lauantai 19. joulukuuta 2015

Persimon-viinihyytelö



Erilaiset valkoviinipohjaiset viinihyytelöt ovat meidän perheessämme tyypillisiä jälkiruokia. Marjoja ja hedelmiä vaihtelemalla, samoin kuin valkoviinin vaihtaminen vaaleaan glögiin, mehuun tai limsaan muuttaa jälkiruoan taas aivan uuden makuiseksi. Marras-joulukuulla meillä nautitaan Petit Bourgeois -viiniin tehtyä persimon-viinihyytelöä creme fraiche -nokareen kanssa, ja tämä on kyllä taivaallista herkkua.



Tämä jälkiruoka on joulujuhlan kiireessä emännän suosikki, sillä sen voi tehdä jo päiviä etukäteen kylmään odottelemaan. Kelmua vain jälkiruokamaljojen päälle ja astiat kylmään, maku vain paranee ja hyytelö tiivistyy - etenkin näillä pehmeillä persimoneilla tehtynä. 

Itse tykkään sekoitella sekä kypsiä, pehmeitä persimoneja että raaempia, kovia persimoneja keskenään hyytelöliemen sekaan. Niiden makuhan on erilainen, ja omaan makuuni ovat nuo kovemmat hedelmät. Persimonit ovat siitä kiitollisia hedelmiä, että niitä voi syödä raaempana ja kypsänä. Maku on silti kivan pehmeä ja persikkainen myös kovissa hedelmissä. Persimonin sisällä voi olla tummia, mustelmaisia kohtia, joita ei kannata pelästyä -tummemman kohdan voi huoletta syödä.

Jos jollekulle persimon on tuntematon hedelmä, niin esittelyvideon voi käydä katsomassa täältä :)

Alkoholittoman vaihtoehdon voi tehdä persikka- tai omenamehusta, vadelmamehusta, pommacista, vaaleasta glögistä hieman laimennettuna tai melkein mistä vain. Olisiko tässä eräs jälkiruoka myös sinun joulunpöytääsi?





Ja meille ei isännän kanssa ihan pikkuiset jälkiruokamaljat riitä... ;)




PERSIMON-VIINIHYYTELÖ
jälkiruoka noin 8-10 hengelle

6-7 persimon-hedelmää (pehmeitä ja/tai kovia)
5 dl Petit Bourgeois Sauvignon Blanc 2014 -valkoviiniä (muukin käy)
1,5 rkl liivatejauhetta
6 rkl kylmää vettä
2,5 dl hienoa sokeria

Tarjoiluun 2 prk (a 150 g) Valion Creme Fraichea



1. Laita viini ja sokeri pieneen kattilaan ja lämmitä seosta kunnes sokeri sulaa viinin sekaan. Ei tarvitse kiehauttaa, mutta seos saa lämmetä niin paljon, että liivatteen saa liukeamaan viiniin. 

2. Laita liivatejauhe juomalasiin ja lisää kylmä vesi päälle, sekoita - liivatejauhe turpoaa samantien hyytelömäiseksi seokseksi - lisää liivatemössö muutaman sekunnin kuluttua lämpimään viiniliemeen. Sekoittele vispilällä huolellisesti, ettei jää liivaterihmoja. 

3. Kuori ja pilko persimonit 1,5-2 sentin paloiksi. Persimonit voivat olla läpikuultavia ja hyvin pehmeitä tai melko kovia, sekoittelemalla eri kypsyysasteisia persimoneja saat parhaan rakenteen viinihyytelöön. Itse pidän vähän raaemmista persimoneista. Tähän jälkiruokaan laitoin 4 kypsää persimonia ja 3 melko kovaa persimonia, molemmat maistuvat todella hyvälle. 

4. Laita jalallisiin laseihin tai jälkiruokamaljoihin pilkottuja persimoninpalasia runsaasti, itse laitan lasin yli puolilleen hedelmäpaloja. Kaada hieman jäähtynyt viiniseos päälle ja vie kylmään hyytymään yön yli. Omassa kylmiössäni hyytelö ei ollut täysin hyytynyt vielä 4 tunnin kuluttua, mutta seuraavana päivänä se oli. 

5. Tarjoa viinihyytelö ison creme fraiche -nokareen kanssa, hapan ranskankerma tasoittaa mukavasti makean jälkiruokaherkun makua. Ja parasta tässä jälkiruoassa on, että sen voi tehdä muutamaa päivää etukäteen kylmään odottamaan. Itselläni on joskus jopa viikon kylmiössä, kelmulla peitettynä, ja maku on ollut erinomaista. Ja jos jääkaapissasi ei ole tilaa monille annosmaljoille, tee viinihyytelö yhteen kulhoon hyytymään ja annostele vasta pöydässä maljoihin.





Meidän joulupöydästämme löytyy varmasti viinihyytelöä, mutta minkälaista - sitä ei vielä tiedä :)

11 kommenttia:

  1. Tämä onkin varmaan justiinsa passeli jälkkäri tuhtien jouluruokien jälkeen, kiitos reseptistä. Olen kuivien valkkareiden ystävä niin kysyn onko tuo viinisi makeahko vai kuiva? Ihanaa joulunaikaa Koiviston taloon 😊 t. Rida

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa joulunodotusta ja joulua, ja tietysti herkullista uutta vuotta myös sinulle, Rida <3
      Tämä viini on kuiva ja hyvä, on varmasti myös sinun makuusi ( meillä on sama maku :)). On tosiaan kevyt jälkiruoka, joka sopii tuhdimman liha-aterian kaveriksi. Meillä tämä on aina odotettu aterian päättäjä ja kaikki pitävät siitä. Tällä jälkiruoalla ei voi epäonnistua :)

      Poista
  2. Ihana jälkiruoka!
    Hyvää joulua Koivistoon ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää joulua myös Kirsin keittiöön <3 Ensi vuonna taas uudet metkut ;)

      Poista
    2. var är recepten.väntar på nya.du har så mycket gott

      Poista
  3. Herkullisen näköistä, varmasti myös hyvää, pitää tehä. Kauniita astioita sulla. Olen sun blogissa eka kertaa ja liityin lukijaksikin. Ois niin kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuoa, ja kiva kun löysit blogiini :) Blogi on nyt ollut vähän työtauolla, kun minä olen pitänyt mummulomaa :) Minusta on tullut siis ensimmäisen lapsenlapsen mummu, ja olen vieläkin niin haltioissani koko asiasta. Kastejuhlaa tässä nytkin parhaillaan suunnittelen <3
      Käväsen ehdottomasti Aurinkokujallakin samantien, kiva kun tulee uusia blogeja luettavaksi :)

      Poista
  4. Onnea mummulle😊 ilmeisesti teet ihanat tarjoilut kastejuhlaan itse? T. Rida

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nyt me molemmat mummut aiomme olla itsekkäitä ja mennä valmiiseen pöytään :) Mummujen sylit on nyt varattu tälle pienelle tyttöselle, joka on vienyt meidän sydämemme mennessään. Emme malta viettää aikaa leipoen ja siivoten, kun saamme vauvan tänne Pohjanmaalle :) Instagramissa @annekoivisto (at)annekoivisto löytyy pienen prinsessan kuviakin,

      Poista
  5. Rakastan persimoneja mutta en ole tullut ajatelleeksi niitä juomissa. Hyvä idea, toimii varmasti upeasti näinkin!

    VastaaPoista
  6. Ihana idea - Varmaan hyvää tuhdin karitsanpotkapadan päälle.

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne