torstai 21. syyskuuta 2017

Sienipiirakka lampaankäävästä ja kanttarellista






Sienet kuuluvat meidän perheessämme syksyn kokkailuihin ihan viikottain. Tällä kertaa pääsin leipomaan kummisetäni noukkimasta sienisaaliista, jonka saimme viikonloppuvisiitiltämme kotiinvietäväksi Keski-Suomen puhtaista metsistä. Kiitos, Olavi <3 

Herkullisia lampaankääpiä, suppilovahveroita ja kanttarelleja lähti aimo annos mukaamme. Ensin keittelin ison padallisen kevyttä suppilovahvero-kanttarellikeittoa. Jottei keitto menisi liian terveelliseksi, koppasin kunnon palan mustaa Koskenlaskijaa keiton höysteeksi. Laihduttajallekin tuli sopivat kalorit, kun keitossa oli vain 23 kcal/100 g. Tätä keittoa olen hörpiskellyt mukista useana päivänä, kun sää on ollut näin kylmä. Jos jotakuta kiinnostaa soseutetun, ohuen suppiskeiton ohje, voi laittaa kommenttikenttään viestiä, niin laitan ohjeen sinne.

Puoliso lähti Hannoverin jokavuotisille messuille ja ajattelin ilahduttaa yöllä saapuvaa miestäni herkullisella lampaankääpä-kanttarellipiirakalla. Kuin pisteenä iin päälle bongasin Sikke Sumarin tuhtin tomaattipiirakan ohjeen Ilta-Sanomista, ja nappasin herkulliselta kuullostavan päällisen ohjeen oman piirakkani pinnalle. Siis majoneesia ja juustoraastetta piirakan pintaan ja uuniin, eihän se voi olla kuin herkullista. Ja voi nam, piirakka oli aivan älyttömän hyvää.

Päivällisellä nautiskelin palan sienipiirakkaa ja kupillisen suppiskeittoa, yhteensä 400 kcal. Piirakka on aika kaloripitoista ja rasvaa on reilusti, kaloreitakin 265 kcal/100 g, mutta laihan suppiskeiton kanssa aterian kalorit pysyivät kohtuullisena. Jos lampaankääpiä ei ole saatavilla, kaupan herkkusienet käyvät aivan hyvin niiden sijasta.







SIENIPIIRAKKA LAMPAANKÄÄVÄSTÄ JA KANTTARELLISTA
ø 28 cm piirakkavuokaan

Pohja:

3 dl sämpyläjauhoja (Helsingin Mylly, noin 210 g)
1 dl Mummon muusijauhe (n. 64 g)
1 dl vehnäjauhoja (n. 64 g)
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
2,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
75 g kylmää voita kuutioina (käytin laktoositonta voita)
1,5 dl maitoa (itse käytin rasvatonta maitojuomaa)
2-3 rkl kylmää vettä

Piirakkapohjan päälle:

5 g voita
noin 310 g lampaankääpiä (tai herkkusieniä tms.)
noin 160 g kanttarelleja
noin 90 g paprikakuutioita (noin 1,5 - 2 dl)
2 valkosipulinkynttä
reilusti suolaa ja mustapippuria myllystä
1,5 tl Badian broilerimaustetta tms.

Pinnalle:

2,5 dl goudaraastetta tai muuta rasvaista juustoraastetta
2,5 dl majoneesia (itse käytin Kavlin äkta herkkumajoneesia)




1. Säädä uuni ensin 200 asteeseen keskilämmölle. Sekoita kulhossa sämpyläjauhot, muusijauhe ja vehnäjauho. Lisää sekaan suola, mustapippuri, ruokasooda ja leivinjauhe. Sekoittele vähän kuivia aineksia keskenään.

2. Lisää jauhoseoksen sekaan kylmä voi pieninä kuutioina. Kaada sekaan kylmä maito ja kylmä vesi. Sekoita taikinaksi joko koneella tai käsin. Itse puristelin tiukan taikinan käsin yhteen ja vaivasin muutaman minuutin, että voi alkoi pehmetä ja taikina alkoi joustaa. Taikina on kuivan ja tiiviin tuntuista, mutta se pitää ollakin sellaista, että pohja ei vetisty sienistä ja paprikasta tulevasta nesteestä.

3. Voitele halkaisijaltaan noin 28 cm piirakkavuoka voilla ja taputtele piirakkataikina pohjalle ja reunoille. Taikina on raskasta painella. Voit myös kaulita taikinan ja siirtää vuokaan, luultavasti helpompaa niin. Minä tietysti tein vaikeimman mukaan ja junttasin raskaan taikinan käsin vuokaan. 

4. Pilko lampaankäävät, kanttarellit, paprikat ja valkosipulinkynnet. Lisää reippaasti suolaa ja mustapippuria myllystä sekä kanamaustetta. Kuullota seosta ihan pari minuuttia paistinpannulla pienessä voinokareessa. Pannulle tulee paljon nestettä. Maista, että seoksessa on makua.

5. Kaada sieniseos liemineen piirakkapohjalle. Tasoittele pinta.

6. Sekoita 2,5 dl juustoraastetta ja 2,5 dl hyvää majoneesia pienessä kulhossa yhteen. Lusikoi seos piirakkapohjan päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Itse voitelin vähän reunojakin seoksella.

7. Laita piirakka uuniin 200 asteeseen keskilämmölle, toiseksi alimmalle tasolle. Pudota lämpö heti 180 asteeseen ja paista noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kypsän ruskea ja pohja paistunut. Piirakka saa tuntua paiston jälkeen pehmeältä. Anna piirakan tekeentyä reilu puoli tuntia paiston jälkeen, liinan alla.


Vaiheet:


Sekoita sämpyläjauhot, perunamuusijauhe, vehnäjauhot, suola, kylmä voi, sooda ja leivinjauhe sekä kylmä vesi ja kylmä maito taikinaksi. Vaivaa muutama minuutti. Taikina on tosi raskasta ja tiukkaa, kuivan tuntuista. Taikina saa ollakin sellaista, että kestää päälle tulevan kostean täytteen hyvin.

Tällainen kovahko taikinasta tulee. Silti piirakka ei ole kovaa, vaan kestää vetistymättä sienistä tulevan kosteuden.

Painele taikina voilla voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 28 cm), on tosi raskasta painella. Apuna voi käyttää kaulinta, ja kaulita taikina ensin pyöreäksi levyksi leivinpaperilla ja siirtää se  piirakkavuokaan. Itse käytin hartiavoimia ja painelin piirakan vuoan pohjalle ja sivuille.

Kuutioi lampaankäävät ja paprika. Laita kuutiot paistinpannulle yhdessä pienen voinokareen kanssa.

Pilko kanttarellit ja valkosipulinkynnet viipaleiksi. Lisää nämäkin pannulle.

Kuullota aineksia pannulla vain pari minuuttia, että nestettä alkaa irrota. Mausta runsaalla suolalla ja mustapippurilla myllystä.

Oma salainen aseeni sieniruoissa on tämä, siipikarjan maustesekoitus. Maistuu tosi hyvälle sienien kanssa, eikä maistu currylle. Itse lisäsin tätä sienien sekaan noin 1,5 teelusikallista.


Lisää hieman pehmentynyt sieniseos piirakkapohjalle, kaada myös nesteet mukaan piirakkapohjalle. Tasoita pinta.

Kaapista löytyi pieni pussi goudaraastetta ja sitä mittasin 2,5 dl pieneen kippoon.

Mittaa 2,5 dl majoneesia juustoraasteen sekaan. Itse käytän usein tätä Kavlin herkkumajoneesia ellen tee sitä itse.

Sekoita juustoraaste ja majoneesi yhteen.

Lisää majoneesiseos piirakkapohjalle.

Levitä lusikalla majoneesiseos tasaiseksi kerrokseksi. Levittelin myös vähän reunojen päälle. Laita piirakka ensin 200 asteiseen uuniin. Väännä lämpö heti 180 asteeseen ja paista noin 30 min toiseksi alimmalla tasolla.

Tämä piirakka oli tasan 30 min uunissa ja siitä tuli aivan täydellinen. Pinta on ihanan kiiltävä ja piirakka tuoksui aivan mielettömän hyvälle. Anna piirakan tekeytyä liinan alla vähintään 30 min, että täytteet ja pohja asettuvat.

Eikö tekisi mieli iskeä kiinni... :)

Tässä palassa oli energiaa noin 300 kcal.

Sienipiirakan ravintosisältö:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne