Raparperikausi jatkuu yhä puutarhassamme. Montaa vartta ei ole enää jäljellä, ja meidän raparperimme loppuvat aina kesken, vaikka niitä kuinka yrittäisi säästellä. Teen mielelläni isoja pellillisiä raparperipiirakoita, joten varret tuntuvat katoavan kuin varkain. Tulevaisuudessa raparperiherkkuja tulee riittämään pitemmäksi aikaa: istutimme isännän kanssa kasvimaalle pari uutta raparperinalkua vanhasta pensaasta jakamalla. Pari vuotta kun malttaa odottaa, niin kohta on monta tuuheaa raparperipuskaa katkottavana.
Tämän päivän raparperipiirakka on muhkea vadelma-raparperipiirakka. Piirakkapohjaan antoi makua kondensoitu maito, kardemumma, vaniljasokeri, vadelmat ja raparperi. Piirakasta tuli pulleanmuhkea, ja raparperi-vadelma -yhdistelmä toimi mukavasti makean kondensoidun maidon kanssa. Herkullista, yksinkertaista ja hyvää! Ja koko pellilliseen kului vain kaksi kananmunaa...
MUHKEA VADELMA-RAPARPERIPIIRAKKA
pellillinen 50-60 cm uuniin
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa (iso tl)
150 g sulatettua voita
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa (Dovgan-merkkistä tällä kertaa)
2,5 dl maitoa
2 isoa kananmunaa
9 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
8 dl raparperipaloja, pienehköjä
Pinnalle:
noin 1,5 dl raparperipaloja
150-200 g jäisiä vadelmia
(sokeria)
1. Laita ison vatkauskulhon pohjalle sokeri, vaniljasokeri, kardemumma sekä sulatettu voi. Vatkaa hieman. Lisää loput kosteat aineet (kondensoitu maito, maito ja kananmunat) ja vatkaa hetki aineksia.
2. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää kahdessa erässä taikinan sekaan ja sekoita mahdollisimman vähän sähkövatkaimella.
3. Kääntele nuolijalla raparperipalat taikinan sekaan ja kaada taikina reunalliselle uunipellille leivinpaperin päälle. Piirakasta tulee muhkea.
4. Lisää pinnalle hieman raparperipaloja ja jäiset vadelmat. Paista 200 asteessa noin 30-35 min keskilämmöllä uunin keskiosassa (valvo paistoaikaa oman uunisi tehojen mukaan). Omassa uunissani paistoaika oli 30 min. Jos piirakan tekee 50-senttiseen uuniin, paistoaika voi olla pitempi. Pinnasta tulee kauniin ruskea ja piirakka tuntuu kypsänä kiinteältä. Pinnalle voi ripotella paiston jälkeen vähän sokeria.
Vaiheet:
1. Vadelma-raparperipiirakan aineksia. |
2. Dovganin kondensoitua maitoa. |
3. Laita ison kulhon pohjalle sokerit, kardemumma ja sulatettu voi. Vatkaa minuutti. Lisää loput nestemäiset ainekset (kondensoitu maito, munat ja maito). Sekoita taas minuutti vatkaimella. |
4. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos kahdessa erässä mahdollisimman vähän sekoittaen. Itse vatkasin sähkövatkaimella, hitaalla nopeudella. |
5. Vaihda sähkövatkain nuolijaan ja kääntele muutaman kerran, varmista ettei pohjalle ole jäänyt jauhoja. |
6. Lisää taikinan sekaan 8 dl pienehköjä raparperipaloja (noin 1cm paksuisia). Sekoita raparperit taikinan sekaan. |
7. Taikinaa tule iso kulhollinen. |
8. Levitä taikina isolle reunalliselle uunipellille, leivinpaperin päälle. Itselläni on 60 cm:n uuniin tarkoitetut pellit. |
9. Levitä taikina tasaiseksi joka nurkkaan. |
10. Ripottele piirakan pinnalle muutama kourallinen raparperipaloja. |