maanantai 23. marraskuuta 2015

Suklaapiirakka - se maailman helpoin



Sunnuntaiaamuna heräsin ikkunan alta kuuluvaan hirmuiseen kotkotukseen ja siipien läiskeeseen: isännän ruokintapaikalla tepasteli 25 fasaania ja määrätön määrä harakoita, variksia ja naakkoja. Ensilumen sataessa perjantaina, linnut tulivat tuttuun ruokintapaikkaan odottamaan, että eikö väki jo ala laittaa murkinaa meillekin. Ja mies pisti parastaan: auringonkukansiemeniä monessa automaatissa, pähkinöitä, talipötköjä ja talipalloja. Lintuystävämme ovat jo vuosikausia oppineet käymään kartanollamme talviruokailulla. Fasaanit ja peltopyyt tunnistavat jo kutsuhuudon, kun automaatit on täytetty; ei tarvitse kuin hihkaista "pöytä on katettu", niin parvi kotkottajia kipittää peräkanaa riihen alta syömään. 





Aamu meinasi mennä kyllä heti pilalle, kun huomasin, että kahvipulla oli loppu. Yöpaita päällä nykäisin kaapista kaikki pussinpohjat ja leivoin pikavauhtia maailman helpoimman suklaapiirakan "kaikki kippoon ja sekoitus" -tyylillä. Suklaapiirakka leipomuksesta tuli siksi, että kaapista löytyi desin verran tummia suklaahippuja ja pari ruokalusikallista tummaa kaakaojauhetta.

Suklaapiirakasta tuli ihan hyvää. Piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun maut tekeytyvät. Kokeilkaa tätä piirakkapohjaa, kun kaapista löytyy vähän sitä sun tätä, mutta ei oikein mitään tarpeeksi isompaan leipomukseen. Meidän sunnuntaiaamumme oli pelastettu :)








SUKLAAPIIRAKKA - SE MAAILMAN HELPOIN
(ø26-28 cm vuokaan)

Piirakkapohja:

1 iso kananmuna
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1,75 dl maitoa tai kermaa
0,75 dl Flora Culinessea (tai sulatettua voita tai margariinia, ruokaöljykin käy)

Pinnalle: 1 dl tummia suklaahippuja (Pirkka)

Muruseos pinnalle:

0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl mantelilastuja
0,5 dl sokeria
(1 rkl Flora Culinessea, voita tai margariinia)

1. Laita kaikki piirakkapohjan ainekset yhtäaikaa kulhoon (ei suklaahippuja). Vatkaa ainekset nopeasti taikinaksi, älä vatkaa yhtään ylimääräistä. Anna taikinan turvota hetki astiassa, noin 10 min.

2. Voitele pyöreä, halkaisijaltaan 26-28 cm, piirakkavuoka. Oma vuokani oli 27 cm. Kaada taikina piirakkavuokaan ja tasoita pinta. Ripottele suklaahiput pinnalle.

3. Sekoita muruseos ja ripottele piirakan pinnalle. Muruseokseen voi laittaa myös ruokalusikallisen rasvaa (voi, margariini, culinesse), jos haluaa -itse en laittanut.

4. Paista piirakka 200 asteessa uunin keskitasolla, keskilämmöllä, noin 25 min. Jos tiedät, että uunisi paistaa nopeasti, kokeile vilkaista uuniin jo 20 min kohdalla. Kokeile kypsyys piirakan keskeltä puisella cocktailtikulla. Anna jäähtyä. Tarjoa piirakka suklaakastikkeen kanssa - Rainbown suklaakastike oli mukavan vaaleaa ja pehmeän makuista. Piirakka on parhaimmillaan vasta seuraavina päivinä.

Vaiheet:


1. Laita kaikki piirakkapohjan ainekset samaan vatkauskulhoon. Vatkaa ainekset sähkövatkaimella nopeasti sekaisin, älä vatkaa liikaa. Anna taikinan turvota noin 10 min. Voitele sillä välin ø26-28 cm piirakkavuoka (voitelin culinessella) ja laita uuni lämpiämään 200 asteeseen, ritilä keskitasolle.

2. Sekoita pienessä kipossa muruseoksen ainekset, itse en laittanut tällä kertaa rasvaa. Rasvaa voi sekoittaa noin 1 rkl mukaan, jos haluaa.

3. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan. Ripottele pinnalle suklaahiput. Ellei ole suklaahippuja, voi rouhia karkeasti tummaa suklaata 1-1,5 dl päälle.


4. Ripottele muruseos pinnalle.

5. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25 min (omalla uunillani meni tuo 25 min), keskilämmöllä. Kokeile tikulla kypsyys.


6. Ihan mehevää tuli tällaisesta pikaisesta suklaapiirakastakin.
 

7. Ja suklaapiirakan kruunaa tietysti suklaakastike. Rainbown suklaakastike oli mukavan vaaleaa ja pehmeän makuista - erinomaista yhdessä.

2 kommenttia:

  1. Millähän mantelin voisi korvata?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :) Jätä manteli kokonaan pois. Itseasiassa koko muruseoksenkin voi jättää halutessaan pois. Tämä on sellainen 'mikään ei oo niin nuukaa' -piirakka. Muruseoksen voi tehdä ihan vaan vehnäjauhosta, sokerista ja tilkasta rasvaa. Tai jos haluaa, voi mantelin tilalta käyttää hasselpähkinärouhetta, pikakaurahiutaleita tms. Kaurahiutaleiden kanssa suosittelen kyllä laittamaan myös rasvaa muruseokseen :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne