lauantai 15. heinäkuuta 2017

Saksalainen kurkkusalaatti


Saunailta ja salaattia tekee mieli. Kasvihuone ja kasvimaa puskee kaikenlaista syötävää ja salaattiohjeita on kiva selailla. Yhdeltä ulkomaiselta sivustolta löysin saksalaisen kurkkusalaatin ohjeen, ja kun tarvikkeetkin löytyivät kasvimaalta ja kaapista, kokosin omanlaiseni saksalaisen kurkkusalaatin: kurkkua, kirsikkatomaattia, sipulia, retiisiä, tilliä, timjamia, creme fraichea, sitruunamehua, Dijon-sinappia, suolaa, sokeria ja mustapippuria.

Nuoriväki on kesälomailemassa kotona ja talo on täynnä elämää, kun lapsenlapsemme, neiti 1 vee, pistää ranttaliksi. Pappa ja pikkuneiti kipaisivat kasvimaalta ja kasvihuoneesta mummun salaattitarpeet -ja ihan selvästi mummun kurkusta oli pienet hampaat käyneet haukkaamassa maistiaiset kotimatkalla. Kasvimaa on kiva paikka pienen tutkia ja maistella. Ainoastaan retiisi on saanut pikkuneidin suun mutruun ja mummun suuhun tarjottiin apilanlehteä sen sijaan.

Neidin läksiessä päiväunille papan kanssa, mummu tekaisi salaatin kylmiöön maustumaan. Nuoriväki lämmittää rantasaunaa ja grilli lämpiää verannalla. Hiiligrillillä paistuu tänään pojan spesiaaliburgerit ja erilaisia maustettuja makkaroita - saattaapa tölkkikanakin päästä jälkilämmöille hautumaan. Saksalainen kurkkusalaatti sopii hienosti tämän kaiken grillikattauksen kanssa. Isommalle porukalle kannattaa tehdä tuplamäärä salaattia, ellei ihan triplanakin, sillä salaatti on todella hyvää.
SAKSALAINEN KURKKUSALAATTI
noin 6 hengelle

1 prk (150 g) Valio creme fraiche (laktoositon, rasvaa 28%)
0,5 tl timjamia (kuivattua noin 0,25 tl)
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
0,5 tl sokeria
2 tl Dijon-sinappia
2 tl sitruunamehua
18 g tuoretta tilliä silputtuna (0,5-1 nippu)
400 g tuorekurkkua (1 kpl iso kurkku)
135 g kirsikka- tai miniluumutomaatteja (noin 10-12 kpl)
60 g sipulia puolikkaina renkaina (noin puolikas keskikokoista sipulia)
3 kpl isoja retiisejä (noin 70-80 g)

1. Tee ensin kulhon pohjalle salaatinkastike: sekoita creme fraiche, mausteet, Dijon-sinappi ja sitruunamehu ensin keskenään. Lisää tillisilppu ja sekoittele hyvin.

2. Kuori tuorekurkku ja viipaloi melko tanakoiksi viipaleiksi, noin 3-4 mm paksuisiksi. Halkaise kirsikkatomaatit. Viipaloi puolikas sipulia melko ohuiksi viipaleiksi ja puolita renkaat. Viipaloi retiisit melko ohuiksi viipaleiksi. Lisää kasvikset salaatinkastikkeen sekaan ja sekoittele, kunnes kaikki kasvikset ovat saaneet herkullisen kastikekuorrutuksen. Peitä kulho kelmulla ja vie kylmään tekeytymään vähintään tunniksi. Nauti yhdessä grilliruokien kanssa.

Vaiheet:

Aineksia salaattiin. Pitää myös esitellä uudet lusikkamitat, joihin tykästyin netissä. Mittalusikoista suurin on 1,5 rkl ja pienin 1/8 tl.

Sekoita salaatinkastikkeen ainekset ensin kulhon pohjalla.

Lisää tillisilppu salaatinkastikkeen sekaan.

Sekoittele ihanaksi kastikkeeksi.

Viipaloi kuorittu kurkku tukeviksi viipaleiksi.

Halkaise kirsikka- tai/ja miniluumutomaatit. Lisää kurkkuviipaleet ja tomaatit salaatinkastikkeen sekaan.

Viipaloi sipuli renkaiksi ja puolita renkaat, viipaloi retiisit. Lisää muiden ainesten joukkoon.

Sekoita kaikki salaattiainekset kunnolla salaatinkastikkeen sekaan.

Sekoita kunnes kaikki kasvikset ovat saaneet herkullisen kastikekuorrutuksen.

Saksalainen kurkkusalaatti sopii monen grilliherkun kaveriksi.

Saksalaisen kurkkusalaatin ravintosisältö.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne