torstai 21. syyskuuta 2017

Sienipiirakka lampaankäävästä ja kanttarellista






Sienet kuuluvat meidän perheessämme syksyn kokkailuihin ihan viikottain. Tällä kertaa pääsin leipomaan kummisetäni noukkimasta sienisaaliista, jonka saimme viikonloppuvisiitiltämme kotiinvietäväksi Keski-Suomen puhtaista metsistä. Kiitos, Olavi <3 

Herkullisia lampaankääpiä, suppilovahveroita ja kanttarelleja lähti aimo annos mukaamme. Ensin keittelin ison padallisen kevyttä suppilovahvero-kanttarellikeittoa. Jottei keitto menisi liian terveelliseksi, koppasin kunnon palan mustaa Koskenlaskijaa keiton höysteeksi. Laihduttajallekin tuli sopivat kalorit, kun keitossa oli vain 23 kcal/100 g. Tätä keittoa olen hörpiskellyt mukista useana päivänä, kun sää on ollut näin kylmä. Jos jotakuta kiinnostaa soseutetun, ohuen suppiskeiton ohje, voi laittaa kommenttikenttään viestiä, niin laitan ohjeen sinne.

Puoliso lähti Hannoverin jokavuotisille messuille ja ajattelin ilahduttaa yöllä saapuvaa miestäni herkullisella lampaankääpä-kanttarellipiirakalla. Kuin pisteenä iin päälle bongasin Sikke Sumarin tuhtin tomaattipiirakan ohjeen Ilta-Sanomista, ja nappasin herkulliselta kuullostavan päällisen ohjeen oman piirakkani pinnalle. Siis majoneesia ja juustoraastetta piirakan pintaan ja uuniin, eihän se voi olla kuin herkullista. Ja voi nam, piirakka oli aivan älyttömän hyvää.

Päivällisellä nautiskelin palan sienipiirakkaa ja kupillisen suppiskeittoa, yhteensä 400 kcal. Piirakka on aika kaloripitoista ja rasvaa on reilusti, kaloreitakin 265 kcal/100 g, mutta laihan suppiskeiton kanssa aterian kalorit pysyivät kohtuullisena. Jos lampaankääpiä ei ole saatavilla, kaupan herkkusienet käyvät aivan hyvin niiden sijasta.







SIENIPIIRAKKA LAMPAANKÄÄVÄSTÄ JA KANTTARELLISTA
ø 28 cm piirakkavuokaan

Pohja:

3 dl sämpyläjauhoja (Helsingin Mylly, noin 210 g)
1 dl Mummon muusijauhe (n. 64 g)
1 dl vehnäjauhoja (n. 64 g)
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
2,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
75 g kylmää voita kuutioina (käytin laktoositonta voita)
1,5 dl maitoa (itse käytin rasvatonta maitojuomaa)
2-3 rkl kylmää vettä

Piirakkapohjan päälle:

5 g voita
noin 310 g lampaankääpiä (tai herkkusieniä tms.)
noin 160 g kanttarelleja
noin 90 g paprikakuutioita (noin 1,5 - 2 dl)
2 valkosipulinkynttä
reilusti suolaa ja mustapippuria myllystä
1,5 tl Badian broilerimaustetta tms.

Pinnalle:

2,5 dl goudaraastetta tai muuta rasvaista juustoraastetta
2,5 dl majoneesia (itse käytin Kavlin äkta herkkumajoneesia)




1. Säädä uuni ensin 200 asteeseen keskilämmölle. Sekoita kulhossa sämpyläjauhot, muusijauhe ja vehnäjauho. Lisää sekaan suola, mustapippuri, ruokasooda ja leivinjauhe. Sekoittele vähän kuivia aineksia keskenään.

2. Lisää jauhoseoksen sekaan kylmä voi pieninä kuutioina. Kaada sekaan kylmä maito ja kylmä vesi. Sekoita taikinaksi joko koneella tai käsin. Itse puristelin tiukan taikinan käsin yhteen ja vaivasin muutaman minuutin, että voi alkoi pehmetä ja taikina alkoi joustaa. Taikina on kuivan ja tiiviin tuntuista, mutta se pitää ollakin sellaista, että pohja ei vetisty sienistä ja paprikasta tulevasta nesteestä.

3. Voitele halkaisijaltaan noin 28 cm piirakkavuoka voilla ja taputtele piirakkataikina pohjalle ja reunoille. Taikina on raskasta painella. Voit myös kaulita taikinan ja siirtää vuokaan, luultavasti helpompaa niin. Minä tietysti tein vaikeimman mukaan ja junttasin raskaan taikinan käsin vuokaan. 

4. Pilko lampaankäävät, kanttarellit, paprikat ja valkosipulinkynnet. Lisää reippaasti suolaa ja mustapippuria myllystä sekä kanamaustetta. Kuullota seosta ihan pari minuuttia paistinpannulla pienessä voinokareessa. Pannulle tulee paljon nestettä. Maista, että seoksessa on makua.

5. Kaada sieniseos liemineen piirakkapohjalle. Tasoittele pinta.

6. Sekoita 2,5 dl juustoraastetta ja 2,5 dl hyvää majoneesia pienessä kulhossa yhteen. Lusikoi seos piirakkapohjan päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Itse voitelin vähän reunojakin seoksella.

7. Laita piirakka uuniin 200 asteeseen keskilämmölle, toiseksi alimmalle tasolle. Pudota lämpö heti 180 asteeseen ja paista noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kypsän ruskea ja pohja paistunut. Piirakka saa tuntua paiston jälkeen pehmeältä. Anna piirakan tekeentyä reilu puoli tuntia paiston jälkeen, liinan alla.


Vaiheet:


Sekoita sämpyläjauhot, perunamuusijauhe, vehnäjauhot, suola, kylmä voi, sooda ja leivinjauhe sekä kylmä vesi ja kylmä maito taikinaksi. Vaivaa muutama minuutti. Taikina on tosi raskasta ja tiukkaa, kuivan tuntuista. Taikina saa ollakin sellaista, että kestää päälle tulevan kostean täytteen hyvin.

Tällainen kovahko taikinasta tulee. Silti piirakka ei ole kovaa, vaan kestää vetistymättä sienistä tulevan kosteuden.

Painele taikina voilla voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 28 cm), on tosi raskasta painella. Apuna voi käyttää kaulinta, ja kaulita taikina ensin pyöreäksi levyksi leivinpaperilla ja siirtää se  piirakkavuokaan. Itse käytin hartiavoimia ja painelin piirakan vuoan pohjalle ja sivuille.

Kuutioi lampaankäävät ja paprika. Laita kuutiot paistinpannulle yhdessä pienen voinokareen kanssa.

Pilko kanttarellit ja valkosipulinkynnet viipaleiksi. Lisää nämäkin pannulle.

Kuullota aineksia pannulla vain pari minuuttia, että nestettä alkaa irrota. Mausta runsaalla suolalla ja mustapippurilla myllystä.

Oma salainen aseeni sieniruoissa on tämä, siipikarjan maustesekoitus. Maistuu tosi hyvälle sienien kanssa, eikä maistu currylle. Itse lisäsin tätä sienien sekaan noin 1,5 teelusikallista.


Lisää hieman pehmentynyt sieniseos piirakkapohjalle, kaada myös nesteet mukaan piirakkapohjalle. Tasoita pinta.

Kaapista löytyi pieni pussi goudaraastetta ja sitä mittasin 2,5 dl pieneen kippoon.

Mittaa 2,5 dl majoneesia juustoraasteen sekaan. Itse käytän usein tätä Kavlin herkkumajoneesia ellen tee sitä itse.

Sekoita juustoraaste ja majoneesi yhteen.

Lisää majoneesiseos piirakkapohjalle.

Levitä lusikalla majoneesiseos tasaiseksi kerrokseksi. Levittelin myös vähän reunojen päälle. Laita piirakka ensin 200 asteiseen uuniin. Väännä lämpö heti 180 asteeseen ja paista noin 30 min toiseksi alimmalla tasolla.

Tämä piirakka oli tasan 30 min uunissa ja siitä tuli aivan täydellinen. Pinta on ihanan kiiltävä ja piirakka tuoksui aivan mielettömän hyvälle. Anna piirakan tekeytyä liinan alla vähintään 30 min, että täytteet ja pohja asettuvat.

Eikö tekisi mieli iskeä kiinni... :)

Tässä palassa oli energiaa noin 300 kcal.

Sienipiirakan ravintosisältö:


sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Annen syyskakku






Syksyn hiipiessä puutarhaan, on kiva käyttää puutarhan kasvimaan anteja myös leivonnassa. Tutkiessani amerikkalaisia leivontaohjeita, huomasin että siellä käytetään porkkanan ohella myös kesäkurpitsaa maustekakuissa. Omenatkin alkavat olla jo kypsiä, joten Annen syyskakkuun käytettiin näitä omasta puutarhasta löytyviä raaka-aineita. Pussinpohjalta löytyi myös hieman pekaanipähkinöitä, jotka rouhin kakkuihin mukaan. Ohjeella tulee siis kaksi leipävuokiin leivottavaa maustekakkua. Pähkinäallergikot voivat jättää kakkuohjeen muskotin ja pekaanin kokonaan pois, tai korvata pähkinät esim. rusinoilla. 

Kakuista tulee herkullisen meheviä, piparitaikinan makuisia maustekakkuja. Kakut ovat äärettömän helppoja tehdä - ei tarvita edes sähkövatkainta, vaan lastalla sekoittelin ensin märät aineet sekaisin, siihen kertakippauksella kuivat aineet ja lopuksi kerralla kaikki raasteet, omenakuutiot ja pähkinärouhe mukaan. Helppouden maksimointina käytin vuokien voitelussa suihkutettavaa vuokaspraytä ja jaoin taikinan tasan kahteen pitkulaiseen leipävuokaan. Tunti uunissa alatasolla ja kakut olivat valmiit. Helppo kuorrutus syntyi sitruunatuorejuustosta, sitruunamehusta ja tomusokerista. Sitten vaan ilahduttamaan ystäviä toisella kakulla!






ANNEN SYYSKAKKU
2 kpl maustekakkuja leipävuokiin

100 g sulatettua voita (jos käytät pelkkää voita, niin 250 g)
100 g Keiju rypsiöljyä tai auringonkukkaöljy (noin 1 dl+1 rkl)
330 g hienoa sokeria (noin 3,75 dl)
3 isoa kananmunaa (paino kuorineen noin 195 g)
3 rkl sitruunamehua
450 g vehnäjauhoja (noin 6,5 - 6,75 dl)
1 tl vaniljasokeri
0,5 tl suolaa
1 tl vaniljajauhe (Rapunzel Vanilla on todella hyvää)
1 rkl kaneli
1/3 tl muskottipähkinää
1/3 tl jauhettua neilikkaa
2,5 tl leivinjauhe
1 tl ruokasoodaa
175 g raastettua porkkanaa (3 kpl keskikokoisia)
265 g raastettua kesäkurpitsaa ( ihan pieni kesäkurpitsa)
140 g pieniä omenakuutioita (noin 2 omenaa)
noin 120 g pekaanipähkinää rouhittuna

Kuorrutus:
1 prk sitruunatuorejuustoa (Viola laktoositon)
2 rkl sitruunamehua 
noin 300-400 g tomusokeria

Pinnalle:

keltaisia, vihreitä ja oransseja nonparelleja


1. Sekoita sulatettu voi, öljy ja sokeri isossa kulhossa nuolijalla tai lastalla. Ei tarvitse vaahdottaa. Lisää munat sekaan, kaikki munat voi rikkoa kerralla ja sekoittaa vasta sitten. Lisää viimeiseksi märkiin aineisiin sitruunamehu ja sekoita lastalla hieman.

2. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, mausteet ja kohotusaineet ensin keskenään ja kippaa sitten kerralla koko seos märkien aineiden sekaan. Sekoittele lastalla aineet sekaisin. 

3. Raasta kuoritut porkkanat ja pehmeäkuorinen pieni kesäkurpitsa kuorineen raastinraudan karkeimmalla terällä (vanhemmat kesäkurpitsat kannattaa kuoria). Kuori omenat ja kuutio pikkuruisiksi kuutioksi. Rouhi terävällä veitsellä pekaanipähkinät suht pieneksi rouheeksi, voi jättää osan vähän karkeammaksi. Allergikot voivat jättää pekaanipähkinän ja muskottimausteen pois.

4. Kaada kaikki raasteet, kuutiot ja pekaanirouhe kerralla taikinan sekaan. Sekoittele ainekset tasaisesti taikinaan.

5. Säädä uuni ensin 200 asteeseen. Voitele ja jauhota kaksi leipävuokaa (tai suihkuta vuokasprayllä). Kaada taikina tasan molempiin vuokiin. 

6. Laita kakut uunin alimmalle tasolle. Laske uunin lämpö heti 175 asteeseen. Paista kakkuja noin 60 min, kunnes kakku alkaa irrota vuoan reunoista ja kakku tuntuu keskeltä kimmoisalta, kun sormella painaa. Kakut eivät kohoa uunissa kovin paljoa, mutta niistä tulee todella meheviä. 

7. Anna kakkujen jäähtyä vuoissa noin vartti ja kumoa ritilälle jäähtymään. Kakut voi pakastaa ja maku vaan mehevöityy pakkasessa. Kuorruta kakut vasta täysin jäähtyneenä.

8. Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset sekaisin sähkövatkaimella. Jos haluat vain päältä valuvan kuorrutteen, laita vähemmän tomusokeria ja lisää sitruunamehua. Jos haluat levittää kuorrutteen palettiveitsellä kakun sivuille, laita tomusokeria enemmän ja vähennä sitruunamehua. Pinnalle voi ripotella nonparelleja, itse tykkään laittaa keltaisia, oransseja ja vihreitä nonparelleja -kuvastaa vähän väreillään täytteen aineksia. Myös unikonsiemenet ovat kauniita pinnalla, niitä voi laittaa myös kakkutaikinaan.


Vaiheet:

Sekoita jauhot, mausteet ja kohotusaineet kulhoon valmiiksi. Sulata voi ja anna hetki jäähtyä. Mittaa öljy ja sitruunamehu sekä sokeri valmiiksi.

Kaada kookkaaseen kulhoon sokeri, sulatettu voi ja öljy. Voi käyttää myös pelkästään voita (250 g) tai pelkästään öljyä (200 g). Sekoita hieman lastalla tai nuolijalla.

Riko munat kulhoon ja sekoita hieman. Lisää sitruunamehu.

Lisää kuivat aineet kerralla sekaan. Sekoita hieman.

Tämännäköistä taikinaa tulee.

Rouhi pekaanipähkinät veitsellä.

Raasta kesäkurpitsa ja porkkanat raastimen karkeimmalla terällä. Kuori ja kuutioi omenat hyvin pieniksi kuutioiksi. Omenia menee noin 2 kpl. Kasviksia uppoaa kakkuun näin iso kulhollinen!

Lisää kasviskulhollinen ja rouhitut pähkinät kerralla joukkoon. Sekoita lastalla kunnes kaikki ovat sekoittuneet tasaisesti taikinan sekaan.

Taikinan pitäisi näyttää tältä, on melko paksua ja ihanasti piparintuoksuista. Puhumattakaan siitä, että taikina maistuu taivaalliselle.

Voitele ja jauhota kaksi leipävuokaa (tai suihkuta vuokasprayllä kuten itse tein). Jaa taikina tasan molempiin vuokiin. Säädä uuni ensin 200 asteeseen. Kun laitat kakut uuniin, laske lämpö heti 175 asteeseen.

Paista kakut 175 asteessa uunin alatasolla, keskilämpö, noin tunti. Kakut ovat kypsiä, kun alkavat irrota vuoista ja kakku tuntuu sormella painaessa kimmoisalta. Anna jäähtyä vuoissa noin 15 min.

Kumoa kakut jäähtymään kunnolla. Kuorruta kakut täysin jäähtyneenä. Kakut ovat herkullisia myös ilman kuorrutteita.

Tämä kakku sai tällaisen kuorrutteen päälleen. Kuorrutteen aineet vatkattiin vain nopeasti sähkövatkaimella sekaisin. Kuorrute oli aika löysää, mutta jääkaapissa jähmettyi leikattavan kovaksi.

Niin herkullista ja mehevää. Nämä kakut tykkäävät pakastamisesta ja ovat parhaimmillaan muutaman päivän kylmäsäilytyksen jälkeen.



Kakun ravintosisältö (ilman kuorrutusta)  / 100 g:

Energia         300 kcal / 100 g
Energia        1252 kJ   / 100 g 
Proteiini            4,6 g   / 100 g
Hiilihydraatti    36,3 g   / 100 g 
Rasva             14,7 g    / 100 g
Sokeri             18,9 g    / 100 g
Suola                0,6 g    / 100 g


keskiviikko 23. elokuuta 2017

Kunkkupannari ja coleslaw











#kukkakaalitalkoot sai monet ruokabloggarit tarttumaan kauhoihinsa ja hankkimaan kukkakaalit uusimpaan reseptiinsä. Tempauksella on haluttu kiinnittää huomiota siihen epäkohtaan, että polkuhintojen vuoksi tuottajat joutuvat jättämään kukkakaalit peltoihinsa mätänemään -sadonkorjuun kustannukset tekisivät tuotannon kannattamattomaksi. Mennään siis ja ostetaan kukkakaalia, ja kaikkia muitakin hyviä suomalaisia vihanneksia!








Kukkakaali on herkullinen raaka-aine, joka taipuu moneen muotoon. Itse päätin kantaa oman lusikkani soppaan mahdollisimman yksinkertaisella reseptillä: kunkkupannarilla. Ja kunkku on tietysti kukkakaali+kinkku. Kunkkupannari on suolainen pellillinen pannukakkua, jonka tekee herkulliseksi uunissa paahdettu kukkakaali, savukinkkukuutiot ja juustoraaste. 

Yritin kiinnittää huomiota myös aineksien ravintosisältöön ja siihen, että ainekset olisivat meidän jokaisen saatavilla, asui kylässä eli kaupungissa. Kunkkupannarin terveellisyyttä lisää se, että valkoiseen vehnäjauhoon on lisätty puolet grahamjauhoa, rasva on hyvää rypsiöljyä ja täytteenä on herkullista kukkakaalta. Näiden lisäksi taikinaan tulee vain munia, leivinjauhetta, suolaa, pippuria ja homogenoimatonta Juustoportin rasvatonta maitoa. Kinkun voi mainiosti korvata broilerilla tai raejuustolla, jos savukuutiot eivät maistu. Kunkkupannarin ravintosisältö on 127 kcal/100 g. Sopii siis meille laihduttajillekin. Herkullinen iltapala tuli kunkkupannarista, coleslawsta ja vihersalaatista -sitruunavichyä kaveriksi, ja hyvillä mielin unten maille.

Kaupan päälle tulee siis vielä tosi hyvän coleslawn,ihanan kaali-porkkana-sipuli-majoneesisalaatin ohje. Kaloreita coleslawssa on noin 105 kcal/100 g. Lisätään taas tällä viikolla suomalaisten kasvisten syöntiä!










KUNKKUPANNARI
pellillinen 60 cm leveään uuniin


Pannaritaikina:

2 dl vehnäjauhoja (noin 128 g)
2 dl grahamjauhoja (noin 142 g)
2 tl leivinjauhetta (noin 10 g)
1 tl suolaa (noin 6-7 g)
4 isoa kananmunaa (paino kuorineen yht. 264 g)
8 dl rasvatonta maitoa
55 g rypsi- tai auringonkukkaöljyä
0,5 tl mustapippuria

Pannarin pinnalle:

1 pieni kukkakaali (kukinnot noin 400 g)
1 pss Poutun savukuutioita (230 g)
reilu 1,5 dl juustoraastetta, 23% rasvaa (noin 75 g)



1. Tee pannaritaikina sekoittamalla ensin kulhossa vehnäjauhot, grahamjauho, leivinjauhe ja suola keskenään.

2. Mittaa isoon mittakannuun 8 dl maitoa. Riko maidon sekaan neljä isoa kananmunaa ja sekoita vispilällä näitä yhteen. Lisää sekaan mustapippuri. Kaada muna-maitoseos kuivien aineiden sekaan ja sekoita hyvin.

3. Lisää taikinaan viimeiseksi rypsiöljy ja jätä tekeytymään puoleksi tunniksi huoneenlämpöön. Taikina ei juurikaan turpoa grahamjauhojen vuoksi, joten taikina jää hyvin juoksevaksi.

3. Säädä tässä välissä uuniin 225 asteen lämpötila ja ota kukkakaalista kukinnot irti. Itse käytin pienen kukkakaalin, jonka kukinnot painoivat noin 400 g. Isommat kukinnot puolitin. Laita kukinnot leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda 225 asteisessa uunissa ensin 10 min ja kääntele kukkakaalit toisinpäin, ja paahda vielä toiset 10 min. Anna jäähtyä hetki. Kippaa kukkakaalit leikkuulaudalle, ne ovat vielä kiinteästi koossapysyviä, mutta pehmenneet. Leikkaa kukinnot ohuiksi siivuiksi. 

4. Rypistä leivinpaperi kädessä palloksi ja levitä se taas auki. Laita ruttuinen paperi syvälle leivinpellille, näin paperi mukautuu paremmin syvän pellin kulmien muotoihin. Kaada pannaritaikina paperin päälle.

5. Levitä pienet kukkakaaliviipaleet pannaritaikinan päälle tasaisesti.

6. Seuraavaksi lisää kukkakaalien päälle savukuutiot tasaisesti. 

7. Lopuksi ripottele päälle juustoraaste. Juustoraastetta ei ole kovin paljon. Juusto pitää olla rasvaista, ettei pinta kärvähdä kuumassa uunissa.

8. Paista kunkkupannaria 225 asteessa, uunin toiseksi alimmalla tasolla (jos viisi tasoa uunissa; jos neljä tasoa, mieti oman uunisi paistotehoa ja valitse paistotasoksi alin tai toiseksi alin taso sen mukaan) keskilämmöllä noin 35-40 min. Käännä sen jälkeen uunista virta pois ja anna pannarin levätä jälkilämmössä 15-20 min. Ota pannari uunista ja laita päälle kaksi pyyheliinaa, tai folio ja pyyheliina, ja anna tekeytyä vielä noin puoli tuntia. 

9. Nauti ihanasta kunkkupannarista herkullisen coleslawn ja vihersalaatin kanssa.


Kunkkupannarin ravintosisältö:













COLESLAW ELI KAALISALAATTI MAJONEESIKASTIKKEELLA
noin 2,5 - 3 litraa salaattia



650 g valkokaalta (isosta kaalista kannan reunaan asti leikattu lohko)
290 g porkkanaa (4 melko kookasta)
165 g keltasipulia (1 melko iso)
140 g Kavli aito majoneesi (noin 4 isoa ruokalusikallista)
10 g Turun sinappi, voimakas (punainen)
16 g sitruunanmehu (1 rkl)
1/3 tl mustapippuria
1 tl suolaa
(maun mukaan lisää suolaa ja pippuria)


1. Suikaloi kaalilohko isolla veitsellä niin ohuesti kuin pystyt. Jaa suikaleet vielä lyhyemmiksi pätkiksi, noin neljään osaan. 

2. Kuori 4 porkkanaa, katkaise kannat ja ohut kärki pois. Raasta porkkanat raastinraudan karkeimmalla terällä.

3. Kuori sipuli ja halkaise. Viipaloi sipulinpuolikkaat mahdollisimman ohuksi puolirenkaiksi. Katko viipaleet vielä lyhyemmiksi paloiksi. Laita kaikki kasvissuikaleet isoon 3-4 litran kulhoon.

4. Tee majoneesikastike erillisessä pienessä astiassa: mittaa astiaan majoneesi, sitruunamehu, suola ja mustapippuri sekä sinappi. Sekoittele lusikalla kastikkeeksi. Kaada kastike kasviksien päälle ja ala sekoitella kastiketta kasviksien sekaan. Aluksi voi näyttää siltä, että kastiketta on vähän, mutta huomaat kohta, että suola ja sitruunan happo sekä majoneesi alkavat pehmittää kaalta, ja kastike levittyy tasaisesti kasvissuikaleille. Sekoittele kastike kunnolla kasvisten sekaan niin, että kaikki suikaleet saavat pintaansa vähän herkullista kastiketta. Älä suolaa salaattia liikaa, sillä maku ja suolaisuus tulevat hieman jälkijunassa. Vie salaatti kylmään tekeytymään puoleksi tunniksi ja sekoita salaattia vielä uudelleen. Kaali ja kasvikset pehmenevät ajan kanssa suussa sulavan herkulliseksi yhdessä kastikkeen kanssa. Tämä on kaikkien grilliruokien, ja melkein kaiken muunkin, ykkössalaatti.


Coleslawn ravintosisältö:




Vaiheet:


Suomalaiset kasvikset ovat nyt parhaimmillaan! Näitä kannattaa nyt ostaa. Kunkkupannariin tarvitset yhden pienen kukkakaalin.


Mittaa kulhoon vehnäjauho, grahamjauho, leivinjauhe ja suola. Sekoita vähän lusikalla.

Kunkkupannariin käytin Juustoportin pastöroitua, mutta homogenoimatonta maitoa. On hieman vähemmän käsiteltyä kuin moni muu maito. Mittaa maito kannuun, lisää päälle mustapippuri ja riko munat kannuun maidon sekaan. Sekoittele munat vispilällä maidon sekaan.

Pannaritaikinaan tulee paahdetun kukkakaalin lisäksi savukuutioita pussi ja vähän rasvaista juustoraastetta.

Kaada jauhoseoksen sekaan muna-maitoseos ja sekoita. Lisää viimeisenä rypsiöljy ja sekoita hyvin. Jätä pannaritaikina tekeentymään puoleksi tunniksi. Tällä välin voi napata uunin 225 asteeseen ja alkaa käsitellä kukkakaalia.

Erottele yhden pienen kukkakaalin kukinnot ja jaa suurimmat kahtia. Laita kukkakaalit leivinpaperin päälle uunipellille, ei tarvita rasvaa tai mausteita. Paahda 225 asteisessa uunissa keskitasolla ensin 10 min ja sen jälkeen kääntele lusikalla tai pihdeillä kukkakaalit toisinpäin, ja paahda vielä toiset 10 min. 

Kaalit ovat pehmenneet, mutta niissä on vielä napakkuutta. Viipaloi kaalit ohuiksi viipaleiksi.

Tällaisiksi itse viipaloin lämpimät kukkakaalin kukinnot.

Rytistä leivinpaperi käsissäsi palloksi ja suorista jälleen. Laita paperi korkeareunaiselle uunipellille. Rytistäminen auttaa paperia asettumaan paremmin uunipellin muotojen mukaan.

Levitä pannukakkutaikina uunipellille. Taikina on ohutta, mutta 4 kananmunaa saa pannukakusta kyllä muhevan.

Levitä pannukakun päälle viipaloidut kukkakaalit.

Ripottele savukinkkukuutiot kukkakaalien päälle tasaisesti.

Viimeiseksi päälle lisätään pieni määrä rasvaista juustoraastetta, isona raasteena. Paista kunkkupannaria 225 asteessa, toiseksi alimmalla tasolla ja keskilämmöllä, noin 35-40 min. Käännä virta pois ja jätä pannari uunin jälkilämpöön vielä 15-20 min.

Herkullisen näköinen kunkkupannari uunista ulos.

Jätä pannari kahden liinan alle tekeentymään vielä 20-30 minuutiksi.

Pehmeää ja tuoksuu herkulliselle!


Ai että, kun oli herkullista.

Kukkakaalitäyte käy suolaiseen pannukakkuun erinomaisesti.


Sillävälin, kun pannukakku tekeentyy liinojen alla, ehtii valmistaa helpon herkkusalaatin. Coleslaw on meidän perheen ykkösherkku salaattien joukossa ja valmistus on helppoa.


Coleslawn kasvikset.

Coleslawn majoneesikastikkeen aineksia: majoneesi, sitruunamehu, sinappi, suola ja mustapippuri.

Suikaloi kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi ja katko suikaleet lyhyehköiksi paloiksi.

Raasta porkkanat karkeimmalla terällä.

Leikkaa sipuli ohuiksi puolikuiksi ja leikkaa puolikuut pienemmiksi.

Kasaa kasvikset isoon kulhoon, tämä on kolmen litran kulho ja saa olla isompi.

Sekoita salaatin kastikkeen ainekset lusikalla pienessä kulhossa.

Kaada salaatinkastike kasvissuikaleiden päälle ja sekoita varovaisesti ja huolellisesti niin, että kaikki kasvikset saavat kastikekerroksen päällensä. Kastikemäärä voi tuntua pieneltä isoon kasvismäärään nähden, mutta kun sekoittelee, niin huomaa, että se riittää vallan mainiosti.

Valmis! Nyt kippo ja salaatti kylmään puoleksi tunniksi tekeytymään. Salaatti pehmenee ihanasti ja saa hyvän suolaisen ja happoisen majoneesin maun.

Tämä salaatti on monen lempisalaatti, meidän ainakin.

Herkulliset yhdessä.