perjantai 4. syyskuuta 2020

HATSAPURIT ANNEN TAPAAN






Olimme puolison kanssa usein jutelleet, että Haapasalon Villen hatsapureja pitäisi päästä maistamaan, edes yhden kerran. Vimpelistä Etelä-Pohjanmaalta on kuitenkin melkoisen pitkä matka Puumalan satamaan, jossa Ville myi herkkujaan pienessä kioskissa. Löysin netistä useitakin erilaisia hatsapuriohjeita, joten päätin ensin testata kotikeittiössäni, millainen juustoleipä tämä hatsapuri oikein on. Kannattaisiko auton nokka kääntää kohti Puumalaa.

Leivoin omat hatsapurini niillä tarvikkeilla, mitä kaapista silloin löysin. Puoliso ihastui rasvaiseen herkkuun, jonka ihanan suolainen, rasvainen pinta, voideltiin sulatetulla voilla. Itsekin pidin leivästä, jonka kalorimäärää en uskalla edes ajatella...

Kesällä teimme pienen lomaretken pohjoisimmassa Norjassa, Nordkapissa. Siellä saimme älynväläyksen, että nyt ajetaan Villen hatsapureille Puumalaan - niin kauan, kun kioski siellä on vielä avoinna. Ja niin myös lähdettiin! Kun viimein kurvasimme Puumalan satamaan, kerroimme Villelle, että Nordkapista asti piti lähteä hatsapureja maistamaan. 




Lupa kuvaan kysytty Villeltä :)


Villen kioskista ostettu hatsapuri oli paljon parempaa kuin osasin odottaakaan!

Villen tuotemerkillä herkkuja

Deliciest-herkuista löytyy Villen tuotteita

Ville tuumasi, että kaukaa on tultu, ja antoi vielä mukaan pussillisen omia tuotemerkkejään Deliciest-herkuista. Vietettiin kiva juttuhetki Villen kanssa ja otettiin kyytiin viisi hatsapuria - Villehän oli yhtä mukava ja leppoisa heppu kuin mitä monta kertaa katsotut tv-ohjelmatkin paljastavat. Ville lopetti hatsapurien myynnin Puumalassa joskus elokuun loppupuolella ja hatsapurien myynti jatkuu perjantaina 4.9.2020 lähtien Helsingissä K-Supermarket Hertan pihassa. Kioski on auki klo 11-18. Ja todella suosittelen käymään maistamassa, sillä Villen hatsapurit olivat mitä suurinta herkkua. Kuvissa Villen hatsapuri on tuo pyöreän mallinen, minun omani on tuo venemalli. Facebookissa löydät Villen Haapasalon hatsapuri -sivulta. Ville, taatusti nähdään vielä uudelleen😄







HATSAPURIT ANNEN TAPAAN 
2 kpl

Taikina:
4,5 dl hiivaleipäjauhoa Myllyn Paras
0,5 tl suolaa
2 tl sokeria
11 g Sunnuntai kuivahiivaa
2 dl vettä (42 asteista)
2 lorausta oliiviöljyä (3-4 rkl)

Täyte:
150 g cheddar-mozzarellaraastetta
200 g emmental-mozzarellaraastetta
100 g fetaa murennettuna
100 g kermaviiliä tai smetanaa
1 muna
ripaus suolaa ja pippuria myllystä
2 isoa valkosipulinkynttä puristettuna
ruohosipulia ja persiljaa silputtuna
loraus oliiviöljyä (2rkl)

Ensimmäiseen voiteluun kananmuna
(Pinnalle paiston jälkeen muna ja voinokareita)
Toiseen voiteluun sulatettua voita

-> Sekoitin taikinaksi teholeikkurin kulhossa, teriä käyttäen, ihan vaan nopeasti kokoon. Taikina jää suht tahmaiseksi. Siirrä taikina pieneen kulhoon, päälle tuorekelmu ja pyyhe. Anna kohota, kunnes vähintään kaksinkertainen, 30-60 min.

->Jaa taikina kahtia ja kauli taikina pyöreiksi pohjiksi pizzapohjan tyyliin, jauhoja apuna käyttäen. Itse tein molemmat hatsapurit omille leivinpapereilleen ja paistoin erikseen.

->Sekoita täytteen ainekset yhteen ja jaa täyte molemmille kaulituille pohjille, melkein reunaan asti. Täytettä saa mielellään rullautua reunoihin mehevöittämään niitä. Rullaa reunat alta ja päältä, jätä keskiosa täytteineen rullaamatta, kierrä "veneen" päädyt tiukasti, ettei rullaus purkaudu.

->Voitele reunat kananmunalla

->Paista 225 asteessa 15-16 min, kunnes reunat ruskeat ja rapeat.

->Paiston jälkeen voi voidella reunat vielä sulatetulla voilla, reilulla kädellä. Voi myös painaa täytteeseen paiston jälkeen lusikalla kolon ja rikkoa keskelle kananmunan ja laittaa täytteeseen pari voinokaretta, ja laittaa noin 5 min uudelleen uuniin, että valkuainen jähmettyy. Tietysti tämän jälkeen vielä reunojen voitelu voisulalla. Itse tein munalla ja ilman, eikä tuo kananmuna tuonut juurikaan lisäarvoa hatsapuriin. Itse hatsapuri oli mehevä ja herkullinen.



Hatsapurien tekoon ei tarvita mitään ihmeellisiä aineksia, paitsi se Villen käyttämä juusto!



Juustossa ei kannata pihistellä. Cheddar-mozzarellaseoksella tuli ihan hyvää.


Kokeilin kypsän hatsapurin päälle kananmunaa toiseen hatsapureista.

Lyhyt kypsennys, mutta tämä versio ei itselle maistunut. Ilman munaa oli parempaa...



7 kommenttia:

  1. Kirjoittelin juuri omaan blogiini hieman erilaisen hatsapuriohjeen (postauksessa Rioni - georgialaista ruokaa), tervetuloa lukaisemaan, on hiukan erilainen kuin ohjeesi!

    Minusta perinteinen hatsapuri on tuollainen pyöreä, tosin tuollaiisia pide-mallisiakin nälee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Dzinni, kun käväisit kommentoimassa :) Menin heti kurkkaamaan ohjeesi, ja otin talteen. Tätä on kokeiltava. Olisipa kiva saada sitä samaa juustoa hatsapuriin, jota Villelle valmistetaan. Se oli ainakin todella hyvää.

      Poista
    2. Liityin vastikään blogisi lukijaksi - (Etelä-)Pohjanmaalta minäkin alkujaan! Mielenkiintoisia ruokaohjeita sulla!

      Minun blogissani on myös paljon ruokajuttuja, linkki resepteihin oikeassa sivupalkissa.

      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
    3. Mukavaa viikonloppua myös sinulle <3 Käyn tutustumassa blogiisi oikein ajan kanssa. Kiva saada uusia blogeja seurattavaksi. Etenkin Pohojalaasia :)

      Poista
  2. Moomma parahia :D

    Jäin miettimään tuota hatsapurijuustoa. Kyllä sen mun mielestäni paras tulee noista etnokauppojen peltipurkeissa myytävistä "valkojuustoista". Jostakin sieltäpäinhän nekin tulevat.

    VastaaPoista
  3. Nyt kyllä pitää jossain välissä kokeilla tuota, vaikuttaa niin hyvältä :)
    Olen nyt jonkin aikaa leiponut juureen tehtyä leipää, pitääpä katsoa löytyykö jostain siihen tehtyä ohjetta ja mikä tietysti parasta, näitä ohjeita voi aina soveltaa ja yhdistellä.

    VastaaPoista
  4. Kuules Anne, älä vain ikinä sulije tätä blogias! Reseptis on sekä hyviä että pomminvarmoja onnistumisesa - tänne palaan aina ko tarvissen ohojetta johonki, josa ei nyt kerkiä kokeilla miten täsä käy.
    Vielä ko sais tuohon sivulle aakkosellisen luettelon ees sillaa että ois leivät, kakut, salaatit jne, ei ihan menis niin kauaa hakemisesa....eikä unohtuis, mitä olika hakemasa ;)
    Siis iso kiitos näistä sivuista,
    Lausuu mummu Kaustiselta, pohjalainen kans

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne