Pullien
ja piirakkojen leipomiset ovat jääneet oman perheen osalta hyvin
vähäisiksi viimeisen vuoden aikana. Puolisoltakin on jäänyt matkan
varrelle 18 kiloa. Viime viikko oli tosin poikkeus, kun Koivistossa
pyöri yo-kakkutehdas usean päivän ajan: sisarenpojalle leivottiin
mansikkamoussekakkuja oikein urakalla. Itsekin uskaltauduin juhlissa
vähän herkuttelemaan, vaikka viimeisen puolen vuoden ajan linjana on
ollut pitää suu visusti kiinni makeiden herkkujen edessä :)
Ilahdutan teitä kuitenkin muutamalla kuvalla viikonlopun kakkusavotastani...
Viimeiset
viikot ovat kuluneet kasvimaata laittaen. Tänään ajelimme anopin kanssa
maatalousoppilaitokselle hakemaan kesäkurpitsantaimia, ja lisäksi sain
sisareltani kasvimaalle lipstikkaa ja salviaa pieninä juurakoina.
Sisareni vihjaisi, että voisin kokeilla lipstikkakeittoa ja nyhtäisi
ison kasan lipstikkaa mukaani. Ja minähän kokeilin!
Lopputulokseksi tuli ihanan aromaattista sosekeittoa, joka sopi laihduttajankin
ruokavalioon (44 kcal/100 g keittoa). Tässä ohje muillekin lipstikasta kiinnostuneille.
LIPSTIKKAKEITTO ANNEN TAPAAN
4-6 hengelle
1 litra vettä
1 kpl kasvisliemikuutio
4-5 kookasta perunaa (475 g)
1 punasipuli (140 g)
1 keltasipuli (130 g)
0,5 pienehköä kesäkurpitsaa (200 g)
50 g lipstikkaa (n. 2 dl lehtiä tungettuna tiiviisti mittakuppiin)
0,35 tl mustapippuria
0,35 tl suolaa
n. 1 dl laktoositonta vispikermaa
1. Laita 2-3 litran kattilaan vesi, liemikuutio ja mausteet.
2.
Lisää sekaan kuoritut ja pieneksi pilkotut perunat, sipulit,
kesäkurpitsa ja lipstikanlehdet. Itse saksin lipstikoita hieman
pienemmiksi. Keitä seosta, kunnes perunat pehmeitä eli noin 15 min.
3.
Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi ja lisää kerma. Kiehauta
seos ja maista maut. Itse pidin keiton pehmeästä ja herkullisesta
lipstikanmausta kovasti. Suolaa ei juurikaan tarvita, sillä lipstikassa on sopivaa suolaisuutta itsessään.
Vaiheet:
4. Laita kattilaan kylmä vesi, suola, pippuri ja kasvisliemikuutio. Voit käyttää myös itsetehtyä kasvislientä. |
7. Silppua lipstikkaa eli liperiä hieman pienemmäksi, ja lisää kattilaan. Keitä kunnes perunat ovat pehmeitä eli noin 15 min. |
Kiva saada näitä lipstikkareseptejä, meillä kun tuo lipstikka rehottaa ja viihtyy. Voin sanoa, että kun se viihtyy jossain, niin sato on yltäkylläinen :) Oikeen tulee vaikeuksia käyttää, ja varsinkin kun on niin mausteinen, niin pieni määräkin riittää pitkälle.
VastaaPoistaMinulla kävi niin onnettomasti, että toissa talvena monivuotinen yrttipenkkini kuolla kupsahti kaikkine yrtteineen. Sinne meni timjami, salvia, oregano...vain ruohosipulit talvehtivat. Nyt sain sisaren suurelta kasvimaalta täydennystä ja yritän saada kasvit talvehtimaan :)
PoistaLipstikka on ihanan makuista, juuri ajattelin kokeilla yhdessä raparperin kanssa leivonnassakin. Keitto sopi nyt tämän hetken ruokavalioon kuin nenä päähän :) Ihanaa kesää ja kokkailua sinulle, Sari <3
Hei, kiva kun olet taas päivittänyt blogiasi, eli täällä anonyymi lukijasi Turusta, myös yo vm 1982 eli Rida
VastaaPoista<3 Hei Rida, ja kiva kun et ollut unohtanut minua :) Eikö ole kauan jo noista meidän yo-vuosista...voi sentään. Koekeittiössä tänään kokattu tomaattista horsma-linssikeittoa! Saa nähdä päätyykö koskaan blogiin, mutta hyvää se oli. Kiva, kun poikkesit kommentoimaan <3 <3
PoistaOnpa kauniit kakut, ja tuo keitto on ihanaa. Pitäisi tehdä pitkästä aikaa. Nokkoskeittoakin houkuttaa kokeilla, niin paljon nyt ohjeita blogeissa. :)
VastaaPoistaKiitos <3 Kakkuja tehdessä meinasi ihan kunto loppua, piti tehdä niin pitkää päivää :) ja kun ei enää ole kakskymppinen...
PoistaLipstikan maku on kyllä hurmaava, melkein kuin olisi tuoksuvaa saunavihtaa maistellut :) Tein myös horsmista todella hyvää keittoa: horsmia pätkin sekaan ison pussillisen,kasvislientä, chiliä pikkasen, suolaa ja mustapippuria, kuivattuja vihreitä linssejä, muutama valkosipulinkynsi, kikherneitä ja paljon tomaattimurskaa. Tuli kerrassaan hyvä keitto. Ja keitto vielä parani, kun yhdistin tässä yhtenä päivänä molempien keittojen loput lautaselleni ja sekoittelin yhteen. Lipstikkakeitto antoi hormsmakeitolle vallan uuden ulottuvuuden! Kannattaa tosiaan kokeilla horsmaakin ruoanlaitossa, meillä sitä on syöty koko kevät. Miehen herkkua on paistaa sitä pannulla oliiviöljyn ja voin seoksessa :)
Kiva kun päivität jälleen blogiasi. Sinulla on kyllä niin hyviä reseptejä täällä, joista monia on tullut kokeiltua. Kasvisruokaohjeetkin kiinnostavat. Onnittelut upeasta painonpudotuksesta! t. Ella
VastaaPoistaKiitos, Ella <3 Ruoanlaitto on muuttunut melko tavalla erilaiseksi tauon aikana ja leipomukset jääneet lähes kokonaan. Ehkä jotain kiinnostavaa blogattavaa vielä löytyy :)
PoistaHei, kiva kun olet palannut päivittämään blogia.olen tykännyt sun ohjeista. Meillä on tulossa tyttären valmistumisjuhlat, pidetään ne elokuussa ja etsin täältä vinkkejä. Aion ainakin kokeilla Madeleine-leivoksia. Tuon mansikkamousse-kakun voisi varmaan tehdä niin, että päällä ei ole moussea, vaan oikeita mansikoita? Onnittelut painonpudotuksesta!
VastaaPoistaKiitos, Sirkka <3 Kyllä joutuu nykyisin olla tarkkana syömistensä kanssa. Siksipä ei tule enää kotona makeaa syötyä ja leipominenkin jäänyt.
PoistaMansikkamoussekakun voi tehdä ihan hyvin ilman moussepäällisiä, silloin riittää vähän vähemmän moussea - nuo minun mousseannokseni on aika reiluja.
Onnea tyttärelle valmistumisesta <3