Tämän päivän omenapiirakkaan tuli täytteeksi litran verran omenakuutioita, sitruunarahkaa ja tavallista rahkaa, kanelia ja murupäällyste. Pohjan ohje on muokattu mehevimmän tietämäni raparperi-rahkapiirakan ohjeesta, ja täysi kymppi tulee omenallakin.
Minnehän tämän kuljettaisi piiloon ennen kuin mies tulee pellolta puimasta, muuten huomenna on vain muruset pellillä :)
50-60 cm:n uuniin
Muruseos:
8 dl vehnäjauhoja
3 dl hienoa sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
250 g sulatettua voita tai margariinia
Pohjataikina:
2/3 muruseoksesta
2 dl vaniljajogurttia (tai piimää + 1 tl vaniljasokeria)
1 kananmuna
Täyte:
1 litra pieniä omenakuutioita (5-6 omenaa)
(hieman kanelia)
1 tlk sitruunarahkaa (200 g)
1 tlk maustamatonta rahkaa (250 g)
1,5 dl hienoa sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet kulhossa sekaisin. Sulata rasva ja kaada jauhoseoksen sekaan. Vatkaa sähkövatkaimella nopeasti muruseokseksi. Älä vatkaa liikaa. Ota muruseoksesta 4,5 dl toiseen kulhoon, ja laita sivuun pinnan muruseosta varten.
2. Pohjataikinaa varten, lisää jäljelle jääneeseen muruseokseen vaniljajogurtti ja kananmuna. Vatkaa nopeasti taikinaksi. Ei tarvitse olla sileää, vaan murupaakkuja saa jäädä.
3. Levitä pohjataikina leivinpaperilla vuoratulle suurelle uunipellille. Laita pienet taikinanokareet leivinpaperin alle, uunipellin nurkkiin, että paperi pysyy paikallaan, kun levität tahmeaa taikinaa pellille.
4. Kuori ja kuutioi omenat pieniksi kuutioiksi. Itse käytin 5 keskikokoista omenaa. Levitä omenakuutiot piirakkapohjalle tasaisesti. Jos pidät kanelista, lisää hieman kanelia omenakuutioiden päälle (ilman kaneliakin tulee herkullista).
5. Valmista rahkatäyte sekoittamalla rahkat, sokerit ja munat vatkaimella sileäksi seokseksi. Kaada täyteseos tasaisesti omenakuutioiden päälle.
6. Ripottele sivuun jättämäsi 4,5 dl muruseosta rahkatäytteen pinnalle, mahdollisimman tasaisesti.
7. Paista piirakka 175 asteessa uunin keskitasolla noin 40-45 min ylä/alalämmöllä. Piirakan pinta jää vaaleahkoksi, mutta pohja on yleensä tummempi. Anna piirakan jäähtyä kunnolla. Piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä, jääkaappikylmänä, makeuden ja kosteuden tasaannuttua.
Vaiheet:
2. Sekoita muruseokseksi sähkövatkaimella, älä vatkaa liikaa. Ota muruseosta 4,5 dl toiseen astiaan - siitä tulee piirakan pinnalle murupäällynen. |