sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Muhkea vadelma-raparperipiirakka (pellillinen)






Raparperikausi jatkuu yhä puutarhassamme. Montaa vartta ei ole enää jäljellä, ja meidän raparperimme loppuvat aina kesken, vaikka niitä kuinka yrittäisi säästellä. Teen mielelläni isoja pellillisiä raparperipiirakoita, joten varret tuntuvat katoavan kuin varkain. Tulevaisuudessa raparperiherkkuja tulee riittämään pitemmäksi aikaa: istutimme isännän kanssa kasvimaalle pari uutta raparperinalkua vanhasta pensaasta jakamalla. Pari vuotta kun malttaa odottaa, niin kohta on monta tuuheaa raparperipuskaa katkottavana.

Tämän päivän raparperipiirakka on muhkea vadelma-raparperipiirakka. Piirakkapohjaan antoi makua kondensoitu maito, kardemumma, vaniljasokeri, vadelmat ja raparperi. Piirakasta tuli pulleanmuhkea, ja raparperi-vadelma -yhdistelmä toimi mukavasti makean kondensoidun maidon kanssa. Herkullista, yksinkertaista ja hyvää! Ja koko pellilliseen kului vain kaksi kananmunaa...






MUHKEA VADELMA-RAPARPERIPIIRAKKA
pellillinen 50-60 cm uuniin

3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa (iso tl)
150 g sulatettua voita
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa (Dovgan-merkkistä tällä kertaa)
2,5 dl maitoa
2 isoa kananmunaa
9 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
8 dl raparperipaloja, pienehköjä

Pinnalle:
noin 1,5 dl raparperipaloja
150-200 g jäisiä vadelmia
(sokeria)

1. Laita ison vatkauskulhon pohjalle sokeri, vaniljasokeri, kardemumma sekä sulatettu voi. Vatkaa hieman. Lisää loput kosteat aineet (kondensoitu maito, maito ja kananmunat) ja vatkaa hetki aineksia.

2. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää kahdessa erässä taikinan sekaan ja sekoita mahdollisimman vähän sähkövatkaimella.

3. Kääntele nuolijalla raparperipalat taikinan sekaan ja kaada taikina reunalliselle uunipellille leivinpaperin päälle. Piirakasta tulee muhkea.

4. Lisää pinnalle hieman raparperipaloja ja jäiset vadelmat. Paista 200 asteessa noin 30-35 min keskilämmöllä uunin keskiosassa (valvo paistoaikaa oman uunisi tehojen mukaan). Omassa uunissani paistoaika oli 30 min. Jos piirakan tekee 50-senttiseen uuniin, paistoaika voi olla pitempi. Pinnasta tulee kauniin ruskea ja piirakka tuntuu kypsänä kiinteältä. Pinnalle voi ripotella paiston jälkeen vähän sokeria.

Vaiheet:


1. Vadelma-raparperipiirakan aineksia.

2. Dovganin kondensoitua maitoa.

3. Laita ison kulhon pohjalle sokerit, kardemumma ja sulatettu voi. Vatkaa minuutti. Lisää loput nestemäiset ainekset (kondensoitu maito, munat ja maito). Sekoita taas minuutti vatkaimella.

4. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos kahdessa erässä mahdollisimman vähän sekoittaen. Itse vatkasin sähkövatkaimella, hitaalla nopeudella.

5. Vaihda sähkövatkain nuolijaan ja kääntele muutaman kerran, varmista ettei pohjalle ole jäänyt jauhoja.

6. Lisää taikinan sekaan 8 dl pienehköjä raparperipaloja (noin 1cm paksuisia). Sekoita raparperit taikinan sekaan.

7. Taikinaa tule iso kulhollinen.

8. Levitä taikina isolle reunalliselle uunipellille, leivinpaperin päälle. Itselläni on 60 cm:n uuniin tarkoitetut pellit.

9. Levitä taikina tasaiseksi joka nurkkaan.
10. Ripottele piirakan pinnalle muutama kourallinen raparperipaloja.

11. Lisää päälle jäiset vadelmat.


12. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla, keskilämmöllä, noin 30-35 min (tai oman uunisi tehojen mukaan). Omassa uunissani piirakka oli kypsä ja kiinteä noin 30 minuutissa.


13. Ropsauta hieman Siro-sokeria piirakan pinnalle, paiston jälkeen.


14. Eipä ainakaan muhkeutta puutu piirakasta!


15. Kondensoitu maito antoi ihanaa pehmeyttä ja makeutta piirakkapohjaan. 

torstai 2. heinäkuuta 2015

Pehmeät haukipullat




Blogin lukijat tietävätkin jo, että Koiviston isäntä on innokas kalamies. Talomme sijaitsee Suomen suurimman kraatterijärven, Lappajärven, rannalla. Järvi on syntynyt yli 70 miljoonaa vuotta sitten maahan syöksyneen meteoriitin törmäyksessä - meteoriitin, jonka läpimitaksi on arvioitu peräti 0,5 km. Lappajärven kraatterin läpimitta on 35 km ja järven pituudet ovat 17-35 km. Syvyyttäkin Lappajärvessä on mitattu 38 metriin asti. 

Meillä on jopa oma tuliperäinen kivilajikin täällä, kärnäiitti, josta saamme myös kiittää tätä muinoista meteoriitin rysäystä. Pitkään luultiin, että Lappajärven pohjassa uinuu tulivuori, sillä järven pohjasta löytynyt outo huokoinen ja laavakivimäinen kärnäiitti oli tutkijoille täysin tuntematon. Minun nuoruudessani hyvin suositut, ja Lappajärvellä järjestetyt, Tulivuorirock-tapahtumat saivat aikanaan nimensä tulivuoriteorian mukaan :)

Kalaakin Lappajärvestä saa mukavasti. Miehen parhaita kesähetkiä ovat luultavasti tuntikausien uistelureissut pitkin poikin järveä, ja saalistakin yleensä tulee. Muutaman päivän takaisen kalastelureissun antia olivat reilun neljän kilon hauki ja pussillinen isoja ahvenia, joita pääsin sitten urakalla paistelemaan. Onneksi isäntä hoitaa kalojen perkaamisen ja fileeraamisen, minulle lankeaa vain kokkaajan osa. Eilen oli siis varsinainen lähiruokapäivä, kun paistelin kotijärven ahvenfileitä, haukipullia ja herkullisia hauki-pekonipihvejä. 



Kuvassa poseerataan kesän toisen uistelureissun hauen kanssa; tämän kesän tuulissa ja vesisateissa ei ole ollut paljon järvelle menemistä. 


Haukipullien massa valmistui helposti teholeikkurin terillä hienontaen. Haukifileissä oli vielä ruotojakin jäljellä, enkä jaksanut kaikkia nyppiä pois, mutta leikkurin terät kyllä möyhensivät kalafileet melko sileäksi. Joskus olen vielä painellut massan siivilän läpi, että pikkuruiset ruodonkappaleet jäävät siivilään, mutta tänään en viitsinyt. 

Haukipullat ovat miedon makuisia ja pehmeitä rakenteeltaan. Paistamiseen käytin voin ja rypsiöljyn seosta, ja mausteena tämän päivän pulliin kokeilin sellerisuolaa, savustettua paprikaa, tilliä, timjamia ja sokeria - tietysti niiden normaalien suolan ja valkopippurin lisäksi. Pientä lisämakua tuli vielä raastetusta sitruunankuoresta. Ja hyviähän haukipullat aina ovat!




PEHMEÄT HAUKIPULLAT
(noin 28 kpl)

500 g haukifileitä
1/2 tl raastettua sitruunankuorta
1/2 keltasipulia silputtuna (ja kuullotettuna)
1/2 ruukkua (tuuheaa) tilliä silputtuna
1 tl sellerisuolaa
1/2 tl savustettua paprikajauhetta
teelusikan kärjelliset valkopippuria ja timjamia
2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1 iso kananmuna
150 g creme fraichea
1/2 dl korppujauhoja

Paistamiseen voita ja rypsiöljyä

1. Laita yleiskoneen teholeikkuriin viipaleiksi palotut haukifileet. Jauha fileet sileäksi massaksi. Jos pienet ruodonpalat häiritsevät, massan voi hiertää siivilän läpi.

2. Lisää teholeikkuriin, kalamassan sekaan, hienoksi raastettua sitruunankuorta, kuullotettu sipuli (itse en vaivautunut kuullottamaan sipulia), tillisilppu sekä kaikki muutkin mausteet. Ellet löydä sellerisuolaa, lisää ripaus tavallista suolaa ja persiljasilppua/ruohosipulia sekaan. Sekoita hetki.

3. Lisää muna ja creme fraiche massan sekaan. Sekoita kaikki ainekset sileäksi.

4. Viimeisenä lisätään korppujauhot, ja sekoitellaan kunnolla. Kaada kalamassa kulhoon ja peitä kelmulla. Vie kulho jääkaappiin maustumaan ja turpoamaan 1/2-1 tunniksi, massan rakenne paranee ja maut tekeytyvät.

5. Ota massasta öljytyin käsin keskikokoisia pullia ja laita ne lautaselle odottamaan paistoa. Itse sain massasta 29 haukipullaa. Itse paistan yhden koepullan ensiksi ja tarkistan, pitääkö lisätä suolaa tai jotain maustetta. Tee siis haluamasi mauste- tai yrttilisäykset ennen kuin alat pyöritellä pullia.

6. Paista haukipullat runsaan voin ja öljyn seoksessa kohtuullisen korkealla lämmöllä. Itse paistelin induktiolieden 7-8 tasolla, eli en aivan täysillä, noin 5 min käännellen pullia. Pullat ruskistuvat nopeasti, joten kannattaa seurata tarkkana.

Vaiheet:


1. Leikkaa haukifileet suikaleiksi.


2. Laita haukifileet teholeikkuriin ja surauta hienoksi massaksi.


3. Kalamassaan lisättävät ainekset: tilliä, sipulia, mausteita, muna, creme fraiche ja korppujauhoja.


4. Lisää kalamassan päälle mausteet, tillisilppu, sitruunankuoriraaste ja sipuli. Sekoita hetki.


5. Lisää seuraavaksi muna ja creme fraiche. Sekoita hetki kunnolla. Massaa voi hieman levittää lusikalla teholeikkurissa, sillä se alkaa loppuvaiheessa nousemaan korkeaksi kasaksi johonkin laitaan.


6. Lisää viimeisenä korppujauhot ja sekoita seosta vielä hieman.


7. Kaavi haukipullamassa kulhoon ja peitä kelmulla. Vie kulho jääkaappiin 1/2-1 tunniksi tekeentymään, massan rakenne ja käsiteltävyys paranee.


8. Tässä vaiheessa yleensä paistan yhden koepullan ja maistan maut. Voi vielä lisätä massaan mausteita ja suolaa. Sen jälkeen laita vähän öljyä käsiin ja pyörittele keskikokoisia haukipullia.


9. Laita pannulle runsaasti voita ja loraus rypsiöljyä. Laita pullat paistumaan, kun voin kihinä lakkaa (varo kuitenkin, ettei voi ruskistu kovin, jos hellasi on ärhäkkä).


10. Paista haukipullat joka puolelta sopivan vaaleanruskeiksi. Minä paistoin pullat induktion 7-8 tasolla, ja kääntelin usein. Paistoaika oli noin 5 min.


11. Ja hyville maistuivat, jos kalapullista pitää.


12. Näiden kanssa tarjolle uudet perunat, tilli-kermaviilikastike ja kevyt salaatti sitruunamehukastikkeella.