lauantai 10. kesäkuuta 2017

Lipstikkakeitto Annen tapaan


Koiviston talon emäntäkin on herännyt talviunestaan ja yrittänyt palailla ihmisten kirjoihin. Tosin 28 kiloa keveämpänä kuin viime vuonna. 

Pullien ja piirakkojen leipomiset ovat jääneet oman perheen osalta hyvin vähäisiksi viimeisen vuoden aikana. Puolisoltakin on jäänyt matkan varrelle 18 kiloa. Viime viikko oli tosin poikkeus, kun Koivistossa pyöri yo-kakkutehdas usean päivän ajan: sisarenpojalle leivottiin mansikkamoussekakkuja oikein urakalla. Itsekin uskaltauduin juhlissa vähän herkuttelemaan, vaikka viimeisen puolen vuoden ajan linjana on ollut pitää suu visusti kiinni makeiden herkkujen edessä :) 

Ilahdutan teitä kuitenkin muutamalla kuvalla viikonlopun kakkusavotastani...









Viimeiset viikot ovat kuluneet kasvimaata laittaen. Tänään ajelimme anopin kanssa maatalousoppilaitokselle hakemaan kesäkurpitsantaimia, ja lisäksi sain sisareltani kasvimaalle lipstikkaa ja salviaa pieninä juurakoina. Sisareni vihjaisi, että voisin kokeilla lipstikkakeittoa ja nyhtäisi ison kasan lipstikkaa mukaani. Ja minähän kokeilin! 

Lopputulokseksi tuli ihanan aromaattista sosekeittoa, joka sopi laihduttajankin ruokavalioon (44 kcal/100 g keittoa). Tässä ohje muillekin lipstikasta kiinnostuneille. 




LIPSTIKKAKEITTO ANNEN TAPAAN 
4-6 hengelle

1 litra vettä
1 kpl kasvisliemikuutio
4-5 kookasta perunaa (475 g)
1 punasipuli (140 g)
1 keltasipuli (130 g)
0,5 pienehköä kesäkurpitsaa (200 g)
50 g lipstikkaa (n. 2 dl lehtiä tungettuna tiiviisti mittakuppiin)
0,35 tl mustapippuria
0,35 tl suolaa
n. 1 dl laktoositonta vispikermaa

1. Laita 2-3 litran kattilaan vesi, liemikuutio ja mausteet. 

2. Lisää sekaan kuoritut ja pieneksi pilkotut perunat, sipulit, kesäkurpitsa ja lipstikanlehdet. Itse saksin lipstikoita hieman pienemmiksi. Keitä seosta, kunnes perunat pehmeitä eli noin 15 min. 

3. Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi ja lisää kerma. Kiehauta seos ja maista maut. Itse pidin keiton pehmeästä ja herkullisesta lipstikanmausta kovasti. Suolaa ei juurikaan tarvita, sillä lipstikassa on sopivaa suolaisuutta itsessään.

Vaiheet:


1. Kuori ja pilko perunat ja sipulit pieniksi kuutioiksi.


2. Kuori ja pilko kesäkurpitsanpuolikas kuutioiksi.


3. Huuhtele ja revi lipstikasta lehdet. Itse käytin keittoon noin 50 g.


4. Laita kattilaan kylmä vesi, suola, pippuri ja kasvisliemikuutio. Voit käyttää myös itsetehtyä kasvislientä.


5. Pilko sipulit pieniksi ja lisää kattilaan yhdessä perunakuutioiden kanssa.


6. Pilko kesäkurpitsanpala kuutioiksi ja lisää kattilaan.


7. Silppua lipstikkaa eli liperiä hieman pienemmäksi, ja lisää kattilaan. Keitä kunnes perunat ovat pehmeitä eli noin 15 min.


8. Soseuta keitto sauvasekoittimella.


9. Keitosta tulee pirteän vihreää ja tuoksu on ihana. Lisää kerma ja sekoita kerma keittoon. Kiehauta ja maista maut.


10. Keitto on samettista ja lipstikka maistuu pehmeästi, ei liian voimakkaasti.


11. Tätä keittoa tehdään vielä monta kertaa. Ensi vuonna ehkä vielä joudutaan näpistämään Sari-sisaren kasvimaalta lipstikat, mutta jospa jo sitten omasta maastakin saisi tätä ihanaa yrttiä.

10 kommenttia:

  1. Kiva saada näitä lipstikkareseptejä, meillä kun tuo lipstikka rehottaa ja viihtyy. Voin sanoa, että kun se viihtyy jossain, niin sato on yltäkylläinen :) Oikeen tulee vaikeuksia käyttää, ja varsinkin kun on niin mausteinen, niin pieni määräkin riittää pitkälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla kävi niin onnettomasti, että toissa talvena monivuotinen yrttipenkkini kuolla kupsahti kaikkine yrtteineen. Sinne meni timjami, salvia, oregano...vain ruohosipulit talvehtivat. Nyt sain sisaren suurelta kasvimaalta täydennystä ja yritän saada kasvit talvehtimaan :)
      Lipstikka on ihanan makuista, juuri ajattelin kokeilla yhdessä raparperin kanssa leivonnassakin. Keitto sopi nyt tämän hetken ruokavalioon kuin nenä päähän :) Ihanaa kesää ja kokkailua sinulle, Sari <3

      Poista
  2. Hei, kiva kun olet taas päivittänyt blogiasi, eli täällä anonyymi lukijasi Turusta, myös yo vm 1982 eli Rida

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3 Hei Rida, ja kiva kun et ollut unohtanut minua :) Eikö ole kauan jo noista meidän yo-vuosista...voi sentään. Koekeittiössä tänään kokattu tomaattista horsma-linssikeittoa! Saa nähdä päätyykö koskaan blogiin, mutta hyvää se oli. Kiva, kun poikkesit kommentoimaan <3 <3

      Poista
  3. Onpa kauniit kakut, ja tuo keitto on ihanaa. Pitäisi tehdä pitkästä aikaa. Nokkoskeittoakin houkuttaa kokeilla, niin paljon nyt ohjeita blogeissa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Kakkuja tehdessä meinasi ihan kunto loppua, piti tehdä niin pitkää päivää :) ja kun ei enää ole kakskymppinen...
      Lipstikan maku on kyllä hurmaava, melkein kuin olisi tuoksuvaa saunavihtaa maistellut :) Tein myös horsmista todella hyvää keittoa: horsmia pätkin sekaan ison pussillisen,kasvislientä, chiliä pikkasen, suolaa ja mustapippuria, kuivattuja vihreitä linssejä, muutama valkosipulinkynsi, kikherneitä ja paljon tomaattimurskaa. Tuli kerrassaan hyvä keitto. Ja keitto vielä parani, kun yhdistin tässä yhtenä päivänä molempien keittojen loput lautaselleni ja sekoittelin yhteen. Lipstikkakeitto antoi hormsmakeitolle vallan uuden ulottuvuuden! Kannattaa tosiaan kokeilla horsmaakin ruoanlaitossa, meillä sitä on syöty koko kevät. Miehen herkkua on paistaa sitä pannulla oliiviöljyn ja voin seoksessa :)

      Poista
  4. Kiva kun päivität jälleen blogiasi. Sinulla on kyllä niin hyviä reseptejä täällä, joista monia on tullut kokeiltua. Kasvisruokaohjeetkin kiinnostavat. Onnittelut upeasta painonpudotuksesta! t. Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Ella <3 Ruoanlaitto on muuttunut melko tavalla erilaiseksi tauon aikana ja leipomukset jääneet lähes kokonaan. Ehkä jotain kiinnostavaa blogattavaa vielä löytyy :)

      Poista
  5. Hei, kiva kun olet palannut päivittämään blogia.olen tykännyt sun ohjeista. Meillä on tulossa tyttären valmistumisjuhlat, pidetään ne elokuussa ja etsin täältä vinkkejä. Aion ainakin kokeilla Madeleine-leivoksia. Tuon mansikkamousse-kakun voisi varmaan tehdä niin, että päällä ei ole moussea, vaan oikeita mansikoita? Onnittelut painonpudotuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sirkka <3 Kyllä joutuu nykyisin olla tarkkana syömistensä kanssa. Siksipä ei tule enää kotona makeaa syötyä ja leipominenkin jäänyt.
      Mansikkamoussekakun voi tehdä ihan hyvin ilman moussepäällisiä, silloin riittää vähän vähemmän moussea - nuo minun mousseannokseni on aika reiluja.
      Onnea tyttärelle valmistumisesta <3

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne