sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Piimä-perunamuusi ja tuplalihapullat


Lupasin isännälle muusia ja lihapullia sunnuntaiksi. Vähän tylsältähän se kuulosti, mutta ajattelin tehdä vähän piristäviä muutoksia, niin muusiin kuin lihapulliinkin. Muusia maustoin piimällä ja se tekikin ihanan pikantin lisän makuun. Lihapullia tuunasin jauhelihalla. Kyllä, hassulta varmaan kuulostaa... 

Ajattelin kokeilla millaista tulee, kun paistaa jauhelihataikinan sekaan satsin sipulia, valkosipulia, mausteita ja jauhelihaa. Mausteeksi laitoin sellerisuolaa, savustettua paprikajauhetta (sweet), mustapippuria ja currya. Mies maisteli aluksi epäluuloisena keitoksiani, kun kerroin mitä olin pataan heitellyt, mutta totesikin, että tämähän on ihan saakutin hyvää. Kokeilkaa muutkin :)




PIIMÄ-PERUNAMUUSI
noin 2 litraa muusia

1,5 - 2 kg kuorittua yleisperunaa 
1,5 dl maitoa
100 -120 g voita
1,5 - 2,75 dl piimää (ei rasvatonta!)
1 tl suolaa
(1/2 tl mustapippuria)

1. Keitä perunat suolavedessä kypsiksi ja valuta hyvin. Jätä perunat lämpimään kattilaan ja anna lieden olla keskilämmöllä. Jos keität perunanpalat melko pieninä lohkoina, nestettä menee muusausvaiheessa vähemmän - ja vastaavasti, jos keität perunat puolikkaina, muusausnestettä saa varata enemmän.

2. Lisää kattilaan perunapalojen sekaan maito, voinokareet sekä suola. Anna maidon lämmetä perunapalojen seassa liedellä hetki, älä keitä. Vatkaa perunat muusiksi sähkövatkaimella. Lisää piimä viimeiseksi, ja vatkaa vielä muusi kuohkeaksi. Halutessasi voit maustaa muusia mustapippurilla. Maista maut, lisää suolaa tarvittaessa.

3. Tarjoa muusi lihapullien, poronkäristyksen, kalan - eli melkein minkä tahansa kanssa :)

Vaiheet:



1. Testailen innokkaasti kaikkia uuden yleiskoneen lisälaitteita. Perunankuorijaa kuvittelin melko tarpeettomaksi laitteeksi, mutta yllätyin positiivisesti.


2. Parasta tässä oli, että perunankuorijäte väheni murto-osaan: vain naisen kourallinen ohkaista perunankuorimössöä jäi jäljelle. Laitteella saa kuorittua myös porkkanat, palsternakat yms. Ja ihan hyvin kuori perunat, vähän silmimistä jäi emännälle. Eli tässä parisen kiloa perunaa kuorittuna.


2. Muusiin lisätään pehmeää voita reipas pala, maitoa, piimää ja suolaa.


3. Perunat on lohkottu neljään palaan. Keitin suolavedessä noin 15 min, kunnes perunat pehmeitä. Kaada vesi pois.



4. Kaada maito, kuutioitu voi ja suola perunalohkojen sekaan ja anna maidon lämmetä hetki (älä keitä). 


5. Muusaa seos sähkövatkaimella kuohkeaksi.


6. Lisää viimeiseksi piimä ja vatkaa seos kunnolla kuohkeaksi. Maista maut. Sekaan voi lisätä vielä ripauksen mustapippuria.


7. Piimä antaa pikantin lisän muusin makuun.


8. Tällä kertaa piimä-perunamuusin kera tarjoiltiin puolukkaa ja vähän erilaisia lihapullia.






TUPLALIHAPULLAT
32-35 kpl isoja lihapullia


200 g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli silputtuna
2 valkosipulin kynttä silputtuna
1 tl currya, 1/2 tl mustapippuria, 1 tl sellerisuolaa, 1/2 tl savustettua paprikajauhetta (sweet)
paistamiseen loraus rypsiöljyä ja pieni pala voita

1 dl korppujauhoja
1,5 - 1,75 dl kevytkermaa
2 kananmunaa
1 tl suolaa, 1/4 tl mustapippuria, 1/2 tl currya
600 g jauhelihaa

1. Laita paistinpannulle lämpiämään loraus öljyä ja pieni pala voita. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet, lisää pannulle kuullottumaan. Lisää sekaan 200 g jauhelihaa ja ala kuullotella aineksia. Lisää mausteet sekaan ja kypsennä, kunnes sipulit ovat pehmeitä ja jauheliha on harmaata ja ryynimäistä. Jätä jäähtymään hetkeksi.

2. Laita kookkaan kulhon pohjalle korppujauhot, mausteet ja kevytkerma. Sekoittele seosta koko ajan, ettei korppujauhosta jää kovia paakkuja. Lisää kananmunat ja sekoittele seosta taas hetki. 

3. Lisää paistettu jauheliha-sipuliseos ja raaka jauheliha kulhoon korppujauhoseoksen sekaan. Sekoittele taikinaksi. Anna seoksen maustua 15-20 min.

4. Muotoile jauhelihataikinasta kookkaita lihapullia leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15-20 min ylä/alalämmöllä. Omassa uunissani lihapullat olivat 18-19 min. Ja lihapullista tuli todella pehmeitä ja meheviä.

Vaiheet:

1. Paista pannulla pieni määrä jauhelihaa, iso sipuli pilkottuna, 2 valkosipulinkynttä ja mausteita.

2. Anna seoksen jäähtyä hetki.

3. Laita isoon kulhoon korppujauhot, kerma ja mausteet. Sekoittele seosta, ettei se kokkaroidu. Lisää munat ja sekoita vielä huolellisesti.

4. Lisää korppujauhoseokseen paistettu jauhelihaseos ja raakaa jauhelihaa 600 g.

5. Sekoita seos taikinaksi ja anna maustua 15-20 min.

6. Muotoile pehmeästä taikinasta isoja lihapullia leivinpaperin päälle uunipellille. Käsiä ei tarvitse kastaa mihinkään, sillä taikina on hyvää pyöritellä.

7. Paista 200 asteessa noin 15-20 min. Itselläni oli lähempänä 20 minuuttia. Kovin esteettisiltä eivät näytä tässä vaiheessa...

8. Itse siistin lihapullat pyyhkäisemällä talouspaperilla pohjasta ylimääräiset rasvat ja roippeet. 

9. Hyvin tavallista sunnuntairuokaa, vähän erilailla tehtynä :)

10 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Me tykkäsimme kovasti. Ei tarvitse pelätä, että piimä maistuu muusissa liian happamalle - ei se maistu. Samoin lihapullissa tuntui, että lihan makua tuli runsaasti lisää, kun osa taikinasta oli jo kertaalleen paistettua. Ihan hyvä kokeilu tästä tuli :)

      Poista
  2. Eipä ole tullut mieleenikään laittaa muusiin piimää, pitää kokeilla. Nuo lihapullat ovat varmasti hyviä, kiva idea tuo tuplaaminen. Itse olen blogannut kinkkulihapullat, joissa jauhelihataikinan joukkoon laitetaan silputtua keittokinkkua, nekin ovat tosi herkullisia!☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam! Kinkkua lihapullien seassa, kuulostaa hyvältä. Sitäkin täytyy kokeilla. Pekonia ja kasviksia olen lihapulliin käyttänyt, kukkakaali sopii todella hyvin...Ja piimämuusi oli todella hyvää. Mies epäili, että nyt meni hyvät muusit pilalle (herkkua kun on...), vaan olikin päinvastaista mieltä maistettuaan ja tykkäsi kovasti. Jotkut ruoat ovat vain niin pyhiä, että niitä ei saisi mennä sorkkimaan :)

      Poista
  3. Nyt on semmosta eksotiikkaa ☺ että on kyllä pakko testata!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ... Ja mahtavan eksoottiset raaka-aineet :) Uskaltaa kyllä kokeilla, kivan makuista tulee. Lihapullatkin olivat tosi herkullisia. Mies ilmoitti, että kerrankin on kunnollisen kokoisia lihapullia (oli sellaisia golf-pallon kokoisia), vaan yhtä nopeasti hävisivät kuin ennenkin :)

      Poista
  4. Ihanan näköistä ruokaa :) Itsellä oli tänään muusia, jauhelihakastiketta ja puolukkasurvosta, eli vähän samanlaiset oli ainekset :) Varsin mielenkiintoinen tuo lihapullaresepti! Mulla jäi silti tästä jutusta päälimmäisenä mieleen tuo yleiskoneen perunan kuorinta! Wau! Enpä ole ennen tuollaisesta toiminnosta kuullutkaan. Aivan mahtava apu, täytyy sanoa! Kelpaisi mullekin tuollainen ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muusi, lihapullat ja puolukka on kyllä niin hyvää - teki ne sitten miten tahansa :) Tuo yleiskoneen hankinta tuli yhtäkkisenä päähänpistona, kun näin hyvän tarjouksen Kenwood Major Titanium KMM023 Mega Pack -mallista. Tuohon pakettiin kuului vaikka mitä: lasinen tehosekoitin, monitoimimylly, teholeikkuri-raastin, lihamylly makkarasuppiloilla, flexi-, K- ja lankavispilät, melkein 7-litran teräskulho, sitruspuristin, vaaka eli paketti oli todella mega :) Ekstrana tilasin toisen teräskulhon, nopean vihannesleikkurin ja tuon perunankuorimakulhon (70€), kulhon sisäpinta on terävää muovinystyrää täynnä samoin pohjassa pyörivä hyrrälevy -litran verran vettä sisään ja potut, kone päälle 3-teholle ja nätisti kuori perunat. 1,5 kiloa kuorii kerralla 5-8 minuutissa. Itse vaihdan veden puolessavälissä. Toisaalta tykkään perunankuorimisesta, mutta ajattelin tilata kaikki mahdolliset härpäkkeet mukaan, ettei tarvitse 10 vuoden kuluttua yrittää etsiskellä löytyykö enää :)
      Lämpimästi suosittelen kyllä tätä konetta, on tehoa ja kokoa, monipuolinen laite.

      Poista
  5. Paahdettu sipuli sopii myös hyvin lihapulliin ja pihveihin. ☺

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne