keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Muhkea omenapiirakka










Tämän omenapiirakkaohjeen löysin ihanasta Makunautintoja Mimmin keittiöstä -blogista täältä. Mimmin blogi on eräs pisimpään seuraamistani blogeista, ja myös innoituksen antaja oman blogin pitämiseen. Suosittelen kurkkaamaan Mimmin leivonnaisia ja herkkuruokia pursuavaan blogiin, sillä sieltä eivät ohjeet lopu kesken :)

Juuri tämän omenapiirakkaohjeen Mimmi oli löytänyt Tarun Taikakakut -blogista täältä ja todennut tämän olevan ihan parhaimpia piirakkapohjia useimmille marja- ja omenapiirakoille. Kannattaa luottaa kokeneen leipurin sanaan, sillä todella herkullinen, muhkea, perinteinen omenapiirakka ohjeella syntyikin. Tästä tuli kyllä yksi suosikeistani, kiitos Mimmi ja Taru :)








MUHKEA OMENAPIIRAKKA

pellillinen 50-60 cm:n uuniin

4 isoa kananmunaa (huoneenlämpöisiä)
3,5-4 dl hienoa sokeria (laitoin 3,5 dl)
2 dl kermaa
2 dl maitoa
200 g sulatettua voita tai margariinia, tai 2 dl pullorasvaa esim. Flora Kulta voinmakuinen pullorasva (itse tein tuolla pullorasvalla, kun voi oli loppu)
7 dl vehnäjauhoja
4-5 tl leivinjauhetta (laitoin 4 reilua tl)

Pinnalle:

3-5 omenaa viipaleina (itselläni meni 3 isoa omenaa)
hieman kanelia ja hienoa sokeria


1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Itse vatkaan noin 4-5 min, sähkövatkaimessani on tehoja 400W. Joskus kannattaa vilkaista oman vatkaimensa tehoja, ja vatkata sitten kauemmin, jos tehoja ei ole kovin paljon. Oma entinen, vanha mutta kestävä, vatkaimeni oli 200 wattinen, ja tuntui usein vain kuumenevan ennenkuin mitään vaahtoutui.

2. Lisää muna-sokerivaahtoon maito, kerma ja sulatettu, jäähdytetty rasva (tai pullorasva). Vatkaa aineksia vähän sekaisin. 

3. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot ensin keskenään. Lisää sitten kerralla muuhun seokseen. Vatkaa vatkaimen hitaimmalla nopeudella kaikki ainekset kunnolla sekaisin, älä vatkaa liikaa, ettei taikinaan muodostu sitkoa.

4. Laita reunalliselle, isolle uunipellille leivinpaperi ja kaada taikina paperoidulle pellille. Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi.

5. Kuori ja viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi. Asettele omenaviipaleet vieretysten, reunasta aloittaen, koko piirakkapohjalle. Ripottele omenaviipaleiden päälle vähän kanelia ja hienoa sokeria.

6. Paista piirakka 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25-30 min ylä/alalämmöllä. Omassa uunissani omenapiirakka paistui 29 minuutissa. Kokeile tikulla piirakan kypsyyttä keskeltä, jos tikku on puhdas, piirakka on kypsä.

Vaiheet:

1. Piirakkapohjan aineksia. Säädä uuni 200 asteeseen ja laita uunipellille leivinpaperi.

2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada sekaan yhtä aikaa maito, kerma ja rasva. Sekoittele vatkaimella hieman.

3. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää seos kerralla taikinaan ja vatkaa hitaimmalla nopeudella ainekset sekaisin. Älä vatkaa liikaa.

4. Valmista taikinaa. Pullorasva toimii erinomaisesti tässä pohjassa.

5. Levitä taikina pellille tasaisesti.

6. Kuori ja viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet vieri viereen koko pellille. Minun pellilleni mahtui 3 isoa omenaa viipaleina. Ripottele pinnalle hieman kanelia ja hienoa sokeria.

7. Paista piirakka 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25-30 min. Oma piirakkani oli vajaassa 30 min valmis.

8. Piirakasta tuli ihanan paksu ja pehmeä.

9. Tätä ohjetta ei voi kylliksi ylistää!

10. Tämä herkkupala katosi emännän suuhun :)

51 kommenttia:

  1. Hienoa, että ohjeesta on sinullekin iloa :) Ohje on äitini luottoresepti vuosikymmenten takaa. Muistan lapsuudesta, että äiti teki tällä ohjeella ainakin omenapiirakkaa, punaherukkapiirakkaa ja raparperi-kermaviilipiirakkaa. Itse olen tykännyt myös mustikka/vadelma-rahka-versiosta. Tuo raparperi-kermaviili on myös taivaallisen hyvää :) Ei muuta kuin kokeilemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä ohjeesta, oli niin herkullista ja pehmeää piirakkaa, että puoliso tilasi jo sitä mukaansa ensi vuoden kalastusretkelle :)
      Ehdottomasti tällä ohjeella tulee kokeiltua muitakin piirakoita. Kiitos vinkeistä :)

      Poista
    2. minulla myös ohje äitini peruja ja teen myös suklaapiirakan tällä ohjeella lisään vaan 2 rkl kaakaota ja kuorrutan suklaakuorrutteella ja paljon nonparellia päälle ,on lasten mieleen (jätän tietysti omenat pois )

      Poista
    3. Tämähän on selvästi Raision omenapiirakan ohje

      Poista
    4. Ihan hyvää minun äitini tekee todella hyvää omenapiirakkaa se on niin hyvää😍🤤

      Poista
  2. Kiitos, on kyllä maailman mahtavin omenapiirakka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä menee perinteisten omenapiirakoiden kärkeen, vaikka itsekin niitä olen tehnyt monenlaisilla ohjeilla :)

      Poista
    2. Voiko siihen laittaa vain maitoa,että kerma jäisi pois!??

      Poista
    3. Voi laittaa pelkkää maitoa ja jättää kerman pois :)

      Poista
  3. Mulla on just nyt uunissa tällä pohjalla tehty omena-luumupiiras mihin pintaan sivellään kinuskai ennen paistoa....siskolle olen aikaisemmin tehnyt tällä pohjalla omenapiirakkaa missä on erinäisiä seoksia päällä ja tätä samaa hän nytkin pyysi tekemään. Kiitos Anne kauniista sanoistasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä, kaikki on niin totta, ja blogisi on oikea runsaudensarvi: sieltä löytyvät niin makeat kuin suolaisetkin herkut, puhumattakaan ihanista salaateista ja ruoka-annoksista. Ihanan monipuolinen :) Tätä piirakkaa joudun tehdä tänäänkin, sillä viimeiset palaset piirakasta syödään kohta äidin kanssa, joka piipahti taas kyläilemään. Ja tämä on kyllä niin ihana piirakkapohja!! :)

      Poista
  4. Ihanaa piirakkaa tuli happamista suomalaisista omenista. Eikä ollut liian makeaa. Laitoin myös 3,5 dl sokeria. Hyvä välillä syödä tällaista "terveellisempää" piirakkaa Kinderpiirakan jälkeen ;) Meidän lasten lempipiirakkoihin kuuluu omenapiirakka. -Elisa-

    VastaaPoista
  5. Hyvää on, voin suositella. :)

    VastaaPoista
  6. Mimmi...Oli todellahyvää, lisäsin taikinaan hieman kardemummaa ja vaniljasokeria. Suosittelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Anne..., vaikka ollaan kyllä Mimmin kanssa tuttuja ;) Samoin minäkin lisään usein kardemummaa ja vaniljasokeria taikinaan, joskus vielä kaneliakin. Ja aina tulee herkullista!

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Tämä on kyllä loistoresepti. Ja kiva tarjottava vähän isommallekin porukalle.

      Poista
  8. Kyllä oli hyvä ja kuohkea. Tuli lapsuusajat ja äidin peltipiirakka mieleen. Nam 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun mielestänikin tämä on juuri sellaista kunnollista vanhanajan omenapiirakkaa. Tällaiselle sen pitää maistua :)

      Poista
    2. Loistava ohje! Vasta tämän avulla sain aikaan kuohkean omppupiirakan. Monia olen kokeillut, mutta koskaan ei ole näin hyvää tullut. Ihan kuin äidin tekemä, vaikka korvasin osan vehnäjauhoista täysjyväspeltillä ja kaurahiutaleilla. Tuli vieläkin terveellisempää ja toimii hyvin. Kiitos ohjeesta!

      Poista
  9. Kerrassaan loistava resepti! Tein vain kaksi muutosta: korvasin noin puolet vehnäjauhoista Sunnuntai-täysjyväjauhoilla ja käytin kanelin sijasta korianterin siemeniä morttelissa murskattuina. Perhekin on syönyt sitä niin innoissaan, että ei taida joutaa pakastimeen. :)

    VastaaPoista
  10. Tosi hyvää olen tehnyt muutaman kerran

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, kun on maistunut. Silloin on varmasti hyvää, jos tekee toisenkin kerran :)

      Poista
  11. Ihana ohje! Vihdoin sain minäkin kuohkean omppupiirakan onnistumaan. Ihan kuin äitini tekemä. Korvasin osan vehnäjauhoista täysjyväspeltillä. Tuli vieläkin terveellisempää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam! Itsekin tykkään speltistä ja leivon paljon spelttipullaa. Myös suolaiset pannukakut tulevat speltistä herkullisia, etenkin suppilovahveroilla höystettynä :)

      Poista
  12. Tämä oli meillä täydellinen menestys: olen tehnyt tätä kaksi pellillistä, ja molemmat hupenivat alle vuorokaudessa, vaikka syöjiä oli vain neljä. Kokeilin muuten kanelin tilalle mausteeksi morttelissa murskaamiani korianterin siemeniä, ja yhtä hyvin kelpasi sekin versio. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on niitä kesto-ohjeita, joihin ei kyllästy. Mausteita vaihtamalla saa uutta makua, ja esim. Muruseosta pinnalle niin taas on uudenlainen piirakka :)

      Poista
  13. Kiitos tästä ohjeesta!!
    Leipoin tätä piirakkaa kaksi kertaa tänä syksynä. Molemmalla kerralla piirakka hävisi aika nopeasti.
    Blogisi on todella hienoa. Tunnustan, että laitoin linkki tähän blogiin oman säälitävältä blogisivulta.(https://kuukkelijaika.blogspot.fi/2016/10/blog-post_10.html)
    Toivottavasti et paheksu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kun linkkasit blogisi. Mukavaa, kun kanssabloggaajatkin lukevat sivujani ja kokeilevat reseptejä. Kiva käydä vastavierailulla blogissasi.

      Poista
  14. Ohjeen mukaan paistoin keskitasolla alalämmöllä ja piirakan pohja paloi mustaksi. Kyllä harmittaa. Kaikki mikä ei palanut oli kyllä herkullista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi pahus! Kannattaa laittaa lämpö tulemaan sekä ylhäältä että alhaalta, eli siis keskilämpö. Monet uunit on muutenkin alhaaltapäin tehokkaampia kuin ylhäältä. Itselläni on hyvä ja tasaisesti paistava Mielen erillisuuni, jossa on 5 tasoa. Tällöin saa vielä sopivasti keskitasolle piirakat.
      Kokeile ensi kerralla keskilämmöllä ja keskitasolla, tulee varmasti hyvää :)

      Poista
  15. Tuunasin vähän ja tein gluteenittomista jauhoista + laktoosittomana. Laitoin taikinaan pussillisen valkosuklaahippuja ja päälle raparperia. Vallan mainio piirakka tuli!

    VastaaPoista
  16. Siis niin hyvää ettei sanotuksi saa😋todella kuohkeaa ja pehmoista kiitos ihanasta ohjeesta😍koko perhe rakastui omenapiirakkaan.

    VastaaPoista
  17. Tein vähän pienempään vuokaa, joten piirakasta tuli paksumpi. Oikein maukas ja kuohkea kyllä, mutta hiukan murenevainen..Ainakin lämpöisenä nautittuna.

    VastaaPoista
  18. Olen tehnyt ohjeella jo monta piirakkaa,siis tarkoittaa on hyvää ja kuohkeeta,ohje yhden oven sisäpuolella aina valmiina��

    VastaaPoista
  19. Hei Luulen että tästä lähtien teen kaikki piirakat tällä ohjeella
    ekaan piirakkaan tosin laitoin vahingossa 8 munaa, (sen takia kun teen täytekakut niin) no ei haitannu mitään, mulla aika iso uuni.
    Joten vastaisuudessa teen samoin KIITOS ohjeesta

    VastaaPoista
  20. Sain uunista juuri leipomani omenapiirakan tällä kyseisellä ohjeella ja olipa yllätys kuinka kuihkeaa olikaan.
    Tulee olemaan minun lemppari ohjeeni tästä alkaen.
    Laitoin myös hivenen kaardemummaa ja vanilja sokeria.

    VastaaPoista
  21. On kyllä niin herkkua, monet kerrat tehty! Toisinaan lisään vielä omenasosetta taikinan päälle ennen omenasiivujen laittoa, silloin riittää vähempi sokeri. Kiitos huippuohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellänikin kylmiössä juuri tämä piirakka oman puun punakaneliompuista <3 En ole vieläkään kyllästynyt tähän ja monta kertaa alkusyksystä tätä tulee tehtyä. On yksi luottopiirakkaohjeista, ja tulee hyvää raparperi-, mustikka- ja puolukkapiirakkaakin... Mukavia leivontahetkiä syksyyn:)

      Poista
  22. Minkähän kokoinen pelti pitää olla että tulee paksu pohja, itsellä kuusikymppinen uuni ja joillain ohjeilla tulee liian matala kun ohje varmaan tarkoitettu visikymppiselle uunille, ois kiva kun ohjeisiin laitettaisiin minkä kokoiselle pellille ohje tarkoitettu. T
    . Ansku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja 60 cm uunien pellitkin on todella erikokoisia keskenään. Omakohtaista kokemusta on, kun edellisessä 60 cm uunissa oli todella isot pellit ja nyt uudemmassa Mielen 60 cm uunissa on paljon pienemmät. Tästä piirakasta tuli ainakin omalla 60 cm pelilläni muhkea

      Poista
    2. Muuten hyvä ja maukas jää vähän matalaksi,pitäskö olla enemmän jauhoja

      Poista
    3. Sinulla on varmasti vähän kookkaampi pelti kuin minulla, jos matalaksi jää. Ei kannata lisätä jauhoja, tulee muuten kuiva ja tiivis.

      Poista
  23. Maailman paras piirakka. Olen tehnyt jo useaan kertaan ja nytkin menossa uuniin.

    VastaaPoista
  24. Maukas, muhkea piirakka. Olen tehnyt usein tällä ohjeella ja aina onnistuu. Nytkin par'aikaa on uunissa paistumassa ja mitkä tuoksut sieltä tulevat. Nam, nam kohta herkutellaan.
    Mulla myös ohje kirjoitettuna lapulle ja keittiökaapin oven sisäpuolelle teipattuna. Löytyy nopeasti.

    VastaaPoista
  25. Tein toisen kerran tätä samaa piirakkaa mutta jää matalaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä peltisi on niin suuri, että pitäisi tehdä 1,5-kertaisena ohje ja pidentää paistoaikaa.

      Poista
  26. Kiitos ohjeesta. On tuttu vuosien takaa. Ihana kun ponnahti takas leivontaan. Upea piirakka. Minä en vain saa pinnasta noin Kaunista. Olen suurpiirenen. Laitan omenat sinne sun tänne. Maku ei kärsi.
    Kiitos

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne