Ulla Svenskiltä löytyi tämä suklaisen pähkinäkakun ohje, jolla päätin tänä vuonna ilahduttaa miehen työpaikan kahviporukkaa ja omaa hammaslääkäriäni. Satuin sopivasti narskauttamaan hampaani korjauskuntoon testaamalla hasselpähkinän kovuutta - ja koska hammaslääkärireissu tuli eteen, ajattelin lahjoittaa huumorintajuiselle hammaslääkärillenikin pari hammaspeikkoa leivosten muodossa :)
Ullan Unelmakakun joulujaksossa tehtiin tällä pähkinäkakun ohjeella kolme pientä kakkua joululahjoiksi - minä tein 1,5-kertaisella annoksella 34 kpl suklaisia pähkinäleivoksia Italian leivosvuokiin. Leivokset sisältävät rouhittua hassel- ja saksanpähkinää, rouhittua mantelia ja tummaa suklaata. Pinnalle sulatin tummaa suklaata kerman seassa, ja ripottelin päälle koriste- ja lumihiutalerakeita.
SUKLAISET PÄHKINÄLEIVOKSET
noin 30-35 kpl
300 g pehmeää voita tai margariinia
3 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
120 g pähkinöitä rouhittuna (laitoin hassel- ja saksanpähkinöitä sekä mantelia)
150 g tummaa suklaata rouhittuna
0,75 dl tummaa siirappia
Suklaakuorrute:
1 dl vispi- tai kuohukermaa (käytin laktoositonta vispikermaa)
250 g tummaa suklaata rouhittuna
2 rkl voita
1. Vatkaa pehmeä rasva ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa noin 5 min.
2. Lisää munat yksitellen. Vatkaa hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen.
3. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri ensin keskenään. Lisää jauhoseos pienissä erissä siivilän läpi. Itse vatkasin koneella, ihan muutaman kerran pyörähdyttämällä vispilöitä - taikina on aika paksua ja kankeaa nuolijalla käänneltäväksi.
4. Rouhi pähkinät ja suklaa, lisää ne taikinan sekaan yhdessä siirapin kanssa. Kääntele nuolijalla seos tasaiseksi.
5. Laita pahviset Italian leivosvuoat uunipellille. Suihkauta vuokaspraytä jokaiseen vuokaan (tai sipaise vähän öljyä). Jaa taikina leivosvuokiin, täytä vuoat 2/3. Laitoin ison ruokalusikallisen taikinaa jokaiseen leivosvuokaan ja tasoittelin vähän pintaa.
6. Paista 185-190 asteessa uunin keskitasolla noin 15-17 min, oman uunisi tehojen mukaan. Itse paistoin noin 16 min, kunnes leivosten keskiosa alkoi kohota. Paista juuri ja juuri kypsäksi, testaa cocktailtikulla keskeltä muffinssia.
7. Anna leivosten jäähtyä hieman ennen kuorrutusta. Laita pieneen kattilaan kerma, rouhittu suklaa ja voinokareet. Lämmitä seosta varovaisesti ja sekoittele koko ajan nuolijalla. Älä kiehuta. Kun suklaa ja voi ovat sulaneet kiiltäväksi kuorrutteeksi, laita ruokalusikallinen kuorrutetta kunkin leivoksen päälle. Levittele kuorrutetta hieman lusikalla ja ripottele koristerakeita pinnalle.
Vaiheet:
|
1. Leivosten aineksia. |
|
2. Vatkaa pehmeä rasva ja fariinisokeri kuohkeaksi. |
|
3. Lisää munat yksitellen. |
|
4. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri ensin keskenään. Lisää siivilän läpi seokseen. |
|
5. Kakkutaikinasta tulee paksua. |
|
6. Lisää rouhittu pähkinäseos, rouhittu suklaa ja siirappi. |
|
7. Kääntele nuolijalla taikina tasaiseksi. |
|
8. Tällä kertaa käytin näitä vuokia: Italian leivosvuoat. |
|
9. Laita vuoat pellille ja suihkauta vuokaspraytä jokaiseen vuokaan. |
|
10. Laita iso ruokalusikallinen taikinaa kuhunkin vuokaan, 2/3 täyteen. |
|
11. Paista 185-190 asteessa uunin keskitasolla noin 15-17 min. |
|
12. Tee kuorrutus: mittaa kattilaan kerma, suklaarouhe ja voinokareet. |
|
13. Lämmitä seosta varovaisesti ja sekoita koko ajan nuolijalla. Suklaa sulaa todella nopeasti. Älä kiehuta. Ota kattila liedeltä heti, kun seos on tasaista ja kiiltävää. |
|
14. Laita ruokalusikallinen kuorrutetta leivoksen päälle. Levitä kuorrutetta vähän reunoille asti ja ripottele koristerakeet pinnalle. |
|
15. Muutama leivos jäi itselle, loput paketoitiin ystäville <3 |