Sunnuntaiaamuna heräsin ikkunan alta kuuluvaan hirmuiseen kotkotukseen ja siipien läiskeeseen: isännän ruokintapaikalla tepasteli 25 fasaania ja määrätön määrä harakoita, variksia ja naakkoja. Ensilumen sataessa perjantaina, linnut tulivat tuttuun ruokintapaikkaan odottamaan, että eikö väki jo ala laittaa murkinaa meillekin. Ja mies pisti parastaan: auringonkukansiemeniä monessa automaatissa, pähkinöitä, talipötköjä ja talipalloja. Lintuystävämme ovat jo vuosikausia oppineet käymään kartanollamme talviruokailulla. Fasaanit ja peltopyyt tunnistavat jo kutsuhuudon, kun automaatit on täytetty; ei tarvitse kuin hihkaista "pöytä on katettu", niin parvi kotkottajia kipittää peräkanaa riihen alta syömään.
Suklaapiirakasta tuli ihan hyvää. Piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun maut tekeytyvät. Kokeilkaa tätä piirakkapohjaa, kun kaapista löytyy vähän sitä sun tätä, mutta ei oikein mitään tarpeeksi isompaan leipomukseen. Meidän sunnuntaiaamumme oli pelastettu :)
SUKLAAPIIRAKKA - SE MAAILMAN HELPOIN
(ø26-28 cm vuokaan)
Piirakkapohja:
1 iso kananmuna
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1,75 dl maitoa tai kermaa
0,75 dl Flora Culinessea (tai sulatettua voita tai margariinia, ruokaöljykin käy)
Pinnalle: 1 dl tummia suklaahippuja (Pirkka)
Muruseos pinnalle:
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl mantelilastuja
0,5 dl sokeria
(1 rkl Flora Culinessea, voita tai margariinia)
1. Laita kaikki piirakkapohjan ainekset yhtäaikaa kulhoon (ei suklaahippuja). Vatkaa ainekset nopeasti taikinaksi, älä vatkaa yhtään ylimääräistä. Anna taikinan turvota hetki astiassa, noin 10 min.
2. Voitele pyöreä, halkaisijaltaan 26-28 cm, piirakkavuoka. Oma vuokani oli 27 cm. Kaada taikina piirakkavuokaan ja tasoita pinta. Ripottele suklaahiput pinnalle.
3. Sekoita muruseos ja ripottele piirakan pinnalle. Muruseokseen voi laittaa myös ruokalusikallisen rasvaa (voi, margariini, culinesse), jos haluaa -itse en laittanut.
4. Paista piirakka 200 asteessa uunin keskitasolla, keskilämmöllä, noin 25 min. Jos tiedät, että uunisi paistaa nopeasti, kokeile vilkaista uuniin jo 20 min kohdalla. Kokeile kypsyys piirakan keskeltä puisella cocktailtikulla. Anna jäähtyä. Tarjoa piirakka suklaakastikkeen kanssa - Rainbown suklaakastike oli mukavan vaaleaa ja pehmeän makuista. Piirakka on parhaimmillaan vasta seuraavina päivinä.
Vaiheet:
2. Sekoita pienessä kipossa muruseoksen ainekset, itse en laittanut tällä kertaa rasvaa. Rasvaa voi sekoittaa noin 1 rkl mukaan, jos haluaa. |
3. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan. Ripottele pinnalle suklaahiput. Ellei ole suklaahippuja, voi rouhia karkeasti tummaa suklaata 1-1,5 dl päälle. |
5. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25 min (omalla uunillani meni tuo 25 min), keskilämmöllä. Kokeile tikulla kypsyys. |
6. Ihan mehevää tuli tällaisesta pikaisesta suklaapiirakastakin. |
Millähän mantelin voisi korvata?!
VastaaPoistaHei :) Jätä manteli kokonaan pois. Itseasiassa koko muruseoksenkin voi jättää halutessaan pois. Tämä on sellainen 'mikään ei oo niin nuukaa' -piirakka. Muruseoksen voi tehdä ihan vaan vehnäjauhosta, sokerista ja tilkasta rasvaa. Tai jos haluaa, voi mantelin tilalta käyttää hasselpähkinärouhetta, pikakaurahiutaleita tms. Kaurahiutaleiden kanssa suosittelen kyllä laittamaan myös rasvaa muruseokseen :)
Poista