torstai 8. toukokuuta 2014

PrinssinnakkipiilotPrinssinnakkipiilot ovat kiva suolainen tarjottava juhliin ja omiin pieniin illanviettoihin. Ne ovat helppoja ja nopeita tehdä valmiista torttu- tai voitaikinalevyistä; sarjatyönä niitä voi tehdä helposti suuriakin määriä, vaikkapa ylioppilasjuhlissa tarjottavaksi. Itse käytän mieluiten voitaikinalevyjä, silloin kun niitä on kaupassa tarjolla. Meillä tarjottiin prinssinnakkipiiloja pojan ylioppilasjuhlissa ja ne tuntuivat olevan, niin lasten kuin aikuistenkin, herkkua. Prinssinnakkipiilot saa tehtyä myös gluteenittomina.

Yksinkertaisimmillaan prinssinnakit voi pyörittää taikinasuikaleen sisään sellaisenaan, voidella munalla ja paistaa kypsäksi. Nakkien erillinen paisto ei ole pakollista, mutta antaa lisämakua. Samoin on sinappi-, ketsuppi- tai meetwurstilisäyksen kanssa: voi laittaa, mutta ei ole pakko. Suurempia nakkipiiloja voi tehdä tavallisista nakeista ja kääräistä vähän isompaan taikinapalaan.

Kaupoista saa joskus myös balkanmakkarasta tehtyjä prinssinnakkeja, joista tulee aivan yhtä hyviä nakkipiiloja. Kauppoihin voi tilata, ennen juhlia, vähän isomman dynon tai pari (mustan, ison muovirasiallisen = usein n. 1 kg ) prinssinnakkeja ja leikkeleitä. Prinssinnakit kun tahtovat loppua kesken pienemmistä kaupoista juuri ennen ylioppilasjuhlia, joten niitä kannattaa varata itselleen etukäteen. 


PRINSSINNAKKIPIILOT
29-30 kpl

4 kpl torttu- tai voitaikinalevyjä (pieniä) tai gluteenitonta lehtitaikinaa Fria Bröd Ab tai Millefoglie
1 pkt prinssinnakkeja (HK:n Pikkuprinssi-paketissa oli 29 kpl kuorettomia prinssinnakkeja; gluteeniton ja laktoositon - saa myös 1 kg paketeissa) tai nakkeja pätkittynä
sinappia tai ketsuppia (Heinzin ketsuppi gluteeniton)
8 juustosiivua tai 10 meetwurstisiivua

1 muna voiteluun

kuorittuja seesaminsiemeniä ja unikonsiemeniä pinnalle (tai juustoraastetta)

1. Leikkaa prinssinnakkien päihin ristiviillot. Paista nakkeja hetki pannulla voissa, että nakkien päät alkavat avautua ja nakki kypsyy. Nosta jäähtymään.

2. Käännä torttutaikinalevyn pitempi reuna alaspäin ja kaulitse levyä vähän pitemmäksi vaakasuunnassa. Käytä nakkia mitta-apuna ja leikkaa lyhyitä suikaleita voitaikinasta, vähän kapeampia kuin nakki on. Yhdestä torttulevystä tulee noin 7-8 suikaletta.

3. Sipaise pikkuruisen sinappia tai ketsuppia suikaleen keskelle. Leikkaa juusto- tai meetwurstisiivusta sopivia suikaleita nakin ympärille. Yhdestä siivusta saa noin 3-4 sopivankokoista suikaletta. Kääräise suikale nakin ympärille.

4. Kierittele nakki torttutaikinasuikaleen sisään, voitele munalla ja ripottele seesamin- ja unikonsiemeniä (tai juustoraastetta) pinnalle. Laita nakkipiilot saumapuoli alaspäin leivinpaperilla vuoratulle pullapellille.

5. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla ylä/alalämmöllä noin 13-15 min, kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja taikina on selvästi kypsynyt. Suurempia nakkipiiloja voi paistaa hieman miedommalla lämmöllä ja hetken kauemmin.

Nakkipiilot voi pakastaa suljetussa rasiassa ja ottaa kylmään sulamaan juhlia edeltävänä päivänä. Tarjoiluhetkellä koko annoksen voi laittaa muutamaksi minuutiksi mikroon ja nostaa pöydälle. Nakkipiilot ovat herkullisia myös kylmänä.

Vaiheet:


1. Tee ristiviillot nakin molempiin päihin.

2. Paista nakkeja hetki voissa.

3. Kaulitse taikinaa vähän pitemmäksi vaakasuunnassa ja leikkaa 8 suikaleeksi.

4. Levitä hieman sinappia tai ketsuppia taikinasuikaleelle.

5. Leikkaa juustoa tai meetwurstia sopiviksi suikaleiksi.

6. Kääräise nakin ympärille ensin juusto tai meetwursti.

7. Rullaa nakkikäärö taikinan sisään, voitele munalla ja pinnalle siemeniä.

8. Paista 225 asteessa noin 14-15 min.
 
9. Näitä kannattaa paistaa kerralla vähän enemmänkin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne