keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Raparperipiirakka karppisokerilla ja mummin raparperipiirakka






Annen koekeittiössä testattiin tänään voiko karppisokerilla leipoa. Halusin kokeilla laihduttajan raparperipiirakkaa lähes sokerittomana versiona, karppisokerilla ja vanilliinisokerilla makeutettuna. Ajattelin, että jospa laihduttajakin voisi ottaa pikku palan kahvin kanssa tällaista vähähiilihydraattisempaa ja melkein sokeritonta "herkkua", eikä tarvitsisi tuhlata kovin paljoa niukkoja dieettikaloreitaan kahvipullaan. Enkä myöskään haluaisi heittää hukkaan vaivalla pudotettua 30 kiloani!

Alta löytyy ohjeet sekä karppisokeriversioon mummin raparperipiirakasta sekä myös alkuperäiseen sokerilliseen mummin raparperipiirakkaan (joka on todella hyvää).

Karppisokeria käskettiin annostella samalla tavoin kuin tavallista hienoa sokeria, jota se myös ulkonäöltäänkin erehdyttävästi muistuttaa, eli 1 dl karppisokeria = 1 dl hienoa sokeria. Tämä helpottaa kyllä reseptien soveltamista, kun sokerit käy yksi yhteen. Karppisokeri on kaloritonta, melko kallista, sokerin korviketta rypälesokerista. Jos haluat tutustua karppisokeriin, voit käydä kurkkaamassa lisätietoa tästä linkistä.

Testasin näillä ohjeilla karppisokeria tavalliseen pyöreään raparperipiirakkaan. Pohjassa käytin vehnäjauhoja ja kaurahiutaletta, rasvoina sekä rypsiöljyä että voita. Raparperipiirakka näytti kyllä paiston jälkeen ihan tavalliselta, reunat ehkä ruskettuivat tavanomaista herkemmin. Yllättäen laskettuani piirakan kalorit, ei kalorimäärä tuntunutkaan erityisen matalalta normaaliin piirakkaversioon verrattuna. Alta löytyy kalorilaskelmat sekä kevyemmälle raparperipiirakalle että tavalliselle mummin raparperipiirakalle: vain 60 kcal enemmän/100 g piirakkaa sokerillisessa versiossa saa miettimään, että viitsiikö vaivautua, etenkin kun hintaero sokereilla on suuri.

Summa summarum, maku kärsi melkoisesti sokerin puutteesta: makeus ei ollut samalla tasolla normaaliin sokeriin verrattuna ja omaan tarkkaan makuaistiini jäi hieman kitkerää jälkimakua karppisokerista. Kitkeryys lieveni kyllä, kun piirakka sai olla jääkaapissa yön yli. Puolison kommentti karppipiirakasta oli, että se oli ihan hyvää.




RAPARPERIPIIRAKKA KARPPISOKERILLA 
ø 28 cm piirakkavuokaan

Pohja:
1 dl karppisokeria
100 g pehmeää voita
40 g Keiju rypsiöljyä
1 kananmuna
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
4 dl raparperipaloja
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 kananmuna
1 dl karppisokeria
1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria

pinnalle stevia-tomusokeria


MUMMIN RAPARPERIPIIRAKKA

Pohja:
150 g pehmeä voi
1 dl hienoa sokeria
1 kananmuna
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
3-4 dl raparperipaloja
1 dl hienoa sokeria
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria



1. Vatkaa pehmeä voi, rypsiöljy ja karppisokeri vaahdoksi kuten tekisit normaalisokerinkin kanssa.

2. Lisää kananmuna ripeästi vatkaten.

3. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja lisää seokseen. Itse vatkasin ensin muutaman pyörähdyksen sähkövatkaimella ja vaihdoin sitten nuolijaan, ja kääntelin jauhot kunnolla pohjalta mukaan. Taikina on hyvin pehmeää.

4. Voitele rypsiöljyllä halkaisijaltaan 26-28 cm piirakkavuoka. Levitä pohjataikina vuokaan nuolijalla, taputa varovasti jauhotetuilla käsillä vuoan reunoille pienet reunat täytettä varten.

5. Ripottele raparperipalat pohjan päälle tasaisesti.

6. Vatkaa kaikki täytteen aineet kerralla sekaisin ja kaada tasaisesti raparperipalojen päälle. 

7. Paista 215 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla 20 min, täyte saa jäädä vähän tytiseväksi, sillä asettuu kyllä paiston jälkeen. Älä paista liikaa, reunat tummuvat hyvin helposti. 

8. Anna piirakan jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja laita sitten vuorokaudeksi jääkaappiin tasaamaan keinomakean jälkimakua. Parhaimmillaan 1-2 vrk kuluttua kylmäsäilytettynä. Kevyen vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa ihan oiva herkku keventäjille.

Vaiheet:

Täytteen aineksia raparperipiirakkaan.

Karppisokeri muistuttaa ulkonäöltään erehdyttävästi tavallista hienoa sokeria.

Vatkaa pehmeä voi, öljy ja karppisokeri vaahdoksi.

Lisää kananmuna ja sekoita ripeästi sähkövatkaimella.

Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne kunnolla. Lisää taikinaan.

Valmista pohjataikinaa. Taikina on hyvin pehmeää.

Levitä pohjataikina voideltuun piirakkavuokaan nuolijan ja jauhoitettujen käsien avulla. Tee pienet reunat täytettä varten.

Pese ja pilko 4 dl raparperia ohuiksi viipaleiksi.

Asettele raparperit tasaisesti pohjalle.

Vatkaa täytteen aineet tasaiseksi seokseksi.

Kaada täyteseos raparperien päälle.

Paista 215 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 20 min keskilämmöllä. Reunat tummuvat herkästi.

Koekeittiön testi onnistui. Raparperipiirakka näyttää raparperipiirakalta.

Hieman kevyempää raparperipiirakkaa.


Karppisokerilla makeutetun raparperipiirakan ravintosisältö:


Tavallisella sokerilla tehdyn Mummin raparperipiirakan ravintosisältö:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne