keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Kesäkurpitsa-chilikeittoa ja tonnikalatahna-kolmioleivät




Kesäkurpitsasosekeitto kuuluu ehdottomasti kesään ja syksyyn. Keiton ohjeen sain pikkusisareltani Sarilta, muutaman jättikokoisen kesäkurpitsan kera, joitakin vuosia sitten, ja tätä nopeaa herkkukeittoa on tullut sen jälkeen tehtyä usein. Keiton seuraksi sopivat keitetyt munat, yrttisilppu ja kolmioleivät, joiden väliin on tehty hyvä tonnikalatahna tuorejuustosta, creme fraichesta, tonnikalasta, persiljasta ja suolakurkusta. Ellei pidä tonnikalasta, tahnan voi tehdä kinkusta, tai korvata kalan tai kinkun juustoraasteella. Keitto sopii myös vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, jos jättää herkulliset kolmioleivät tekemättä. 

Kesäkurpitsakeitto on nopea tehdä: silputtu sipuli, chili ja valkosipuli kiehautetaan kasvisliemi-mausteseoksessa ja kesäkurpitsakuutiot laitetaan 15 minuutiksi sekaan pehmenemään. Chilin voi jättää pois ja korvata esim. pätkityllä sellerinvarrella, ellei pidä pienestä poltteesta. Keitto soseutetaan ja Musta Koskenlaskija -sulatejuusto kuutioidaan sosekeiton sekaan sulamaan. Keittoa kannattaa hämmennellä juuston sulamisen aikana, kunnes kaikki juustokuutiot ovat hävinneet. Meillä tehdään yleensä tupla-annos keittoa kerrallaan, sillä menekki on jostain syystä suuri.

Kolmioleipien nopean tonnikalatahnan suurin työ on suolakurkkujen pilkkominen, muutoin ainekset vain sekoitetaan yhteen sähkövatkaimella ja laitetaan leipien väliin. Leipien reunoja ei ole mikään pakko leikata pois, mutta tällä kertaa saksin leipiä vähän siistimmän näköisiksi.







KESÄKURPITSA-CHILI-VALKOSIPULIKEITTO 

400 g kesäkurpitsaa  (2 kpl melko pieniä)
1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
1/2 chiliä tai 1/2 tl chilirouhetta
6 dl vettä
1 kasvisfondipala tai kasvisliemikuutio (kanaliemi sopii myös)
1/2 pkt Musta Koskenlaskija -sulatejuustoa
1 tl kuivattua timjamia
suolaa, mustapippuria

TUPLA-ANNOS KESÄKURPITSAKEITTOA ( 3 litraa)

800 g kesäkurpitsaa (4 kpl melko pieniä)
2 isoa sipulia
5 valkosipulinkynttä
1 kokonainen chili tai 1 tl chilirouhetta
12 dl vettä
2 kasvisfondipalaa tai kasvisliemikuutiota (tai kanaliemi)
1 pkt Musta Koskenlaskija -sulatejuustoa
1,5 tl timjamia
suolaa, mustapippuria


Päällä persiljasilppua, chiliä ja keitetty muna

1. Pilko sipuli, valkosipulinkynnet ja chili. Laita kattilaan vesi, kasvis/kanafondi ja mausteet kiehumaan. Lisää  liemeen pilkotut sipulit ja valkosipulit. Lisää pari ripausta suolaa ja mustapippuria. Anna kiehua sen aikaa, kun pilkot kesäkurpitsat.

2. Kuori kesäkurpitsat ja leikkaa viipaleiksi. Halkaise viipaleet kahtia ja laita kesäkurpitsapalat kiehuvaan liemeen. Anna kiehua 15-20 min, kunnes ainekset ovat pehmeitä. 

3. Soseuta keitto sauvasekoittimella, anna kiehua keskilämmöllä ja kuutioi sulatejuusto sekaan. Hämmentele kauhalla kunnes viimeinenkin juustokuutio on sulanut keiton sekaan. Maista maut, lisää suolaa tarvittaessa.

4. Tarjoa keitto persiljasilpun, chilin, keitetyn munan ja kolmioleipien kera.








TONNIKALA-SUOLAKURKKU-TUOREJUUSTOTAHNA KOLMIOLEIPIEN VÄLIIN

1 prk öljyyn säilöttyjä tonnikalapaloja (Pirkka) tai 100-150 g kinkkusuikaleita hienonnettuna
1 prk maustamatonta tai maustettua tuorejuustoa
1 prk creme fraichea (150 g)
3 kokonaista suolakurkkua pieninä kuutioina
suolaa ja mustapippuria
1/2 nippua tuoretta persiljaa tai tilliä
(punasipulikuutioita)

1. Laita kulhoon tonnikala (kinkku), tuorejuusto, creme fraiche, kuutioidut suolakurkut, persilja- tai tillisilppu sekä mausteet. Vatkaa ainekset sekaisin sähkövatkaimella. Jos pitää punasipulista, tahnaan voi lisätä 1/2 punasipulia hyvin pieninä kuutioina.

2. Leikkaa saksilla isoista paahtoleipäviipaleista (graham) kantit. Laita tonnikalatahnaa runsaasti väliin ja paina toinen leipä päälle. Leikkaa leivät kolmioiksi.


Vaiheet:


1. Mausteita keittoon: mustapippuria, timjamia, chilirouhetta tai tuoretta chiliä, suolaa.

2. Kasvisfondipaloja ja Mustaa Koskenlaskijaa.

3. Laita kattilaan vesi, mausteet ja kasvis/kanafondi ja kiehauta. Tein tupla-annoksen keittoa eli noin 3 litraa, kasvikset kutistuvat tosi vähäiseksi soseuttamisen jälkeen.

4. Lisää pilkotut sipulit ja valkosipulinkynnet, anna kiehua niin kauan, kun käsittelet kesäkurpitsoita.

5. Kuori ja viipaloi kesäkurpitsat noin 1,5-2 cm:n viipaleiksi.

6. Halkaise kesäkurpitsaviipaleet kahtia ja laita kiehumaan noin 15-20 minuutiksi liemeen, kunnes pehmeitä. 

7. Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi.

8. Kuutioi sulatejuusto ja lisää kuutiot keittoon

9. Kuumenna keittoa hiljakseen, sekoittele ja nostele kauhalla seosta, kunnes juustot ovat kokonaan sulaneet.

10. Valmis keitto on ihanan samettista. Maista maut ja lisää tarvittaessa suolaa.

11. Kesäkurpitsakeittoa, persiljaa ja vähän chiliä pinnalla. Keitä muutama kananmuna ja lohko keiton pinnalle juuri ennen tarjoilua.

12. Kolmioleipiin kunnollisia, kokonaisia suolakurkkuja. Itse pidän eniten Herkkumaan tai Ahvenanmaan kokonaisista suolakurkuista. Ne ovat sopivan etikkaisia ja suolaisia, eikä niissä ole turhaa makeutta.

13. Tonnikalaa, tuorejuustoa, creme fraichea, mausteita,persiljasilppua ja pieneksi kuutioitua suolakurkkua vatkataan yhteen tahnaksi.

14. Valmista tonnikalatahnaa, myös juustoraaste ja pieneksi kuutioitu punasipuli sopivat tahnaan. Leipänä käytin isoa grahampaahtoa.

15. Saksi reunat pois leivistä, laita paljon tonnikalatahnaa ja paina toinen leipäviipale päälle.

16. Leikkaa leivät kolmioiksi ja laita kelmun alle kylmään odottamaan.

17. Tein 10 kolmioleipää ja tahnaa jäi vielä toinen puoli odottamaan.

18. Yksi meidän perheen kesän suosikkiaterioista on nopeasti valmis.

Pöytä on katettu pellolta tulevalle isännälle :)











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne