maanantai 31. maaliskuuta 2014

Munilla täytetty ja pekoniin kääritty lihamureke, uuniperunat ja kermaviilikastike

Kananmunilla täytetty ja pekoniin kääritty lihamureke taitaa olla jo eräänlainen klassikko. Oma ohjeeni on vähän oikomalla muunneltu Nigella Lawsonin ohjeesta. Lisäaineita pelkäävä tai gluteenitonta ruokavalioa noudattava voi jättää ranskalaiset sipulikeittoainekset ohjeesta pois ja korvata kyseisen ainesosan kolmella pieneksi silputulla sipulilla, jotka paistetaan pehmeiksi. Lisäksi pitää muistaa lisätä kunnolla suolaa ja pippuria , sillä sipulikeittoaines on melko suolaista. 

Lisukkeeksi meidän perheessä heitetään uuniritilän päälle Rosamunda-perunoita (harjalla pestyjä ja haarukalla pisteltyjä, kuorineen). Perunat paistuvat kätevästi samaan aikaan murekkeen kanssa. Uuniperunoiden kastikkeeksi tulee yksinkertainen kermaviilikastike, johon on pilkottu suolakurkkuja, purjoa, paprikaa ja raastettu yksi valkosipulinkynsi. Kermaviilikastike maustetaan suolalla, pippurilla ja currylla. 

Ehdottomasti yksi perheen lempiaterioista -ja jälleen kerran, liian hyvää...




MUNILLA TÄYTETTY JA PEKONIIN KÄÄRITTY LIHAMUREKE

800 g - 1 kg jauhelihaa, mieluimmin sekä possua että nautaa sekoitettuna
1 1/2 - 2 pss ranskalaista sipulikeittoainesta tai 3 hienoksi pilkottua, paistettua sipulia
1 dl korppujauhoja (gluteenittomat käyttävät gluteenittomia korppujauhoja)
tujaukset mustapippuria, chilirouhetta, currya ja valkosipulijauhetta (suolaa, jos käyttää oikeita sipuleita)
2 - 3 dl kuumaa vettä
2 pkt pekoniviipaleita = n. 20 viipaletta (ohuita, taipuisia ja pitkiä viipaleita)
1 muna mureketaikinaan

4 - 5 munaa keitettynä ja kuorittuna, murekkeen sisälle laitettavaksi

Lisukkeeksi: Rosamunda-perunaa kokonaisena uuniin ja kermaviilikastike

Kermaviilikastike:

1 prk kermaviiliä
2 kokonaista suolakurkkua (Herkkumaan tai Ahvenanmaan kokonaiset kurkut parhaita)
1/2 paprikaa
10 cm:n pala purjoa
1 valkosipulin kynsi
suolaa, pippuria ja currya



1. Laita ensin sipulikeitto teholeikkuriin ja rouhi pienemmäksi palaksi ja kaada rouhe isoon kulhoon (ei ole pakko rouhia). Jos käytät oikeita sipuleita, kuullota sipulisilppu pehmeäksi ja lisää paistovaiheessa kunnon hyppysellinen suolaa. Lisää kulhoon mausteet, korppujauhe ja kuuma vesi. Oikeita sipuleita käyttävät lisäävät myös oman maun mukaan suolaa. Sekoita  ainekset sekaisin ja anna turvota 10 - 15 min. 

2. Lisää muna ja jauheliha mausteseokseen. Vaivaa mureketaikina hyvin sekaisin (ja maista raakaa taikinaa, jos pystyt, onko suola kohdallaan). Itse teen lisäksi pikkuruisen pihvin ja  paistan pannulla ja testaan onko suolat ja maut ok -ellei, niin lisäilen sitten vähän. Mureke ei tarvitse olla hirveän suolaista, kun pintapekoniin tulee reilusti suolaa ja makua.

3. Keitä 4-5 munaa, noin 8 1/2 min. Jäähdytä kylmässä vedessä. 

4. Tee suorakaiteen muotoiseen piirakkavuokaan murekepohja, johon otat puolet mureketaikinasta ja muovaa pitkä, matala levy. Laita keitetyt ja kuoritut munat riviin litistetyn pötkön keskelle ja paina loput mureketaikinasta munien päälle. Painele ja puristele tiiviisti, ettei jää tyhjiä kohtia.

5. Asettele pekonisiivut yksitellen murekkeen pinnalle siten, että pinta peittyy kokonaan. Voit asetella pekoniviipaleita hivenen toistensa päälle, että pintaan ei jää rakoja. Paina pekonin päät sormilla murekkeen alle, etteivät ne nouse ylös. Sipaise sormilla hivenen öljyä pekonin pinnalle ja ripottele sormisuolakiteitä sekä rouhittua mustapippuria päälle.


6. Paista uunissa 200 asteessa noin tunti, toiseksi alimmalla tasolla. Mureke on valmista, kun lihanesteet on kirkkaat. Minun uunillani tasan tunti on aina sopiva paistoaika.

7. Heitä pestyt, märät, haarukalla pistellyt perunat suoraan ritilän päälle paistumaan yhtäaikaa murekkeen kanssa. Perunoiden paistuminen (jos pienehköjä perunoita) kestää suurinpiirtein saman ajan kuin murekkeen paistuminen. Kokeile tunnin kuluttua pistää perunoita haarukalla, jos haarukka menee helposti perunaan, peruna on kypsä. Ellei, ota mureke uunista folion sisälle ja paista vielä hetki perunoita.

8. Kermaviilikastiketta varten pilko purjo, paprika ja suolakurkut pieniksi kuutioiksi. Kaada kasvikset puolen litran kulhoon. Lisää kermaviili ja raasta valkosipulin kynsi sekaan. Lisää mausteet ja maista, onko mausteita riittävästi.


Vaiheet:

1. Laita keitetyt munat riviin murekepohjalle.

2. Peitä munat murekkeella ja lado pekoniviipaleet pintaan.

3. Käännä pekonin päät murekkeen alle.

4. Sipaise sormilla öljyä pintaan ja mausta sormisuolalla sekä pippurilla.

5. Laita haarukalla pistellyt perunat samalla kertaa uuniin 200 astetta.

6. Kermaviilikastikkeen aineksia.

7. Pirteä kastike uuniperunalle.

8. Murekkeen kaunis leikkauspinta.

9. Herkullinen ateriakokonaisuus on valmis.





sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Muna-anjoviskakku hapankorppupohjalla






Tänään piti tehdä cake popseja eilisen täytekakun kääretorttulevyn rippeistä. Aamulla kaivelin rasiaan pakkaamiani kääretorttulevyn palasia ja huomasin, että rippeet olivat kadonneet -vain pari kulmaa nökötti rasian pohjalla. Kuulustelin syyllisen näköistä isäntää raaka-aineen häviämisestä, johon mies totesi äkeissään, että hän kun ajatteli ihan hyvän hyvyyttään syödä jätteet pois, ettei tarvitse roskiin heittää :) Tuli siinä hetki hihitettyä yhdessä, kun ihmettelin, että miten herranen aika mies syö mauttomia kääretorttulevyn paloja, kun kylmiössä odottaa täytekakku, Eijan kaurakeksejä ja mascarpone-puolukkapiirakkaa...
Joten suunnitelma numero kaksi oli tehdä hyydytettyä muna-anjoviskakkua Pirkan parhaan leivontakirjan ohjeella. Kakku on todella miedon makuinen ja maistuu myös muutoin anjoviksia karsastaville. Todella helppo ja herkullinen ohje - tätä kakkua voi tarjota vieraillekin.
Kakun pohja tehtiin hapankorpusta ja voista. Täyte hyydytettiin liivatteen avulla Philadelphia-juustosta, anjoviksista liemineen, tillistä, keitetyistä munista, kermasta ja sitruunamehusta. Lisämakua kaipaavan kannattaa kaataa lisää lientä toisesta anjovispurkista, sillä ainakin kaupan omien merkkien anjovisfileiden liemi oli tosi pliisun makuista.
Tuli siinä kakkua näperrellessäni monta kertaa hymy suupieleen, kun ajattelin miehen "hyvän hyvyyttään" suuhun pistelemiä tortunpalasia :)














MUNA-ANJOVISKAKKU HAPANKORPPUPOHJALLA
Pohja:
150 g hapankorppuja (15 kpl) tai gluteenittomia hapankorppuja tai glut. näkkileipää
80 g voita sulatettuna


Täyte:
1 pkt Philadelphia-tuorejuustoa, maustamaton
1 prk (100 g) anjoviksia liemineen
1 nippu tuoretta tilliä
1/3 tl mustapippuria
ripaus suolaa
4 keitettyä munaa
2 rkl maitoa
4 liivatelehteä
1/2 dl sitruunamehua
2 dl vispikermaa


Päälle:
4 - 5 keitettyä munaa
1 prk (100 g) anjoviksia
tuoretta tilliä ja persiljaa


1. Murskaa hapankorput teholeikkurissa rouheeksi ja lisää sulatettu voi. Anna koneen pyöriä hetki, kunnes massa on kostunut tasaisesti. Saa jäädä vähän karkeaksi.
2. Laita kelmu tai leivinpaperiympyrä irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 24-26 cm, omani oli 26 cm ). Sipaise sormella hieman ruokaöljyä vuoan sivuille. Painele hapankorppurouhe tiiviisti vuoan pohjalle, ei sivuille. Vie pohja hetkeksi kylmään jähmettymään.
3. Sekoita tuorejuusto, silputtu tilli, silputut kananmunat, pieniksi hienonnetut anjovikset liemineen, mustapippuri, suola ja maito vatkaimella tasaiseksi seokseksi.
4. Kuumenna sitruunamehu mikrossa kahvimukissa ja lisää 10 min. vedessä pehmenneet liivatteet sekaan. Purista ensin liivatteista ylimääräinen vesi pois. Sekoita lusikalla, kunnes liivatteet ovat täysin liuenneet mehun sekaan. Lisää liivateliemi noin viidessä erässä tuorejuustoseoksen sekaan. Vatkaa huolellisesti koko seosta.
5. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää täyteseokseen. Sekoita vielä kaikki aineet huolellisesti.
6. Kaada täyteseos hapankorppupohjan päälle. Tasoittele sileäksi. Heiluttele vuokaa muutaman kerran sivusuunnassa ja taputa pöydänkanteen, että seos tasoittuu ja leviää joka puolelle sileäksi kerrokseksi.
7. Laita vuoka jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.
8. Ota hyytynyt kakku vuoasta lautaselle. Viipaloi päällysteen keitetyt munat munaleikkurilla ohuiksi viipaleiksi. Valuta anjoviksista liemi pois. Nypi tillistä ja persiljasta kauneimmat lehdet. Koristele kakku mielesi mukaan.
Vaiheita:

1. Kakun aineksia.
2. Murskaa hapankorput ja voi.
3. Sekoita tuorejuusto, muna, anjovikset liemineen ja tilli sekä mausta.
4. Sekoita liivateseos ja viimeisenä kermavaahto.
5. Painele hapankorppupohja vuokaan ja kaada juustoseos päälle.
6. Anna hyytyä vähintään 3 tuntia jääkaapissa.
7. Koristele ja herkuttele.



lauantai 29. maaliskuuta 2014

Mustaherukkamousse-sitruunatäytekakku






Viikonlopuksi tein herkullisista herkullisinta täytekakkua. 

Koska pakastin oli täynnä viinimarjoja, tein omista mustaherukoista mustaherukkamoussekakun. Kakku on pehmeä, kostea ja raikas, täynnä ihanaa moussea - eikä yhtään liian kirpeä. Herukkahillon makua pehmentää sitruunatuorejuusto,creme fraiche ja kermavaahto. Lisää ihanaa sitruunanmakua tulee kerrosten väliin sivellystä Lemon Curd -tahnasta. Täytekakku on hyvää myös gluteenittomana -kääretorttulevyn vehnäjauhot korvataan Sunnuntain gluteenittomalla jauhoseoksella.

Pohjana on 6 munan kääretorttulevy, joka leikattiin veitsellä ympyröiksi. Kostutukseen käytin vettä, joka oli maustettu vaniljasokerilla ja sitruunamehulla. Kakku koottiin irtopohjavuokaan nurin päin, tuorekelmun päälle. Kerrosten välissä on ohut Lemon Curd -kerros ja paksulti mustaherukkamoussea. 

Täytekakku on kuorrutettu mustaherukkamoussella, kermavaahdolla ja sokeroiduilla mustaherukoilla. Aivan ihana kakku, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla mansikkakakkujen sijaan!






MUSTAHERUKKAMOUSSE-SITRUUNATÄYTEKAKKU

6 munan kääretorttupohja:

6 isoa munaa
2 dl Siro erikoishienoa sokeria (tavallinenkin käy)
2 dl vehnäjauhoja tai Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta
1/2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

1. Vatkaa munat ja sokeri erittäin kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Sekoita vehnäjauhot (glut.jauho), perunajauhot ja leivinjauhe ensin keskenään ja lisää siivilän läpi munavaahtoon. Vatkaa muutama kierros vatkaimella sekaisin ja jatka lastalla, kunnes jauhoa ei enää näy.
3. Paista 220 asteessa n. 7-8 min. Minulla oli 8 min. Pohjasta tulee iso, paksu ja kuohkea.
4. Kaada torttulevy heti sokeroidulle leivinpaperille ja kuori paperi pois päältä. Jätä irtonainen paperi suojaamaan kuivumiselta ja laita vielä pyyheliina päälle.

Mustaherukkahillo:

3 - 3 1/2 dl jäisiä mustaherukoita
1 1/2 dl hillo-marmeladisokeria

1. Sekoita sokeri jäisiin mustaherukoihin ja kuumenna mikrolla 3 min. Sekoita ja kuumenna toiset 3 min. Soseuta sauvasekoittimella ja laita jääkaappiin jäähtymään. Jäähtyessään seos muuttuu jäykäksi hilloksi.

Mustaherukkamousse:

Juuri valmistamaasi mustaherukkahilloa koko annos
1 prk Viola-sitruunatuorejuustoa (gluteeniton)
1 prk creme fraichea
1 kukkurainen rkl mansikkatomusokeria (tai tavallista tomusokeria)
3 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
1/2 dl sitruunamehua
4 dl vispikermaa

Kakun kostutus:
3 dl vettä
0,5 dl sitruunamehua
2 tl vaniljasokeria
(en käyttänyt kostutukseen kaikkea, ehkä noin 2 dl vain, koska mousse on kosteaa)

1. Moussea varten, ota jäähtynyt mustaherukkahillo jääkaapista. Lisää sekaan sitruunatuorejuusto, creme fraiche ja tomusokeri. Vatkaa sileäksi seokseksi.
2. Liota liivatteet 5-10 min kylmässä vedessä pehmeiksi, purista liika vesi pois ja laita mikrossa kuumennettuun sitruunamehuun kahvimukiin. Sekoita, kunnes liivatteet ovat sulaneet nesteeseen. Lisää liivateseos noin viidessä erässä hillo-juustoseoksen sekaan ja sekoita samalla huolellisesti vatkaimella.
3. Vatkaa lopuksi kerma ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kermavaahto mustaherukka-juustoseokseen viimeisenä. Sekoita huolellisesti, että liivateseos jakautuu tasaisesti koko mousseseokseen. Laita hetkeksi kylmään. Seos saa olla vetelää kakkua täytettäessä, sillä kakku kootaan vuokaan ja annetaan olla kylmässä yön yli, jolloin vetelämpikin mousseseos ehtii jähmettyä muotoonsa.

4. Leikkaa kääretorttulevy kahteen kokonaiseen ympyrään, halkaisijaltaan 22 cm, ja kahteen puoliympyrään.  Tee kokoympyrät nurkasta nurkkaan ja puoliympyrät reunoille. Käytä mallina irtopohjavuoan pohjaa.
5. Laita irtopohjavuoan pohjalle tuorekelmua siten, että kelmua tulee reilusti ulos vuoasta. Katso, että kelmu peittää koko vuoan, joka puolelta. Itse laitan kaksi pitkää palaa ristiin. Jätä kelmu roikkumaan sivuilta ulospäin.

6. Ala koota kakkua: Ota ensimmäinen leikattu kokoympyrä kakkupohjista ja laita se ruskea puoli alaspäin. Kostuta sitruunavedellä. Itse laitoin ruokalusikalla nestettä joka puolelle. Kostutus ei ole niin tarkkaa, koska kakku imee kosteutta moussestakin.
7. Lisää 6-8 tl Lemon Curd -tahnaa pohjalle ja levitä tasaisesti.
8. Kaada lähes puolet mustaherukkamoussesta kakkupohjalle ja tee uusi kakkukerros kahdesta puoliympyrän muotoisesta kakkupalasta. Kakkupaloja voi hyvin leikellä ja lisäillä, jos palat eivät ole oikean muotoisia. Irtopalasia ei huomaa välistä, eivätkäkä ne näy edes kakkua leikattaessa. Toista kostutus, Lemon Curd ja paljon mustaherukkamoussea. Jätä moussea jonkun verran seuraavaan päivään, että saat kakun pinnalle kauniin kerroksen. Vie jäljelle jäänyt mousse kylmään odottamaan.
9. Kostuta viimeista kakkupohjaa ennen vuokaan laittamista. Kostuta vähemmän kuin muita kerroksia, koska pohja kostuu aina muutenkin eniten. Laita viimeinen kakkupohja päällimmäiseksi vuokaan. Ruskea pinta tällä kertaa ylöspäin, koska siitä tulee kakun pohja.
10. Kiedo tuorekelmun päät tiiviisti kakun päälle. Vedä kelmuista kakkuun ryhtiä, voit myös kopauttaa pari kertaa vuokaa pöytään, että ilmakuplat hajoaa. Paina varovaisesti kakkua kädelläsi, että kerrokset ovat varmasti kiinni. Laita ruokalautanen painoksi kakun päälle ja vie kakku kylmään yön yli.

Seuraavana päivänä: 
11. Avaa kelmut ja kumoa kakku lautaselle. 
12. Vatkaa jäljelle jäänyt mousseseos lastalla pehmeäksi ja levitä kakun päälle keskelle, ei sivuille.
13. Vatkaa 4 dl vispikermaa ja 2 tl vaniljasokeria vaahdoksi. Lisää valmiiseen vaahtoon loppuvaiheessa iso ruokalusikallinen vanilliinikreemijauhetta ja vatkaa vielä sekaisin. Tällöin vaahto on jämäkämpää pursottaa. Vanilliinikreemijauheen voi jättää poiskin, ei ole välttämätön.
14. Levitä kermavaahto palettiveitsellä kakun sivuille ja laita loppu kermavaahto tyllalla varustettuun pursotinpussiin. Pursota kakkuun haluamiasi kiehkuroita päälle.
15. Itse tein vielä lisäkoristeita mustaherukoista. Pyöritin mustaherukat ensin munanvalkuaisessa ja sen jälkeen mahdollisimman karkeassa hienossa sokerissa ja laitoin lautaselle kuivahtamaan. Laitoin sokeroidut mustaherukat kiertämään kakun pursotusta.

Kakku on valmis nautittavaksi : kuin söisi pehmeää, kermanmakuista mustaherukkapilveä.

Vaiheet:




1. Tee ensin mustaherukkahillo.

2. Paista kääretorttupohja. 

3. Leikkaa levy sopiviksi palasiksi.

4. Kelmuta 22 cm irtopohjavuoka 
5. Moussen aineksia. 
6. Tuorejuusto, creme fraiche ja liivateseos.
7. Vatkaa kerma vaahdoksi. 
8. Yhdistä kermavaahto ja juustoseos. 
9. Laita ensimmäinen pohja vuokaan. 
10. Kostuta ja lisää Lemon Curd.

11. Lisää lähes puolet moussesta.

12. Tee toinen kerros puoliympyröistä.

13. Lisää reilusti moussea, jätä vähän.

14. Kostuta viimeinen pohja ja paina päälle.

15. Nosta kelmut tiiviisti ylös.

16. Pinnalle loput mousseseoksesta+kerma.
18.  Nauti hyvästä kakusta!
17. Kieritä herukat valkuaisessa ja sokerissa.