Jäätelökelit eivät ole liiemmälti hellineet Suomea tämän kesän aikana. Meidän perheessämme sillä ei ole ollut suurtakaan väliä, sillä jäätelö on maistunut vaikka tammikuun pakkasilla. Siis isännälle :) Itse en ole mikään mahdoton jäätelön ystävä, mutta puolisolle maistuu sitten sitäkin paremmin. Välillä aivan ihmettelen, miten joku voi vetäistä Aino-jäätelörasiallisen kertaheitolla tv:n äärellä, ja seuraavana iltana tehdä saman...
Ajattelin sitten minäkin kokeilla tätä sosiaalisessa mediassa hehkutettua kolmen aineen jäätelöohjetta, jossa ei tarvitse käynnistellä jäätelökonetta ja käydä vatkailemassa jäähileitä pois kesken pakastamisen. Jäätelön voi siis valmistaa pelkästään kermasta, glukoosisiirapista ja kondensoidusta maidosta - kondensoitu maito pitää olla sokeroitua ja ei valmiiksi kinuskiksi keitettyä. Kondensoitua maitoa löytyy nykyisin monenlaisina versioina pienistäkin kaupoista, samoin glukoosisiirappia sokerihyllyltä, joten ainekset löytyvät helposti. Itse heitin sekaan vielä vähän vaniljasokeria, valmista suklaakastiketta ja pinnalle suklaahippuja - ja seuraavana päivänä isäntä sai maistella kotitekoista jäätelöä ja antaa tuomionsa.
On meillä jäätelökonekin, jolla on (vaikkakin hyvin harvoin) tehty jäätelöä. Jäätelökoneessa tympäisee se jäädysalustojen pakastaminen. Tämä jäätelö sai mennä suoraan yleiskoneen kulhosta kierrätysrasioihin jäätymään ja seuraavana päivänä nautimme sopivan jäätynyttä, vaan ei kovaa, ihanaa jäätelöherkkua. Ehdottomasti tätä jäätelöä tehdään uusi erä tällä viikolla, oli nimittäin niin hyvää, ja seuraavaan annokseen sekaan menee lakritsikastiketta ja lakritsiströsseliä.
Ja se isännän tuomio jäätelöstä: "Liian hyvää :)"
HELPPO JÄÄTELÖ
(kaksi Aino-jäätelörasiallista)
7 - 7,5 dl laktoositonta vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
1 prk kondensoitua maitoa (itse käytin Tørsleffs konsenderad mjölk, sockrad, 397 g)
0,6 dl glukoosisiirappia
2 dl suklaakastiketta (lakritsi- tai kinuskikastiketta)
1/2 pss (85 g) Pirkka tummasuklaahippuja (valkosuklaahippuja, lakritsiströsseliä, tms.)
1. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi.
2. Lisää sekaan kondensoitu maito ja glukoosisiirappi. Vatkaa seos vielä kunnolla sekaisin.
3. Laita kahteen kannelliseen rasiaan kerroksittain jäätelömassaa ja suklaakastiketta, päällimmäiseksi kerros jäätelömassaa. Itselläni ainekset mahtuivat kahteen Aino-jäätelörasiaan täydellisesti. Ripottele pinnalle suklaahippuja ja laita kannet tiukasti kiinni.
4. Vie rasiat jäätymään vuorokaudeksi. Jäätelö on hyvän rakenteista, jäätynyttä vaan ei kivikovaa.
1. Helpon jäätelön aineksia: vispikermaa, glukoosisiirappia, kondensoitua maitoa, vaniljasokeria ja suklaakastiketta. Ohjeella tuli kaksi Aino-jäätelörasiaa täyteen herkullista kotijäätelöä. |
7. Lisää päälle suklaa- tai kinuskikastiketta (tai lakritsikastiketta). Lisää päälle vielä toinen kerros jäätelöä ja suklaakastiketta. Lisää pinnalle vielä loput jäätelöt. |
Hei Heidi :) Tämä jätski on ihanaa!!! Meillä on nyt tehty parin päivän välein erilaisia makuja, ja joka kerta tulee ihan riivatun hyvää. Lakritsikastikkeellakin tuli ihanaa, lakritsikastike+ Meiran kirjavat lakritsiströsselit (hyvin salmiakkisia) oli herkullinen yhdistelmä, parhaillaan jäätyy tyrnihillojätski ja salmiakkijätski. Suosittelen todella, meillä tämä jäi kyllä pysyvään käyttöön. Ja mieskin on tyytyväinen, kun aina löytyy pakastimesta uutta jäätelöä :)
VastaaPoistaHuippu resepti,laitoin sekaan kaurakeksejä ja kinuskikastiketta.
VastaaPoistaHei :) Meilläkin on aivan hullaannuttu tähän jäätelöön!! Vaikka heinäkuu 2015 oli surkein kesä vuosikausiin, tätä jäätelöä tuli tehtyä kippo poikineen :) Ja monenlaisilla makuyhdistelmillä: lakritsikastike ja salmiakkirakeet (tai hopeatoffee sulatettuna kermaan) oli aivan oma ykkössuosikkini, herkullista oli myös alkuperäinen versio tuolla vatkattavalla suklaakastikkeella, kinuskikastike + täytetyt kaurakeksit murustettuna, tyrnihillo+ valkosuklaaraaste... Rakastan tätä jäätelöä! :) Jää pysyvään käyttöön tämä ohje :)
PoistaNam! Vesi kielellä resepti talteen :) laitatko yleensä tuon 7dl vai 7,5dl, onko jotain vaikutusta rakenteeseen tms?
VastaaPoistaHei :) Laitan ihan sekä että, ei ole merkitystä rakenteeseen. Tämä ohje ei ole niin nöpönnuuka, hyvää tulee aina :)
PoistaHei,voiko käyttää tavan maitoa ja minkä verran,onko pakko olla kondensoitua maitoa?
VastaaPoistaHei! En laittaisi itse tavallista maitoa, mutta kyllä ihan paksulla vispikermalla onnistuu. Parempaa kuitenkin tulee, kun seassa on tuo ihana kondensoitu maito :)
PoistaEksyin sivuillesi, kun tutkin että mitä voisin yli jääneestä kondensoidusta maidosta tehdä. Täyteaineita tähän hätään ei ollut, mutta nyt on pakastimessa jäätymässä kaakaojauheella maustettu seos! Glukoosisiirappia ei myöskään löydy, joten toivotaan että onnistuu ilmankin :)
VastaaPoistaOnnistuuhan se ilman glukoosisiirappiakin :) Pehmeämpi rakenne ja ehkä vähän suuhun sulavampi jäätelö tulee siirappilisällä, mutta hyvää varmasti myös ilmankin. Viikonlopuksi teen jälleen pari laatikollista toffeejäätelöä :P
PoistaMillä glukoosisiirapin voisi korvata? Se on viljoista valmistettua niin sen voisi jättää mielellään pois.
VastaaPoistaGlukoosisiirapin voi jättää kokonaan poiskin, jäätelöstä tulee vain kovempaa ja rakenne ei ole ihan niin hyvä.
PoistaEtsin ja löysin, helppo, hitsin herkullinen. Tein jätskikokeilun laittamalla kerrosten väliin punssia ruokalusikallinen. Tein siis viimeviikolla ja nyt teen samaa, tuli ihan mahottoman hyvää. Siirappia taidan nyt laittaa vähän vähemmän. Suuret kiitokset, en uskonut että näin helppoa on jäätelön teko. Lisää teen taas, kun kermaa -50%.
VastaaPoistamarjo
Tämä on kyllä todella herkullista! Meillä tätä ohjetta hyödynnetään kesällä ja talvella :)
PoistaHei Anne. Kiitos reseptistä, parhaillaan kokeilussa laktoosittomana - eli kokkaan kondensoidun maidon itse. Vispikerman sijaan tarttui mukaan tölkki kuohukermaa - tuleekohan liian rasvaista kamaa?
VastaaPoistaKuohukerma käy ihan yhtä hyvin kuin vispikermakin :)
PoistaMiten toimi omatekoisella kondens.maidolla?!?Kuinka onnistuit keittämisessä!?! Laktoosiongelmainen myös!
PoistaTervehdys! Testasin jäätelön tekemistä ja hyvää tuli mutta jäi askarruttamaan tuo kondensoidun maidon ulkonäkö. Maito oli aivan hailakan värikästä eikä sitä juurikaan kermasta erottanut ja sinulla tuo näyttää aivan toffeen väriseltä. Käsittelitkö maitoa jotenkin vai suoraan vaan purkista? Oma purkkini ainakin näyttäisi olevan tismalleen samaa kuin sinunkin käyttämä.
VastaaPoistaHei! Vastasinkin jo aikanaan tähän sähköpostissa henkilökohtaisesti, mutta laitan tähänkin vielä vastauksen.
PoistaKäyttämäni kondensoitu maito on keittämätöntä. Kondensoiduissa maidoissa on paljon värivaihteluita, osa on maitomaisen valkoista, osa kellertävää ja osa jopa vaalean ruskehtavaa. Etenkin mitä lähempänä on viimeinen myyntipäivä (tai jos myyntipäivä on jo ohi), niin kondensoitu maito alkaa muuttua ruskeammaksi. Oma kondensoitu maitoni oli myyntipäiviltään finaalissa ja värikin taisi sen takia olla ruskehtavaa.
Mutta siis, ihan keittämätöntä, sokeroitua kondensoitua maitoa on. Samanmerkkiset purkitkin on joskus sisällöltään vähän erivärisiä, sitä ei kannata säikähtää :)
Ostin epähuomiossa juuri tuota kinuskiksi keitettyä maitoa. Miten niiden ero vaikuttaa lopputulokseen, pitääkö tehdä uusi kauppareissu? :)
VastaaPoistaKeitetystä kinuskista käyttäisin vain osan maustamaan jäätelön, ja kipaisisin hakemaan sen keittämättömän kondensoidun maidon kaupasta :)
PoistaHeissan, blogisi on ihana. Milloin mitäkin reseptiä googlatessani huomaan päätyväni sinun sivuillesi. Kiitos aidoista, elämän makuisista resepteistäsi! Blogisi on siisti, ei mitenkään kotikutoinen mutta ei onneksi myöskään liian fiini. Tykkään siitä juuri tällaisena. :) Kaikkea hyvää talveesi! T. Kahden pikkupojan kotiäiti
VastaaPoistaKaunis kiitos mukavista sanoistasi <3 Toivottavasti blogi on tekijänsä näköinen :) Tämä vuosi on ollut blogissa hiljaiseloa: perheessä oli vauvan syntymä ja yhden perheenjäsenen kuolema ja itsekin sairastuin. Mutta ehkä tässä kohta jaksaa taas leipoa. Nämä kivat bloginlukijat saavat jaksamaan. Kaikkea hyvää vuoteesi 2017 <3
PoistaToimiiko tavallisella siirapilla?
VastaaPoistaKyllähän siitäkin jäätelöä tulee, mutta glukoosisiirapilla saa pehmeämmän rakenteen. Makuahan tavallisella siirapilla tulee enemmän, mutta tuleeko jo liian makeaa...
PoistaAivan älyttömän hyvää. Tein tällä ohjeella ekaa kertaa viime syksynä ja pohja on jo vakiokäytössä 😊
VastaaPoista<3 Tämä on myös meidän herkkua, näin kesäisin sitä menee valtavat määrät. Puoliso pistelee koko rasiallisen illassa :)
PoistaHei voisiko tän tehdä ilman glukoosisiirappia?
VastaaPoistaToki voi tehdä ilman glukoosisiirappia. Rakenne on vaan kovempi, mutta yhtä hyvää tulee :)
PoistaAivan huippuhyvää!!!!
VastaaPoistaTämä jäätelöresepti on edelleen huippuhyvä! Nyt tein jäätelöä tuoreista mansikoista: silppusin niitä mukaan summanmutikassa melko paljon ja vatkasin vielä päälle vatkurilla, joten jätskistä tuli kivan väristä. Lisäksi pilkoin mansikoita jätskin pinnalle sen ollessa jo rasiassa valmiina pakastimeen. Lisäsin 500g maustamatonta rahkaa muiden aineiden lisäksi lähinnä siksi, että halusin rahkan pois jääkaapista kuleksimasta :) Makuun se ei vaikuttanut, koostumukseen ehkä aavistuksen. Todella hyvä resepti kerrasta toiseen!
VastaaPoistaT. Se sama kahden pikkupojan kotiäiti kuin pari vuotta sitten :)
Hyvältä kuulostaa mansikkainen rahkajäätelösi :) Meillä herkkua on lakritsijäätelöt. Tai mies on se jätskiherkuttelija, minä voin vähän maistella jäätelöä silloin tällöin. Ihanaa jäätelökesää sinulle ja perheellesi <3
Poista