maanantai 27. huhtikuuta 2015

Pikapika-puolukkapiirakkaa uunipellillinen


Surullisena katsoin kaapin sisältöä sunnuntai-iltana: yksi kananmuna, pieni pala voita, rahkapurkki, maitoa... ja leivotutti...Ainekset piti saada venytetyksi pellilliseksi piirakkaa.

Piirakan toteutus oli vaativa "kaikki kerralla kippoon, sekoitus ja pellille" :) Käsi arpoi täpötäydestä pakastimesta pussillisen puolukoita ja piirakasta tuli siis puolukkapiirakka. Piirakka ei ollut mikään paksu 60-senttisen uunin pellille tehtynä, mutta ihan riittävä. Ja aineksia ei tähän piirakkaan paljoa uponnut.








PIKAPIKA-PUOLUKKAPIIRAKKAA
uunipellillinen 50-60 cm:n uuniin

6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
3 dl sokeria
1 iso kananmuna
1 prk (200 g) maustettua rahkaa (itselläni oli päärynä-kinuskia)
2 dl maitoa
125 g sulatettua voita

Pinnalle:

4 dl jäisiä puolukoita
1/3 dl sokeria


1. Heittele kaikki aineet kippoon tuossa järjestyksessä, kuivia aineita voi pyöräyttää lusikalla sekaisin ennen märkien aineiden laittoa. Vatkaa kaikki aineet muutamalla sähkövatkaimen pyöräytyksellä sekaisin.

2. Laita isolle reunalliselle uunipellille leivinpaperi. Kaada taikina leivinpaperille ja levittele nuolijalla tasaiseksi. Taikinaa ei tule mikään paksu kerros pellille. 

3. Ripottele jäiset puolukat pinnalle suht tasaisesti ja ripsuttele vielä sokeria puolukoiden päälle.

4. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 min keskilämmöllä (15-25 min uunin tehojen mukaan). Itselläni oli tasan 20 min. Nauti jäähtynyt piirakka jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa, tai ihan siltään kahvin kera.


1. Laita kaikki aineet yhtäaikaa kippoon.


2. Sekoita muutamalla sähkövatkaimen pyöräytyksella - kaikki aineet vain nopeasti sekaisin.

3. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Lisää pinnalle jäiset puolukat ja ripsuttele vähän sokeria puolukoiden päälle.

4. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 min keskilämmöllä (15-25 min oman uunin tehojen mukaan). Itselläni paistui tasan 20 minuutissa.




perjantai 24. huhtikuuta 2015

Hyvä täytekakkupohja





Silloin kun täytekakkupohja pitää takuuvarmasti onnistua, kannattaa nähdä se vaiva, että punnitsee raaka-aineet. Olen huomannut, että kananmunat ovat kennoissa vaihtelevan kokoisia, ja tällä saattaa olla suuri merkitys siinä, että joillakin kerroilla pohja ei ole niin onnistunut -ja munien täytyy aina olla huoneenlämpöisiä. Kolmas tärkeä seikka on hyvä sokeri! Kannattaa valita laadukas hienompikiteinen sokeri edullisten ja karkeakiteisten sokerien sijaan. Eron huomaa helposti muna-sokerivaahtoa vatkatessa: hienompikiteinen Dansukkerin taloussokeri tai Siro-sokeri sulavat munasokerivaahtoon nopeammin, ja vaahdosta tulee kauniin vaaleaa ja kuohkeaa.

Tämän hyvän ohjeen olen löytänyt leipuri-kondiittori Ulla Svenskin Ullanunelman sivuilta täältäVanha kunnon talousvaaka esiin ja ensin punnitsemaan rikotut kananmunat. Tällä ohjeella voi tehdä pieniä täytekakkupohjia tai suuria täytekakkupohjia, sillä ohje perustuu 70%:n sääntöön, laskemiseen ja punnitsemiseen. Vaikeaa se ei  ole.

Itse halusin tehdä kuuden munan kakkupohjan, sillä se mahtuu sopivasti häälahjaksi saamamme ø 25-26 cm:n alumiinisen lempikakkuvuokaani. Tyhjä kulho vaa'alle, taaraus nollaksi ja kananmunat rikotaan kulhoon. Vaaka näytti munien painoksi 350 g. Tässä ohjeessa sokerin ja jauhojen määrä on yhtä suuri eli 70% munien painosta eli 350 x 0,7 = 245 g. Siis sekä hienoa sokeria 245 g että jauhoja 245 g. Itse jaan vielä jauhojen määrän samalla 70%:n suhteella vehnäjauhoihin ja perunajauhoihin eli 245 g x 0,7 = 170 g vehnäjauhoja ja perunajauhoja 245 g - 170 g = 75 g. Leivinjauhetta voi joko lisätä tai jättää kokonaan pois; itse lisään vajaan teelusikallisen leivinjauhetta. 

Tämä ohje on ollut hyvä ja luotettava: ei ole koskaan epäonnistunut kakkupohjat (pitäisikö koputtaa puuta?). Kakkupohja kestää kostutusta aika paljon, mutta ei ole ihan niin unelmanpehmoinen kuin levykakkupohjasta (kääretorttupohjasta) täytetyt kakut. Ohje toimii myös gluteenittomilla jauhoseoksilla, mutta silloin leivinjauhe pitää jättää pois - gluteenittomissa jauhoseoksissa kohotusaine on valmiiksi lisättynä.






HYVÄ KUUDEN (6) MUNAN TÄYTEKAKKUPOHJA
ø 25-26 cm:n vuoka

350 g eli 6 kananmunaa
245 g Dansukkerin taloussokeria tai Siro hienokiteistä sokeria
170 g puolikarkeita vehnäjauhoja
75 g perunajauhoa
vajaa teelusikallinen leivinjauhetta

Kostutusneste:
3 dl omenamehua
1-2 dl vettä
1 rkl hienoa sokeria

Täyte:
4 dl omenasosetta tai omenahilloa

Täyte2:
2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
1 prk (200 g) maustettua rahkaa esim. vanilja tai sitruuna
2 rkl hienoa sokeria
(kanelia)
1,5 dl omenasosetta/omenahilloa
1/2 dl omenamehua
5 liivatelehteä

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

2. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe ensin yhteen. Lisää jauhoseos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon ja kääntele nuolijalla varovaisesti vaahdon sekaan. Itse kyllä harvoin teen niin kuin opetan; yleensä sekoitan aluksi muutaman kierroksen sähkövatkaimella jauhoseosta munasokerivaahtoon ja vasta lopuksi kääntelen nuolijalla :)

3. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa 40-50 min toiseksi alimmalla tasolla keskilämmöllä.

4. Anna kakun jäähtyä ritilällä 15-20 min ja kumoa kakku jäähtymään. Kakku säilyy kosteana, kun käännät kakkuvuoan takaisin päälle ja laitat kakun kakkukuvun sisälle. Kakku on parhaimmillaan täytettäväksi vasta seuraavana päivänä eikä murene niin kovasti leikatessa.

5. Leikkaa kakku kolmeen yhtäsuureen osaan, itse jätän alimman osan aavistuksen korkeammaksi, sillä alaosa saa kantaa painon ja kostuu eniten.

6. Vuoraa sama kakkuvuoka, jossa paistoit kakkupohjan, reilusti tuorekelmulla. Ala koota kakkua nurinpäin vuokaan kelmun päälle eli kakun pintaosa paistopuoli alaspäin ensimmäisenä.

7. Tee kostutusliemi ja täytteen rahkamousse. Vatkaa moussea varten kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Liota liivatteita 10-15 min kylmässä vedessä ja liuota puristellut liivatteet mikrossa kuumennettuun omenamehutilkkaan. Lisää kermavaahtoon ensin rahka, sokeri ja omenasose/omenahillo. Voit lisätä hieman sokeria, kanelia ja hilloakin, jos haluat rahkamousseen makua enemmän. Lisää seokseen viimeisenä liivateseos ja vatkaa kunnolla sähkövatkaimella ainekset tasaiseksi.

8. Kostuta kakkua melko reilusti. Laita puolet hillosta ensimmäiseen väliin ja hillon päälle puolet rahkamoussesta. Paina kakun keskiosa varovaisesti moussen päälle. Kostuta reilusti keskiosaa, toista hillo- ja moussetäytteiden laitto. Kostuta viimeistä kakkukerrosta, mutta ei niin paljon kuin edellisiä kerroksia. Paina kakun alaosaksi tuleva osa leikkauspinta alaspäin moussekerroksen päälle. Nosta tuorekelmun reunat tiiviisti kakun päälle ja vie kakku jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään (tai jos aamulla teet, voi iltapäivällä jo kuorruttaa).

9. Kuorrutukseen kannattaa varata riittävästi kermaa, jos pursottaa pinnan. Itse sivelen ensin ohuen kerroksen kermavaahtoa koko kakulle. Sen jälkeen pursotan reunat ja joskus vähän kakun pintaakin. Itse käytän yleensä noin 5 dl vispikermaa, jonka maustan muutamalla teelusikallisella vaniljasokeria.


Vaiheet:


1. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Punnitse ensin rikotut kananmunat. Lisää sokeria grammoina 70% rikottujen munien painosta. Tässä tapauksessa 350 g munia ja 245 g sokeria. Lisää jauhoja yhtä paljon kuin sokeria eli yhteensä 245 g (170 g vehnäjauhoja + 75 g perunajauhoja) sekä hieman leivinjauhetta. Siivilöi ja kääntele seos varovaisesti nuolijalla sekaan.

2. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan.

3. Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla 175 asteessa 40-50 min keskilämmöllä. Kakun pitää kohota keskeltä kuperaksi ja alkaa irrota vuoasta reunoilta. Pistä kakun keskelle esim. puisella grillitikulla, jos tikku on puhdas, kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä ritilällä 15-20 min ennen kumoamista.

4. Kumoa kakku kakkukuvun alustalle ja laita vuoka takaisin päälle. Laita vielä kakkukupu päälle. Anna kakun levätä seuraavaan päivään ennen täyttämistä.

5. Täytä kakku haluamallasi tavalla. Tähän kakkuun laitoin omenamehusta kostutusnestettä, omenasosetta ja rahkamoussea.

6. Leikkaa kakku kolmeen yhtäsuureen osaan.

7. Kelmuta kakkuvuoka reiluilla tuorekelmupaloilla. Kokoa kakku nurinpäin vuokaan. Laita kakun päällisosa vuokaan, paistopinta alaspäin. Kostuta reilusti. Lisää puolet omenasoseesta.

8. Lisää omenasoseen päälle puolet rahkamoussesta, levitä tasaiseksi.

9. Tee toinen kerros samalla tavalla: kostuta reilusti, laita omenasose/omenahillo päälle ja päällimmäiseksi loput rahkamoussesta. 

10. Kostuta kakun pohjaksi tulevaa kerrosta leikkauspinnalle, ei kuitenkaan niin paljoa kuin edellisiä kerroksia. Paina viimeinen kerros paikalleen leikkauspinta alaspäin. Paina kakkua kevyesti, että kerrokset ottavat yhteen ja kakku hyytyy tasaisesti. Nosta tuorekelmun reunat tiiviisti päälle ja vie kakku kylmään hyytymään, mieluiten yön yli.

11. Tämä kakku tuli väsyneen emännän jouluaatonaattoillan tekeleenä, ja koristelu on tyyliä "kuhan häness' on"...

12. Vaan kakku oli hyvän kostea sisältä, ei vetisen märkä, ja täyte maistui ainakin meidän perheelle.


.







tiistai 21. huhtikuuta 2015

Katti-Artturin kakku



Sisareni oli tutustunut tähän herkkuun erään virolaissyntyisen tuttavansa kahvitarjoiluissa. Kakun nimi oli vielä hukassa, mutta sisareni kertoi namipalojen sisältäneen maissinaksuja, toffeekarkkeja ja voita. Herkut olivat olleet niin vastustamattomia, että käsi oli hakeutunut kuin itsestään yhä uudelleen tarjoilulautaselle.

Pienellä googletuksella löytyi tämä virolaisessa lastenohjelmassa seikkailevan Artur-kissan kakku, joka on kolmesta aineksesta valmistuva helppo maissinaksuherkku. Kakkuun tarvitaan pussi täysin suolattomia (ja jokseenkin mauttomia) isoja maissinaksuja, voita ja lehmätoffeekarkkeja. Voista ja toffeekarkeista sulatetaan herkullinen seos, jossa katkaistut maissinaksut pyöritellään, ja tahmea herkkukasa rullataan tuorekelmun sisään jähmettymään. Seuraavana päivänä naksupötköstä voikin leikellä ihania viipaleita ja tarjoilla viipaleet kakun tapaan kahvipöydässä. 

Tämä uusi vappuherkku ei ole liian makea, koska naksujen pinnassa on vain ohut kerros toffeista ihanuutta. Ja tosiaan, höyhenenkevyitä kakkusiivuja tulee napattua ensin yksi, sitten toinen, ja jospa vielä kolmaskin...












KATTI-ARTTURIN KAKKU

1 pss (90 g) Laatupaakarin maissinaksuja (suolaton, gluteeniton, laktoositon, luomu) 
tai 
1 pss (100 g) Lidlin Junior maissinaksuja (suolaton, gluteeniton,maustamaton jne.). Itse laitan Junior naksuja 120-130 g, koska painuvat kasaan enemmän ->pienempi kakku

300 g voita
n. 450-500 g Lidlin lehmätoffeita (1 pss=400 g eli 1 pss + 10 kpl karkkeja toisesta pussista)



1. Pilko lehmätoffeekarkit pieniksi ja laita yhdessä voin kanssa vesihauteeseen sulamaan. Voin ja toffeet voi sulattaa myös suoraan kattilassa, mutta minä tein varmuuden vuoksi vesihauteessa. Sekoittele, kunnes massa on sileää. Jos seokseen jää vähän rakeita, voi pyöräyttää vielä sähkövatkaimella sileäksi.

2. Varaa ainakin 5 litran kulho sekoittelukulhoksi. Katkaise maissinaksut keskeltä kahteen osaan, sillä ovat vähän turhan isoja sellaisenaan. Jos käytät Lidlin suolattomia maissinaksuja, tarvitset niitä hieman enemmän kuin Laatupaakarin vastaavia. Lidlin naksut osoittautuivat käytössä hieman rapeammiksi, mutta niistä tuli huomattavasti pienempi kakku. 
Kaada isoon kulhoon ensin vähän maissinaksuja, ja lisää päälle hieman toffeeseosta. Sekoittele. Lisää päälle lisää maissinaksuja ja taas osa seoksesta ja sekoittele. Itse lisään maissinaksut ja toffeeseoksen kolmessa satsissa.

3. Levitä 3-4 pitkähköä kaistaletta tuorekelmua pöydälle; laita kelmut vähän toisistaan yhteen, että saat ison kelmualueen rullausta varten. Kasaa maissinaksut kelmulle pitkäksi kasaksi ja painele kelmun avulla melko tiiviisti rullaksi. Painele ja puristele kasaa, että maissinaksut ottavat toisiinsa kiinni mahdollisimman hyvin. Rullaa vielä lisää kelmua ympärille, että rulla pysyy kasassa, ja vie rulla esim. leivinpellillä kylmään jähmettymään (mieluiten yön yli).
* Kakut voi jähmettää myös kelmulla vuorattuihin suorakaiteenmuotoisiin kakku- tai leipävuokiin: kelmuta vuoat pitkillä tuorekelmusuikaleilla, painele maissinaksuseos tiiviisti vuokiin ja kääräise kelmut päälle. Vie jääkaappiin jähmettymään yön yli. Vuoat mahtuvat paremmin jääkaappiin kuin isot maissinaksurullat.

4. Avaa käärö seuraavana päivänä. Viipaloi kakkupötköstä sopivia siivuja ja tarjoile herkut kahvin kanssa. Kakun voi myös paloa pieniksi neliskanttisiksi suupaloiksi ja tarjoilla kulhosta pikkuherkkuina. Omasta mielestäni Katti-Artturin kakku sopii aivan erityisen hyvin vappupöytään, sillä minulle ainakin kakusta tulivat mieleen tippaleivät :)

Kakut säilyvät parhaiten kelmuun käärittynä jääkaapissa.

Vaiheet:



1A. Kakun ainekset: Laatupaakarin suolattomia maissinaksuja, voita ja toffeekarkkeja. Näistä naksuista tulee valtavan kokoinen kakku, joka kannattaa ehkä suosiosta jakaa kahteen kakkuun.


1B. Tässä Lidlin suolattomat ja maustamattomat maissinaksut sekä muut tykötarpeet. Junior-naksuja löytyy myös maustettuina erivärisissä pusseissa - sinisessä pussissa ovat maustamattomat naksut. Junior-naksut ovat hieman rapeampia verrattuna Laatupaakarin hieman sitkeämpiin naksuihin. Molemmilla naksuilla tulee silti hyvä kakku.


2. Pilko toffeet ja voi vesihaudeastiaan. Toffeet kannattaa pilkkoa pieneksi, että sulavat nopeasti.


3. Vesihauteessa sulattaminen kestää hyvän tovin, kattilassa sulavat nopeammin. Molemmilla sulattamistavoilla tulee yhtä hyvä lopputulos. 


4. Valmista karkkiseosta. 


5. Katkaise maissinaksut keskeltä kahtia.


6. Sekoittele toffeeseos ja maissinaksut todella isossa astiassa.


7. Maissinaksuihin tulee ohut kerros toffeeta pintaan.


8. Laita 3-4 kelmupalaa toisiinsa kiinni, mitä isompi alue sitä parempi, sillä maissinaksuja tulee melkoisen iso kasa.


9. Kaada maissinaksut kelmun keskelle ja puristele kasaa varovaisesti yhteen kelmujen avulla. Yritä saada kasasta tiivis ja rullamainen.


10. Kiedo vielä lisäkelmua tiukasti rullan ympärille.


11. Nosta rulla alustalle ja vie kylmään yön yli.


12. Tällainen pitko sieltä paljastuu seuraavana päivänä...



13. Leikkaa sahalaitaisella leipäveitsellä Katti-Artturin kakku herkullisiksi siivuiksi ja tarjoa vaikkapa uudenlaisena vappuherkkuna :)


perjantai 17. huhtikuuta 2015

Trooppista kiisseliä 90-luvun tyyliin



Perheemme vanha suosikkiherkku 90-luvulta muistui mieleeni, kun vietimme maaliskuulla joitakin viikkoja Helsingissä poikamme ollessa vakavasti sairaana. Pojan päästyä sairaalasta kotiin, keittelin suosikkikiisseliä lapsuusvuosilta, ja miniän kehoituksesta laitoin ohjeen myös tänne. Trooppiseen kiisseliin ei lisätä sokeria lainkaan, mutta maku on silti mukava ja pehmeä. Meillä kiisseliä on totuttu syömään jäätelön kaverina.

Moni varmaan ihmetteli, miksi blogin päivitykset loppuivat kuin seinään helmi-maaliskuun ajalta. Helmikuu meni tilinpäätösten paperitöissä täysipäiväisesti, maaliskuulla tuli elämään äkkipysäys pojan sairastuessa tuntemattoman viruksen aiheuttamaan aivo/aivokalvontulehdukseen. Meilahden sairaala tuli näiden viikkojen aikana erittäin tutuksi, samoin kuin hotelli Flamingo ravintoloineen. Poika voi onneksi jo hyvin, ja on toipumassa pikkuhiljaa sairaudestaan. Kunpa äitikin toipuisi jo huolestaan... :)


Tie neurologiselle osastolle oli pitkä...


Parempina hetkinä pystyi sentään kahviossakin käväisemään,vaikka suurin osa ajasta meni kauheiden päänkipukohtauksien ja pahoinvoinnin kourissa. Ja perhe oli huolesta suunniltaan.

Pahinta oli epätietoisuus: mikä siellä päässä oikein jyllää? Eikä syy taida selvitä koskaan.



Isälläkin oli mittavat silmäpussit viikkojen unettomien öiden ja huolehtimisen takia.



Silmiä vääntää ja valo ottaa vielä kovasti silmänpohjiin - "Tietä kauneudelle!" oli pojan kommentti vetäessään naisten aurinkolasit päähän kotisohvalla toipumislomalla :)








TROOPPINEN KIISSELI
1,5 litraa

1 litra trooppisten hedelmien tuoremehua (appelsiinituoremehukin käy)
3/4 dl perunajauhoa
1 prk cocktail-hedelmiä liemineen (410g/240g)
1 pieni prk ananaspaloja vaniljalla tai kookoksella maustetussa liemessä (235g/140g)

1. Kaada kattilaan tuoremehu sekä säilykepurkkien liemet. Jätä hedelmät vielä purkkeihin odottamaan - ne lisätään vasta valmiiseen kiisseliin. Itse en lisää kiisseliin yhtään sokeria, mutta jos haluaa makeampaa, voi laittaa 2 rkl sokeria sekaan.

2. Vatkaa sekaan perunajauhot ja laita vasta sitten seos liedelle lämpiämään. Hämmentele vispilällä koko ajan kuumenevaa seosta, varo ettei se ota pohjaan kiinni ja ruskistu. Älä keitä täydellä teholla - itse kuumennan seosta induktion 7 lämmöllä (asteikko 1-9). Anna seoksen pulpahdella kunnes kiisseliin tulee läpikuultavuutta eli pari minuuttia.

3. Nosta kiisseli liedeltä ja lisää sekaan cocktail-hedelmät sekä ananaspalat. Sekoita kiisseli ja anna jäähtyä kylmäksi kansi tai kelmu kattilan päällä, ettei seos kuoretu. 

4. Tarjoa kiisseli tiikeri- tai vaniljajäätelöpallon tai kermavaahdon kera.

1. Trooppiseen kiisseliin tarvitaan trooppisten hedelmien tuoremehua, cocktail-hedelmiä, ananaspaloja ja hieman perunajauhoja. Sokeria ei tarvita.

2. Kaada mehu ja säilykepurkkien liemet kattilaan. Lisää perunajauho ja sekoita vispilällä, kunnes perunajauho on liuennut kylmään seokseen. Hedelmäpalat lisätään vasta kiisselin valmistuttua sekaan.

3. Seokseen ei tarvitse lisätä sokeria. Vie kattila liedelle lämpiämään, seos on himmeää.

4. Vatkaa seosta hitaasti pohjasta seoksen kuumentuessa. Älä kuumenna täydellä teholla.  Anna kiisselin pulpahdella muutama minuutti, kunnes seos alkaa muuttua hieman läpikuultavan näköiseksi ja on saennut kunnolla.

5. Ota kiisseli liedeltä ja lisää cocktail-hedelmät ja ananaspalat sekaan.

6. Anna seoksen jäähtyä. Laita kattilan päälle kansi tai tuorekelmu, ettei kiisseliin tule kuorta. Tämä kiisseli ei tosin kovin paljoa kuoretu.

7. Tarjoa jäähtynyt kiisseli jäätelöpallon tai kermavaahdon kera.

8. Tällä kertaa herkuteltiin kermavaahdon kanssa.