Tunnen suurta rakkautta perinteisiin kahvikakkuihin. Jo niiden tuoksu saa lapsuuden mieleen - taatelikakun tuoksu etenkin, kun sitä tehtiin usein kotona. Tämän ihanan ohjeen löysin Fannin ja Kanelin blogista täältä, ja kakku on maultaan aivan samanlainen kuin mitä jo mummoni ja äitini tekivät - ihanan mehukas, pehmeä ja täynnä herkullista taatelinmakua. Ja ohjekin näyttää samanlaiselta, joten tässä tätä perinteistä herkkua taas on. Kuvan kakun pakkasin mukaani Helsinkiin, ja vielä neljän päivän jälkeenkin viipaleet olivat mehevän kosteita.
MEHEVÄ TAATELIKAKKU
200-250 g kuivattua taatelia (neliskanttinen levy)
2 dl vettä
200 g voita tai margariinia
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 dl kermaviiliä tai creme fraichea
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
voita ja vehnäjauhoja/korppujauhoja kakkuvuoan jauhottamiseen
1. Murra taatelit pieniksi paloiksi ja laita kattilaan yhdessä veden kanssa. Keitä pehmeiksi ja ota kattila liedeltä. Lisää joukkoon voi ja anna sulaa taateleiden sekaan. Sekoittele seos pehmeäksi. Itse vatkaan seoksen lopuksi sähkövatkaimella kunnolla sekaisin.
2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja kermaviili (itse laitoin creme fraichea). Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan.
3. Kaada taateli-voiseos kahdessa erässä muun taikinan sekaan ja sekoittele vielä tasaiseksi.
4. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun normaalikokoiseen 1,5 - 1,75 litran kakkuvuokaan (itselläni oli 2 litran vuoka, mutta pienempikin riittää). Paista 175 asteessa uunin alatasolla, ylä/alalämmöllä, noin tunti. Kakku on kypsä, kun kakkuun painettuun tikkuun ei tartu taikinaa. Oma kakkuni kypsyi 55 minuutissa, ja siitä tuli aivan ihanan mehevä ja hyvänmakuinen.
Kakku säilyy mehevänä jääkaapissa folioon käärittynä ja sopii hyvin pakastettavaksi.
Vaiheet:
Vaiheet:
1. Voitele ja jauhoita normaalikokoinen kakkuvuoka. |
2. Murra taatelit kattilaan, lisää vesi ja keitä taatelit pehmeiksi. |
3. Lisää voi taateliseokseen ja ota kattila liedeltä. Anna voin sulaa seokseen ja sekoita. |
4. Itse vatkaan vielä vatkaimella seoksen sileäksi. |
5. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää vaniljasokeri ja kermaviili (creme fraiche), sekoita hieman. |
6. Lisää sooda-jauhoseos ensin, sen jälkeen kahdessa erässä taateli-voiseos. |
7. Valmis taikina. |
8. Kaada taikina jauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa alatasolla noin tunti. Olisi riittänyt 1,75 litran vuokakin... |
9. Tämä kakku oli valmis jo 55 min kuluttua. |
Aivan ihanan näköinen :Aijon koleilla oli vähä eroa omaan reseptiini,
VastaaPoistaKiitos, Eeva :) Olen vissiin sitä polvea, joka rakastaa taatelikakkua. Tämä ohje on kyllä ollut todella hyvä ja mehukas. Kakku ei ole kooltaan mikään kovin iso, mutta joskus onkin kiva tehdä vähän pienempiä kakkuja
PoistaKiitos Anne ! Tässä tämä oli .Äitini tekemä taatelikakku....ohjetta vain en ole löytänyt mistään
PoistaVoi miten herkullisen näköinen kakku, nam!
VastaaPoistaKiva kun piipahdit blogissani. Laitan sinulle meiliä siitä buzzador-jutusta, jos se kiinnosti. :)
Ja kai sopii että linkitän? :)
Facessa ihailen luomuksiasi, sulla on täällä kaikkea ihanaa!
Rentoa juhannusta!
Voi kiitos, Sumi! Katselin myös ihaillen hienoja täytekakkujasi ja kivoja leivonnaisiasi blogissasi. Tottakai saat linkittää minut, mielelläni linkitän myös sinut blogiini.
PoistaOikein hyvää juhannusta sinulle ja perheellesi :)
Ihanaa nyt löysin juuru tuon Taatelikakun ohjeen. Hyvää joulubaikaa.
PoistaHyvää joulunalusaikaa sinullekin :) Meidän jouluun kuuluu aina taatelikakku, äiti teki sitä aina jouluksi ja tottahan minunkin pitää sitä tehdä ;)
PoistaNimenomaan! Joulukuu ja lupa taatelikakkuilla! Näitä menee ennen joulua jo jokunen... :)
VastaaPoistaTaas porisee liedellä taatelit. Kermaviilin sijasta menee ehtaa kermaa kakkuun.
Nam! Taatelikakku ja joulu kuuluvat yhteen. Ja minä teen aina ja ehdottomasti noista neliskanttisista taatelilevyistä. Onko kukaan kokeillut tehdä noilla irtotaateleilla, millaista tulee?
PoistaMinun täytyy paistaa tyttärelleni taatelikakku, mutta oma ohjeeni on kadonnut jonnekin. Tämä ohje on uhan samanlainen, kuin mitä ölen tehnyt.joten kiitokset ohjeesta ja nyt pääsen tekemään taikinaa.
VastaaPoistaHelena
Hei Helena :) Tämä ohje on tosiaan oikein vanhanajan taatelikakun makuinen, joka on tuttu jo äidin tekemänä. Tämä ei varmaan koskaan mene pois muodista, sillä on niin ihanan mehevä ja säilyvä kakku.
PoistaMoi Helena,
VastaaPoistamiten tuo soodan lisääminen jauhoihin?
Jääkö kakkuun soodan maku/haju?
Itse olen viimeaikoina sekoittanut soodan happamaan aineeseen,esim:cremet ja kermaviilit.Tekemissäni suklaakakuissa huomattava ero soodan käytön/sekoituksen suhteen.
Oletko aina sekoittanut soodan jauhoihin?
Onko kokemusta tapojen välillä?
Yleisohjeena on soodan sekoitus happamaan tai leivinpulverin käyttö jauhoihin sekoitettuna:2xannos soodaan verrattuna.
Teen parhaillaan kakkua,sooda sekoitettuna kermaviiliin,tulee varmaan myös niin hyvä.
Kellossa vielä 33min ja hyvin näyttää nousevan.
Päiväkaffelle valmis maisteltavaksi,loput joulupöytään.
Hyvää joulua!
Sooda ei maistu oikeastaan yhtään taatelikakuissa, koska taatelissa itsessään on happamuutta, kuten myös muissa hedelmäkakuissa. Niissä uskaltaa kyllä soodaa sekoitella jauhoihin. Sitten, jos kakusta puuttuu happamat elementit, sooda saattaa maistua 1-2 päivää jonkun verran, mutta maku häipyy pois. Tämä on ainakin ollut oma kokemukseni :) Terveisin Anne :)
PoistaHei,
Poistataatelikakusta tuli oikein maukas ja mehevä!
Täytyypä tehdä seuraavan kerran ihan ohjeen mukaan.
Kiitokset ohjeesta!
T. Mara
Taas uunissa :)
VastaaPoistaKiitos!
En yhtään ihmettele :) On tuo taatelikakku niin ihanan mehevää ja herkullista. Yksi lempikakuistani <3
PoistaMoi!
VastaaPoistaSuuret kiitokset reseptistä! Tällä ohjeella tulee ihan paras taatelikakku, kaikki tykkää.
Kolmatta joulua jo leivotaan näitä :)
-Helinä
Itsekin teen aina tällä ohjeella, koska maistuu aivan äidin tekemälle taatelikakulle. En halua muuttaa ohjeessa mitään. Huomenna teen tämän joulun taatelikakut ja saaristolaisleivät.
PoistaKauhean nopeasti mennyt tämä joulukuu, ja vaikka kuinka paljon vielä leipomatta :)
Noniin, aion alkaa nyt leipoa tätä ja saa nähdä tuleeko hyvää ;)
VastaaPoistaHyvää tulee :) Tämä on kyllä takuuvarma ohje. On vielä niin ihanan mehevä ja kostea kakku. Hyvää ja herkullista joulua <3
PoistaAjattelin kokeilla tätä Taatelikakun ohjetta,kiitos jo etukäteen.
VastaaPoistaKokeilen Tatelikakun ohjetta vielä tänäiltana.
VastaaPoistaLöysin ohjeen ja kokeilen tänään. Olen joskus kauan sitten tehnyt erilaisella ohjeella. Omaa ohjetta ei enää löytynyt
VastaaPoistaMinä tykkään tästä kakusta! Tulee niin mehevä ja hyvä. Itsekin tein tätä toissapäivänä. Vähän muuntelin ohjetta ja lisäsin vielä ison kasan rusinoita sekaan. Ja creme fraicheä laitoin sekaan reilusti. Herkullista ja mehevää tuli, jälleen kerran. Yksi taatelikakku on jo syöty tälle joulukuulle, meillä tykätään näistä :)
PoistaApua, siellä on kakku nyt uunissa kirjaimellisesti, oli kai liian pieni vuoka kun alkoi valumaan uuniin, vaikka en laittanut kaikkea taikinaa edes 😮 Tai sitten meni jotain vikaan, lopputaikinan laitoin muffinsi vuokiin ja ne näyttää hyvälle
VastaaPoistaNo höh, miten kävi! Yleensä tastelikakku on niin takuuvarma onnistumaan, että mitähän siellä tapahtui. Jospa humpsahti soodaa liikaa ja tuprutti sen takia yli.
PoistaHyvää joulua ja uusi yritys vain kakun kanssa :)
Hyvää tuli ja muotokin pysyi oikeana, nyt uusi yritys, laitan vähemmän taikinaa tuohon vuokaan joka on kai liian pieni 😄
Poista:) Leipoessa sattuu ja tapahtuu. Tuli myös muutama taatelikakku tehtyä jouluksi ja anopin taatelikakkua maistettiin tänään - aina se on hyvää. Nuo taatelimuffinssit on kivoja, niistä saa hyvin onnistuvat ja kivat gluteenittomat ja maidottomat tarjottavat pienellä muuntelulla ohjeeseen: itse olen käyttänyt sunnuntain margariinia tällöin rasvana ja gluteenittomia jauhoseoksia sekä sopivaa kasvisjogurttia.
PoistaMukavia leivontahetkiä vuoteen 2018 <3
Nyt onnistui kun jaoin taikinan kahdeksi kakuksi, tuo mun ikivanha alumiini vuoka on näköjään todella pieni 😁 Hyvää leipomisvutta sinulle myös, kakku on todella hyvää 😋
PoistaHyvä ohje, kiitos. Eka valmistui ennen joulua, nyt toinen uunissa.
VastaaPoistaTodella hyvänmakuinen kakku. Maukas ja mehevä. Työkaverit sai tällä kakulla taivaisiin :-) Takuuvarmasti jää jokavuotiseksi joulunajan kakuksi. Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaHyvä ohje,kiitos, piti vain vähän tuunata, kun siippa gluteeniton/laktoositon. Laktoositonta voita ja Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta, hyvin onnistui. Kohosikin hyvin, viilin tilalle laitoin irish cream coffee rahkaa.
VastaaPoistaTämä olikin hyvä resepti! Parin päivän päästä nähdään, jäikö jäljelle todisteita kakun mehevyydestä :D
VastaaPoistaHain google haulla mehevä taatelikakkua. Tämä oli 2.haussa.
VastaaPoistaKakku nousi hyvin ja tuli kaunis. Maku testataan joulunaikaan. Kiitos ohjeesta.-ulla
Itsekin tänään leivoin 2 taatelikakkua (tällä ohjeella) ja 4 hedelmäkakkua ja vielä jouluaatoksi täytekakkupohjan. Huomenna kotikaljan tekoa ja myöhemmin mallasleipiä ja porkkanamuffinsseja. Joulu tulee joka vuosi liian äkkiä :)
PoistaEn koskaan aiemmin ole taatelikakkua tehnyt, mutta tänä vuonna jotenkin teki mieli kokeilla. Kiitos ohjeesta, tuli oikein hyvä ja mehevä kakku. Nyt tein jo toisen kakun, johon kyllä lisäsin teelusikallisen kanelia että olisi vähän jouluisempi maku. Taikina ainakin maistui tosi hyvälle joten odotellaan valmista maistettavaksi. Ihanaa joulua!
VastaaPoistaNinni
Taatelikakku kuului omaan lapsuuteeni 60-70 -luvuilla lähtemättömästi, enpä juuri joulunaikaan muista muita kakkuja olleen täytekakun ohella :) Itse tykkään kovasti taatelikakun mausta, joten sitä löytyy joka joulu kahvipöydästä.
PoistaJösses, minkä makuinen kakku tuli tällä ohjeella. Pelkästään supersuositus!!! 😛
VastaaPoistaUunissa on saas nähdä onnistuiko.😊
VastaaPoistaTykkäsin
VastaaPoistaAivan supermaukas taatelikakku, tätä teen aina joka joulu ja kaikki tykkää.
VastaaPoistaEtsin epätoivolsesti ohjetta jolla tulee tarpeeksi taatelikakkutaikinaa minun 2,4 l Nordic Ware-vuokiini. Täällä meillä on helpompi löytää tuoreita ja pehmeitä taateleita suurissa pakkauksissa.Toivottavasti sopivat nekin. Lapsuudenkodissa Suomessa ei ollut taatelikakkuperinnettä jouluna. Varmaan siksi kun muutimme Suomesta ennen kuin taatelikakuista tuli suosittuja. Millie
VastaaPoista