tiistai 29. huhtikuuta 2014

Vappuchurrot ja ihana suklaadippikastike




Churro on upporasvassa kypsennetty, kanelisokerille maistuva, rapea munkkimainen pikkuherkku. Churrot pursotetaan pursotinpussilla suoraan kuumaan rasvaan, napsaistaan saksilla poikki ja paiston jälkeen pyöritellään kanelisokerissa. Churroille voi tehdä myös ihanan suklaadipin, johon lämmintä ja rapeaa herkkua voi dipata.

Kokeilin churroja kahdella eri ohjeella: toinen on Nigella Lawsonin erittäin yksinkertainen ohje ja toinen on Marttojen tuulihattutaikinaan tehtävä churro. Makuasia, kummasta tykkää enemmän, sillä kummallakin tuli onnistuneita, friteerattuja vappuherkkuja. 

Nigellan churrot ovat munattomia, maidottomia ja hiivattomia -ja yksinkertaisempia tehdä. Aineksina olivat vain jauhot, leivinjauhe, kuuma vesi ja muutama ruokalusikallinen öljyä. Itse lisäsin vielä ripauksen suolaa. Taikina pyöräytettiin nopeasti sähkövatkaimella kasaan ja laitettiin tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin. Massa puristettiin 5-10 sentin pötköinä ulos pussista, napsaistiin saksilla aina pätkä kuumaan munkkirasvaan ja kypsät churrot pyöriteltiin kanelisokerissa. Kuvat ovat eilisillan Nigellan churro-ohjeen kokeilulla tehdyistä herkkupaloista.

En ole kauhean ihastunut upporasvassa paistamiseen, mutta vapuksi piti tehdä myönnytyksiä ja hakea kunnon munkkirasvaa kaupasta. Vanhanajan munkkirasvalla paistotuloksesta tulee paljon kuohkeampaa, eikä leivonnainen ime itseensä niin paljon rasvaa, kuin öljyllä friteerattaessa.

Ja laitanpa vielä kylmiössä odottavan, kauniin sinisessä pullossa olevan, vapun kuohujuoman suosituksenkin tähän: italialainen Val d'Oca Millesimato Prosecco Extra Dry 11%. Linkki Alkon tuotesivulle tästä

Viini-lehti arvioi kuohuviiniä seuraavasti: "Puhdaspiirteinen, päärynäinen ja kypsää punaista omenaa aromeiltaan muistuttava tuoksu. Hieman makea maku seuraa hienovaraisilta aromeiltaan tuoksua. Siinä on myös persikkaista vivahdetta. Pehmeää suutuntumaa ryhdittää pikkuruiset kuplat. Viini on kokonaisuutena puhdaspiirteinen, mutta varsin yksinkertainen. Tasainen jälkivaikutelma."




Tässä siis churroja kahdella eri ohjeella:







NIGELLAN CHURROT
munaton, maidoton ja hiivaton

4,25 dl vehnäjauhoja
1 kukkurainen teelusikallinen leivinjauhetta
(ripaus suolaa)
5 rkl ruokaöljyä
6 dl kiehuvaa vettä

Paistamiseen 2 pkt Sunnuntain munkinpaistorasvaa (tämä Sunnuntain munkkirasva on aivan mahtavan hyvä tuote!!)  tai 7 dl auringonkukka- tai rypsiöljyä

Pyöritellään:

1,5 dl Siro erikoishienoa sokeria (ehdottomasti näihin tätä sokeria)
2 - 3 tl kanelia


1. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola ensin sekaisin.

2. Vatkaa sekaan ruokaöljy ja kiehuvan kuuma vesi. Vatkaa kunnes lämmin taikina on tahmeaa. Kannattaa vatkata sähkövatkaimella, sillä voimat loppuu käsivispilällä...Anna levätä 10 min ja lämmitä tällä välin öljy tai munkkirasva kattilassa. Itse laitoin 2 kpl Sunnuntain munkkirasvapakettia kolmen litran kattilaan lämpenemään 180 asteiseksi.

3. Laita taikina tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin ja purista reilut 5-10 senttiä pitkiä, suoria pötköjä kuumaan öljyyn, napsaise pötköt poikki saksilla ennen öljyyn tipahtamista. Laita iso tähtitylla, muutoin on raskasta puristaa. Ja purista vain tyllan lähellä olevaa osaa taikinasta vähän kerrallaan.  

4. Paista kerralla 5-6 churroa kauniin ruskeiksi: anna paistua ensin hetki liikuttelematta ja sitten liikuttele niitä reikäkauhalla ympäriinsä. Uskalla paistaa riittävän kauan, sillä näitä ei helpolla saa ylikypsiksi ja taikinaa kannattaa kypsentää kunnolla ruskeaksi. 

Ota kypsät churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle ja pyöritä samantien kanelisokerissa. Erikoishienolla Siro-sokerilla pinnasta tulee kauniimpi ja sokeri pysyy kauniina vielä seuraavanakin päivänä pinnalla. Anna tämän jälkeen churrojen levätä paiston jälkeen 20-30 min , että sisusta ehtii asettua paiston jälkeen, koska taikina on raskas. Jäähtyneenä rakenne on kypsä. 






SUKLAADIPPI

200 g tummaa suklaata
50 g maitosuklaata
2 rkl vaaleaa siirappia
3,5 - 4 dl kuohu- tai vispikermaa

Laita kaikki suklaadipin ainekset pieneen kattilaan ja sulata seos miedolla lämmöllä. Voit katkaista lieden lämmön ennen kuin kaikki ainekset ovat sulaneet ja sekoitella seoksen tasaiseksi jälkilämmöllä. Jaa seos pieniin, yksilöllisiin dippikuppeihin, ja anna kullekin herkuttelijalle oma dippiastia ja kasa churroja.




MARTTOJEN CHURROT TUULIHATTUTAIKINASTA

2,5 dl vettä
100 g voita
1/4 tl suolaa
2,5 dl vehnäjauhoja
3 munaa

Paistamiseen: öljyä tai munkkirasvaa

Pinnalle: kanelisokeria

1. Mittaa vesi, voi ja suola kattilaan ja kiehauta. 

2. Lisää jauhot ja vatkaa voimakkaasti muutama minuutti, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Nosta kattila liedeltä.

3. Vatkaa munat toisessa kulhossa kevyesti vaahdoksi. Kaada munavaahto vähitellen lämpimän taikinan joukkoon, samalla vatkaten. Siirrä taikina tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin.

4. Kuumenna öljy tai munkkirasva uppopaistamista varten suurehkossa kattilassa. Öljy on riittävän kuumaa, kun siihen pudotettu taikinapala nousee heti pintaan ja öljy alkaa voimakkaasti kuplia.

5. Pursota taikinasta öljyyn sormenpaksuisia, 5 - 10 sentin mittaisia tankoja. Leikkaa taikina poikki saksilla.

6. Paista muutama churro kerrallaan molemmin puolin reilusti ruskeaksi. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja kääntele leivonnaiset kanelisokerissa.

7. Tarjoa churrot tuoreina kaakaon kanssa.



Nigellan churrojen vaiheet:


1. Churrojen ainekset.

2. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään.

3. Lisää päälle kuuma vesi ja öljy. Kannattaa vatkata sähkövatkaimella. Auta taikinaa veitsellä pois vatkaimen vispilöistä, sillä taikina on paksua ja tahmeaa ja kipuaa pitkin vispilänvarsia :)

4. Valmis taikina on paksua ja lämmintä, mutta ei tartu. Anna taikinan levätä 10 min.

5. Sekoita kaneli ja sokeri syvällä lautasella sokerointia varten. Käytä Siro-sokeria.

6. Laita churrotaikina tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin. Kun puristat taikinaa ulos, purista pursotinpussin keskikohdalta vain osaa kerrallaan ulos, on aika raskasta puristaa muutoin. Ja mitä isompi tylla, sen parempi.

7. Oma suosikkini munkkien ja churrojen paistinrasvaksi. Ei käryä eikä polta leivonnaisia. Eikä juurikaan imeydy taikinaan. On paljon parempaa kuin auringonkukka- tai rypsiöljy.

8. Öljyn lämpötilan pitäisi olla noin 180 astetta. Tikkumallinen paistolämpömittari on tässä todella kätevä.

9. Purista reiluja 5-10 sentin pätkiä (ota läheltä tyllaa ote ja purista), katkaise saksilla. Laita kerrallaan 4-6 churroa (riippuu kattilan koosta, oma kattilani oli 3 litran). Älä anna pussin osua öljyyn. Anna churrojen paistua hetki rauhassa ja ala sen jälkeen liikutella niitä ihan reippaasti reikäkauhalla. Anna paistua kunnolla ruskeaksi.

10. Nosta churrot reikäkauhalla lautaselle talouspaperien päälle ja pyörittele heti kanelisokerissa. Anna levätä ainakin 15-20 min ja kauemminkin, että churrojen sisus ehtii asettua.

11. Suklaadipin ainekset, tällä kertaa näistä.

12. Laita kaikki aineet kattilaan. Anna sulaa miedolla lämmöllä. Itse sammutin lieden, vaikka paakkuja oli vielä jäljellä ja hämmentelin jälkilämmöllä aineet sileäksi. Näin suklaa ei lähde erottumaan.

13. Valmis suklaadippi pikkukipossa. Jokaiselle herkuttelijalle voi antaa oman dippikipon.

14. Dippaa churro kastikkeeseen ja herkuttele vappuherkuilla :)

Hyvää vappua <3





maanantai 28. huhtikuuta 2014

Kuorrutettu uunilohi, salaatti ja sitruksinen salaatinkastike



Tällä ihanalla ohjeella olen tehnyt 80-luvulta asti sekä uunilohta että uuniseitä. Ohje on helppo ja herkullinen. Kala pysyy mehukkaana ja maukkaana mukavan kuorrutteen ansiosta - tarjolle vain kiva salaatti ja vähähiilihydraattinen ateria on valmis. Ja mikäpä estää keittämästä perunoita tai riisiä kaveriksi, sillä kermakastikekin tulee kalapaistoksen mukana. Paistoksesta saa gluteenittoman gluteenittomilla korppujauhoilla.






KUORRUTETTU UUNILOHI

900 g - 1 kg lohifile
1 - 1 1/2 tl suolaa 
3/4 tl mustapippuria

Kuorrute:

3 dl juustoraastetta karkeana raasteena
2 munaa
ripaus suolaa ja pippuria
2 rkl korppujauhoja (vähähiilihydraattisesta leivästä tai tavallista, gluteenittomille gluteenittomia korppujauhoja)

Lopuksi:

2 dl kermaa 

1. Laita lohifile öljyttyyn ja suolalla ja mustapippurilla maustettuun uunivuokaan nahkapuoli YLÖSPÄIN. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa ylä/alalämmöllä vain 4 min. Ota vuoka uunista ja kuori nahka pois lohen päältä (lähtee helposti haarukan avulla vetämällä, yhtenä palana). 

2. Mausta lohen pintaa suolalla ja pippurilla.

3. Sekoita syvällä lautasella munat, juustoraaste sekä ripaukset suolaa ja mustapippuria haarukalla sekaisin. Laita käsin märkä juustoraasteseos tasaisesti lohen pinnalle.

4. Ripottele 2 rkl korppujauhoja juustoraasteen päälle.

5. Laita lohipaistos uuniin 200 asteeseen ylä/alalämmölle toiseksi alimmalle tasolle 15 minuutiksi.

6. Kaada kerma paistoksen päälle tasaisesti 15 minuutin kuluttua ja työnnä paistos vielä 10 minuutiksi uuniin. Jos lohifile on pienempi, paista vähemmän aikaa.

Tarjoile kuorrutettu lohi yksinkertaisen vihersalaatin ja perunoiden tai riisin kera. Meidän kasvissalaatissamme oli rucolaa, kirsikkatomaatteja, punasipulia, punaista paprikaa ja punaisia viinirypäleitä sekä itse tehty salaatinkastike.

Salaatinkastike:

2 rkl appelsiinimarmeladia
1,5 dl appelsiinituoremehua
1- 1,5 dl ruokaöljyä, miedon makuista (Keijun rypsiöljyä käytin)
0,5 dl sitruunamehua
1 rkl omenaviinietikkaa
vettä ohentamiseen
pala tuoretta chiliä pilkottuna
suolaa, mustapippuria (sokeria)

Maistele salaatinkastikkeen seossuhdetta oman makusi mukaan, maku saa olla aavistuksen liian hapanta ja suolaista. Lisää etikkaa, suolaa, pippuria ja sokeria saadaksesi maun kohdalleen. Ohenna vedellä.

Vaiheet:


1. Laita lohi nahkapuoli ylöspäin.

  
2. Paista 200 asteessa 4 min ja kuori nahka pois.

   
3. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

   
4. Tee kuorrute:  juusto, munat ja mausteet.

   
5. Levitä kuorrute tasaisesti.

   
6. Levitä korppujauhot päälle, paista 15 min.


    
7. Lisää kerma ja paista 10 min.

    
8. Valmis kuorrutettu uunilohi.

     
9. Lohi pysyy mehukkaana kuorrutteen alla.

       
10. Nauti helposta ateriasta.

lauantai 26. huhtikuuta 2014

Kermainen kinkkupiirakka



Joskus yksinkertaisin on parasta. Kermainen kinkkupiirakka on nimensä mukaista: siinä on kermaa ja siinä on kinkkua. Hyvään piirakkaan ei tarvitse kasailla monia aineksia, kunhan käyttää maukasta kinkkua, kunnon kermaa, hyvää juustoa ja munia. Tämä kinkkupiirakka maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin: pehmeän maun salaisuus piilee oikeassa, rasvaisessa kermassa. Ja gluteenittomana tulee aivan yhtä hyvää. 






KERMAINEN KINKKUPIIRAKKA

2 dl vehnäjauhoja tai Sunnuntain gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1 dl Mummon Mielihyvä Perunahiutaleita (laktoositon ja gluteeniton)
1 tl leivinjauhetta
teelusikan kärjellä vähän suolaa
1 dl kylmää vettä
1 dl Flora Culinessea tai ruokaöljyä

Täyte:

1 pss kinkkusuikaleita (200-250 g)
2 dl kunnon kermaa (Valion laktoositon vispikerma)
2 munaa
valkosipulijauhe, aromisuola, curry ja mustapippuri
2,5 - 3 dl juustoraastetta


1. Voitele tai laita leivinpaperiympyrä 28 cm:n pyöreään piirakkavuokaan. Säädä uuni 220 asteeseen.

2. Sekoita jauhot, perunahiutaleet, leivinjauhe ja suola ensin keskenään. 

3. Kaada samalla kertaa kuivien aineiden päälle vesi ja pullorasva. Sekoittele ruokalusikalla taikinaksi.

4. Taputtele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Ei tarvitse esipaistaa. Kaada kinkkusuikaleet pohjan päälle tasaisesti.

5. Ripottele juustoraaste kinkkusuikaleiden pinnalle. Saa olla reilusti.

6. Sekoita täytteen kerma ja munat vispilällä yhteen. Lisää ripaukset kaikkia mausteita kerman sekaan ja sekoita. Maista onko makua sopivasti, anna jäädä miedoksi ja vähäsuolaiseksi. Kaada munakerma juustoraasteen päälle tasaisesti.

7. Paista uunin keskitasolla 220 asteessa ylä/alalämmöllä noin 25 min. Pintaan ja reunoille saa tulla kaunis ruskea väri. Anna piirakan tekeytyä vuoassaan reilun tunnin, jolloin maut ja pohja ehtivät tasaantua.

Vaiheet:



1. Sekoita jauhot, perunahiutaleet, leivinjauhe ja suola ensin keskenään.

2. Kaada päälle vesi ja rasva. Sekoita lusikalla sekaisin.

3. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunalle. Ei esipaistoa.

4. Kaada piirakkapohjan päälle pussillinen kinkkusuikaleita.

5. Ripottele juustoraaste kinkkusuikaleiden pinnalle.

6. Vatkaa kerma, munat ja mausteet sekaisin. Kaada tasaisesti piirakkapohjalle.

7. Paista 220 asteessa keskitasolla noin 25 min.

8. Anna piirakan jäähtyä vuoassaan ja nautiskele. Täyte jähmettyy parhaimmilleen jäähtyneenä.





perjantai 25. huhtikuuta 2014

Kevätmadeleinet ja juustomadeleinet



Madeleinepellillä saa suupalankokoisia makeita ja suolaisia herkkuja nopeasti. Tänään leivoin Leila Lindholmin ohjeella keväisiä sitruunamadeleineja ja suolaisia juustomadeleineja. Suolaisten goudamadeleinejen ohjeen löysin Siskot kokkaa -blogista täältä. Herkut voi tehdä myös gluteenittomana.

Näillä ohjeilla saa 24 kpl sitruunaisia herkkuja ja 24 kpl suolaisia makupaloja. Oman madeleinepeltini, jolla saa 12 pientä, kahden suupalan madeleineleivosta, ostin Ullanunelmasta täältä - Lapuan Leipurinputiikissa on silikonisia madeleinevuokia täällä.


















KEVÄTMADELEINET
24 kpl pieniä madeleine-leivoksia 12 kpl:een pellillä

75 g voita tai margariinia
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori
2 munaa
1,5 dl Sunnuntai Anni Helena -kakkuvehnäjauhoja (tavallinenkin käy) tai gluteenitonta Sunnuntai-jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta

Koristeluun:

valkosuklaata 6-7 palaa
nonparelleja (tarkasta gluteenittomuus)

1. Vatkaa voi, sokeri, vaniljasokeri ja sitruunankuoriraaste pehmeäksi vaahdoksi. 

2. Lisää molemmat munat yhtäaikaa ja pyöräytä vain muutama kerta vatkaimella munat vaahtoon sekaisin. Taikinaan ei saa tulla kuohkeutta, koska kaunis simpukkakuviointi saa näkyä leivonnaisessa. Silti leivoksesta tulee pehmeä ja hyvä.

3. Sekoita vehnäjauhot (gluteenittomat jauhot) ja leivinjauhe ensin keskenään ja lisää seokseen pyöräyttämällä muutaman kerran vatkaimella. Jatka sekoittamista lastalla. Vain nopeasti jauhot sekaisin taikinaan. 

4. Voitele madeleinepelti ohuelti voilla ja siivilöi teesiivilällä ohut kerros vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoa pellin syvennyksiin. Käy kopsauttamassa ylimääräiset jauhot pois esim. tiskialtaan reunaan napauttamalla.

5. Laita kukkurainen teelusikallinen taikinaa jokaisen syvennyksen keskelle, älä laita liikaa.

6. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla ylä/alalämmöllä noin 9 min. Yläpuoli jää aika vaaleaksi ja vähän tahmeaksi alkuun, mutta sen pitää olla sellainen. Madeleinet pitää jäädä vaaleiksi. Auta teelusikalla madeleinet ulos vuoasta ja käännä simpukkakuvio ylöspäin.

7. Kun leivokset ovat jäähtyneet, voit kuorruttaa sulatetulla valkosuklaalla ja nonparelleilla pinnan. Koristeluun käytin jälleen Lékuén koristelukynää. Madeleinet kannattaa säilyttää suljetussa rasiassa, seuraavana päivänä maku on parhaimmillaan.


JUUSTOMADELEINET
24 kpl pieniä 

100 g vehnäjauhoja (n. 1,5 dl) tai gluteenitonta Sunnuntai-jauhoseosta
0,5 tl leivinjauhetta
2 isoa muna
2 rkl creme fraichea (saa olla kukkuraisia rkl)
80 g raastettua juustoa (esim. Gouda tai muu rasvainen juusto)
1 tl jeeraa (tai muuta lempimaustettasi)
ripaus suolaa ja pippuria

1. Vatkaa kaikki aineet nopeasti sekaisin taikinaksi. Voitele ja jauhota madeleinepelti teesiivilän avulla. Nostele kukkurainen teelusikallinen taikinaa madeleinepellin syvennyksiin.

2. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla ylä/alalämmöllä 12-13 min. Yläpuoli jää vaaleahkoksi, mutta alapuolen simpukkakuviointi on kivan ruskearaidallinen.

3. Sipaise voita pinnalle tai dippaa kivaan creme fraiche -dippiin ja nauti viinilasillisen kera.

Vaiheet:


1. Voitele ja jauhota madeleinepelti jauholla.

2. Vatkaa voi, sokeri, vaniljasokeri ja sitruunankuoriraaste pehmeäksi.

3. Lisää molemmat munat ja sekoita vain nopeasti yhteen. Ei tarvita kuohkeutta.

4. Lisää jauhoseos ja sekoita ainekset nopeasti sekaisin.

5. Laita kukkurainen teelusikallinen taikinaa pellin syvennykseen.

6. Enempää ei vuokiin tarvitse laittaa, eikä taikinaa tarvitse siloitella.

7. Paista 180 asteessa 9-10 min.

8. Juustomadeleine-ainekset: sekoita kaikki aineet sekaisin vatkaimella.

9. Laita kukkurainen teelusikallinen kuhunkin voideltuun ja jauhotettuun vuokaan.

10. Paista 200 asteessa 12-13 min.

11. Makeita ja suolaisia herkkupaloja.

12. Koristelussa voi käyttää sitä mitä kaapista löytyy: meiltä löytyi valkosuklaata ja kevätnonparelleja.

13. Mukavat minikokoiset herkut vaikkapa vappukahvien kera.