torstai 15. kesäkuuta 2017

Kesäjuhlien mansikkamoussekakku noin 50 hengelle (gluteeniton ja laktoositon)




Kesän juhliin on yksi takuuvarma suosikkileivonnainen meidän juhlissamme - gluteeniton ja laktoositon mansikkamoussekakku, joka tehdään kokonaan perunajauhoihin. Ison kakun teen yleensä juhlia edeltävänä päivänä, koska levykakkupohjia ei kannata leipoa kuivumaan etukäteen. Sitä mukaa, kun levykakkupohjat paistuvat, teen alustaviritykset (pullapelti on osoittautunut parhaimmaksi) foliolla ja kakkupahveilla, ja sekoittelen mansikkamoussen valmiiksi. 

Kostutukseen käytettävän sitruuna-sokeriliemen olen yleensä tehnyt jo edellispäivänä kylmään jäähtymään. Kasa banaaneja ja purkki Pirkan lettuhilloa, niin voi kääräistä hihat ja alkaa kasata kakkua, josta riittää noin 50 herkuttelijalle, sillä kakusta tulee paksu. Yo-juhlissa kakku on riittänyt jopa yli 70 hengelle. Neljällä kerroksella tehtynä, kakusta ottaa vähintään 70 henkeä ja jos tarjottavaa on useampaa lajia, kakku on riittänyt 80-90 hengelle. Nämä määrät ovat olleet omien juhlien kokemuksia kakkujen riittävyydestä. 

Kuvan kakku on kolmen kerroksen kakku.

Tässä vielä linkki pyöreään 6 munan mansikkamoussekakkuun. Pyöreän kakun voit tehdä esim. 70%:n periaatteella helposti minkäkokoisena haluat. Pyöreät kakut kokoan yleensä kelmutettuun vuokaan, nurinpäin, jo kahta päivää ennen juhlaa. Edellisiltana, tosi myöhään, sitten käännän kakut kakkupahveille ja kuorrutan.

Kokoa pyöreät kakut nurinpäin kelmutettuun vuokaan, alle hillo, keskelle banaanit ja päälle paksu kerros moussea. Nämä kannattaa täyttää jo kaksi päivää ennen juhlaa hyytymään. Vuoissa kakkuihin saa laitettua paksun kerroksen mansikkamoussea.



Mansikkamoussekakkuun, gluteenittomana ja laktoosittomana levykakkuversiona, tarvitset:

  •  3-4 kpl 5 munan levykakkupohjia (gluteeniton)
  •  kostutuslientä noin 6-7 dl (tee varmuudeksi litra kostutuslientä, jos teet neljän kerroksen kakun)
  • 1 prk Pirkan lettuhilloa (700 g) tai jotain mansikkaista hilloa
  •  banaaneja noin 8-10 kpl kolmen kerroksen kakkuun ja 12-14 kpl neljän kerroksen kakkuun
  •  mansikkamoussea annos (laktoositon)
  •  pinnalle kermavaahtoa eli 7-8 dl laktoositonta vispikermaa vaniljasokerilla maustettuna









MANSIKKAMOUSSEKAKKU (gluteeniton ja laktoositon)


noin 50 hengelle kolmella kerroksella (ja noin 70 hengelle neljällä kerroksella)

Levykakkupohjia 3 kpl (4 kpl)
Kostutusliemi noin 7 dl (1 litra)
Pirkan lettuhillo 700 g
Banaaneja 8-10 kpl (12-14 kpl)
Annos mansikkamoussea
Vispikermaa 7-8 dl vatkattuna vaahdoksi (varaa litra, mitä isommat ruusukkeet sivussa, sitä enemmän kermaa kuluu) 

Suluissa menekki isompaan kakkuun. 

 
Kostutusliemi:

  • 1 litra vettä
  • 0,75 dl sitruunamehua
  • 1,25-1,5 dl sokeria

Laita kattilaan litra vettä, pari pitkää lorausta eli vajaa desi sitruunamehua ja 1,25-1,5 dl hienoa sokeria. Kiehauta ja anna jäähtyä kylmäksi. Kostutusliemen voi tehdä jo edellispäivänä ja antaa rauhassa kylmetä.


Mansikkamousse:

- tästä annoksesta riittää neljän kerroksen kakkuunkin

  • 24 kpl Dr. Oetkerin liivatelehtiä (Meiran liivatteita noin 20 kpl, Meiran liivatteet ovat painavampia!)
  • 8 dl laktoositonta Valio Eila vispikermaa
  • 4 dl Valion laktoositonta creme fraichea (2 prk á 150 g + 100 g lisää)
  • 400 g (2 prk) Valio Viola laktoositon sitruunatuorejuusto
  • 1 pkt (300 g) + 2 kukkura rkl mansikkatomusokeria
  • 4 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
  • 1000 g mansikkaa soseutettuna (pakastemansikasta sulatettuna käy hyvin, käytä aina kotimaista mansikkaa, koska moussea ei kuumenneta!)

Mansikkamousse kannattaa tehdä ennen levykakkujen leipomista, sillä liivate saa alkaa toimia ennen kakun kasaamista.

Ensimmäiseksi laita isoon kulhoon jääkylmää vettä ja liivatteet pehmenemään veden sekaan noin 20-30 minuutiksi. Käy välillä siirtelemässä kasaa, että kaikki lehdet pääsevät imemään vettä. Iso kasa liivatteita vaatii vähän enemmän aikaa pehmitäkseen.

Seuraavaksi vatkaa mansikkamousseen tuleva kerma vaahdoksi yhdessä vaniljasokerin kanssa. Itse vatkasin yleiskoneen kulhossa (6,7 litran kulho) kerralla koko satsin.

Kerman vatkauksen jälkeen laita erilliseen kulhoon mansikat ja surauta sauvasekoittimella mansikat sileäksi soseeksi. 

Ota esiin iso leivontakulho, ja laita kulhoon sitruunatuorejuusto ja creme fraiche. Vatkaa hieman seosta. Lisää sekaan mansikkasose ja mansikkatomusokeri, vatkaa seosta reippaasti sähkövatkaimella. 

Kuumenna mikrossa isossa, 4-5 dl, kahvimukissa tms. 1 dl vettä + 0.25-0.5 dl sitruunamehua ja puristele liivatteista liika vesi pois. Laita liivatteet kuuman liemen sekaan ja sekoittele lusikalla niin kauan, että liivatteet ovat kokonaan sulaneet sekaan. Kaada liivateliemi mansikkaseoksen sekaan koko ajan sähkövatkaimen käydessä. Vatkaa vielä hetki, että liivateliemi on varmasti sekoittunut hyvin sekaan.

Kaada mansikkaseos yleiskoneen kulhoon kermavaahdon sekaan ja vispaa mansikkamousse tasaiseksi seokseksi. Seosta tulee reilu 5 litraa eli iso Kenwoodin yleiskoneen kulho oli lähes täynnä. Jätä seos kulhoon ja huoneenlämpöön odottelemaan, kun alat paistaa kakkupohjia. Seos alkaa hieman hyytyä, mutta ei tule erityisen jäykäksi.





Levykakkupohjat:
3-4 kpl

Ohje yhteen levykakkupohjaan (näitä siis 3-4 kpl):

  • 5 isoa kananmunaa (L-koko)
  • 2 dl Siro hienokiteistä sokeria
  • 2,75 dl perunajauhoa
  • 1,75 tl (tasaista) leivinjauhetta

1. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Itse vatkaan tehokkaalla vatkaimella noin 7-8 min, kunnes vispilöistä valuvalla munavaahdolla pystyy tekemään kahdeksikon, joka pysyy pari sekuntia vaahdon pinnalla.

2. Sekoita perunajauho ja leivinjauhe yhteen. Lisää jauhoseos siivilän läpi varovaisesti, kolmessa erässä, munavaahtoon. Kääntele jauhot nuolijalla munavaahtoon (minä kyllä itse käytän vatkainta hitaimmalla nopeudella ja sekoitan muutamalla pyörähdyksellä jauhot munavaahdon sekaan, ja lopuksi muutama pyörähdys lisää, ja lopuksi vielä nuolijalla muutama kääntö, ettei kulhon pohjaan ole jäänyt sekoittumatonta jauhoa). 

3. Kaada taikina leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille. Itselläni on 60 cm leveä uuni ja tulee aivan hyvänkokoiset levypohjat viidellä kananmunalla. Paista uunin keskitasolla 215 asteessa noin 10 min. Itse en käytä kiertoilmaa, vaan ihan normaalia keskilämpöä ja keskimmäisellä ritilätasolla. 

4. Jätä levykakkupohja pellille jäähtymään 10-15 min, eli ei tarvitse heti kiirehtiä kippaamaan ja repimään leivinpaperia pois. Voi ihan rauhassa laittaa toiselle pellille leivinpaperit ja vatkata seuraavan kakkupohjan.

5. 10-15 min kuluttua (voi olla kauemminkin jäähtynyt) laita pöydälle leivinpaperipala ja käännä kakkulevy paperin päälle. Kuori leivinpaperi pois päältä, mutta jätä vielä irrallisena kakun päälle suojaamaan kuivumiselta. 

6. Toista edelliset vaiheet ja leivo 2 tai 3 kakkupohjaa lisää. Kakun kokoa saat suurennettua kerroksia lisäämällä. Itse en suosittele neljää kerrosta enempää (yhteensä 20 munan kakku, noin 70 hengelle), sillä kakusta tulee painava. Kolmella kerroksellakin tulee jo iso kakku.





Kakun kokoaminen:

Itse käytän matalareunaista pullapeltiä alustana kakun painon takia. Kakun voi myös koota isolle levylle tai isolle tarjottimelle. Minä päällystän pullapellin vahvalla alumiinifoliolla kauniimmaksi, laitan pellille sen jälkeen pari suorakaiteen muotoista kakkupaperia pitsireunuksineen ja lopuksi vielä tukevaa kakkupahvia kakkupaperin päälle. En pidä siitä, että kosteaa kakkupaperia tulee suuhun asti, kun kakkua syö 😊 




Laitan ensimmäisen levykakkupohjan paistopuoli alaspäin kakkupahvin päälle. Kostutan kakkupohjaa kostutuspullolla, jonka olen täyttänyt kylmällä sokeriliemellä. Jos kakun täyttää jo paria päivää ennen juhlaa, voi kostutusmäärän puolittaa! Alimpaan kerrokseen kannattaa laittaa vähiten kostutusta, itselläni meni ehkä 1,5-2 dl eli noin puoli kostutuspullollista. 
Kostutuksen jälkeen hyvin ohut, läpikuultava kerros omena-mansikka-vadelmahilloa eli Pirkan lettuhilloa, joka on suosikkini, koska se on mukavan sileää. Laitan levypohjalle noin 6 syvää ruokalusikallista hilloa ja levitän hyvin ohuelti pohjalle.

Kostutuspullo






Hillon jälkeen kakun väliin tulee banaaniviipaleita. Kerrokseen sain uppoamaan noin 4 melko kookasta banaania melko ohuina siivuina (2-3 mm paksuisia). 
Banaaniviipaleiden päälle levitin pursotinpussin ja Wiltonin superhyvän kuorrutustyllan avulla tasaisen kerroksen mansikkamoussea. Ellei kuorrutustyllaa ole, voi tehdä pursotinpussiin pienehkön reiän ja vedellä sillä tasaisesti kakkupohjan päälle moussea. Veitsi ei välttämättä ole hyvä levitysväline, sillä hillo alla ja irtonaiset banaaniviipaleet hillon päällä, ei ole kovin vakaa alusta levitellä moussea, joka on jo hieman hyytynyt. Vetelä mousse taas valuisi kakun välistä. 



Wiltonin kuorrutustylla, ihan yliveto tässä hommassa!




Seuraava kakkulevypohja painetaan paistopuoli alaspäin mansikkamoussekerroksen päälle. Kannattaa painella varovaisesti joka puolelta, että kerrokset ottavat kiinni. 
Kostutusta saa laittaa toiseen kerrokseen enemmän kuin alimmaiseen. Kannattaa silti muistaa, että levykakut eivät vaadi niin kovaa kostutusta kuin lähes tunnin uunissa paistuvat, tavalliset kakkupohjat. Itse kostutin ehkä 2-2,5 dl kostutuslientä. Kannattaa kuitenkin aluksi laittaa hieman vähemmän ja tunnustellä kädellä miltä kosteus tuntuu.

Toistetaan hillokerros, noin 6 rkl, ja viipaloidut banaanit, noin 4 banaania, ja lopuksi tasainen kerros mansikkamoussea.

Jos tekee kolmen kerroksen kakun, moussea voi käyttää tuplamäärän molempiin välehin, sillä moussea tarvitaan enää ohut kerros kakun pinnalle koristeeksi. Itse sain tuon mansikkamoussemäärän riittämään kolmen kerroksen levykakkuun väleihin ja pinnalle, sekä kolmen ison pyöreän moussekakun pintoihin. Pyöreiden isojen kakkujen täytteeksi meni kyllä toinenkin annos moussea.

Kolmas kakkulevy painetaan taas moussekerroksen päälle, paistopuoli alaspäin. Painetaan taas varovaisesti kerroksia kiinni toisiinsa. Pintaan laitoin kostutusta ehkä parisen desiä. Sen jälkeen pursotin kuorrutustyllalla tasaisen kerroksen mansikkamoussea pinnalle, vain tuohon kakun päällysosaan, eikä siis sivuille. Tasoittelin palettiveitsellä pinnan mahdollisimman sileäksi, sillä pinta jää näkyviin.


Kolmen kerroksen kakustakin tulee näin muhkea.


Kakun pinnalle laitetaan vielä ohut kerros moussea, joka tasoitetaan mahdollisimman kauniiksi.


Lopuksi kakkuun vatkataan noin 7-8 dl kermaa, riippuen vähän tyllan suuruudesta, millä pursotetaan. Itselläni on melko kookas tähtitylla ja röyhelötylla (iso lehtitylla), joten kermaa upposi paljon. Päällyskermaa en paljoa makeuta, laitan kerman sekaan vain 3-4 tl vaniljasokeria ja vatkaan pursotettavaksi vaahdoksi. 

Peitin sivut ensin kermavaahdolla palettiveitsen avulla ja sitten pursotin sivut vuorotellen tähtityllan ja lehtityllan avulla. Viimeiseksi yritin tehdä kakun mansikkamoussepäällisen sivuja kiertämään ruusukiehkurat. 

Kuvan kakut lähtivät sisarenpojalleni yo-kakuiksi🌹

15 munan kakku
6 munan kakku
Joitakin kakkuja kevään yo-juhlaan.


25 kommenttia:

  1. Oi mikä kakku ja kiitos ohjeesta:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Helinä ❤️ Tällä kakulla ei voi epäonnistua. Levykakkupohjat onnistuvat aina, mansikkamousse on helppo tehdä (jos ei löydy kovin suuria leivontakulhoja, voi täytteen tehdä kahdessa erässä eli jakaa moussereseptin kahtia). Ainoa säätöä vaativa kohta on, aina ja ikuisesti, kakun kostutus 😊

      Poista
  2. Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta.tämä pitää ehdottomati kokeilla! Vesi kielellä jo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ❤️ Onpa hauskaa, että kakku maistuu muillekin. Ehdottomasti kannattaa kokeilla - ja ei ole liian makeaa, joten moni pitää siitä.

      Poista
  3. Kiitos ihanasta moussekakkuohjeesta, mulla vain ei ole noita tyllia, joilla vois opetella ruusukkeita ym. Sul on ihana tyyli kertoa tarkasti tekemisesi, joten osaa eläytyä mukana. En käytä facebookia, joten kiitän näin ja joskus teen myös sun ihanan tonnikalavoileipäkakun. T. Seija & Misu-kisu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Seija ja Misu<3 Olipa kivaa palautetta. Tonnikalavoileipäkskku on kyllä hyvää. Sitä on nykyisin aina meillä juhlissa kinkku- ja lihikakun rinnalla. Erityisesti nuori väki suosii tonnikalakakkua lohen sijasta.
      Noita tähtityllia löytyy isoista tavarataloista, Wiltonilla ja Städterillä on hyvät, isot teräksiset tyllat, jotka ovat ikuisia.
      Mukavaa syksyä ja kivoja kokkailuja<3

      Poista
  4. voiko kakun tehdä vadelmista ja mitä kannattaisi silloin muuttaa ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Olen itsekin tehnyt välillä vadelmista. Vadelmamousse on helppo muuttaa, vain mansikat vadelmiksi ohjeessa. Hyvää tulee sekä maustamattomalla tuorejuustolla että sitruunatuorejuustolla. Väliin olen laittanut lisäksi vadelmahilloa ja pakastevadelmia, tai tuo Pirkan lettuhillo sopii myös vadelmamoussen kanssa yhdessä banaaniviipaleiden kera. Pakastevadelmilla kakusta tulee hieman kirpsakkaampi kuin pehmeän makuisella mansikalla ja banaaniviipaleilla. Kaikilla variaatioilla tulee hyvää :)

      Poista
  5. Kiitos ohjeesta. Tarjoan sitä syntymäpäiväjuhliin joka meiltä on tilattu. Huomenna nähdään miten käy! Mutta ohjeilla oli hyvä edetä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kakku onnistuu kyllä. Itselläni tämä on luotto-ohje melkein juhlaan kuin juhlaan :)

      Poista
  6. Toimiskohan myös ilman banaania?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimii ihan hyvin, mutta esim tuoreet mansikkaviipaleet raikastaisivat kakkua ja tasaisivat makean hillon makua.

      Poista
  7. Kerrankin kunnon isoja kakkuja ja hyviä ohjeita. Kiitos!

    VastaaPoista
  8. Hei, Oletko koskaan pakastanut kakkua? Tarkoitan siis jos pakastaisi ennenkuin pursottaa kerman?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä pakastanut, mutta vain muutamiksi päiviksi. Kakun kostutus kannattaa silloin olla minimissä tai jopa jättää kostutus pois, sillä moussekakut kostuvat pakastettaessa vielä lisää. Pakastettaessa suosittelisin vielä tekemään levykakut tukevampana eli ihan vehnäjauhoista, silloin lopputulos pysyy hyvänä. Perunajauhopohjat ovat hauraampia ja pehmenevät kostuessaan enemmän.

      Poista
  9. Tämä menee huomenna kokeiluun pojan rippijuhliin.

    VastaaPoista
  10. Jos juhlat lauantaina ja haluaisin tehdä pohjat valmiiksi torstai-iltana, miten säilytys? Riittääkö jos leivinpaperilla suojaa ja nostaa jääkaappiin vai pitääkö olla tiivimpi suoja, kelmu tai muovipussi tms? Teen siis kolme 5 munan levyä. Kiitos selkeistä ohjeista :)

    VastaaPoista
  11. Itse olen laittanut pohjat päälletysten pullapellin päälle, leivinpaperi jokaisen pohjan välissä, ja vielä kelmu päällimäiseksi. Ohuet pohjat kuivuvat helposti.

    VastaaPoista
  12. Mitenhän nuo pohjat kestää 'raskaampia' täytteitä? Tulisi 50hlö kakku kahdella täytevälillä ja väleihin rahka/kerma/tuorejuustotäyte. Mietin kun eikös perunajauhopohjat ole hauraampia kuin perus vehnäjauhopohja, kestääkö tuollaista painoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kestää tuorejuustotäytteet ihan ok, mansikkamoussetäytteessäkun on tuorejuustoa, kermavaahtoa, creme fraichea ja mansikoita, lisänä vielä mansikkahillo ja banaaniviipaleet. Sopivan varovainen kostutus, niin hyvä tulee :)

      Poista
  13. Teet pohjat ja lisäät täytteet edellisenä päivänä, mutta entä pursotus ja koristelu, teetkö nekin edellisenä päivänä vai vasta tarjoilupäivänä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten blogitekstistäkin näkyy, kuorrutan ja koristelen kakut myöhään juhlia edeltävänä iltana. Kannattaa aina ottaa se pelivara, että jotain meneekin pahasti mönkään, niin ehtii hätätilanteessa vielä vaikka tehdä kaikki uusiksi. En uskalla jättää mitään vasta juhlapäivän aamulle.

      Poista
  14. Tästä on tullut takuuvarma
    meidän perheen juhlien kakku. Onnistuu aina ja maistuu kaikille. Laktoositon ja gluteeniton samalla kertaa. Lämmin suositus isolle juhlaväelle 😊 Ihan paras ohje!

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne