Itse en luota mihinkään kädellä kokeiluun, sillä omat käteni ovat aina niin kylmät, että luulen veden olevan lämpöisempää kuin mitä se todellisuudessa on - lämpömittarilla on pakko tarkistaa lukemat. 

Tähän sämpylätaikinaan laitoin, veden ja kuivahiivan lisäksi, hieman suolaa ja sokeria, neljän viljan hiutaleita, hiivaleipäjauhoja ja sämpyläjauhoja. Taikina kaulittiin korvapuustien tapaan levyksi, voideltiin voilla ja täytettiin kinkkusuikaleilla sekä juustoraasteella, täyte rullattiin sisään ja taikinapötkö leikattiin sopiviksi sämpyläkierrepaloiksi. Vartti uunissa ja mukava pikkusuolainen tarjottava oli valmis.













SÄMPYLÄKIERTEET
noin 40-45 kpl


7 dl lämmintä vettä (42-44 asteista)
3 rkl sokeria
3 tl suolaa
2 pss kuivahiivaa
4 dl neljän viljan hiutaleita
10-11 dl hiivaleipäjauhoja (itse laitoin 6 dl hiivaleipäjauhoa ja 5 dl sämpyläjauhoa)

Väliin:
noin 100-150 g sulatettua voita
pizzamaustetta tms.
400 g kinkkusuikaleita
5-6 dl juustoraastetta

1. Kaada lämmin vesi isoon 4 litran kulhoon. Mittaa sekaan sokeri, suola ja kuivahiivat. Sekoita vähän vispilällä.

2. Lisää neljän viljan hiutaleet ja noin 5 dl jauhoista. Vispaa seosta reilu minuutti ja lisää sitten loput jauhot. Itse vaivasin loput jauhot sekaan käsin - vaivausta ei tarvita kauan, ehkä noin minuutin verran. Laita kulhon päälle tuorekelmu ja jätä nousemaan noin 1,5-2 tunniksi.

3. Jaa taikina kahtia jauhotetulla pöydällä ja kauli toinen puolikas ohueksi, suorakaiteen muotoiseksi, levyksi. Sivele levy sulatetulla voilla ja ripottele pinnalle haluamaasi maustetta - itse laitoin pizzamaustetta. Lisää pizzamausteen päälle puolet kinkkusuikaleista ja juustoraasteesta. Rullaa sämpylälevy kuten kääretorttu ja leikkaa noin 4 cm:n mittaisia, tukevia viipaleita.

4. Nosta sämpyläviipaleet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, itse laitoin sämpylät  paperisiin pullavuokiin. Paina sämpyläkierteitä vähän litteämmäksi. Puolikkaasta taikinasta tulee noin 20 kpl. Jätä sämpyläkierteet liinan alle kohoamaan noin 30-45 min. Leivo toinen puoli taikinaa samoin.

5. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja voitele sämpyläkierteet maidolla tai vedellä. Paista kierteitä 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15-17 min. Tarjoa sämpylät esimerkiksi iltateen kaverina.

Vaiheet:

1. Mittaa reilusti kädenlämpöä lämpimämpi vesi isoon kulhoon. Lisää sokeri, suola ja kuivahiivat joukkoon, ja sekoita seosta hieman.

2. Lisää neljän viljan hiutaleet seokseen.

3. Lisää noin 5 dl jauhoista ja vatkaa seosta noin minuutin ajan, että taikinaan alkaa muodostua sitkoa. Itse en viitsinyt kaivaa yleiskonetta esiin, sillä tämän taikinan vatkaukset jää vähäisiksi.

4. Vatkauksen jälkeen taikinassa tuntuu jo gluteenirihmoja.

5. Lisää loput jauhot sekaan desi kerrallaan, vaihda vispilä puhtaisiin käsiin, ja vaivaa jauhot taikinaan. Itse vaivasin taikinaa noin minuutin verran eli hyvin vähän.

6. Taikina jää tahmeaksi. Peitä taikinakulho tuorekelmulla ja jätä kohoamaan 1,5-2 tunniksi. 

7. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan jauhotetulla leivontapöydällä. Kaulitse toinen puolikas korvapuustitaikinan tapaan suorakaiteen muotoiseksi ohueksi levyksi. Voitele levy sulatetulla voilla, ripottele pinnalle pizzamaustetta (tai omaa lempimaustettasi).

8. Ripottele mausteen päälle puolet kinkkusuikaleista ja juustoraasteesta.

9. Rullaa taikinalevy kääretortun tapaan.

10. Leikkaa rulla noin 4 cm:n viipaleiksi ja asettele leivinpaperin päälle uunipellille.

11. Tai laita sämpyläkierteet pullavuokiin ja litistä sämpylää hieman matalammaksi. Kohota vielä liinan alla noin 30-45 min.

12. Voitele kohonneet sämpyläkierteet maidolla tai vedellä (ei ole pakko voidella millään).

13. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15-17 min.

14. Pitkähkön kohotusajan ansiosta sämpylöissä oli mukavasti aromia.



6 kommenttia:

  1. Todella herkullisen näköisiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Taru :) olivat kyllä ihania lämpimänä teen kera. Taisi tulla tehtyä vähän turhan iso annos. Taas :)

      Poista
  2. Tosi herkullisen näköisiä ja minun suosimista jauhoista ja täytteistä tehty. Näitä ilman muuta leivon jo ensi tilassa. Olin etelän matkalla ja sieltä kun tulin, niin Liian hyvää-blogia piti nopeasti katsoa, että mitä hyvää Anne on leiponut.....
    Terveisin Heli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Heli <3 Olipa kiva kuulla. Toivottavasti etelänmatka oli mukava ja rentouttava. Nyt on Annella ollut vähän kiireitä, joten blogin leipomiset ovat joutuneet odottamaan. Jospa tässä taas ehtii vähän herkkujakin tekemään, vaikka joulukiireet alkavat :)

      Poista
  3. Täytyypä ottaa tästä resepti talteen.:) Aina tulee tehtyä niitä samoja piirakoita ja pizzoja, joten nämä olisi kivaa vaihtelua. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tykättiin näistä kovasti. Ihan hyviä ja pehmeitä olivat vielä seuraavanakin päivänä, laitoin 20 sekunniksi mikroon ja pikku sipaisu voita päälle. Käskettiin tehdä toisenkin kerran :) Fb:ssä heitettiin idea chorizosta välissä, ja sitä täytyy kyllä kokeilla...

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne