Erilaiset valkoviinipohjaiset viinihyytelöt ovat meidän perheessämme tyypillisiä jälkiruokia. Marjoja ja hedelmiä vaihtelemalla, samoin kuin valkoviinin vaihtaminen vaaleaan glögiin, mehuun tai limsaan muuttaa jälkiruoan taas aivan uuden makuiseksi. Marras-joulukuulla meillä nautitaan Petit Bourgeois -viiniin tehtyä persimon-viinihyytelöä creme fraiche -nokareen kanssa, ja tämä on kyllä taivaallista herkkua.
Tämä jälkiruoka on joulujuhlan kiireessä emännän suosikki, sillä sen voi tehdä jo päiviä etukäteen kylmään odottelemaan. Kelmua vain jälkiruokamaljojen päälle ja astiat kylmään, maku vain paranee ja hyytelö tiivistyy - etenkin näillä pehmeillä persimoneilla tehtynä.
Itse tykkään sekoitella sekä kypsiä, pehmeitä persimoneja että raaempia, kovia persimoneja keskenään hyytelöliemen sekaan. Niiden makuhan on erilainen, ja omaan makuuni ovat nuo kovemmat hedelmät. Persimonit ovat siitä kiitollisia hedelmiä, että niitä voi syödä raaempana ja kypsänä. Maku on silti kivan pehmeä ja persikkainen myös kovissa hedelmissä. Persimonin sisällä voi olla tummia, mustelmaisia kohtia, joita ei kannata pelästyä -tummemman kohdan voi huoletta syödä.
Jos jollekulle persimon on tuntematon hedelmä, niin esittelyvideon voi käydä katsomassa täältä :)
Alkoholittoman vaihtoehdon voi tehdä persikka- tai omenamehusta, vadelmamehusta, pommacista, vaaleasta glögistä hieman laimennettuna tai melkein mistä vain. Olisiko tässä eräs jälkiruoka myös sinun joulunpöytääsi?
Ja meille ei isännän kanssa ihan pikkuiset jälkiruokamaljat riitä... ;) |
PERSIMON-VIINIHYYTELÖ
jälkiruoka noin 8-10 hengelle
6-7 persimon-hedelmää (pehmeitä ja/tai kovia)
5 dl Petit Bourgeois Sauvignon Blanc 2014 -valkoviiniä (muukin käy)
1,5 rkl liivatejauhetta
6 rkl kylmää vettä
2,5 dl hienoa sokeria
Tarjoiluun 2 prk (a 150 g) Valion Creme Fraichea
1. Laita viini ja sokeri pieneen kattilaan ja lämmitä seosta kunnes sokeri sulaa viinin sekaan. Ei tarvitse kiehauttaa, mutta seos saa lämmetä niin paljon, että liivatteen saa liukeamaan viiniin.
2. Laita liivatejauhe juomalasiin ja lisää kylmä vesi päälle, sekoita - liivatejauhe turpoaa samantien hyytelömäiseksi seokseksi - lisää liivatemössö muutaman sekunnin kuluttua lämpimään viiniliemeen. Sekoittele vispilällä huolellisesti, ettei jää liivaterihmoja.
3. Kuori ja pilko persimonit 1,5-2 sentin paloiksi. Persimonit voivat olla läpikuultavia ja hyvin pehmeitä tai melko kovia, sekoittelemalla eri kypsyysasteisia persimoneja saat parhaan rakenteen viinihyytelöön. Itse pidän vähän raaemmista persimoneista. Tähän jälkiruokaan laitoin 4 kypsää persimonia ja 3 melko kovaa persimonia, molemmat maistuvat todella hyvälle.
4. Laita jalallisiin laseihin tai jälkiruokamaljoihin pilkottuja persimoninpalasia runsaasti, itse laitan lasin yli puolilleen hedelmäpaloja. Kaada hieman jäähtynyt viiniseos päälle ja vie kylmään hyytymään yön yli. Omassa kylmiössäni hyytelö ei ollut täysin hyytynyt vielä 4 tunnin kuluttua, mutta seuraavana päivänä se oli.
5. Tarjoa viinihyytelö ison creme fraiche -nokareen kanssa, hapan ranskankerma tasoittaa mukavasti makean jälkiruokaherkun makua. Ja parasta tässä jälkiruoassa on, että sen voi tehdä muutamaa päivää etukäteen kylmään odottamaan. Itselläni on joskus jopa viikon kylmiössä, kelmulla peitettynä, ja maku on ollut erinomaista. Ja jos jääkaapissasi ei ole tilaa monille annosmaljoille, tee viinihyytelö yhteen kulhoon hyytymään ja annostele vasta pöydässä maljoihin.
Meidän joulupöydästämme löytyy varmasti viinihyytelöä, mutta minkälaista - sitä ei vielä tiedä :)