Selailin ruotsalaislääkäri Annika Dahlqvistin teosta Karppaus - Opas & keittokirja, ja kokeilin sieltä taas yhtä ohjetta, tapani mukaan vähän muunnellen. Tällainen keitos syntyi tänään kylmiön aineksista, ja hyväähän se oli: kukkakaali-jauhelihagulassi.
Samaisesta kirjasta löytyi vielä näiden herkullisten juustolettujen ohje, joita syötiin keiton kaverina. Tällä ohjeella tulee noin 14 lettua.
2,5 litraa
700 g jauhelihaa
2 sipulia pilkottuna
6 valkosipulinkynttä pilkottuna
2 tl savustettua paprikakauhetta (sweet) tai tavall. paprikajauhetta
2 tl kuminansiemeniä
2 tl currya
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
1/2 tl valkosipulijauhetta
2 pkt (à 500 g) paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
2-3 rkl tomaattipyrettä
6 dl vettä
2 lihaliemikuutiota
700 g kukkakaalin kukintoja lohkottuna
1 iso punainen paprika
tarjoilussa pinnalle smetanaa ja kuminan siemeniä
1. Laita isoon kasarimalliseen paistinpannuun (tai kattilaan) loraus öljyä tai nokare voita. Lisää jauheliha, sipulit ja mausteet. Kuullota ainekset lähes kypsiksi.
2. Lisää paseerattu tomaatti, tomaattipyre, liemikuutiot ja vesi. Anna keitoksen kiehua 10 min.
3. Lisää kukkakaalilohkot ja anna kiehua, kunnes kaali on lähes kypsää, mutta purutuntumaa on vielä jäljellä. Lisää lopuksi paprikapalat ja anna kiehua hetki.
Tarjoa gulassi joko keittona tai kastikkeena. Keiton kanssa sopivat tarjottavaksi juustoletut (LCHF-ruokavalioon sopivia).
JUUSTOLETUT
noin 14 kpl
3 dl rasvaista juustoa karkeana raasteena
3 kananmunaa
3 rkl majoneesia
pinnalle oreganoa
Sekoita ainekset keskenään ja nostele uunipellille, leivinpaperin päälle, ruokalusikalla nokareita. Ripottele pinnalle vähän oreganoa. Paista 215 asteessa, uunin keskitasolla, noin 10 min, kunnes lettujen pinta alkaa ruskistua.
Vaiheet:
2. Lisää tomaattimurska ja -pyre, vesi sekä liemikuutiot. Anna ainesten kiehua kasaan 10 min, hämmennä välillä. |
8. Juustolettuja varten sekoita juustoraaste, kananmunat ja majoneesi ruokalusikalla pienessä kulhossa. |
9. Laita ruokalusikalla leivinpaperin päälle pieniä kasoja (1 rkl=kasa). Ripottele pinnalle hieman oreganoa. |
Mukavan oloinen yhdistelmä. Kokeillaan meilläkin, kunhan keritään. Noista lettusistahan voisi säveltää vaikka mitä muutakin...
VastaaPoistaHyvää tuli keitosta, savustettu paprikajauhe oli mukavan tulista ja antoi yllättävän paljon makua keittoon. Puoliso tykkäsi juustoletuista niin, että nyppi niitä pitkin iltaa suuhunsa - ja keittoakin oli tänään jäljellä vain rippeet kylmiössä. Joku oli käynyt santsikierroksilla :)
Poista