sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Annen syyskakku






Syksyn hiipiessä puutarhaan, on kiva käyttää puutarhan kasvimaan anteja myös leivonnassa. Tutkiessani amerikkalaisia leivontaohjeita, huomasin että siellä käytetään porkkanan ohella myös kesäkurpitsaa maustekakuissa. Omenatkin alkavat olla jo kypsiä, joten Annen syyskakkuun käytettiin näitä omasta puutarhasta löytyviä raaka-aineita. Pussinpohjalta löytyi myös hieman pekaanipähkinöitä, jotka rouhin kakkuihin mukaan. Ohjeella tulee siis kaksi leipävuokiin leivottavaa maustekakkua. Pähkinäallergikot voivat jättää kakkuohjeen muskotin ja pekaanin kokonaan pois, tai korvata pähkinät esim. rusinoilla. 

Kakuista tulee herkullisen meheviä, piparitaikinan makuisia maustekakkuja. Kakut ovat äärettömän helppoja tehdä - ei tarvita edes sähkövatkainta, vaan lastalla sekoittelin ensin märät aineet sekaisin, siihen kertakippauksella kuivat aineet ja lopuksi kerralla kaikki raasteet, omenakuutiot ja pähkinärouhe mukaan. Helppouden maksimointina käytin vuokien voitelussa suihkutettavaa vuokaspraytä ja jaoin taikinan tasan kahteen pitkulaiseen leipävuokaan. Tunti uunissa alatasolla ja kakut olivat valmiit. Helppo kuorrutus syntyi sitruunatuorejuustosta, sitruunamehusta ja tomusokerista. Sitten vaan ilahduttamaan ystäviä toisella kakulla!






ANNEN SYYSKAKKU
2 kpl maustekakkuja leipävuokiin

100 g sulatettua voita (jos käytät pelkkää voita, niin 250 g)
100 g Keiju rypsiöljyä tai auringonkukkaöljy (noin 1 dl+1 rkl)
330 g hienoa sokeria (noin 3,75 dl)
3 isoa kananmunaa (paino kuorineen noin 195 g)
3 rkl sitruunamehua
450 g vehnäjauhoja (noin 6,5 - 6,75 dl)
1 tl vaniljasokeri
0,5 tl suolaa
1 tl vaniljajauhe (Rapunzel Vanilla on todella hyvää)
1 rkl kaneli
1/3 tl muskottipähkinää
1/3 tl jauhettua neilikkaa
2,5 tl leivinjauhe
1 tl ruokasoodaa
175 g raastettua porkkanaa (3 kpl keskikokoisia)
265 g raastettua kesäkurpitsaa ( ihan pieni kesäkurpitsa)
140 g pieniä omenakuutioita (noin 2 omenaa)
noin 120 g pekaanipähkinää rouhittuna

Kuorrutus:
1 prk sitruunatuorejuustoa (Viola laktoositon)
2 rkl sitruunamehua 
noin 300-400 g tomusokeria

Pinnalle:

keltaisia, vihreitä ja oransseja nonparelleja


1. Sekoita sulatettu voi, öljy ja sokeri isossa kulhossa nuolijalla tai lastalla. Ei tarvitse vaahdottaa. Lisää munat sekaan, kaikki munat voi rikkoa kerralla ja sekoittaa vasta sitten. Lisää viimeiseksi märkiin aineisiin sitruunamehu ja sekoita lastalla hieman.

2. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, mausteet ja kohotusaineet ensin keskenään ja kippaa sitten kerralla koko seos märkien aineiden sekaan. Sekoittele lastalla aineet sekaisin. 

3. Raasta kuoritut porkkanat ja pehmeäkuorinen pieni kesäkurpitsa kuorineen raastinraudan karkeimmalla terällä (vanhemmat kesäkurpitsat kannattaa kuoria). Kuori omenat ja kuutio pikkuruisiksi kuutioksi. Rouhi terävällä veitsellä pekaanipähkinät suht pieneksi rouheeksi, voi jättää osan vähän karkeammaksi. Allergikot voivat jättää pekaanipähkinän ja muskottimausteen pois.

4. Kaada kaikki raasteet, kuutiot ja pekaanirouhe kerralla taikinan sekaan. Sekoittele ainekset tasaisesti taikinaan.

5. Säädä uuni ensin 200 asteeseen. Voitele ja jauhota kaksi leipävuokaa (tai suihkuta vuokasprayllä). Kaada taikina tasan molempiin vuokiin. 

6. Laita kakut uunin alimmalle tasolle. Laske uunin lämpö heti 175 asteeseen. Paista kakkuja noin 60 min, kunnes kakku alkaa irrota vuoan reunoista ja kakku tuntuu keskeltä kimmoisalta, kun sormella painaa. Kakut eivät kohoa uunissa kovin paljoa, mutta niistä tulee todella meheviä. 

7. Anna kakkujen jäähtyä vuoissa noin vartti ja kumoa ritilälle jäähtymään. Kakut voi pakastaa ja maku vaan mehevöityy pakkasessa. Kuorruta kakut vasta täysin jäähtyneenä.

8. Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset sekaisin sähkövatkaimella. Jos haluat vain päältä valuvan kuorrutteen, laita vähemmän tomusokeria ja lisää sitruunamehua. Jos haluat levittää kuorrutteen palettiveitsellä kakun sivuille, laita tomusokeria enemmän ja vähennä sitruunamehua. Pinnalle voi ripotella nonparelleja, itse tykkään laittaa keltaisia, oransseja ja vihreitä nonparelleja -kuvastaa vähän väreillään täytteen aineksia. Myös unikonsiemenet ovat kauniita pinnalla, niitä voi laittaa myös kakkutaikinaan.


Vaiheet:

Sekoita jauhot, mausteet ja kohotusaineet kulhoon valmiiksi. Sulata voi ja anna hetki jäähtyä. Mittaa öljy ja sitruunamehu sekä sokeri valmiiksi.

Kaada kookkaaseen kulhoon sokeri, sulatettu voi ja öljy. Voi käyttää myös pelkästään voita (250 g) tai pelkästään öljyä (200 g). Sekoita hieman lastalla tai nuolijalla.

Riko munat kulhoon ja sekoita hieman. Lisää sitruunamehu.

Lisää kuivat aineet kerralla sekaan. Sekoita hieman.

Tämännäköistä taikinaa tulee.

Rouhi pekaanipähkinät veitsellä.

Raasta kesäkurpitsa ja porkkanat raastimen karkeimmalla terällä. Kuori ja kuutioi omenat hyvin pieniksi kuutioiksi. Omenia menee noin 2 kpl. Kasviksia uppoaa kakkuun näin iso kulhollinen!

Lisää kasviskulhollinen ja rouhitut pähkinät kerralla joukkoon. Sekoita lastalla kunnes kaikki ovat sekoittuneet tasaisesti taikinan sekaan.

Taikinan pitäisi näyttää tältä, on melko paksua ja ihanasti piparintuoksuista. Puhumattakaan siitä, että taikina maistuu taivaalliselle.

Voitele ja jauhota kaksi leipävuokaa (tai suihkuta vuokasprayllä kuten itse tein). Jaa taikina tasan molempiin vuokiin. Säädä uuni ensin 200 asteeseen. Kun laitat kakut uuniin, laske lämpö heti 175 asteeseen.

Paista kakut 175 asteessa uunin alatasolla, keskilämpö, noin tunti. Kakut ovat kypsiä, kun alkavat irrota vuoista ja kakku tuntuu sormella painaessa kimmoisalta. Anna jäähtyä vuoissa noin 15 min.

Kumoa kakut jäähtymään kunnolla. Kuorruta kakut täysin jäähtyneenä. Kakut ovat herkullisia myös ilman kuorrutteita.

Tämä kakku sai tällaisen kuorrutteen päälleen. Kuorrutteen aineet vatkattiin vain nopeasti sähkövatkaimella sekaisin. Kuorrute oli aika löysää, mutta jääkaapissa jähmettyi leikattavan kovaksi.

Niin herkullista ja mehevää. Nämä kakut tykkäävät pakastamisesta ja ovat parhaimmillaan muutaman päivän kylmäsäilytyksen jälkeen.



Kakun ravintosisältö (ilman kuorrutusta)  / 100 g:

Energia         300 kcal / 100 g
Energia        1252 kJ   / 100 g 
Proteiini            4,6 g   / 100 g
Hiilihydraatti    36,3 g   / 100 g 
Rasva             14,7 g    / 100 g
Sokeri             18,9 g    / 100 g
Suola                0,6 g    / 100 g


4 kommenttia:

  1. Kiitos ihanasta kakkureseptistä! Minä lisäsin vielä 1 rkl jauhettua kaardemummaa taikinaan😉. Nyt ne on uunissa ja odotan innolla että saan maistaa☺. Toinen lähtee töihin mukaan huomenna ilahduttamaan työkavereita☺. Meillä täällä Ruotsissa ei ole sitruuna tuorejuustoja joten ajattelin laittaa päällysen ihan vain tuorejuustoa, voita
    Ja pölysokeria sekoittaen ja maustaa se vaniljajauheella. Herkkua☺!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa ihanaa, että kakkuohje pääsi heti käyttöön. Kardemumma sopii varmasti ihanasti kakkuun, on myös oma lempimausteeni kakuissa. Kuorrutteeseen sopii kyllä maustamaton tuorejuusto hienosti.
      Kivaa alkanutta syksyä sinne Ruotsiin❤️

      Poista
  2. Ihan mahtava kakku! Oikea sadonkorjuukakku :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän se tosiaan on :) Monta kakkua olen ehtinyt jo tälle syksylle tekemään, on niin mahtavan helppo tehdä. Kiva tapa hyödyntää puutarhan jättituotantoa.

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne