lauantai 19. joulukuuta 2015

Persimon-viinihyytelö



Erilaiset valkoviinipohjaiset viinihyytelöt ovat meidän perheessämme tyypillisiä jälkiruokia. Marjoja ja hedelmiä vaihtelemalla, samoin kuin valkoviinin vaihtaminen vaaleaan glögiin, mehuun tai limsaan muuttaa jälkiruoan taas aivan uuden makuiseksi. Marras-joulukuulla meillä nautitaan Petit Bourgeois -viiniin tehtyä persimon-viinihyytelöä creme fraiche -nokareen kanssa, ja tämä on kyllä taivaallista herkkua.



Tämä jälkiruoka on joulujuhlan kiireessä emännän suosikki, sillä sen voi tehdä jo päiviä etukäteen kylmään odottelemaan. Kelmua vain jälkiruokamaljojen päälle ja astiat kylmään, maku vain paranee ja hyytelö tiivistyy - etenkin näillä pehmeillä persimoneilla tehtynä. 

Itse tykkään sekoitella sekä kypsiä, pehmeitä persimoneja että raaempia, kovia persimoneja keskenään hyytelöliemen sekaan. Niiden makuhan on erilainen, ja omaan makuuni ovat nuo kovemmat hedelmät. Persimonit ovat siitä kiitollisia hedelmiä, että niitä voi syödä raaempana ja kypsänä. Maku on silti kivan pehmeä ja persikkainen myös kovissa hedelmissä. Persimonin sisällä voi olla tummia, mustelmaisia kohtia, joita ei kannata pelästyä -tummemman kohdan voi huoletta syödä.

Jos jollekulle persimon on tuntematon hedelmä, niin esittelyvideon voi käydä katsomassa täältä :)

Alkoholittoman vaihtoehdon voi tehdä persikka- tai omenamehusta, vadelmamehusta, pommacista, vaaleasta glögistä hieman laimennettuna tai melkein mistä vain. Olisiko tässä eräs jälkiruoka myös sinun joulunpöytääsi?





Ja meille ei isännän kanssa ihan pikkuiset jälkiruokamaljat riitä... ;)




PERSIMON-VIINIHYYTELÖ
jälkiruoka noin 8-10 hengelle

6-7 persimon-hedelmää (pehmeitä ja/tai kovia)
5 dl Petit Bourgeois Sauvignon Blanc 2014 -valkoviiniä (muukin käy)
1,5 rkl liivatejauhetta
6 rkl kylmää vettä
2,5 dl hienoa sokeria

Tarjoiluun 2 prk (a 150 g) Valion Creme Fraichea



1. Laita viini ja sokeri pieneen kattilaan ja lämmitä seosta kunnes sokeri sulaa viinin sekaan. Ei tarvitse kiehauttaa, mutta seos saa lämmetä niin paljon, että liivatteen saa liukeamaan viiniin. 

2. Laita liivatejauhe juomalasiin ja lisää kylmä vesi päälle, sekoita - liivatejauhe turpoaa samantien hyytelömäiseksi seokseksi - lisää liivatemössö muutaman sekunnin kuluttua lämpimään viiniliemeen. Sekoittele vispilällä huolellisesti, ettei jää liivaterihmoja. 

3. Kuori ja pilko persimonit 1,5-2 sentin paloiksi. Persimonit voivat olla läpikuultavia ja hyvin pehmeitä tai melko kovia, sekoittelemalla eri kypsyysasteisia persimoneja saat parhaan rakenteen viinihyytelöön. Itse pidän vähän raaemmista persimoneista. Tähän jälkiruokaan laitoin 4 kypsää persimonia ja 3 melko kovaa persimonia, molemmat maistuvat todella hyvälle. 

4. Laita jalallisiin laseihin tai jälkiruokamaljoihin pilkottuja persimoninpalasia runsaasti, itse laitan lasin yli puolilleen hedelmäpaloja. Kaada hieman jäähtynyt viiniseos päälle ja vie kylmään hyytymään yön yli. Omassa kylmiössäni hyytelö ei ollut täysin hyytynyt vielä 4 tunnin kuluttua, mutta seuraavana päivänä se oli. 

5. Tarjoa viinihyytelö ison creme fraiche -nokareen kanssa, hapan ranskankerma tasoittaa mukavasti makean jälkiruokaherkun makua. Ja parasta tässä jälkiruoassa on, että sen voi tehdä muutamaa päivää etukäteen kylmään odottamaan. Itselläni on joskus jopa viikon kylmiössä, kelmulla peitettynä, ja maku on ollut erinomaista. Ja jos jääkaapissasi ei ole tilaa monille annosmaljoille, tee viinihyytelö yhteen kulhoon hyytymään ja annostele vasta pöydässä maljoihin.





Meidän joulupöydästämme löytyy varmasti viinihyytelöä, mutta minkälaista - sitä ei vielä tiedä :)

torstai 10. joulukuuta 2015

Joulun punssi-rusinakakku





Adventti alkoi ja joulu lähestyy jo tontunaskelin. Sen verran jo jouluttaa Koiviston perheessäkin, että ikkunoihin on laitettu jouluvalot, ulkona on isot valonauhat viritettyinä ja joulukortit on lähetetty - joululahjatkin on jo hankittuina, ei tosin vielä paketoituina. 




Viikonloppuna alkoikin tehdä mieli oikein kunnon vanhanajan jouluista rusinakakkua. Sellaista, jossa on paljon rusinoita ja maistuu lähinnä hedelmäkakulle - on siis vähän tiivis rakenteeltaan, mutta silti mehevä. Ja rusinat ovat toivottavasti tasaisesti ympäri kakkua, eikä vain pohjalle laskeutuneena...




En viitsinyt mitään ohjeita etsiä, vaan toteutin kakun sormituntumalla. En halunnut kakkuun kirjavaa makuyhdistelmää, vaan pitäydyin ihan vaniljasokerissa ja ripauksessa kardemummaa. Ylimääräisenä jouluekstrana laitoin rusinoiden sekaan desilitran punssia ja toivoin, että se pidentäisi kakun säilymisaikaa kylmässä. Tämä on nimittäin niitä hedelmäkakkuja, joita voi tehdä jo nyt joulua odottelemaan. Valmis kakku kääräistään folioon ja vielä isoon Maxi Minigrip -pussiin, ja kylmään mehevöitymään. Parhaimmillaan on noin viikon kuluttua, mutta säilyy vallan hyvin pari viikkoa jääkaapissa tai muussa kylmässä varastossa. 

Tätä kakkua ei tarvinnut varastoida, sillä neljäsosa kakusta hävisi ensimmäisenä päivänä. Loput kakusta katosi tasaiseen tahtiin seuraavien päivien aikana, eikä kakku ehtinyt jääkaapissa käydäkään. Punssi ei kylläkään omaan suuhuni maistunut kakussa, mutta varmasti piti kakun hyvänmakuisena ja säilyvänä huoneenlämmössä. Ensi kerralla punssia voisi lurauttaa vähän reilummastikin sekaan, ja ehkä rusinoitakin lisätä. Punssin alkoholi kiehuu kyllä rusinoiden seasta pois, sillä rusinoita keitetään vajaat 10 min punssi-vesiseoksessa. Ja jos ei halua käyttää alkoholia kakunteossa, voi punssin korvata vaikka vedellä tai vaalealla glögillä, omenamehulla tms. 






JOULUN PUNSSI-RUSINAKAKKU
(1,75 - 2 litran vuokaan)

3 dl rusinoita
1 dl punssia
2 dl vettä

200 g kylmiä voikuutioita (tai margariinikuutioita)

4 isoa kananmunaa
2,5 dl sokeria
5,5 dl erikoisvehnäjauhoja
1 iso tl soodaa 
1 iso tl leivinjauhetta
2 tl (Meiran) vaniljasokeria tai vanilliinisokeria
1 iso tl kardemummaa

1. Voitele ja korppujauhota 1,75 - 2 litran vuoka. Itselläni oli 2 litran teflonvuoka, mutta hieman pienempikin riittää.

2. Laita pieneen kattilaan rusinat, punssi ja vesi. Kiehauta ja keitä seosta hiljalleen noin 8-10 min. Nestettä saa jäädä sekaan eli rusinoiden ei tarvitse imeä kaikkea lientä. Käännä levyltä virta pois ja siirrä kattila sivuun. Lisää kylmät voikuutiot sekaan ja sekoittele hiljalleen. Voikuutiot saavat sulaa hiljalleen rusinoiden sekaan ja jäähdyttää samalla seoksen.

3. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi isossa vatkauskulhossa. 

4. Sekoita erikoisvehnäjauhot, sooda, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kardemumma keskenään. Itse mittailin normaalilla teelusikalla, reilulla sellaisella, kohotus- ja mausteaineet eli jos käytät mittalusikoita, lisää vähän reilummasti kaikkea. Lisää jauhoseos ja rusina-voiseos vuorotellen taikinan sekaan. Voit sekoittaa nuolijalla, tai itselläni on eriskummallinen tapa pitää sammutettua sähkövatkainta kourassa ja sekoittaa seosta manuaalisesti sähkövatkaimen vispilöillä...lisää ensin jauhoseosta, ja lopeta lisäykset jauhoseoksen lisäämiseen, tällöin taikinan rakenne pysyy mielestäni hyvänä.

6. Kaada kakkutaikina vuokaan ja paista uunin toiseksi alimmalla (tai alimmalla) tasolla 165-170 asteessa noin 45-55 min. Itselläni oli 170 asteessa, toiseksi alimmalla tasolla (uunissani on viisi tasoa) noin 50 min. Kakku tuntuu tosi tiiviiltä, ja sen pitääkin olla sellainen - sisus on kuitenkin pehmeää ja mehevää. Koska kakku on tiiviihköä, rusinat levittäytyvät tasaisesti eripuolille kakkua. Pinta värjääntyy rusinaveden takia melko nopeasti tummahkoksi, mutta sitä ei kannata paistaessa säikähtää. Ja tämä on niitä kakkuja, joita voi säilöä pari viikkoa kylmässä eli joulun kakut voi tehdä jo nyt.

Kakku maistuu todella vanhanajan hedelmäiselle rusinakakulle ja on yksi suosikeistani. 


Vaiheet:

1. Laita kattilaan rusinat, vesi ja punssi. Kiehauta ja keitä hiljalleen 8-10 min. Sammuta levy ja siirrä kattila sivuun.

2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään ja mittaa lautaselle jääkylmät voi- tai margariinikuutiot.

3. Lisää kylmät voikuutiot kuuman rusina-punssiliemen sekaan ja anna voin sulaa hiljalleen liemen sekaan. Sekoittele lusikalla silloin tällöin. Voi jäähdyttää samalla liemen sopivaksi.

4. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. 

5. Lisää vuorotellen, jauhoilla aloittaen ja jauhoihin lopettaen, kuivat aineet ja rusina-voiseos muna-sokerivaahdon sekaan. Voit sekoittaa nuolijalla tai vatkaimen hitaimmalla nopeudella, mutta älä vatkaa yhtään ylimääräistä ja varo, etteivät rusinat mene rikki. Kakkujen teossa suosin erikoisvehnäjauhoja, sillä niillä saa kakut pysymään mehevinä. 

6. Itse annan taikinan tekeytyä vielä muutaman minuutin kulhossa ja kääntelen pari kertaa nuolijalla taikinaa ympäri.

7. Kaada taikina 1,75 - 2 litran voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.

8. Paista 165-170 asteessa (sen mukaan miten äkäinen uuni sinulla on) keskilämmöllä, uunin toiseksi alimmalla tasolla (tai alimmalla), noin 45-55 min. Itselläni oli 170 asteessa, toiseksi alimmalla tasolla, ei kiertoilmaa päällä, noin 50 min. Kokeile tikulla, onko kakku kypsä.  Kakun pinta ruskistuu herkästi rusinaveden takia, joten sitä ei kannata säikähtää, ja kakku tuntuu tosi tiiviille.

9. Valmis kakku on pinnalta tiivis ja sisältä tosi mehevän kostea ja hedelmäinen. Maku vain paranee säilytyksessä ja kakku säilyy hyvänä parikin viikkoa.

10. Ja rusinatkin levittäytyivät kauniisti ympäri kakkua :)


keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Kermainen Dijon-kana





Jo keväällä huomasin blogeihin ilmestyneet herkulliset Jyväbroiler-kampanjat ja innostuin kokeilemaan Jyväbroiler-tuotteita. Mielestäni Jyväbroiler tuntui ja maistui laadukkaalta, maku oli aivan omaa luokkaansa, mutta saatavuus oli pienellä paikkakunnalla ongelmallista.

Kaikki Jyväbroiler-tuotteet ovat suomalaista broileria, mikä on ainakin itselleni hyvin tärkeää. Jyväbroiler-tuotteissa on paljon maustamattomia tuotteita - ne mitkä ovat maustettuja, ovat pintamaustettuja, lisäaineettomia ja säilöntäaineettomia. Jyväbroiler on tarjonnut lisäksi uudenlaisia, ylellisiä broilerituotteita: perhosfileitä merisuolalla maustettuna, broilerin fileitä siipiluilla, naturelleja reisipaloja ja ihania, kokonaisia broilereita.

Olin pitkään vältellyt esimerkiksi broilerin reisipalojen ostamista, koska tuntui siltä, että niissä oli aina sellainen ikävä oranssinvärinen marinadi päällä. Ostoslistassamme lukikin useimmiten broilerituotteiden kohdalla MAUSTAMATON!!!!! - isoilla kirjaimilla ja monta huutomerkkiä perässä. Useimmiten ostoskoriin päätyi maustamattomia fileitä, vaikka omasta mielestänikin se paras liha löytyy broilerin reisipaloista. Nykyisin ostoskorissa on vaihtelevasti kokonaisia broilereita, reisipaloja, perhosfileitä -maustettuina tai maustamattomina- kiitos tämän kampanjan!

Marraskuussa kotiimme saapui Blogiringin ja Jyväbroilerin yhteistyökampanjan tuloksena muhkea laatikollinen Jyväbroiler-tuotteita testattavaksi. Teemana on siis "Enemmän vaivaa, enemmän makua", mikä pitääkin paikkansa, kun itse maustaa tuotteet ja kypsentää hitaasti nautiskellen.  Laatikosta löytyi mm. yksi tämänhetken suosikeistani: yrtti-pippurimaustettu kokonainen Jyväbroiler. Meidän perheessämme näitä on syöty jo monta.

Yhteistyössä Blogiringin ja Jyväbroilerin kanssa minulle valikoitui testattavaksi Jyväbroiler Naturelli Broilerin Reisipala. Reisipalat olivat siis maustamattomia ja rasiassa oli 6 kpl (noin 800 g) mehukkaita, luullisia reisipaloja kiireettömään ruuanlaittoon. Reisipalassa on mukana siis nahka ja luu, jotka antavat täyteläistä makua hitaammin haudutettavaan ruokaan. Reisipaloja kannattaa varata, ainakin aikuisille, kaksi per henkilö.

Innokkaana kokkailin Jyväbroiler-reisipaloja erilaisilla valmistustavoilla: kokeilin erilaisia marinadeja, paistoin padassa ja paistopussissa, grillasin, tarjoilin vaihtelevasti pastan, riisin ja perunan kanssa. Puolison herkkuruoaksi osoittautui kuitenkin kermainen Dijon-kana valkoviini-kanaliemikastikkeessa haudutettuna ja pekonilla höystettynä, joten tämän reseptin tarjoan muillekin kokeiltavaksi. Parempaa viikonloppuruokaa, vähän enemmän vaivaa - ja paljon enemmän makua.

















KERMAINEN DIJON-KANA
(4-6 hengelle)

Marinadi:
vajaa 1 dl Dijon-sinappia
1/2 tl savustettua (sweet) tai tavallista paprikajauhetta 
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

n. 800 g (1 pkt) Jyväbroiler Naturelli Broilerin Reisipaloja

1 pkt (noin 140-150 g) pekonia
1 keskikokoinen sipuli
1 tl tuoretta timjamia (puoli teelusikallista kuivattua timjamia)
3 dl valkoviiniä
4 dl kanalientä
loraus kuumaa vettä
öljyä

1 reilu rkl kokojyväsinappia
3 dl kuohu- tai vispikermaa (tai ranskankermaa)
2 dl kuumaa vettä
mustapippuria myllystä

Lisäke puuroriisistä:

1 litra vettä
kanafondi- tai kanaliemikuutio
1/3 tl curryä (värjää riisin kauniin keltaiseksi)
5 dl puuroriisiä
(loraus kermaa)

1. Tee ensin marinadi. Voit marinoida Jyväbroiler-reisipalat jo edellisenä iltana, mutta ihan hyvin voi antaa marinadin vaikuttaa vain esim. tunnin. Itse marinoin reisipalat jo edellisiltana. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Lisää sekaan reisipalat ja kääntele reisipaloja marinadin seassa, kunnes marinadi on tasaisesti kaikkien palojen pinnalla. Jos marinoit kaksi paketillista Jyväbroiler-reisipaloja, riittää jos teet marinadia noin puolitoistakertaisen annoksen eli siis noin 1,5 dl Dijon-sinappia ja teelusikalliset paprikajauhetta ja suolaa sekä kunnon rouhaisu pippurimyllystä. Laita kulhon päälle tuorekelmu ja laita reisipalat jääkaappiin marinoitumaan joko vuorokaudeksi tai lyhyemmäksi aikaa.

2. Ota marinoidut reisipalat kylmästä huoneenlämpöön 1/2-1 tuntia ennen ruoanlaittoa.

3. Pilko pekonit ja sipuli kuutioiksi. Laita pieni tilkka öljyä korkeareunaiseen, kannelliseen paistinpannuun ja kuullota hetki pekonia. Ota pekonit pois pannulta isolle lautaselle. Lisää paistinpannulle tilkka öljyä ja kuullota hetki sipulia pehmeämmäksi. Ota sipulit pois pannulta ja laita ne lautaselle pekonin kanssa.

4. Lisää paistinpannulle kunnon loraus öljyä ja paista marinoituihin reisipaloihin kauniin ruskea pinta joka puolelle. Paista kahdessa erässä. Nosta kauniisti ruskistuneet reisipalat pekonin ja sipulin vierelle. Puhdista paistinpannu, sillä sinappi ruskistuu pannun pohjalle aika tummaksi ja voi maistua kitkerälle kastikkeen seassa ellei pannua välillä puhdista.

5. Kaada paistinpannulle valkoviini, kanaliemi, timjami, pekoni ja sipuli. Anna kiehahtaa ja lisää kuumaan liemeen reisipalat. Laita kansi päälle ja anna reisipalojen kypsyä melko kuumalla liedellä ja reippaasti kiehuvassa liemessä noin 35-40 min, kunnes haarukka uppoaa vaivatta lihaan ja liha tuntuu kypsältä. Käännä reisipaloja pari kertaa kypsentämisen aikana, itse käänsin noin 10 min välein. Jos paistoliemi vähenee kovasti, lisää sekaan kuumaa vettä.

6. Kun reisipalat ovat kypsiä ja pehmeitä, ota reisipalat pois pannusta (jätä pekoni ja sipuli pannulle hyvin paksun liemen kanssa). Kaada pannulle kerma, lisää kokojyväsinappi ja kuumaa vettä niin paljon, että kastike on sopivan paksua. Kiehauta ja maista maut. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria sekä tuoretta timjamia. Lisää lopuksi reisipalat takaisin kastikkeen sekaan.

7. Tämä ruoka sopii erinomaisesti riisilisäkkeen, perunamuusin tai pastan kaveriksi. Minä pidin kermaisen Dijon-kanan seurana riisilisäkkeestä, joka tehtiin puuroriisiin, ja puolison mielestä sinappinen kanakastike oli parhaimmillaan perunamuusin kaverina. 

8. Keitä lisäkeriisi puuroriisistä. Kiehauta vesi, kanafondikuutio ja curry. Curry on lähinnä tuomassa väriä riisiin, ei niinkään maun vuoksi. Lisää puuroriisi sekaan ja anna kypsyä noin 20-22 min, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Kuohkeuta riisi haarukalla ja tarjoa broilerin lisäkkeenä. Jos haluat riisistä oikein mehukasta, voit lorauttaa desin kermaa kypsän riisin sekaan ja hauduttaa hetken kannen alla.

 Vaiheet:





1. Jyväbroiler Naturelli Broilerin reisipaloja paketti (6 kpl) ja marinadiin Dijon-sinappia, makeaa savupaprikajauhetta, mustapippuria ja suolaa.

2. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Jos haluat marinoida kaksi paketillista reisipaloja, marinadia riittää puolitoistakertainen annos.

3. Lisää reisipalat marinadin sekaan ja kääntele paloja marinadissa, kunnes marinadi on tasaisesti kunkin palan pinnalla. Anna marinoitua vähintään tunnin, mutta mielellään yön yli kylmässä.

4. Ota marinoidut broileripalat huoneenlämpöön 1/2 - 1 tunti ennen ruuanlaittoa. Kastikkeeseen tarvitset lisäksi valkoviiniä, kanalientä, pekonia, sipulia, kokojyväsinappia (Dijon-sinapin kanssa samanmuotoinen purkki), kermaa tai ranskankermaa sekä timjamia.

5. Kuutioi pekoni ja sipuli. Paista ensin pekoni ja ota pois pannulta. Kuullota sen jälkeen sipuli ja ota sekin pois pannulta.

6. Kuullotetut sipulit ja pekoni.

7. Lisää pannulle öljyä ja paista reisipaloihin kaunis ruskea pinta molemmin puolin. Ruskista reisipalat kahdessa erässä, max 4 reisipalaa kerrallaan pannulla.

8. Itse paistoin hyvin kuumalla pannulla nopeasti kunnon värin pintaan. Jos paistat pitempään molemmin puolin, varsinaista kypsymisaikaa saa lyhentää.

9. Itse puhdistin välillä pannun, sillä vaikka sanotaan, että kastikkeelle antaa parasta makua pannun pohjalta raaputetut paistorippeet, näin ei ole sinapin kanssa. Kaada puhtaalle pannulle valkoviini ja kanaliemi sekä timjami. Kiehauta.

10. Lisää sekaan paistettu pekoni, sipuli ja reisipalat. Jos lientä näyttää olevan kovin vähän, voit lisätä kuumaa vettä tai kanalientä lisää.

11. Laita kansi päälle ja kypsennä keskilämpöä korkeammalla lämmöllä. Itse kypsensin noin 35-40 min, ja reisipalat olivat juuri kypsiä. Ja kiehuivat siis induktion 6-7 tasolla (asteikko 1-9). Kuumaa vettä voi lisätä sekaan aina tarvittaessa.

12. Kun reisipalat ovat kypsiä, nostele ne vielä kertaalleen pois kastikkeen seasta.

13. Oma kastikepohjani näytti tältä. Sipulit olivat suurustaneet kastikkeen meheväksi ja kastike oli hyvin sakeaa.

14. Lisää pannulle kastikepohjan sekaan 3 dl kermaa (tai ranskankermaa), hieman timjamia ja kuumaa vettä pari desiä, kunnes kastikeen sakeus on sopivaa. Kiehauta. Maista maut, lisää tarvittaessa timjamia, pippuria tai suolaa.

15. Palauta mehevät reisipalat takaisin kastikkeeseen ja anna reisipalojen imeä makua kastikkeesta. Tarjoa pehmeä kermainen Dijon-kana riisin, pastan tai perunamuusin kanssa.
16. Pehmeä, keltainen puuroriisi ja kermainen Dijon-kana -herkullinen ateria puolison marraskuisille syntymäpäiville.






Muihin syksyn  "Jyväbroiler - enemmän vaivaa, enemmän makua" kampanjapostauksiin pääset tutustumaan tästä.


Yhteistyössä Jyväbroiler