Juuri tämän omenapiirakkaohjeen Mimmi oli löytänyt Tarun Taikakakut -blogista täältä ja todennut tämän olevan ihan parhaimpia piirakkapohjia useimmille marja- ja omenapiirakoille. Kannattaa luottaa kokeneen leipurin sanaan, sillä todella herkullinen, muhkea, perinteinen omenapiirakka ohjeella syntyikin. Tästä tuli kyllä yksi suosikeistani, kiitos Mimmi ja Taru :)
MUHKEA OMENAPIIRAKKA
pellillinen 50-60 cm:n uuniin
4 isoa kananmunaa (huoneenlämpöisiä)
3,5-4 dl hienoa sokeria (laitoin 3,5 dl)
2 dl kermaa
2 dl maitoa
200 g sulatettua voita tai margariinia, tai 2 dl pullorasvaa esim. Flora Kulta voinmakuinen pullorasva (itse tein tuolla pullorasvalla, kun voi oli loppu)
7 dl vehnäjauhoja
4-5 tl leivinjauhetta (laitoin 4 reilua tl)
Pinnalle:
3-5 omenaa viipaleina (itselläni meni 3 isoa omenaa)
hieman kanelia ja hienoa sokeria
1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Itse vatkaan noin 4-5 min, sähkövatkaimessani on tehoja 400W. Joskus kannattaa vilkaista oman vatkaimensa tehoja, ja vatkata sitten kauemmin, jos tehoja ei ole kovin paljon. Oma entinen, vanha mutta kestävä, vatkaimeni oli 200 wattinen, ja tuntui usein vain kuumenevan ennenkuin mitään vaahtoutui.
2. Lisää muna-sokerivaahtoon maito, kerma ja sulatettu, jäähdytetty rasva (tai pullorasva). Vatkaa aineksia vähän sekaisin.
3. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot ensin keskenään. Lisää sitten kerralla muuhun seokseen. Vatkaa vatkaimen hitaimmalla nopeudella kaikki ainekset kunnolla sekaisin, älä vatkaa liikaa, ettei taikinaan muodostu sitkoa.
4. Laita reunalliselle, isolle uunipellille leivinpaperi ja kaada taikina paperoidulle pellille. Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi.
5. Kuori ja viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi. Asettele omenaviipaleet vieretysten, reunasta aloittaen, koko piirakkapohjalle. Ripottele omenaviipaleiden päälle vähän kanelia ja hienoa sokeria.
6. Paista piirakka 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25-30 min ylä/alalämmöllä. Omassa uunissani omenapiirakka paistui 29 minuutissa. Kokeile tikulla piirakan kypsyyttä keskeltä, jos tikku on puhdas, piirakka on kypsä.
Vaiheet:
2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada sekaan yhtä aikaa maito, kerma ja rasva. Sekoittele vatkaimella hieman. |
3. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää seos kerralla taikinaan ja vatkaa hitaimmalla nopeudella ainekset sekaisin. Älä vatkaa liikaa. |
6. Kuori ja viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet vieri viereen koko pellille. Minun pellilleni mahtui 3 isoa omenaa viipaleina. Ripottele pinnalle hieman kanelia ja hienoa sokeria. |
Hienoa, että ohjeesta on sinullekin iloa :) Ohje on äitini luottoresepti vuosikymmenten takaa. Muistan lapsuudesta, että äiti teki tällä ohjeella ainakin omenapiirakkaa, punaherukkapiirakkaa ja raparperi-kermaviilipiirakkaa. Itse olen tykännyt myös mustikka/vadelma-rahka-versiosta. Tuo raparperi-kermaviili on myös taivaallisen hyvää :) Ei muuta kuin kokeilemaan!
VastaaPoistaKiitos hyvästä ohjeesta, oli niin herkullista ja pehmeää piirakkaa, että puoliso tilasi jo sitä mukaansa ensi vuoden kalastusretkelle :)
PoistaEhdottomasti tällä ohjeella tulee kokeiltua muitakin piirakoita. Kiitos vinkeistä :)
minulla myös ohje äitini peruja ja teen myös suklaapiirakan tällä ohjeella lisään vaan 2 rkl kaakaota ja kuorrutan suklaakuorrutteella ja paljon nonparellia päälle ,on lasten mieleen (jätän tietysti omenat pois )
PoistaTämähän on selvästi Raision omenapiirakan ohje
PoistaIhan hyvää minun äitini tekee todella hyvää omenapiirakkaa se on niin hyvää😍🤤
PoistaKiitos, on kyllä maailman mahtavin omenapiirakka!
VastaaPoistaKyllä menee perinteisten omenapiirakoiden kärkeen, vaikka itsekin niitä olen tehnyt monenlaisilla ohjeilla :)
PoistaTodella hyvä piirakka.
PoistaVoiko siihen laittaa vain maitoa,että kerma jäisi pois!??
PoistaVoi laittaa pelkkää maitoa ja jättää kerman pois :)
PoistaMulla on just nyt uunissa tällä pohjalla tehty omena-luumupiiras mihin pintaan sivellään kinuskai ennen paistoa....siskolle olen aikaisemmin tehnyt tällä pohjalla omenapiirakkaa missä on erinäisiä seoksia päällä ja tätä samaa hän nytkin pyysi tekemään. Kiitos Anne kauniista sanoistasi.
VastaaPoistaEipä kestä, kaikki on niin totta, ja blogisi on oikea runsaudensarvi: sieltä löytyvät niin makeat kuin suolaisetkin herkut, puhumattakaan ihanista salaateista ja ruoka-annoksista. Ihanan monipuolinen :) Tätä piirakkaa joudun tehdä tänäänkin, sillä viimeiset palaset piirakasta syödään kohta äidin kanssa, joka piipahti taas kyläilemään. Ja tämä on kyllä niin ihana piirakkapohja!! :)
PoistaIhanaa piirakkaa tuli happamista suomalaisista omenista. Eikä ollut liian makeaa. Laitoin myös 3,5 dl sokeria. Hyvä välillä syödä tällaista "terveellisempää" piirakkaa Kinderpiirakan jälkeen ;) Meidän lasten lempipiirakkoihin kuuluu omenapiirakka. -Elisa-
VastaaPoistaHyvää on, voin suositella. :)
VastaaPoistaMimmi...Oli todellahyvää, lisäsin taikinaan hieman kardemummaa ja vaniljasokeria. Suosittelen.
VastaaPoista:) Anne..., vaikka ollaan kyllä Mimmin kanssa tuttuja ;) Samoin minäkin lisään usein kardemummaa ja vaniljasokeria taikinaan, joskus vielä kaneliakin. Ja aina tulee herkullista!
PoistaTykkäsin. Kiitos.
VastaaPoistaOle hyvä :) Tämä on kyllä loistoresepti. Ja kiva tarjottava vähän isommallekin porukalle.
PoistaKyllä oli hyvä ja kuohkea. Tuli lapsuusajat ja äidin peltipiirakka mieleen. Nam 😊
VastaaPoistaMinun mielestänikin tämä on juuri sellaista kunnollista vanhanajan omenapiirakkaa. Tällaiselle sen pitää maistua :)
PoistaLoistava ohje! Vasta tämän avulla sain aikaan kuohkean omppupiirakan. Monia olen kokeillut, mutta koskaan ei ole näin hyvää tullut. Ihan kuin äidin tekemä, vaikka korvasin osan vehnäjauhoista täysjyväspeltillä ja kaurahiutaleilla. Tuli vieläkin terveellisempää ja toimii hyvin. Kiitos ohjeesta!
PoistaKerrassaan loistava resepti! Tein vain kaksi muutosta: korvasin noin puolet vehnäjauhoista Sunnuntai-täysjyväjauhoilla ja käytin kanelin sijasta korianterin siemeniä morttelissa murskattuina. Perhekin on syönyt sitä niin innoissaan, että ei taida joutaa pakastimeen. :)
VastaaPoistaKuulostaa herkulliselle :)
PoistaTosi hyvää olen tehnyt muutaman kerran
VastaaPoistaMukavaa, kun on maistunut. Silloin on varmasti hyvää, jos tekee toisenkin kerran :)
PoistaIhana ohje! Vihdoin sain minäkin kuohkean omppupiirakan onnistumaan. Ihan kuin äitini tekemä. Korvasin osan vehnäjauhoista täysjyväspeltillä. Tuli vieläkin terveellisempää.
VastaaPoistaNam! Itsekin tykkään speltistä ja leivon paljon spelttipullaa. Myös suolaiset pannukakut tulevat speltistä herkullisia, etenkin suppilovahveroilla höystettynä :)
PoistaTämä oli meillä täydellinen menestys: olen tehnyt tätä kaksi pellillistä, ja molemmat hupenivat alle vuorokaudessa, vaikka syöjiä oli vain neljä. Kokeilin muuten kanelin tilalle mausteeksi morttelissa murskaamiani korianterin siemeniä, ja yhtä hyvin kelpasi sekin versio. :)
VastaaPoistaTämä on niitä kesto-ohjeita, joihin ei kyllästy. Mausteita vaihtamalla saa uutta makua, ja esim. Muruseosta pinnalle niin taas on uudenlainen piirakka :)
PoistaKiitos tästä ohjeesta!!
VastaaPoistaLeipoin tätä piirakkaa kaksi kertaa tänä syksynä. Molemmalla kerralla piirakka hävisi aika nopeasti.
Blogisi on todella hienoa. Tunnustan, että laitoin linkki tähän blogiin oman säälitävältä blogisivulta.(https://kuukkelijaika.blogspot.fi/2016/10/blog-post_10.html)
Toivottavasti et paheksu...
Kiitos, kun linkkasit blogisi. Mukavaa, kun kanssabloggaajatkin lukevat sivujani ja kokeilevat reseptejä. Kiva käydä vastavierailulla blogissasi.
PoistaOhjeen mukaan paistoin keskitasolla alalämmöllä ja piirakan pohja paloi mustaksi. Kyllä harmittaa. Kaikki mikä ei palanut oli kyllä herkullista.
VastaaPoistaNo voi pahus! Kannattaa laittaa lämpö tulemaan sekä ylhäältä että alhaalta, eli siis keskilämpö. Monet uunit on muutenkin alhaaltapäin tehokkaampia kuin ylhäältä. Itselläni on hyvä ja tasaisesti paistava Mielen erillisuuni, jossa on 5 tasoa. Tällöin saa vielä sopivasti keskitasolle piirakat.
PoistaKokeile ensi kerralla keskilämmöllä ja keskitasolla, tulee varmasti hyvää :)
Tuunasin vähän ja tein gluteenittomista jauhoista + laktoosittomana. Laitoin taikinaan pussillisen valkosuklaahippuja ja päälle raparperia. Vallan mainio piirakka tuli!
VastaaPoistaOijoi, miten kuulostaa herkulliselle <3
PoistaSiis niin hyvää ettei sanotuksi saa😋todella kuohkeaa ja pehmoista kiitos ihanasta ohjeesta😍koko perhe rakastui omenapiirakkaan.
VastaaPoistaTein vähän pienempään vuokaa, joten piirakasta tuli paksumpi. Oikein maukas ja kuohkea kyllä, mutta hiukan murenevainen..Ainakin lämpöisenä nautittuna.
VastaaPoistaOlen tehnyt ohjeella jo monta piirakkaa,siis tarkoittaa on hyvää ja kuohkeeta,ohje yhden oven sisäpuolella aina valmiina��
VastaaPoistaHei Luulen että tästä lähtien teen kaikki piirakat tällä ohjeella
VastaaPoistaekaan piirakkaan tosin laitoin vahingossa 8 munaa, (sen takia kun teen täytekakut niin) no ei haitannu mitään, mulla aika iso uuni.
Joten vastaisuudessa teen samoin KIITOS ohjeesta
Sain uunista juuri leipomani omenapiirakan tällä kyseisellä ohjeella ja olipa yllätys kuinka kuihkeaa olikaan.
VastaaPoistaTulee olemaan minun lemppari ohjeeni tästä alkaen.
Laitoin myös hivenen kaardemummaa ja vanilja sokeria.
On kyllä niin herkkua, monet kerrat tehty! Toisinaan lisään vielä omenasosetta taikinan päälle ennen omenasiivujen laittoa, silloin riittää vähempi sokeri. Kiitos huippuohjeesta!
VastaaPoistaItsellänikin kylmiössä juuri tämä piirakka oman puun punakaneliompuista <3 En ole vieläkään kyllästynyt tähän ja monta kertaa alkusyksystä tätä tulee tehtyä. On yksi luottopiirakkaohjeista, ja tulee hyvää raparperi-, mustikka- ja puolukkapiirakkaakin... Mukavia leivontahetkiä syksyyn:)
PoistaMinkähän kokoinen pelti pitää olla että tulee paksu pohja, itsellä kuusikymppinen uuni ja joillain ohjeilla tulee liian matala kun ohje varmaan tarkoitettu visikymppiselle uunille, ois kiva kun ohjeisiin laitettaisiin minkä kokoiselle pellille ohje tarkoitettu. T
VastaaPoista. Ansku
Ja 60 cm uunien pellitkin on todella erikokoisia keskenään. Omakohtaista kokemusta on, kun edellisessä 60 cm uunissa oli todella isot pellit ja nyt uudemmassa Mielen 60 cm uunissa on paljon pienemmät. Tästä piirakasta tuli ainakin omalla 60 cm pelilläni muhkea
PoistaMuuten hyvä ja maukas jää vähän matalaksi,pitäskö olla enemmän jauhoja
PoistaSinulla on varmasti vähän kookkaampi pelti kuin minulla, jos matalaksi jää. Ei kannata lisätä jauhoja, tulee muuten kuiva ja tiivis.
PoistaMaailman paras piirakka. Olen tehnyt jo useaan kertaan ja nytkin menossa uuniin.
VastaaPoistaMaukas, muhkea piirakka. Olen tehnyt usein tällä ohjeella ja aina onnistuu. Nytkin par'aikaa on uunissa paistumassa ja mitkä tuoksut sieltä tulevat. Nam, nam kohta herkutellaan.
VastaaPoistaMulla myös ohje kirjoitettuna lapulle ja keittiökaapin oven sisäpuolelle teipattuna. Löytyy nopeasti.
Tein toisen kerran tätä samaa piirakkaa mutta jää matalaksi.
VastaaPoistaEhkä peltisi on niin suuri, että pitäisi tehdä 1,5-kertaisena ohje ja pidentää paistoaikaa.
PoistaKiitos ohjeesta. On tuttu vuosien takaa. Ihana kun ponnahti takas leivontaan. Upea piirakka. Minä en vain saa pinnasta noin Kaunista. Olen suurpiirenen. Laitan omenat sinne sun tänne. Maku ei kärsi.
VastaaPoistaKiitos
Mikähän minulla menee pieleen, kun jää littanaksi ja raa'aksi sisältä? 200°:ssa pidin peräti 38 min. Tikkuun ei jäänyt taikinaa, mutta ei kohonnut taikina muhkeaksi. Kananmunia pidin huoneenlämmössä ennen paistamista ja kone vatkasi kyllä pitkään ja kuohkeaksi.
VastaaPoistaNo olipas huonoa tuuria, että piirakka ei kohonnut! Itse tein tätä piirakkaa viime viikolla täsmälleen ohjeen mukaisesti ja kyllä kohosi kuten ennenkin muhkeaksi ja pehmeäksi. Vaikea sanoa, mikä voisi olla syynä, että piirakka jäi likilaskuiseksi.
Poista